Članek

Oddaja 8. dan, zahteva za pojasnilo

Nekateri na RTVSLO še vedno s popkovino povezani z nekdanjo Jugoslavijo

Če so nekateri na TVS še s popkovino povezani z nekdanjo Jugoslavijo in z njenim nedemokratičnim režimom, ki ga je poosebljal Josip Broz, je to sicer njihova pravica, ki pa se začne in konča zunaj javnih nastopov prek javne televizije

Objavljeno Jun 07, 2017

Izjava za javnost: ODDAJA OSMI DAN IN ZAHTEVA ZA POJASNILO

Spoštovani Miran Zupanič, predsednik Programskega sveta RTV Slovenija, Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija, Ljerka Bizilj, direktorica TV Slovenija, Ilinka Todorovski, varuhinja pravic gledalcev!

Ob gledanju petkove večerne kulturne oddaje Osmi dan, 25. maja, ob 23. uri na TVS1 (celoten prepis: »In ker je bil današnji dan nekoč Dan mladosti, se še enkrat spomnimo Tita, predvsem zaradi njegove samozavesti, zaradi katere je Jugoslavija bila, seveda ne zgolj zato, viden akter mednarodne politike. Vsi mi bi potrebovali pogumno držo, kakršno je Tito demonstriral že med vojno, ko je denimo Churchillu, ki mu niso bile povšeči njegove samostojne poteze, skorajda zabrusil: »Tudi Churchill mene vpraša, kdaj naj potuje in kam?««) smo dobesedno osupnili. V njeni odpovedi nas je voditeljica Polona Balantič med drugim spomnila na nekdanji Dan mladosti in podučila, da bi mi vsi potrebovali pogumno držo, kakršno je Tito demonstriral že med vojno. Iz navedenega sklepamo, da je svojo pogumno držo kazal tudi kasneje, z njo pa je začel že med vojno. Nezaslišana lahkotnost komentarja, ki ima svojo težo in terja odziv in pojasnila.

Če so nekateri na TVS še s popkovino povezani z nekdanjo Jugoslavijo in z njenim nedemokratičnim režimom, ki ga je poosebljal Josip Broz, je to sicer njihova pravica, ki pa se začne in konča zunaj javnih nastopov prek javne televizije. Žal pa je tako vsiljevanje v maniri pranja možganov način delovanja javne televizije (ponovitev ideološkega koncerta iz Stožic, dokumentarec o Titovih mestih, nošenje pionirskih obeležij v oddaji Slovenski pozdrav...).

V Društvu MORiS, kjer imamo v statutu, kot eno prvih društev, zapisano ničelno toleranco do vseh totalitarnih režimov in njihovih simbolov, težko razumemo, od kod opogumljanje ali vsaj pasivna toleranca do malikovanja režima oziroma človeka, ki je odgovoren za poboje, trpljenje in ustrahovanje dela slovenskega naroda? Je to nova politika TV Slovenija? Je vodstvo vedelo za to? Titov komunistični režim je namreč popolna odsotnost demokracije in vrednot, za katere smo se zavzemali ob nastanku svobodne in demokratične Slovenije. Mnogo gledalcev je tudi osebno prizadetih. Svojci pobitih, politični zaporniki, mnogi oropani mladosti in dostojanstva, so v petek doživeli popoln šok.

Prizadeti smo bili tudi v Društvu MORiS, saj so lahko takšni ideološki „napotki“ nevaren precedens, če bi ostali prezrti oziroma, če se do tega ne bi opredelili. Razumljivo je, da gre tudi za očitno kršenje načel novinarske etike in poklicnih meril. Gre za enostransko vrednotenje zgodovine brez kritične distance in za povrh še pozivanje gledalcev, da temu sledijo.

Spoštovani naslovniki, v pričakovanju pojasnila vašega stališča in v pričakovanju, da se glede tega opredeli tudi Programski svet na svoji seji, vas pozdravljamo.

Društvo MORiS Kočevska Reka

Kočevska Reka, 29. 5. 2017

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk