Članek
Stvari postajajo resne: aretiran nizozemski kritik Willem Engel
Objavljeno Mar 19, 2022

Willem Engel je znanstvenik in eden najvidnejših kritikov proti nesorazmernosti ukrepov proti tako imenovani pandemiji Corone na Nizozemskem. Poleg svojega spletnega mesta Viruswaarheid, ki objavlja informacije, ki kritično preučujejo in dvomijo o pripovedi o pandemiji, si je Willem Engel ustvaril sloves aktivista na ulicah in v sodni dvorani. S tem je morda povzročil nekaj neprijetnosti nizozemskemu premierju Rutteju, čigar kredibilnost je že močno okrnjena.

Welkom bij de politiestaat der Nederlanden. Als mensen het systeem door hebben worden ze opgesloten. #freeWillem #demonstratie #politiebureau #marconiplein pic.twitter.com/SEjJr4brcv

— Dorien Rose Duinker (@dorienrose) March 16, 2022

16. marca 2022 je bil Willem Engel nenadoma aretiran kot prestopnik na odprti ulici in vklenjen v lisice. Kaj točno so mu očitali, presenečenemu Engelu ni bilo jasno. Njegov spremljevalec, ki je dogodek dokumentiral na video, je razdraženo vprašal, ali je tako ostro zatiranje državljana, ki spoštuje zakon, sorazmerno.

 

V tem kontekstu se zdita izjemni dve stvari:

 

Willem Engel je skupaj s svojim partnerjem in odvetnikom Jeroenom Poelsom pred kratkim v obsežni oddaji dokumentiral tesne vezi nizozemske vlade s Svetovnim gospodarskim forumom, pri čemer je razpravljal tudi o vidikih, kot sta evgenika in izdaja. Vodja vlade Rutte verjetno ni bil navdušen nad tem.

 

Nato so se dan pred aretacijo na Twitterju nenadoma pojavile objave, ki so Willema Engela obtoževale širjenja dezinformacij in ga označile za "navijača Putina".

Dear @TwitterSupport @TwitterSafety please delete @dancalegria as this account is constantly spreading fake news about Covid19 + the war in Ukraine and also supports Vladimir Putin in his crime against humanity.#pleaseactnow #banforlife #stopit pic.twitter.com/jDUPjKbPGj

— Norbert Dikkeboom (@NDikkeboom) March 14, 2022

Zaradi tega naj bi policija prejela številne ovadbe zoper Engela, zaradi česar naj bi posredovala. Vendar je uradna potrditev tega le, kolikor so policisti med aretacijo govorili o obtožbah proti Engelu.

 

Danes, ko sem izvedel, kaj se je zgodilo, sem poslal naslednje e-pošto veleposlaniku Nizozemske v Berlinu Ronaldu van Roednu:

Njegova ekscelenca Ronald van Roeden

 

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Zvezni republiki Nemčiji

Klosterstrasse 50

10117 Berlin

 

po e-pošti: bln@minbuza.nl

po faksu: +49 30 2095 6401

 

Spoštovani gospod veleposlanik

Spoštovana gospa in gospod,

 

Z nekaj začudenja sem prejel novico, da je bil nizozemski državljan Willem Engel pod pretvezo aretiran in odpeljan v zapor Hoogvliet v Rotterdamu.

 

Po nepotrjenih poročilih je Mijnheer Engel obtožen napeljevanja k zločinom proti javnim ustanovam. Glede na izredno miren in ljubeč način izražanja v več letih se ti očitki zdijo več kot dvomljivi. Pojavlja se sum, da je Willem Engel morda postal neprijeten za oblasti zaradi njegovega vztrajnega kritiziranja dejansko neznanstvenih in nesorazmernih ukrepov za »zajezitev« »pandemije«, zato je bil zapor morda ustrahovanje in »opozorilni« strel."

 

Kraljevina Nizozemska je dom Mednarodnega sodišča v Haagu. Odvzem prostosti brez razloga bi bil prav zaradi tega izredno sramoten. Prav tako bi bilo oblikovanje razloga za aretacijo povsem neprimerno za državo članico Evropske unije, ki je podpisnica Listine ZN o človekovih pravicah.

 

Vse, kar je Willem Engel storil v zadnjih dveh letih, je bilo spoštovanje pravice do življenja, svobode in varnosti vseh ljudi v skladu s členom 3 Listine ZN o človekovih pravicah, katere člen 30 prepoveduje vsem članom, da zlorabljajo človekove pravice do zanikanja druge pravice svojih državljanov.

 

Zato vas prosim, kot predstavnika Kraljevine Nizozemske v Zvezni republiki Nemčiji, da svoj vpliv na Nizozemskem uporabite za prizadevanja za spoštovanje človekovih pravic na splošno in zlasti za spoštovanje človekovih pravic v primeru Willem Engel. Prosim, da me obveščate o poteku zadeve!

 

Z izrazom najvišjega spoštovanja

 

dr. Uwe Alschner

 

Tisti, ki želijo Willemu Engelu poslati spodbudo in izraziti solidarnost, jih lahko pošljejo na ta naslov:

 

PI Hoogvliet (Stadsgevangenis)

Koddeweg 100

3194 DH Hoogvliet Rotterdam.