Se še spomnite 26.12.2004?

Objavil/a Tamara Nanaja, dne 2016-12-26 ob 22:22:29


				vir: http://blog.calicutheritage.com/

Bilo je na današnji dan pred 12 leti. Svet je dobesedno presekala novica o uničujočem potresu in verjetno še bolj uničujočem tsunamiju v Indijskem Oceanu. 

Jaz tega dne ne bom nikoli pozabila. Ni me bilo tam, tako kot večina vas, sem tudi sama vedela samo to, kar sem zvedela na televiziji in v časopisih. Smart phona takrat seveda še nisem imela, dostop do interneta pa bolj kot ne zelo omejen. 

Pa kljub temu tega dne ne bom nikoli pozabila. Že od nekdaj sem bila zelo čuteča in vedno sem mislila, da moram pomagati drugim. Tako je bilo tudi takrat. Ravno sem bila v zaključnem letniku gimnazije, na čisto drugem koncu sveta, s skoraj nič denarja v žepu. Najprej sem razmišljala kako bi prišla tja, da bi jim pomagala, pa sem se kaj hitro postavila na realna tla. Ne bo šlo. Prezapleteno. Pa denarja nimam. 

Ampak sem vseeno nekaj hotela narediti, vedela pa sem, da bom sama naredila bolj malo. Tako sem prišla do drzne ideje, da v pomoč vklopim kar celo svojo gimnazijo, še več, kar ves Šolski center Postojna. In zato tega dne, 26.12.2004 ne bom nikoli pozabila. V samo nekaj tednih so se v zbiralno akcijo denarja (vedeli smo, da naša zimska oblačila v vroči Indoneziji ljudem ne bodo prišla prav, ravno tako ne naša hrana...) vključili ne samo dijaki gimnazije, ekonomske, strojne srednje šole ... ampak tudi profesorji in vodstvo šole. Pri svetovalni službi se je pojavil pomislek, ko smo po razredih vabili dijake naj darujejo, češ "kako bodo nekateri darovali, ko pa še sami nimajo" .... pomislek je seveda bil na mestu. Nekateri ne morejo, ker še sami nimajo. Pa vendar je bilo veliko takih, ki bi lahko, pa niso želeli, hoteli ... ta problem smo rešili z enim stavkom, ki je marsikomu odprl denarnico. (Takrat so bili še tolarji). Moja mantra je namreč bila, da če dijaki vedno nekako nastrgamo skupaj za škatlo čikov in kavo z mlekom, juice z vodo ali pivo, bomo pa se ja odpovedali 500 tolarjev v dober namen. In tako so se 500 tolarjem (nekateri več drugi manj) odpovedali mnogi, v dober namen. Najlepše je bilo, ko so prispevek prinesli tudi učitelji, celo ravnatelj in svetovalne delavke!

Nismo se želeli "versko opredeljevati" zato smo se odločili denar podariti znani slovenski dobrodelni organizaciji, ki ni povezana z nobeno religijo. Zares smo verjeli vanjo. V to organizacijo namreč. Ker smo bili kreativno podjetni dijaki, ki smo se zavedali, da je dobro delo treba ceniti in ga nagraditi, smo ob koncu zbiralne akcije celo organizirali zaključno prireditev z nekaj nastopi. Namen zaključne prireditve je bil, zahvaliti se vsem ki so pomagali, nanjo pa smo v prvi vrsti povabili predstavnika izbrane dobrodelne organizacije, saj smo želeli, da zbrano gotovino osebno prevzame in zbranim dijakom in dijakinjam nameni tudi kakšno vzpodbudno besedo. 

Nevem, ne spomnim se točno koliko denarja smo zbrali, vem da za eno šolo kar veliko. Mislim da nekaj več kot 240.000 tolarjev .... ampak saj pravim, ne spomnim se točno. Se pa spomnim, da smo denar večkrat prešteli do zadnjega tolarja, saj smo hoteli da čisto vsak tolar pride v prave roke. Tik pred zaključno prireditvijo smo izvedeli, da iz nevladne organizacije ne bo nikogar na zaključno prireditev, "ker nimajo časa". Svetovali so nam "naj denar nakažemo kar na njihov TTR in se nam lepo zahvalili". 

Danes sem starejša, zrelejša, še vedno naivna a vendarle veliko manj. Danes vem, da je v Indonezijo ali sosednjo državo prišlo morda pol našega zbranega denarja ali pa še to ne .... ampak to bi bila že druga zgodba. 

26.12.2004 si bom za vedno zapomnila. Ker je takrat umrlo ogromno nedolžnih ljudi, še več jih je izgubilo dom, na Šolskem centru v Postojni pa smo se takrat tako povezali kot nikoli prej ali potem (ciljam na čas, ko sem to šolo obiskovala sama, kako se povezujejo dandanes pa nevem ...). 

Grenko sladek spomin. 

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
1
Milan Malej
1
Dec 30, 2016
Ta tvoj zapis v spomin na tragedijo cunamija v Indoneziji pred 13 let me je vzpodbudil, da objavim izvleček iz poglavja knjige Kaj po demokraciji, kjer sem ta dogodek temeljito raziskal v smeri mogočega povzročanja takšnih katastrof s strani človekovih dejavnosti, ki lahko vplivajo na velike geološke ali celo globalne mase.

Ker se danes ropanje planeta in unčevanje narave kljub številnim mednarodnim dogovorom (s figami v žepih) nadaljuje z vedno večjo intenzivnostjo in se narava odziva že z grožnjami takšnih katastrof, kot je "izpust" celotne količine severnega metana v atmosfero, ki nas bo podušil in scvrl, bi se bilo že ob primeru tega cunamija dobro zamisliti, organizirati in pritisniti na samovoljno upravljanje moči kapitala s tem planetom.

Ker je kljub skrajšanju originalnega teksta snovi preveč, da bi bila lahko del komentarja, sem se odločil za samostojno objavo

.

V zvezi z izkoriščanjem geotermalne vode, oziroma tudi fosilnih goriv, stopi v ospredje tudi raziskovanje geološke strukture podzemnih skladov in iskanje poroznih kamnin, ki so prepojene z vodo, nafto ali plinom. Nekaj metod uporablja za ta namen odboje zvoka od mej različnih geoloških plasti.


Posebej problematična so ta raziskovanja geoloških struktur pod morjem, kajti jakosti zvoka, da le-ta lahko prodre nekaj 10 km globoko v morsko dno in ga še nekaj pride nazaj, so tik ob posebnih napravah, ki ga generirajo, visoke tudi več kot 250 dB. Kaj to pomeni, bomo še pogledali v nadaljevanju. Naprave, ki ustvarijo te akustične signale, so različne in malo poznane, najbolj razvpiti pa so t.i. zračni topovi. To so posebne komore, v katere načrpajo zrak pod zelo visokim pritiskom in ga potem pod morsko gladino s hitrim odprtjem komore sprostijo v vodo. Ta udarni val sproži zvočno valovanje celega spektra frekvenc od nekaj Hz do več kHz, ki se širi na vse strani. Pri raziskovanju za ladjami vlečejo cela polja več deset takšnih topov, kar še pomnoži njihov učinek...

.

Morija pod morjem (in na kopnem?)


Ne glede na največjo morijo, ki jo človek počenja na Zemlji v naravi – ribolov, katere rezultate vsaj porabi za svoje prehranjevanje, poglejmo na tem mestu, kakšne posledice za morsko življenje imajo te akustične raziskave. (In kakšne posledice na kopnem bi lahko tudi imele?)


Številni članki raziskujejo in obravnavajo vpliv teh udarnih zvočnih valov na morsko življenje v bližini teh naprav. Očitno je, da obstajajo vplivi na vsa živa bitja, čeprav se raziskave osredotočajo v veliki meri na morske sesalce. Na njih poleg mogoče direktne usmrtitve z valovi velike moči v bližini izvora ti valovi povzročajo poškodbe slušnih, ravnotežnih in drugih čutnih organov, zaradi česa živali izgubijo sposobnosti komuniciranja in orientacije, skupine razpadejo, pobegnejo iz ogrožajočega okolja in izgubijo možnosti prehranjevanja. Posebni, še ne dovolj raziskani, so mogoči učinki na reprodukcijske sposobnosti živali. Šibkejši akustični signali različnih frekvenc povzročajo tudi na večji oddaljenosti nepravilno sporazumevanje. Mnoge od teh motenj vplivajo tudi na ribe in druge višje razvite morske organizme. Številne živali v bližini območij s temi raziskavami so obsojene na smrt. Problem je tudi v tem, da so ti poskusi zelo skriti očem javnosti in da trajajo dolgo časa. Za tridimenzionalno geološko sliko nekega področja je potrebno tudi po več (deset) tisoč »strelov« s temi zračnimi topovi. Javnost je pač zadovoljna, če ji sporočijo le, da so odkrili še kakšno veliko naftno polje, nič pa kako, in če ne vidi posledic morije, kar pa seveda oceani zlahka skrijejo. Ali res?


Pravzaprav ne izgleda, da bi ta geološka raziskovanja danes imela kakšno zvezo z geotermalno energijo, toda v prihodnosti se s povečanjem zahtev po njej te tehnologije lahko začnejo uporabljati za iskanje njenih izvorov. Poleg tega bi se onesnaženje morja z izpuščajočo geotermalno vodo mnogo lažje skrilo kot na kopnem. Pri iskanju človekovih vplivov na potrese je mojo pozornost pritegnila spletna stran, ki poskuša vzpostaviti povezavo med temi geološkimi raziskovanji in uničujočimi cunamiji v Indoneziji decembra 2004. Bistvene ugotovitve novinarja Andrewa Limburga so naslednje:

· Na drugi spletni strani najdemo še, da se je 22. novembra 2004 zgodil potres 7.1 stopnje po Richterju v jarku Puysegur, 150 km jugozahodno od južnega otoka Nove Zelandije, na meji avstralske in pacifiške tektonske plošče. Veliko škode ni povzročil.

· 30. novembra 2004 se je na obalo Tasmanije naplavilo 169 kitov in delfinov.

· Vzroka niso nikoli raziskali (na primer, poškodbe določenih organov), vendar je avstralski senator Bob Brown kasneje priznal, da so takrat na tem območju z akustičnimi preizkusi oceanskega dna iskali nafto in plin.

· 24. decembra 2004 se zgodi potres 8.1. stopnje po Richterju z epicentrom 500 milj jugovzhodno od Tasmanije, blizu Nove Zelandije, južneje v jarku Puysegur. Cunamijev ne povzroči, ker je tektonski premik vodoraven. Materialne škode in žrtev ni.

· 26. decembra 2004 potres 9. stopnje na stičišču avstralske in indijske tektonske plošče najprej poruši dobršen del pokrajine Aceh v severozahodnem delu Sumatre in nato povzroči uničujoče divjanje cunamijev ob obalah celotnega Indijskega oceana. Posledica je skoraj 300.000 mrtvih...

· 27. decembra 2004 se na obalo Tasmanije naplavi še 20 kitov.


Več pa na:

http://www.publishwall.si/milan_malej/post/255306/akusticne-geoloske-raziskave#1
Tamara Nanaja
Tamara Nanaja
Objavil/a 2016-12-26 22:22:29 (Dec 26, 2016)
Starejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Se še spomnite 26.12.2004?
S kom in kam za Silvestrovo, če si samska/samski?
Kaj pa menijo glasbeniki?
Zelena Ljubljana, tvoji gozdovi jočejo.
Tudi avtomobili se preobuvajo, iz poletnih sandalov v zimske čevlje
Iz radia GAMMA MM v kolektiv ROOTSINSESSION
Kulinarični zmenki - prihodnost slovenske dejting scene
Glasbeno nadarjeni nezemljani prihajajo na Zemljo
Poletje 2016. Takrat sva se zaljubila.
Marcia Griffiths - Kraljica Reggae glasbe
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj