Članek
Brutalna ruska invazija Ukrajine? V mestu Henichesk so Ruse sprejeli kot osvoboditelje
Objavljeno Mar 26, 2022

Medtem ko ameriški mediji obsojajo "brutalno rusko invazijo" na Ukrajino, pa neustrašni poročevalec ugotavlja, da so bili Rusi dobrodošli kot osvoboditelji v južnem ukrajinskem mestu Henichesk ob Azovskem morju.

Sonja Van den Ende za Covert Action Magazine poroča…

 

[To je poročilo Sonje Vandenende, nizozemske novinarke, ki je bila vključena v ruske čete na jugovzhodu Ukrajine. Prej je Sonja poročala na terenu v Siriji za CAM. Njeno poročanje potrjuje poročanje Patricka Lancasterja, rusko govorečega veterana ameriške mornarice, čigar poročanje o vojni v Donbasu osem let spoštujejo preiskovalni novinarji. Naloga CAM-a je, da vas opozori na alternativne pripovedi, pridobljene iz pripovedi očividcev, tudi če bi jih lahko napačno razumeli kot proruske.—Uredniki]

 

Prejšnji teden sem bila vključena v rusko vojsko in obiskala dve mesti na jugovzhodu Ukrajine. Prvo mesto se je imenovalo Henichesk, pristaniško mesto ob Azovskem morju v Hersonski regiji (provinca) južne Ukrajine, ki meji na Krim.

 

Ruska vojska, ki je patruljirala po mestu, je šla z nami - vgrajenimi novinarji - po zaščito. Toda zaščita pravzaprav ni bila potrebna; ljudje v Henichesku, vsaj večina, s katerimi sem govorila, so bili zelo veseli, da je tam ruska vojska.

 

Ljudje, s katerimi sem govorila, so rekli isto stvar: počutili so se zaščitene pred kriminalnimi združbami s svojo nacistično ideologijo, ki so divjale po mestih. Ti pa so upali, da bo Ukrajina ponovno uspevala.

 

Od državnega udara leta 2014 je gospodarstvo Ukrajine po mnenju mnogih državljanov v Henichesku postalo zelo slabo.

 

Videla sem, da ljudje stojijo v vrsti, da bi dobili denar z bankomatov zunaj bank, denarja, ki ga je komajda bilo.

 

Na tržnici je bilo hrane malo. Ruska vojska zagotavlja humanitarno pomoč, ki jo opravljajo v vsaki vasi in mestu, osvobojeni teh kriminalnih združb. Tako jih imenuje veliko Ukrajincev.

Številni vaščani v Heničesku so mi povedali, da so Rusi, ko so vstopili v njihovo mesto, pustili vse nedotaknjeno. To sem slišala večkrat povedano. Brez škode, brez mrtvih, brez ranjenih. Večina ljudi, pravijo, je vesela, da so bili Rusi tam ...

Ja, mediji brutalno lažejo o tem. Putin je podpisal zakon o odgovornosti za lažne informacije.