Članek
Oxford: koronavirus morda ne prihaja iz Kitajske, saj je bil v EU navzoč že prej
Objavljeno Jul 11, 2020

Koronavirus SARS CoV-2 morda ne prihaja iz Kitajske, pravi profesor iz Oxforda

https://www.sciencefocus.com/news/the-coronavirus-may-not-have-originated-in-china-says-oxford-professor/

6.7.2020

Dr Tom Jefferson poziva k preiskavi o prisotnosti koronavirusa SARS CoV-2 v odplakah, saj so bile najdene sledi, pred prvim primerom COVID-19 na Kitajskem.

Koronavirusi so morda po vsem svetu ležali v miru, dokler se niso pojavili v ugodnih okoljskih pogojih, namesto da bi izvirali iz Kitajske, trdi strokovnjak. Dr Tom Jefferson, iz Centra na dokazih temelječe medicine (Centre for Evidence Based Medicine CEBM) na univerzi Oxford, je opozoril na niz nedavnih odkritij prisotnosti virusa po vsem svetu, še preden se je v pojavil v Aziji, ki so vse večji dokaz resničnega izvora globalnega organizma, ki je čakal, da se končno pojavijo ugodni pogoji.

V vzorcih odplak iz Španije, Italije in Brazilije so bili najdeni sledovi koronavirusa SARS CoV-2 za COVID-19, ki so bili tam pred odkritjem na Kitajskem. Študija pred tiskom, ki še ni bila strokovno pregledana, trdi, da je v vzorcu kanalizacije v Barceloni z dne 12. marca 2019 ugotovila prisotnost genomov SARS-CoV-2.

SARS-CoV-2 je bil odkrit v kanalizaciji v Barceloni veliko pred razglasitvijo prvega primera COVID-19, kar kaže na to, da je bila okužba prisotna v prebivalstvu, preden je bil prijavljen prvi primer iz tujine. Nadzor SARS-CoV-2 v odpadni vodi bi omogočil sprejetje takojšnjih ukrepov v primeru prihodnjih valov COVID-19.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.13.20129627v1

Sentinel surveillance of SARS-CoV-2 in wastewater anticipates the occurrence of COVID-19 cases

Gemma Chavarria-MiróEduard Anfruns-EstradaSusana GuixMiquel ParairaBelén GalofréGloria SáanchezRosa PintóAlbert Bosch

*
*
*

Neočekivano otkrivanje antitijela na SARS-CoV-2 u prepandemijskom razdoblju u Italiji

Sažetak znanstvenog istraživanja objavljenog 11. studenog 2020. godine:

Obzirom da do sada nije bilo pouzdanih podataka o stvarnom početku ozbiljne infekcije akutnim respiratornim sindromom koronavirusom 2 (SARS-CoV-2) i njegovom širenju u prepandemijskom razdoblju širom svijeta istražili smo prisutnost antitijela specifičnih za SARS-CoV-2 receptor (RBD) u uzorcima krvi 959 asimptomatskih osoba uključenih u prospektivno ispitivanje raka pluća između rujna 2019. i ožujka 2020. kako bismo pratili datum početka, učestalost, te vremenske i zemljopisne razlike u talijanskim regijama. Protutijela specifična na SARS-CoV-2 RBD otkrivena su u 111 od 959 (11,6%) osoba, počevši od septembra 2019. (14%), uz skup pozitivnih slučajeva (> 30%) u drugom tjednu veljače 2020. i najveći broj (53,2%) u Lombardiji. Ova studija pokazuje neočekivanu vrlo ranu cirkulaciju SARS-CoV-2 među asimptomatskim osobama u Italiji nekoliko mjeseci prije nego što je identificiran prvi pacijent, te pojašnjava pojavu i širenje pandemije koronavirusne bolesti 2019 (COVID-19). Pronalazak antitijela na SARS-CoV-2 kod asimptomatskih ljudi prije izbijanja COVID-19 u Italiji može preoblikovati povijest pandemije.

Kaj bo zdaj s pravljico o netopirju iz juhe?

Tudi v Sloveniji je bilo preteklo zimo 4,5 več obolelih za gripo, ki je bila morda COVID-19