Članek
Nizozemska vlada je mali vohunski psiček svetovnega ekonomskega foruma, ki utiša kritike
Objavljeno Mar 22, 2022

Nizozemski novinar Daniel van der Tuin navaja nekaj raziskav med drugim obseg prizadevanj za vpliv na nizozemsko javnost s strani vseh velikih akterjev – vlade, medijev in velikih tehnoloških centrov.

Kot ugotavlja van der Tuin, bi celo nekateri od teh javnih uslužbencev, ki spodbujajo pripoved o "smrtonosnem virusu", verjeli v širšo indoktrinacijo, v kateri so sodelovali.

„Raziskovalci so odkrili, da vladno pripoved med drugim spremlja Kopenski informacijski manevrski center (LIMC). Ta enota za obrambo je na primer avgusta 2020 ugotovila, da se v družbi pojavlja naraščajoče protivladno razpoloženje. Vojaška enota je nato izrazila zaskrbljenost, da bi vse večje nasprotovanje ukrepom proti koronavirusu priteklo v tradicionalne medije.

Nizozemski nacionalni inštitut za javno zdravje in okolje (RIVM) je le paravan za medicinske pripovedi: „Odkrili so na primer, da RIVM svoje medijske nastope usmerja zelo strogo. Dokumenti FOI kažejo, da se RIVM malo zanima za neodvisno novinarstvo : gre za podobo RIVM-a kot 'znanstvenega svetilnika' v času krize.'

Zaposlili so zvezdnike in vplivneže, pri čemer so vsem trem "skupaj plačali 55 tisoč evrov za številne videoposnetke o kampanji "Sami skupaj""

Vlada je bila v neposrednem stiku s Facebookom glede odstranitve profilov določenih ljudi.

Čeprav je to danes stežka glavna novica o kateri koli zahodnoevropski vladi, van der Tuin ugotavlja:

Vse več ljudi je medtem spoznalo, da Nizozemsko dejansko vodi marionetna vlada. Samo ni povsem jasno, kdo katere niti vleče. Vsekakor so očitno večstranska združenja in organizacije. Dokumenti FOI razkrivajo, da oblasti pripisujejo velik pomen pozitivnim občutkom o Natu in EU. Izrecno je navedeno, da je treba kritične glasove o teh večstranskih povezavah zatreti v koreninah.

Novinar Michel van der Kemp svojo razpravo osredotoča na posebno obravnavo nekaterih nizozemskih opozicijskih osebnosti, ki se niso strinjale z naracijo.

Nedavni dokumenti FOI na Nizozemskem (WOB-verzoeken v nizozemščini) kažejo, da so številna različna vladna ministrstva aktivno sodelovala v boju proti kritikam vladnih politik med pandemijo Covid-19. Novinar Daniel van der Tuin o tempiše:

 

»država se je obrnila proti svojim državljanom in utišala kritične glasove v sodelovanju z mediji, velikimi tehnologijami in vplivneži. Nastalo je celo "zavezništvo za dezinformacije".

Van der Tuin nadaljuje:

 

»V zadnjih dveh letih je bilo na milijone civilistov ovirano pri izražanju mnenj o pandemiji. Ni pa jasno, kako je bil ta odpor usklajen. Naj gre za kritične objave na družbenih omrežjih, zastavljanje kritičnih vprašanj sodržavljanom ali sodelovanje v demonstracijah; bil je velik izziv plavati proti toku, tudi če so bila stališča dobro oblikovana in utemeljena.”

Toda dejanja vlade niso bila omejena na navadne državljane. Vlada je vohunila tudi za politiki, znanstveniki, strokovnjaki, kritičnimi mediji in odvetniki. Ena od ciljnih politikov, razkritih v dokumentih FOI, Fleur Agema, članica stranke PVV (najbolj znane kot stranka Geerta Wildersa), je zaprosila za razpravo s pristojnim ministrom.

 

Agema je ministrico za pravosodje Dilan Yeşilgöz-Zegerius vprašala, zakaj je bila vohunjena in nadzorovana. "Ministrstvo nadzira poslance, medtem ko bi mi morali nadzirati ministrstvo," je dejala Agema. Zahtevala je vse informacije in sporočila, ki so bila zbrana o njej, "da lahko sama ocenim, da to, kar trdi minister, drži". Nadaljevala je: »Počutim se še posebej užaljeno. Sem pošten politik, iz opozicije, imam samo dva uslužbenca, sem skromen in ne širim dezinformacij.” Politik je vidno postal čustven.

 

»Tega ne počnem in rada bi postavila vprašanje. Rada bi vprašala, zakaj ministrica kvari mojo integriteto. S tem, da je to dezinformacija in neresnica. Če ministrica to stališče zagovarja, mora jasno povedati, kdaj in kje sem kaj povedala.«

Pravosodna ministrica se je večkrat odzvala z besedami, da so govorice o vohunjenju napačne. Priznala pa je, da se medijska analiza in analiza 'okolja' delata zato, da bi »prerisali čustva v družbi«. Del te analize so tviti vplivnih poslancev. "Člana ne bomo spremljali," je dejala ministrica. Pričakuje se tudi odgovor ministrice v parlamentu.

 

Napetost med vlado in poslanci na Nizozemskem ni nova.

Leta 2021 je bil Geert Wilders pred vrhovnim sodiščem (Hoge Raad) obsojen zaradi vprašanja, ali njegovi volivci želijo imeti več ali manj maroških priseljencev. 'Manj!' je vzklikala množica. Wildersova obrambna ekipa je trdila, da dokumenti dokazujejo neposredno vpletenost takratnega pravosodnega ministra Iva Opsteltena v Wildersov pregon. To po mnenju obrambe kaže na politično sojenje. Sodniki se niso strinjali in so ugovor zavrnili.

Gideon van Meijeren

Še en opozicijski politik, ki je pod drobnogledom, je član FvD (Forum voor Democracy) Gideon van Meijeren. Bralce spomnimo na njegovo prvo razpravo v parlamentu s premierjem Markom Ruttejem, v kateri je Van Meijeren premierja izpostavil zaradi povezav s Klausom Schwabom, ustanoviteljem Svetovnega gospodarskega foruma. Prav ta razprava je FvD pripeljala do raziskovanja vpletenosti Svetovnega gospodarskega foruma in vlade. V tako imenovanih "dokumentih WEF" je bil razkrit tesen odnos med več poslanci in Svetovnim gospodarskim forumom.

Z zloglasnim programom Young Global Leaders se je izkazalo, da je WEF 'prodrl' v kabinete po vsem svetu, ne le na Nizozemskem.

 

Tedaj so sledile številne razprave, ki očitno niso ostale neopažene. Morda razlog, zakaj naj bi 14. marca 2022 v za to rezerviranem kinu predvajali dokumentarec o tem mladem politiku, imenovanem preprosto 'Gideon'. Toda gledališče je premiero nenadoma odpovedalo.

 

Gledališče je v izjavi zapisalo:

»14. marca smo oddali Royal Theatre Tuschinski v najem za zasebno premiero dveh dokumentarcev, od katerih je eden o poslancu FVD Gideonu van Meiernu [sic]. Teh pred najemom dvorane nismo mogli videti. Kasneje se nismo dovolj spraševali o vsebini dokumentarcev. Obiskovalci in zaposleni so nas opozorili, da so o holokavstu podane različne izjave, ki jih žrtve in svojci holokavsta doživljajo kot zelo boleče. Glede na spomin na Abrahama Tuschinskega, ki je bil sam umorjen med holokavstom, se nam ne zdi primerno predvajati premiero tega dokumentarca, zato smo organizatorja tega dogodka prosili, naj poišče drugo lokacijo.

Bralci si lahko brezplačno ogledajo dokumentarec z angleškimi podnapisi in se sami odločijo, ali je bil dokumentarec odpovedan iz legitimnih razlogov. Gideon van Meijeren v odgovoru zanika obtožbe gledališča. Zanimivo je, da beseda 'holokavst' v dokumentarcu ni omenjena in ostajamo zmedeni, kako so lahko stranke in zaposleni seznanjeni z vsebino dokumentarca, ki še ni bil premierno prikazan. Vsi se zavedamo, kakšen globok pečat je pustila druga svetovna vojna, zlasti v zahodni Evropi. Morda pa obstaja tako imenovani kvadrant občutljivosti.

 

Ni še potrjeno, ali je bil na gledališče izveden politični pritisk.