Članek
Digitalni certifikati za cepljenje: globalna neenotnost, tožbe in pomisleki
Objavljeno Aug 17, 2021

Na Splošnem sodišču Evropske unije je bila vložena pritožba, da se razveljavi uredba o evropski zdravstveni izkaznici, v skladu s sedežem te pristojnosti in dokumentom Sveta EU.

Tožniki, ki so označeni le kot "  Abenante in drugi" , so v ponedeljek, 30. avgusta 2021, vložili pritožbo zoper Svet - institucijo, ki zastopa države članice - in Evropski parlament, ki je odobril uredbo o " digitalnem certifikatu Covid "  „EU“ , ki je začel veljati 1. julija.

Ta potrdila, izdana za olajšanje potovanja po EU kljub pandemiji, potrjujejo, da je bila oseba cepljena proti Covid-19, da je opravila negativen test ali da je imunska po okužbi. Omogočiti morajo izogibanje karantenam v namembnih državah.

Dokument Sveta, naslovljen na veleposlanike na srečanju sedemindvajsetih v sredo, poroča o tem pozivu evropskemu pravosodju. Po podatkih spletnega mesta Context, ki je objavilo vsebino tega dokumenta z omejenim dostopom, pritožniki menijo, da zahteva po testiranju ali cepljenju za izdajo potrdila EU Covid pomeni uvedbo " zdravljenja z medicinsko invazivnimi sredstvi  " in krši tudi Listino o temeljnih Pravice.

Zahtevajo razveljavitev celotne uredbe ali vsaj dela, ki se nanaša na teste in cepljenje, in do odločitve evropskega pravosodja o vsebini zahtevajo takojšnjo prekinitev izpodbijanih določb.

https://www.euractiv.fr/section/justice-affaires-interieures/news/recours-devant-la-justice-de-lue-contre-le-pass-sanitaire-europeen/?fbclid=IwAR2llrfKtqB8E_LPok53FBS6kBKev9kPEPd9OKBC_5kI13TB_kK9ls5Fgoc

*

https://andraz-tersek.si/uredba-eu-st-2021-953-z-dne-14-junija-2021/?fbclid=IwAR3Tq9kmj1_EPIfkc4eQZ7BAix0FNfI8yIIEZpH_7zsNQndEvMz7-nc-KIk

Evropski parlament in Evropski svet sta sprejela UREDBO (EU) 2021/953, dne 14. junija 2021.

Uredbe imajo moč zakona.

Uredba ureja »okvir za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in preboleli bolezni v zvezi s COVID-19 (digitalno COVID potrdilo EU) za olajšanje prostega gibanja med pandemijo COVID-19

V 36. členu Uredbe je zapisano:

»Preprečiti je treba neposredno ali posredno diskriminacijo oseb, ki niso cepljene, na primer iz zdravstvenih razlogov, ali ker niso del ciljne skupine, za katero se cepivo proti COVID-19 trenutno uporablja, ali je zanjo dovoljeno, kot so otroci, ali ker še niso imele priložnosti cepiti se, ali so se odločile, da se ne bodo cepile. Zato posedovanje potrdila o cepljenju ali posedovanje potrdila o cepljenju, na katerem je navedeno cepivo proti COVID-19, ne bi smelo biti predpogoj za uveljavljanje pravice do prostega gibanja ali za uporabo storitev čezmejnega potniškega prevoza, kot so letalski, železniški, avtobusni, trajektni ali drug prevoz. Poleg tega te uredbe ni mogoče razlagati, kot da določa pravico ali obveznost do cepljenja

Povezava:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SL/TXT/PDF/?uri=CELEX%3A32021R0953&from=EN&fbclid=IwAR25_97YSGNTYaDkm5St_jIXhV51HC1xdMFVfZDRwaX_xi-9MM-gROEaQb8

Analiza: Digitalni certifikati za cepiva - globalna neenotnost in nepreglednost

https://algorithmwatch.org/en/digital-vaccine-certificates-analysis-march-2021/

Avtor: Fabio Chiusi

Na svetovni ravni se je razplamtela razprava o zamisli o uvedbi digitalne infrastrukture za čezmejno dokazovanje statusa cepljenja proti COVID-19. Ker pa se pobude širijo po Evropi in po vsem svetu, je težko doseči mednarodno soglasje - in še vedno je veliko vprašanj.

Ker v vse več državah po svetu potekajo kampanje cepljenja proti COVID-19, se v svetu razvija razprava o izdaji digitalnega dokumenta, ki bi učinkovito prikazoval status cepljenja proti COVID-19 vsakega posameznika. Cilj, ki so ga najprej predlagale države, ki so v napredni fazi cepljenja (npr. Izrael), ter potovalna in tehnološka industrija, je zagotoviti orodje za varnejše ponovno odprtje mednarodnih potovalnih in turističnih poti ter v nekaterih primerih omogočiti širši in varnejši dostop do prizorišč, kot so telovadnice, stadioni in gledališča, ki so bila omejena z zaprtjem. Zagovorniki trdijo, da bi to okrepilo vlogo posameznikov ter njihovo samostojnost in neodvisnost po več kot letu dni hudih omejitev njihovih svoboščin in pravic, vključno s svobodo gibanja, zaradi izbruha SARS-CoV-2.

Od marca 2021 pa ni soglasja o tem, kako takšen certifikat - na splošno označen kot "certifikat cepiva" ali "potni list cepiva"[1] - izvajati na interoperabilen in globalno priznan način. Podrobnosti in hipoteze o tem, katero tehnologijo uporabiti, v katerem širšem okviru javnega zdravja - in celo o tem, kako poimenovati celotno prizadevanje - še vedno manjkajo. Zaradi takšnih razmer mora vsak, ki želi podati celovito sliko razprave, opisati mozaik zamisli in orodij, razvitih na nacionalni in celo regionalni ravni, namesto da bi se pojavil globalni odziv na izzive, ki jih prinaša pandemija.

Poleg tega Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še vedno poziva k previdnosti pri sprejemanju potrdil o cepljenju kot pogoja za potovanje. "Trenutno," piše v njenem zadnjem vmesnem dokumentu o tej temi, "je stališče SZO, da nacionalni organi in prevozniki ne bi smeli uvajati zahtev po dokazilu o cepljenju proti COVID-19 za mednarodna potovanja kot pogoj za odhod ali vstop". V dokumentu je navedeno, da "še vedno obstajajo kritične neznanke glede učinkovitosti cepljenja pri zmanjševanju prenosa".

https://www.who.int/news-room/articles-detail/interim-position-paper-considerations-regarding-proof-of-covid-19-vaccination-for-international-travellers

To pa ne pomeni, da si Svetovna zdravstvena organizacija ne prizadeva za odpravo teh neznank. Nasprotno, ustanovila je ad hoc "Delovno skupino za pametna potrdila o cepljenju", katere cilj je razviti specifikacije za odprt in interoperabilen standard potrjevanja cepiv, skupaj z okvirom za njegovo priporočeno upravljanje.

https://www.who.int/groups/smart-vaccination-certificate-working-group

Evropa: čakanje na "zeleno digitalno prepustnico", množica lokalnih rešitev

V Evropi so si nekatere države v zadnjih mesecih vztrajno prizadevale za uvedbo "cepiva" ali "imunitetnega potnega lista" - da bi državljanom "omogočili obisk restavracij, konferenc, glasbenih festivalov in športnih dogodkov" (Danska), "potovanje v tujino na počitnice ali srečanje z ljubljeno osebo" (Švedska) ali preprosto za oživitev poletnega turizma (Španija in Grčija). Drugi pa so pokazali skepso (Francija, Nemčija) ali celo popolno zavrnitev zamisli (Belgija, Romunija, Srbija).

 

Evropske institucije so si prizadevale uskladiti nasprotujoča si stališča držav članic, preden so 1. marca dosegle dogovor o tako imenovani "digitalni zeleni prepustnici", ki vsebuje, kot je zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, "dokazilo, da je bila oseba cepljena, rezultate testov za tiste, ki še niso mogli dobiti cepiva", in "informacije o ozdravitvi COVID19".

Evropske institucije so skušale uskladiti nasprotujoča si stališča držav članic, preden so 1. marca dosegle dogovor o tako imenovani "digitalni zeleni prepustnici", ki vsebuje, kot je zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, "dokazilo, da je bila oseba cepljena, rezultate testov za tiste, ki cepiva še niso mogli dobiti", in "informacije o ozdravitvi od COVID19".

https://www.dw.com/en/coronavirus-eu-leaders-consider-vaccine-passports/a-56682684

Komisija EU je 17. marca poudarila tudi nekatere druge ključne elemente "digitalne zelene prepustnice", ki naj bi "olajšala varno prosto gibanje znotraj EU": na voljo bo brezplačno, izdana bo v papirni in digitalni obliki ter bo vsebovala kodo QR s "ključnimi informacijami" in digitalni podpis za preverjanje njene pristnosti. Komisija bo tudi "vzpostavila prehod in podprla države članice pri razvoju programske opreme, ki jo bodo organi lahko uporabljali za preverjanje vseh podpisov potrdil po vsej EU". Mreža e-zdravja je uvedla "okvir zaupanja" za interoperabilnost zdravstvenih potrdil, ki naj bi ga izvajale države članice - čeprav se zdi, da nekatere (na primer Irska) temu niso naklonjene.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_1181

Po besedah komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa prepustnica "ne bo pogoj za prosto gibanje in ne bo na noben način diskriminatorna". Da bi to dejansko zagotovili, se je Komisija odločila, da bo potrdilo izdala tako cepljenim kot necepljenim osebam in da bo vsem imetnikom prepustnice podelila enake pravice. Izkaznica, ki je predstavljena kot začasni ukrep, bo domnevno vsebovala "samo bistvene informacije in varne osebne podatke", in sicer "ime, datum rojstva, datum izdaje, ustrezne informacije o cepljenju/testiranju/zdravljenju in edinstveno identifikacijsko oznako izkaznice".

 

Zasnova infrastrukture in orodij za uresničitev tega skupnega prizadevanja naj bi bila dokončana v naslednjih treh mesecih. Medtem pa so se nekatere države odločile, da si bodo same utrle pot naprej.

 

Estonija na primer od maja 2020 testira (skupaj s tehnološkima zagonskima podjetjema Transferwise in Bolt) digitalni imunitetni potni list za delovna mesta, od oktobra pa sodeluje s Svetovno zdravstveno organizacijo pri oblikovanju digitalno izboljšanega "mednarodnega potrdila o cepljenju" ali "pametne rumene kartice". Z uporabo "začasne kode QR, ki se ustvari po digitalni avtentikaciji", bi "pomagala okrepiti učinkovitost pobude COVAX" in vključevala razvoj "globalnega okvira za interoperabilnost zdravstvenih podatkov".

Islandija je začela izdajati tudi lastna potrdila o cepljenju za približno 4 500 oseb, ki so že prejele drugi odmerek cepiva. Kot je navedeno na spletni strani islandske vlade, je cilj "olajšati gibanje ljudi med državami, tako da lahko posamezniki na meji predložijo potrdilo o cepivu in so izvzeti iz mejnih ukrepov COVID-19".

 

Podobno je tudi zgornjebavarsko okrožje Altötting izdalo svoj prvi karton za cepljenje. Opremljena je s kodo QR, ki jo je mogoče skenirati, tako da se lahko ustrezni podatki prenesejo in hranijo na pametnem telefonu vsakega posameznika - in samo na vsakem pametnem telefonu, navajajo organi, kar naj bi zagotavljalo rešitev, ki v celoti ohranja zasebnost.

To je še toliko bolj pomembno, ker so bili nemški zvezni organi sprva veliko bolj previdni pri sprejemanju potrdil o cepivih. Dejansko okrožje Altötting trdi, da je delovalo in izvajalo svojo rešitev "popolnoma neodvisno" od zveznega ministrstva za zdravje. Nemčija je od takrat obrnila smer, saj je ministrstvo oddalo naročilo za razvoj infrastrukture za digitalno certificiranje cepiv na nacionalni ravni kölnskemu podjetju Ubirch, ki predlaga rešitev na podlagi kod QR in veriženja blokov, ter podjetju IBM. Vendar pa ta lokalni primer v povezavi z drugimi rešitvami, razvitimi na nacionalni ravni prek državnih podatkovnih zbirk podatkov o pacientih (npr. na Finskem) in/ali v povezavi z zasebnimi subjekti (kot na Danskem), jasno kaže, da bo reševanje vprašanj interoperabilnosti ključno za uspešno izvajanje skupne digitalne rešitve "potrdila o cepivu" v Evropi in zunaj nje.

 

In vendar se Grčija tudi brez teh skupnih zahtev že pogovarja, da bi se s posameznimi državami dogovorila o sporazumih o potovanjih: Na primer s Ciprom in Izraelom, kjer so že izdali "zeleno prepustnico", ki cepljenim osebam omogoča ekskluzivni dostop do trgovskih centrov, telovadnic, hotelov, koncertov ter drugih prostorov in prizorišč ("Z zeleno prepustnico se vrata odprejo samo zate", se glasi moto izraelske vlade), ter z Združenim kraljestvom, kjer družbi iProov in Mvine razvijata rešitev z biometričnimi tehnologijami za biometrično avtentikacijo in upravljanje identitete, ki bi se lahko uporabila celo za dostop do lokalov, restavracij, gledališč in športnih dogodkov.

Zunaj Evrope se rešitve in poskusi množijo

Zunaj evropskega okvira je razprava podobna. V Aziji je bila Kitajska verjetno prva država, ki je v govoru svojega voditelja Xi Jinpinga na srečanju skupine G20 novembra 2020 pozvala k skupnemu globalnemu mehanizmu na podlagi kod QR za prepoznavanje zdravstvenih potrdil.

 

Pred kratkim so tudi članice Združenja držav jugovzhodne Azije izjavile, da preučujejo možnost izdajanja skupnega potrdila o cepljenju, "zlasti za pospešitev odpiranja najbolj prizadetih sektorjev, kot je turistična industrija", je dejal Azmin Ali, malezijski minister za mednarodno trgovino in industrijo. Malezija skupaj s Singapurjem in v sodelovanju s podjetjem Affinidi, globalnim investicijskim podjetjem s sedežem v mestni državi, preizkuša tudi zdravstveni potni list "Immunitee", ki temelji na veriženju blokov. Informacije v potnem listu bodo dostopne le prek kode QR, pomembne pa ne bodo le za državne uradnike, piše MobiHealthNews, temveč tudi za "zdravstvene ustanove, sisteme priseljevanja, hotele ali univerze".

Podobno skupno pobudo so predvidele tudi države Sveta za sodelovanje v Zalivu, po katerih bi lahko "digitalni potni list" nastal z razvojem mobilne aplikacije Al Hosni v ZAE. "Predviden je projekt enotnega zdravstvenega potnega lista Sveta za sodelovanje v Zalivu, s katerim bi identificirali tiste, ki so se cepili proti Covidu-19," je po poročanju časopisa Khaleej Times izjavil visoki omanski uradnik.

 

V Združenih državah Amerike je možnost potrdila o cepljenju del načrta odzivanja na COVID-19, ki ga je pripravila Bidnova administracija. Načrt potrjuje, da se lahko "državnega sekretarja, sekretarja za zdravje in varnost ter sekretarja za domovinsko varnost (...) v sodelovanju z vsemi ustreznimi mednarodnimi organizacijami" zaprosi, da "ocenijo izvedljivost povezave cepljenja proti COVID-19 z mednarodnimi potrdili o cepljenju ali preventivi (ICVP) in izdelavo elektronskih različic ICVP". Havajski otoki pa že ustvarjajo svoj digitalni cepilni potni list, ki prihajajočim potnikom omogoča, da se izognejo sicer obveznemu desetdnevnemu obdobju karantene.

Pritisk letalske industrije (in tehnoloških podjetij)

V Južni Ameriki je bil Čile v ospredju poskusov s "potrdili o sprostitvi", ki so jih izdajali osebam, ozdravljenim od COVID-19, s čimer so jim omogočili, da "služijo svoji skupnosti" (npr. pomagajo sosedom ali ostarelim staršem) brez tveganja, da bi okužili druge, poroča Lancet. Načrt, ki je naletel na polemike, naj bi bil navdihnjen s politikami v Hongkongu in Južni Koreji in naj ne bi pomenil, da bi se upravičenci lahko izognili osnovnim varnostnim ukrepom v zvezi s COVID-19. Poleg tega bi certifikat prenehal veljati po treh mesecih.

 

Poskusi s "cepilnimi potnimi listi" se nanašajo predvsem na letalsko in potovalno industrijo, pri čemer različne letalske družbe uporabljajo različne rešitve. Družba Air France bo na primer kmalu preizkusila rešitev AOK pass Mednarodne trgovinske zbornice, ki temelji na verigi blokov. Medtem je bilo v začetku februarja 2021 objavljeno, da bo British Airways kmalu začel sprejemati digitalne potne liste z uporabo storitve in aplikacije VeriFLY za lete med Združenim kraljestvom in ZDA. Poskusi so se začeli novembra 2020 in so celo zagotovili hitrejše, ločene prostore za prijavo za stranke, ki so se odločile za rešitev digitalnega potnega lista, za katero je treba predložiti selfie. Po podatkih družbe Simple Flying je ocena zadovoljstva strank s storitvijo "4,8 od petih".

Druga potovalna aplikacija, SimplyGo, je bila preizkušena na letih med ZAE in Münchnom v Nemčiji ter iz Talina v Estoniji v ZAE prek Frankfurta. Aplikacijo je razvilo združenje ION Access & Health, ki združuje mednarodna zdravstvena in tehnološka podjetja Nortal, Ottonova, InHealth in Daman. V sodelovanju s ponudnikom tehnologije SITA je bila uporabljena v poskusnem obratovanju za zbiranje podatkov o statusu COVID-19 pri potnikih in omogočanje vstopa na letalo le tistim z negativnim rezultatom testa.

 

Za dosego podobnih ciljev je bilo predlaganih več različnih rešitev. "Potovalna izkaznica" Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) je aplikacija, ki jo lahko potnik prenese na svoj pametni telefon. Stranke morajo med drugim posneti selfie in opraviti "test živosti" ("tj. premakniti glavo in zapreti oči pred kamero, kot je bilo naročeno"). Ko aplikacija preveri, da podatki iz potnega lista pripadajo osebi pred kamero telefona, se lahko "prepoznavanje obraza uporabi za hitro obdelavo" preverjenih podatkov "na ključnih kontaktnih točkah na letališču, ne da bi bilo treba fizično zamenjati potne liste in vstopne karte".

Projekt Commons - "neprofitni javni sklad, ustanovljen s podporo Rockefellerjeve fundacije za vzpostavitev globalnih digitalnih storitev in platform za skupno dobro" - skupaj s Svetovnim gospodarskim forumom (WEF) razvija tudi rešitev za "varen in preverljiv način dokumentiranja" "zdravstvenega stanja" potnikov. Imenuje se "CommonPass" in želi postati "globalno interoperabilna platforma", na kateri bodo potniki lahko dokumentirali svoj status COVID-19 ("zdravstvene izjave / testi PCR / cepljenja"), hkrati pa bodo svoje zdravstvene zapise varno shranjevali na telefonih (prek Apple Health na iOS in CommonHealth na Androidu).

 

Vendar pa projekt v pogosto zastavljenih vprašanjih jasno razlikuje med prepustnico in "imunitetnim potnim listom": "CommonPass ni imunitetni potni list," piše v njem, "in ga ni mogoče uporabiti za dokazovanje, da je oseba imuna na COVID-19. CommonPass lahko le preveri, ali je oseba pred kratkim prejela rezultat testa ali je bila cepljena proti COVID-19. Nobena od teh možnosti ne zagotavlja negativnega ali imunskega statusa".

 

Letalske družbe, kot so JetBlue, Lufthansa, Swiss International Airlines, United Airlines in Virgin Atlantic, so sprejele to rešitev, decembra pa naj bi jo začeli uvajati tudi potniki iz New Yorka, Bostona, Londona in Hongkonga.

V razvoj takšnih rešitev so močno vključena tudi tehnološka podjetja. Microsoft, Oracle in Salesforce so na primer del širše koalicije tehnoloških podjetij, zdravstvenih organizacij, neprofitnih organizacij in akademskih krogov, imenovane "The Vaccine Credential Initiative" (VCI). Njen cilj je oblikovati odprtokodni standard za zapise o cepljenju, da bi lahko potrošniki do njih "udobno dostopali, jih shranjevali in delili". VCI v ta namen sodeluje s projektom "Commons Project" in WEF.

 

IBM je še eno tehnološko podjetje, ki je močno vpleteno v zdravstveni sektor. Razvija tudi digitalno zdravstveno platformo, imenovano "IBM Digital Health Pass". Temelji na tehnologiji veriženja blokov in je "zasnovana tako, da vključuje več virov podatkov, kot jih določi posamezna organizacija - na primer rezultate testov in preglede temperature na kraju samem -, kar lahko posameznikom omogoči, da svojo zdravstveno izkaznico delijo prek šifrirane digitalne denarnice na svojem pametnem telefonu". To bi po navedbah IBM-a pomenilo "pameten način vrnitve v družbo".

Zaradi številnih rešitev, ki jih ponujata letalska in tehnološka industrija, so nekatera zagonska podjetja že ustvarila rešitev "vse na enem mestu" za upravljanje vseh pooblastil, povezanih s potnimi listi za cepiva. Glede na to, da bi lahko različne države in podjetja na koncu zahtevala prenos več aplikacij za dokazovanje potnikovega statusa COVID-19 za eno samo potovanje, se je podjetje Airside Mobile, ki se ukvarja z digitalno identiteto, odločilo za sodelovanje s portugalskim biometričnim podjetjem Vision Box, da bi zagotovilo aplikacijo za upravljanje potrdil, ki lahko poleg z zdravjem povezanih zapisov gosti tudi potni list, vozniško dovoljenje in druge podatke, vse to pa s "celostnim preverjanjem biometričnega vira". "Potniki prenesejo aplikacijo Airside, se identificirajo z nami in dajo enkratno soglasje o zasebnosti, nato pa Vision-Box prevzame štafeto," pravi Amena Ali, izvršna direktorica Airside Mobile, ki jo navaja Forbes.

 

Avtomatizirano sprejemanje odločitev: prezgodaj za podrobnosti

Zaradi tako raznolikega nabora predlaganih rešitev za problem delujočega in interoperabilnega okvira in infrastrukture za certificiranje cepiva COVID-19 je težko oceniti, kako posamezna od njih dejansko deluje in s tem, ali in kako lahko krši temeljne pravice, zasebnost in varnost. Kakšna skupna podatkovna infrastruktura bo potrebna za izvajanje globalno interoperabilnega omrežja digitalnih potrdil o cepivih? Ali bi lahko omogočala manevrski prostor za "plazenje funkcij" (npr. da bi se uporabljala zunaj svojega področja uporabe)? Ali bo varna in varna pred goljufijami (to je v Izraelu že problem)? In kakšno vlogo bo imel zasebni sektor pri njegovem uresničevanju in upravljanju? O tem je preprosto prezgodaj govoriti.

 

Poleg tega, kar je značilno za družbeno-tehnične sisteme avtomatiziranega odločanja (ADM), nujnost, s katero se predlagajo in napovedujejo digitalna potrdila o cepljenju, običajno ni bila izpolnjena z ustrezno stopnjo preglednosti in podrobnosti glede njihovih funkcij. Večina orodij za digitalno certificiranje cepiv je še vedno v zgodnjih ali poskusnih fazah, medtem ko druga - kot je "digitalna zelena prepustnica" EU - v času pisanja tega prispevka še niso bila v celoti zasnovana. Vemo, da nekatere države (npr. Združeno kraljestvo, Švica in Bahrajn) načrtujejo, da bodo to funkcionalnost dodale že uvedenim aplikacijam COVID-19 za sledenje kontaktov. Vemo tudi, da številne vključujejo tehnologije veriženja blokov in biometrične tehnologije. Vendar za zdaj ne vemo veliko drugega.

 

Veliko je še pred nami in namesto razprav o podrobnih sistemih ADM se mednarodni diskurz o potnih listih in potrdilih o cepivih večinoma osredotoča na splošnejša vprašanja. Na primer, ali jih je mogoče uporabiti etično in učinkovito, ali so znanstveno smiselni in kakšne dejavnosti bi omogočali v prizadevanjih, da bi ljudem ponovno dali občutek posredovanja in avtonomije, čeprav pandemija ne kaže znakov upočasnitve.

 

Tako kot se je nenehno dogajalo pri uvajanju drugih sistemov ADM v Evropi (in širše), tudi v okviru pandemije, je bila tudi pri uvajanju tehnoloških rešitev za certificiranje cepiva COVID-19 izkoriščena nujnost, saj ni bilo smiselne demokratične razprave o njihovih dejanskih prednostih in priložnostih. V Izraelu, kjer je bila "zelena prepustnica" že izdana, je to povzročilo proteste proti "prisili s cepivi" in privilegijem "razreda cepljenih" na ulicah Tel Aviva.

Prednosti in slabosti potrdil o cepljenju

Vendar pa certifikati cepljenja - vsaj teoretično - predstavljajo tako priložnosti kot tveganja, ki jih preučujejo akterji civilne družbe (npr. Inštitut Ada Lovelace), raziskovalne ustanove (npr. Kraljeva družba), akademiki ter številne medijske analize in poročila.

Priložnosti, ki jih ponuja sprejetje interoperabilne sheme certificiranja digitalnih cepiv, so jasneje izrazili njihovi zagovorniki. Med prednostmi navajajo: 1) instrument za varno ponovno odprtje gospodarstva; 2) način, kako posameznikom pomagati pri varnejši vrnitvi v "normalno življenje", s čimer se pokaže izhod iz pandemičnih omejitev, ki vplivajo na avtonomijo in delovanje posameznika, ne da bi bilo ogroženo kolektivno javno zdravje; 3) hitrejši, učinkovitejši, "brezšivni" in večinoma brezdotični varnostni pregledi za potnike, s čimer se zmanjša tveganje okužbe med potovanjem; 4) orodje za splošnejše zmanjšanje prenosa COVID-19 med prebivalstvom.

Zanimiv in edinstven dodatek izhaja iz čilskega poskusa, v okviru katerega so tistim, ki so preboleli bolezen, na voljo "potrdila o izpustitvi". Ta rešitev je bila predstavljena kot instrument za krepitev skrbi, empatije in človeške povezanosti. Ta sistem izdajanja spričeval bi bil povezan z idejo "služenja skupnosti" in bi pomagal v boju proti občutkom izolacije in osamljenosti med pandemijo.

Zagovorniki cepilnih potnih listov trdijo, da bi bilo vse to mogoče uresničiti brez poseganja v zasebnost posameznika in brez tveganja ogrožanja uporabnikove varnosti. Uporabniki se bodo odločili, komu in koliko časa bodo delili svoje zdravstvene podatke o cepivih in COVID-19, večina rešitev pa trdi, da se bodo podatki o digitalnih potrdilih hranili le na uporabnikovem telefonu.

Vendar je tveganj veliko in vključujejo znanstvene, etične in tehnološke izzive.

Znanstveni izzivi so povezani z dejstvom, da cepiva sicer dokazano učinkovito ščitijo cepljenega posameznika pred okužbo z boleznijo COVID-19, vendar trenutno ni znanstvenega soglasja o njihovi sposobnosti zmanjšanja prenosa te bolezni, kar preprečuje, da bi cepljeni posameznik okužil druge. Ker se različice COVID-19 nenehno razmnožujejo in širijo, se je izkazalo, da nekatere od njih lahko zmanjšajo učinkovitost cepiva. Zato mora biti potrdilo o cepljenju prilagodljivo in omogočati nenehno posodabljanje in prilagajanje, da bi se izognili lažnemu občutku varnosti, ki ga daje zastarelo cepivo.

Druge ključne znanstvene neznanke se nanašajo na to, kako dolgo traja zaščita, ki jo zagotavlja cepivo, in ali cepivo preprečuje tudi asimptomatske okužbe - oba ključna elementa za vsak načrt, ki predvideva "vrnitev v normalno stanje" na podlagi sheme digitalnega potrdila o cepljenju. Zaradi vsega tega nemški svet za etiko ugotavlja, da "v tem trenutku ne bi smelo priti do individualnega preklica državnih omejitev državljanskih svoboščin za cepljene osebe, ker njihove nalezljivosti še ni mogoče zanesljivo oceniti".

Ti znanstveni izzivi imajo tudi vedenjske posledice. Svet za etiko na primer ugotavlja, da "dokler se ne bodo mogli cepiti vsi ljudje, bo del prebivalstva dojemal individualni umik državnih omejitev državljanskih svoboščin samo za cepljene osebe kot nepravičen". To bi lahko povzročilo tudi manjšo solidarnost in pripravljenost za upoštevanje pravil o socialni distanci, kar bi na koncu oslabilo njihovo učinkovitost. Problematične vedenjske spodbude bi lahko šle tako daleč, da bi posamezniki aktivno iskali okužbo, "zlasti", ugotavlja Alexandra Phelan z univerze Georgetown v reviji Lancet, "ljudje, ki si ne morejo privoščiti obdobja izključenosti iz delovne sile, kar bi še povečalo obstoječe neenakosti glede na spol, raso, etnično pripadnost in narodnost".

Podrobno so bili preučeni tudi etični izzivi, ki še zdaleč niso rešeni. Nicole Hassoun in Anders Herlitz v reviji Scientific American trdita, da bodo koristi cepljenja ali imunitetnih potnih listov "neenakomerno porazdeljene", kar bo še povečalo obstoječe neenakosti. Poleg tega v uvodniku v reviji Lancet trdita: "Če bi uvedli imunitetne potne liste, bi bile marginalizirane skupine zaradi obstoječih neenakosti in rasizma (npr. policijski pregledi zaradi predpisov o zaprtju) bolj nadzorovane in bi imele manj možnosti za dostop do testiranja (in ugotavljanja imunosti) kot nemarginalizirane skupine".

 

Tudi glede na to, da se cepiva nesorazmerno pogosto cepijo v bogatih državah - ocenjuje se, da "9 od 10 ljudi, ki živijo v najrevnejših državah na svetu, letos morda ne bo prejelo cepiva", pišeta Claire Loughnan in Sara Dehm na portalu The Conversation -, bodo begunci in prosilci za azil verjetno bolj prizadeti.

 

Vendar to ni povezano le z neenako dostopnostjo cepiv: nekateri posamezniki morda ne bodo mogli prejeti cepiva, tudi če bo na voljo. Na primer iz zdravstvenih razlogov (nosečnice, osebe z določenimi alergijami itd.). Lahko trdimo, da bi bilo neetično, če bi jih prikrajšali za privilegije, ki jih imajo cepljeni. Zato sta Hassoun in Herlitz trdila, da morajo imunitetni potni listi, "da bi bili etični", "vključevati vsaj nekaj izjem". Na primer, "ljudje, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne morejo dostopati do cepiv, vendar morajo delati, obiskovati šolo, potovati in tako naprej, morajo imeti možnost, da to storijo, če koristi presegajo tveganja". Prav tako je treba predvideti izjeme na področju socialnega varstva. Na primer za tiste, ki morajo nujno hoditi na delo "na mesta, ki zahtevajo socialno interakcijo", da lahko preživljajo svoje družine.

 

Poleg tega bi lahko potrdila o cepljenju, če se ne bodo skrbno izvajala s tehnologijami, ki ohranjajo zasebnost, pomenila tudi tveganje za zasebnost in celo vodila v "normalizacijo nadzora zdravstvenega stanja z vzpostavitvijo dolgoročne infrastrukture kot odziv na časovno omejeno krizo", kot je zapisal Inštitut Ada Lovelace v svoji "Hitri strokovni razpravi", objavljeni februarja 2021.

 https://www.adalovelaceinstitute.org/wp-content/uploads/2021/02/COVID-19-vaccine-passports-rapid-expert-deliberation.pdf

Zaključek: nujno so potrebne jasnost in podrobnosti

Po vsem svetu se razpravlja o shemah za potrjevanje cepiva kot orodju za lažje ponovno odprtje potovalnih poti in gospodarstva, obenem pa se postopoma odpravljajo hude omejitve pravic in svoboščin, ki so bile uvedene med pandemijo.

 

Predvidenih je bilo več različnih rešitev, vendar večina še ni bila podrobno opisana in glede nobene od njih še ni bilo doseženo svetovno soglasje. V mnogih primerih je prišlo do zmede, tako pri terminologiji kot pri predlaganih sistemih ADM.

 

Interoperabilnost in infrastrukturna vprašanja še niso rešena. Hkrati se pojavlja zapletena množica premislekov, ki poudarjajo tako obljube kot tveganja sprejetja certifikatov cepiva.

 

Čeprav se več sistemov že preizkuša, manjka smiselna demokratična razprava, preglednost pa je še vedno večinoma pomanjkljiva. Da bi lahko dejansko presodili širšo izvedljivost in priložnost za uresničitev certifikatov cepiva za družbo, pa bomo morali videti podrobnosti načrtov, ki se pripravljajo, zlasti na mednarodni ravni.

*

https://tkp.at/2021/08/18/oberster-gerichtshof-der-kanarischen-inseln-hebt-einschraenkungen-fuer-ungeimpfte-und-3g-regeln-auf/?fbclid=IwAR1ocfjiUfLY4YWqQVbAhPVNpYEhw8EOLltwngX4hHcI52UVFb0vt9dibdU

Tjaša Vuzem 18.8. 2021

VRHOVNO SODIŠČE KANARSKIH OTOKOV JE ODPRAVILO OMEJITVE ZA NECEPLJENE IN PCT
Tudi politiki v Španiji skušajo s posredno prisiliti ljudi, da bi se cepili. Necepljene je treba prisiliti k cepljenju z izključitvijo dostopa do javnih ustanov. Glede na to, da so pripravki genskega inženiringa le pogojno odobreni in so še vedno v tretji fazi kliničnih preskušanj, je to očitno nezakonit in protiustaven postopek.
Tako meni tudi vrhovno sodišče Kanarskih otokov, kot poroča EFE Noticias.
"Višje sodišče Kanarskih otokov meni, da zahteva po potrdilu o cepljenju proti kovidu-19 v ustanovah, ki so odprte za javnost, pomeni "izključitev" tistih državljanov, ki so se "zakonito" odločili, da se ne bodo cepili."
Vlada pojasnjuje, da "kljub dobri volji (.... ), ki bi lahko bile podlaga za sprejetje tega ukrepa", odločitev vlade Kanarskih otokov predstavlja tveganje, da "nedoločenemu številu državljanov onemogoči vse možnosti, ki jim jih ponuja njihova ustavno zagotovljena svoboda", "zgolj na podlagi odločitve, da se ne bodo cepili, kar je zakonito, saj je cepljenje proti Covid-19 prostovoljno", ali na podlagi tega, da se ne bodo udeležili testa PCR, "ki predstavlja tudi finančno breme", ali na podlagi tega, da niso zboleli.
*
*
Avstralija: Cepljenje proti COVID-19 je potrebno vsake 3 mesece: https://www.facebook.com/stojakovic.marija/videos/353144106481758/?sfnsn=mo
*
Špansko vrhovno sodišče zavrnilo uporabo potnih listov za cepiva za omejevanje dostopa do javnih prostorov
Objavljeno dne: 24. 8. 2021, avtor Nick Corbishley
To je prvič, da je vrhovno sodišče evropske države članice izpodbijalo uporabo potnih listov za cepiva na nacionalni ravni.
Špansko vrhovno sodišče je prejšnji teden razburkalo javnost, saj je postalo prvi sodni organ v Evropi, ki je odločil proti uporabi cepilnih potnih listov za omejevanje dostopa do javnih prostorov - zlasti gostinskih podjetij (barov, restavracij in nočnih klubov). To ni prvo špansko sodišče, ki se je izreklo proti cepilnim potnim listom, vendar je najpomembnejše. Doslej je le pet od 17 španskih avtonomnih regij - Kanarski otoki, Ceuta in Melilla, Andaluzija, Kantabrija in Galicija - predlagalo uporabo potnih listov za cepiva za omejevanje dostopa do javnih prostorov. Lokalni sodniki so vse zavrnili.
Zeleni potni list EU je enodelni dokument s kodo QR, ki se lahko potniku izda v papirni in digitalni obliki. Njegov namen je dokazati, da je imetnik prejel eno od štirih cepiv, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (cepiva BioNTech-Pfizer, Moderna, AztraZeneca in Johnson &Johnson), da je bil v zadnjih 48 urah negativen na Covid-19 ali da je bil v zadnjih šestih mesecih okužen s Covidom in ima zato naravno imunost. Vendar so se nekatere države, kot je Francija, odločile, da dovolijo vstop le potnikom, ki so v celoti cepljeni.
Številne vlade uporabljajo dokumente tudi za omejevanje dostopa necepljenih državljanov do javnih prostorov in storitev v svojih državah. Vendar so španski sodniki doslej izpodbijali ta trend, ker naj bi kršil nekatere ustavno priznane pravice posameznikov, kot sta pravica do telesne integritete in zasebnosti, hkrati pa naj bi imel omejen vpliv na javno zdravje. Vrhovni sodišči Andaluzije ter Ceute in Melille sta navedli, da so ukrepi tudi diskriminatorni. Ko je andaluzijsko vrhovno sodišče v pritožbi zoper predlagane ukrepe regije glede potnih listov za cepiva pritrdilo lokalnim gostinskim podjetjem, je regionalni organ zadevo predložil nacionalnemu vrhovnemu sodišču. In izgubilo.
Pri odločitvi sodišč so morda igrali vlogo tudi gospodarski razlogi. Španski gostinski sektor ustvarja ogromno denarja in veliko število delovnih mest, zlasti na vrhuncu turistične sezone (tj. prav zdaj). Ta sektor je že prestal težave zaradi lanske trimesečne nacionalne zapore in občasnih regionalnih zapiralnih akcij. Tudi po uvedbi potnih listov za cepivo tuji obiskovalci še vedno prihajajo le po kapljicah. Tako kot lani je tudi letos domače povpraševanje tisto, ki ohranja številna podjetja pri življenju. Omejitev tega povpraševanja bo verjetno povzročila še več gospodarskih škod.
Ustavni spopadi
To pa ni prvič, da so se španska vlada in regionalni organi spopadli s sodstvom zaradi obvladovanja krize na področju javnega zdravja. Od 9. maja, ko se je v Španiji končalo alarmno stanje, so višja sodišča v regiji Valencia, na Balearskih otokih, v Kataloniji, na Kanarskih otokih in drugih delih Španije regionalnim oblastem preprečila uporabo številnih omejitev proti COVID-19, vključno s policijsko uro in omejitvami družabnih srečanj, ker je kršenje temeljnih pravic, ko ni več alarmnega stanja, protiustavno.
Nato je 14. julija najvišji španski pravosodni organ, Ustavno sodišče, še enkrat odločilo, da je bilo stanje nevarnosti zaradi koronavirusa v Španiji že ves čas protiustavno. Dejalo je, da bi morala vlada namesto tega razglasiti izredne razmere, za katere je potrebna predhodna odobritev parlamenta, in tako omejiti temeljne pravice za zaprtje države.
Vrhovno sodišče je v sodbi z dne 18. avgusta, v kateri je zavrnilo uporabo digitalnega potrdila Covid za odobritev ali zavrnitev dostopa do lokalov nočnega življenja, navedlo, da za zahtevo po zdravstveni izkaznici v barih in nočnih klubih v celotni regiji Andaluzija ni bilo dovolj "bistvene utemeljitve", saj jo je videlo bolj kot "preventivni ukrep" in ne kot nujen ukrep. Namesto tega je navedlo, da ukrep "restriktivno vpliva na osnovne elemente svobode gibanja in pravice do zbiranja".
Zanimivo je tudi, da je vrhovno sodišče navedlo, da uporaba potnih listov s cepivi za nadzor dostopa do javnih prostorov in storitev morda niti ne pomaga pri preprečevanju okužb. Pravzaprav jih lahko poslabša, saj so nedavne raziskave pokazale, da se lahko osebe, ki so bile cepljene ali predhodno okužene z virusom Covid-19, še vedno okužijo druge in širijo virus. Zato uvedba sistema potnih listov za cepiva ne ščiti drugih pred okužbo, vključno s tistimi, ki dobijo dostop do javnega prostora, če predložijo negativen rezultat testa PCR. Sodišče je navedlo, da takšen dokument "dokazuje le, da te osebe v času testa niso bile nosilci aktivnega virusa".
Kot je v petek natančno pojasnil Yves, je zdaj že jasno, da cepiva niso to, za kar so se predstavljala. Njihova učinkovitost hitro upade in je še posebej izčrpana proti različici Delta. Raziskave so tudi pokazale, da so virusne obremenitve cepljenih in necepljenih skoraj enake glede različice Delta. Če imata torej cepljena in necepljena oseba približno enako sposobnost prenašanja, širjenja in prenosa virusa, zlasti različice Delta, kakšna je dejansko razlika med cepilnim potnim listom, potrdilom ali osebno izkaznico pri širjenju virusa?
To je vprašanje, ki si ga morda zastavljajo številni obiskovalci glasbenega festivala Boardmasters v Združenem kraljestvu. Za udeležbo na prireditvi so morali s svojo prepustnico NHS Pass dokazati, da so imeli v zadnjih 180 dneh negativni test, popolno cepljenje ali okužbo z virusom Covid - z drugimi besedami, skoraj popolnoma enake pogoje, kot jih zahteva zelena prepustnica EU. Zdi se, da so organizatorji dogodka vse naredili po pravilih, vendar je bilo približno en teden po festivalu skoraj 5 000 primerov okužbe z virusom Covid potencialno povezanih z dogodkom. Mesto Newquay, kjer je potekal festival, je postalo angleška "prestolnica Covida", saj so v tednu, ki se je končal 14. avgusta, zabeležili do 1 110 primerov na 100 000 prebivalcev, kar je skoraj štirikrat več od povprečne stopnje v državi.
Močno nasprotovanje javnosti
Sodba španskega vrhovnega sodišča se nanaša samo na Andaluzijo. Vendar je verjetno nesmiselno, da bi katerakoli od 16 drugih španskih regionalnih vlad sploh poskušala uporabljati zdravstvene izkaznice Covid na svojem ozemlju za kakršen koli drug namen kot za potovanja v tujino. Če bi bili takšni ukrepi uvedeni, bi verjetno veljali le kratek čas, preden bi jih sodišče odložilo.
V preostalih državah EU je situacija povsem drugačna. Čeprav je vse več dokazov, da sedanja cepiva niso preveč učinkovita pri omejevanju širjenja različice Delta in da tako imenovani "prelomni primeri" niso niti približno tako redki, kot bi lahko sklepali na podlagi tega izraza, večina vlad pospešeno uvaja in širi uporabo potnih listov in pooblastil za cepljenje. Dvaindvajset od 27 držav članic EU že zahteva zelene prepustnice za gostince ali podobne zdravstvene potne liste za vstop v restavracije, bare, muzeje, knjižnice in druge javne prostore.
V Franciji je vstop na zunanje terase kavarn, barov in restavracij prepovedan osebam brez izkaznice. Vstop v bolnišnice je prepovedan, razen v nujnih primerih. Do konca avgusta morajo biti cepljeni tudi številni delavci v zasebnem sektorju, ki služijo javnosti. Do 15. septembra bo cepljenje obvezno tudi za vse francoske zdravstvene delavce. Vlada vztraja, da je cepljenje potrebno, da bi spodbudili cepljenje in preprečili četrto nacionalno zaporo. Toda za številne protestnike nova zakonodaja predstavlja vse, čemur bi morala ustavna republika, kot je Francija, nasprotovati: avtoritarnemu nadzoru, diskriminaciji, onemogočanju dostopa do osnovnih svoboščin in storitev, izobraževanja in zdravstvenega varstva.
Nasprotovanje med tistimi, ki se obotavljajo s cepljenjem, ostaja ostro. Že šesto soboto zapored se je v mestih po vsej Franciji zbralo več sto tisoč ljudi, da bi izlili svoj bes nad vse bolj represivnimi vladnimi zakoni o cepivih. Če ne drugega, se bodo demonstracije v prihodnjih tednih verjetno še okrepile, saj se študentje, ki so pogosto pomemben člen francoskih protestnih gibanj, vračajo na univerze, javni uslužbenci, ki ne želijo cepiti, pa razmišljajo o življenju brez dohodka.
Kafkovski preobrat
V Španiji je medtem vse precej mirno. Protestov proti potnim listom s cepivi je malo, saj njihovega vpliva na vsakdanje življenje ni čutiti. Večina ljudi, starejših od 30 let, se z veseljem cepi - tako zelo, da je Španija s 67 % cepljenih prebivalcev na četrtem mestu na lestvici najbolj cepljenih držav na svetu, ki jo je pripravila univerza Oxford, Our World in Data. Poleg tega se v Španiji kampanja cepljenja še ni ustavila, kot se je to zgodilo v državah, kot so ZDA, Izrael, Nemčija in Francija.
Glede na to, da se prebivalci Španije cepijo v tako velikem številu, je potreba po uporabi cepilnih potnih listov doma verjetno še manjša. Fernando García López, predsednik Odbora za raziskovalno etiko na Zdravstvenem inštitutu Carlos III v Madridu, trdi, da je bolje "prepričevati kot pa siliti, kar lahko povzroči polarizacijo", in dodaja, da v Španiji "ni večje skupine proti cepljenju, proti kateri bi se morali boriti, kot se to dogaja drugod.
Vendar to ni preprečilo, da bi potni listi že povzročili kafkovsko nočno moro za tisoče prebivalcev Španije. Med zadnjim valom virusa je bila služba primarnega zdravstvenega varstva v državi tako preobremenjena, da so zdravniki in medicinske sestre v številnih delih države začeli uporabljati veliko hitrejše (in veliko cenejše) antigenske teste za preverjanje bolnikov glede okužbe. Težava je le v tem, da je za pridobitev zdravstvenega spričevala EU zaradi naravne okužbe potreben pozitiven test PCR; rezultati antigenskih testov se ne priznavajo.
To pomeni, da je zdaj v Španiji na tisoče ljudi v negotovosti. Vsi so se pred kratkim okužili z virusom Covid, kar pomeni, da bi morali imeti naravno imunost. To pomeni, da bi morali biti upravičeni do zelene prepustnice EU. Ker pa so španski zdravstveni organi pri njih uporabili napačen test (verjetno po pomoti), ga niso opravili. Po podatkih EU ti ljudje nikoli niso bili okuženi z virusom Covid. Če Bruselj zanje ne bo naredil izjeme, kar pa se zdi malo verjetno, bodo zdaj težje potovali v druge dele Evrope.
Velike demonstracije so potekale tudi v Italiji, Grčiji in Nemčiji. V latvijski prestolnici Riga se je v sredo zvečer na ulice odpravilo 5 000 ljudi, ki so protestirali proti vladnim načrtom, da bi cepljenje postalo obvezno za nekatere poklice in da bi delodajalci lahko odpustili delavce, ki se nočejo cepiti. To naj bi bile največje demonstracije v Latviji od leta 2009.
To je le en primer, kako samovoljno lahko postane življenje v "novi normalnosti", ki se oblikuje okoli nas. Ker imajo vlade vedno večjo moč in oblast nad našimi življenji, je dovolj le preprosta administrativna napaka, da državljani nenadoma ne morejo vstopiti v druge evropske države ali celo dostopati do javnih prostorov in osnovnih storitev v svojem domačem mestu. In kot smo od začetka te pandemije že večkrat videli, so vlade in javni organi nagnjeni k rednim napakam
*

Zdi se, da želi vlada opustiti vso previdnost in hiteti s podaljšanjem potnega lista za cepivo , zaradi česar bo deloval kot nekakšno dovoljenje s točkami. Toda to bi bila napaka, saj bi njegove ukrepe izpodbijali na italijanskem sodišču, sodišču in morda tudi evropskem sodišču za človekove pravice, pojasnjuje Alessandro Mangia, redni profesor ustavnega prava na katoliški univerzi v Milanu. »Če bom korak za korakom še naprej razširjal seznam omejitev do pravice do kroženja ali do srečanja, če nimam dovoljenja, na koncu prikrito uvedem ne obveznost, ampak pogoj za cepljenje. In na koncu je to ukrep, enakovreden obveznosti. "

https://www.ilsussidiario.net/news/obbligo-vaccinale-e-green-pass-moro-contro-draghi-leuropa-sta-con-lex-dc/2205455/

*

https://nultatacka.rs/svi-dokazi-na-papiru-svetska-zdravstvena-organizacija-se-zahvaljuje-bil-gejtsu-i-rokfeleru-na-pomaganju-projekta-digitalnog-covid-sertifikata/?fbclid=IwAR1gzp00qM6d4dC9w1fgXmBGIe8n6Z1cgYi-QbZTOBGO-udd1_DRpiAAAQo

*

https://www.who.int/publications/i/item/WHO-2019-nCoV-Digital_certificates-vaccination-2021.1?fbclid=IwAR0FRqI8rCV5WGCT64HarxNciT5dpTjkWpfCAyYxC5l9gNr_lXUZXsmaOoo

*

https://www.regionalobala.si/novica/prebolevniki-bistveno-bolj-zasciteni-kot-cepljeni-je-to-dokoncni-udarec-za-cepilne-potne-liste-

Martin Kulldorff

Udarec za cepilne potne liste?

Ugotovitve študije prihajajo ravno v času, ko mnoge vlade za državljane uvajajo cepilni potni list, s katerim bodo lahko potovali. New York City, Francija in kanadske province Quebec in British Columbia so med tistimi, ki so nedavno sprejeli cepilne potne liste.

Kulldorff, biostatistik in epidemiolog, je dejal, da raziskave, ki kažejo, da naravna imunost nudi eksponentno večjo zaščito kot cepiva, pomenijo, da so cepilni potni listi neznanstveni in diskriminatorni, saj nesorazmerno vplivajo na posameznike iz delavskega razreda.

Na Twitterju je zapisal tudi, da pooblastila za cepljenje "niso le znanstvene neumnosti, ampak so tudi diskriminatorna in neetična"

*
Francija sep 2021: ljudje vdrli v trgovski center brez cepilnega lista: https://www.facebook.com/KraljevicMarkoIII/videos/1350164798712841
 *

French judges have taken action against President Emmanual Macron’s oppressive and discriminatory coronavirus vaccination requirements. This past week, judges in two different French departments overturned Macron’s decree’s making the health pass compulsory in several shopping centers. Instead, the judges ruled that it prevented access to essential goods to people who do not have them.

Chaos initially ensued after France had tried to discriminate against the unvaccinated. Citizens were terrified and angry that the government would force them to get vaccinated by banning them from buying essential goods from supermarkets. Crowds protested in front of food markets. You can hear the crowd chants in unison in a spontaneous display of solidarity in the following video

*

https://wwd.com/business-news/retail/french-court-repeals-covid-19-health-pass-mandate-1234904053/

*

https://childrenshealthdefense.org/defender/vaccine-passports-covid-shots-dont-prevent-infection-transmission/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=46208037-809c-4de9-b120-ede140be6c35&fbclid=IwAR1EA9HpQ5umrMUSoUGvBvks_3vnBpSZAQlLpSe7QAMfaIoWOU35GStiNZQ

*

Zakaj se v slovenskem parlamentu ne sliši resnice o COVID-19, tako kot v nekaterih drugih parlamentih evropskih držav?
Italijanska poslanka Sara Cunial, je 9. junija 2021 v italijanskem parlamentu povedala med drugim:
  1. zeleni cepilni potni list je nepravičen, neznanstven, protiustaven, ne varuje osebnih podatkov in ovira prosto gibanje
  2. certifikat temelji na hitrem antigenskem ali PCR testu, ki nista namenjena diagnosticiranju. Novembra 2020 je švedska agencija za zdravje objavila, da se PCR ne more uporabiti za ugotavljanje nalezljivosti. Decembra 2020 je WHO priznala možnost lažno pozitivnih ali negativnih rezultatov in da je zato potrebno za postavitev diagnoze upoštevati klinične simptome.
  3. visoko število amplifikacij PCR testa onemogoča ugotovitev, ali gre za akutno okužbo ali za delce virusa iz pretekle okužbe. Evropska agencija za nadzor bolezni (ECDC) je objavila, da je rezultat zanesljiv pod 24 ciklusi amplifikacij. To pomeni, da so sedanji rezultati PCR testov v 80% nezanesljivi, ker se opravi 30-40 ali 50 pomnožitev.
  4. Nepravilnost epidemioloških rezultatov na osnovi PCR testov je potrdilo upravno sodišče na Dunaju ter pritožbeno sodišče v Lisboni.
  5. Hitri antigenski testi so prav tako nezanesljivi: med 582 pozitivnimi testi je molekularni test potrdil le 32.
  6. za štiri C-19 cepiva se objavlja relativno zmanjšanje tveganja od 67% do 96%, medtem ko je Peter Doshi, urednik britanske medicinske revije BMJ izračunal (kar je bilo objavljeno tudi v Lancetu aprila 2021), da je absolutno zmanjšanje tveganja za populacijo od 0,84 do 1,3%
  7. Februarja 2021 je Nature objavil, da so vsaj tri inačice koronavirusa SARS CoV-2 posledica cepljenja proti C-19
  8. Cepiva vsebujejo mRNA za beljakovinsko bodico koronavirusa, ki je strupena in povzroča mnoge hude posledice. Cepljeni se lahko okužijo in prenašajo virus, zato ne morejo biti pogoj za zeleni potni list, kar je povedala tudi WHO. Gre za nezakonito obliko nadzora populacije
  9. še posbej moralno sporno je cepljenje otrok s C-19 eksperimentalnimi cepivi, ki so do 5. junija povzročila že več kot 1.3 milijona škodljivih stranskih učinkov
Zato je jasno, da v C-19 pandemiji ne gre za zdravstveno krizo, saj bolezen preživi 99,85% ljudi.
*
*
*
*
Brez QR kode- potrdila o cepljenju ne boste mogli narediti ničesar
*
Novinarska konferenca skupine poslancev v Evropskem parlamentu o zlorabi Zelenega potnega lista (Covid-pass) s strani vlad, ki pod krinko skrbi za zdravje ukinjajo človekove pravice.
Evropski poslanci se začnejo zbirati za zaščito temeljnih pravic državljanov EU in nasprotujejo obveznemu cepljenju ter Zelenemu certifikatu
Objava za javnost - Strasbourg, Evropski parlament-21/10/2021
Ob odzivu na povečane kršitve osnovnih človekovih pravic po vsej EU so se članice Evropskega parlamenta zavzele skupno stališče pri obrambi temeljnih pravic vseh državljanov EU, ki so sedaj ogrožene zaradi obveznega cepljenja in zlorabe Digitalnega certifikata o COVID
Na novinarski konferenci v Strasbourgu so 20 oktobra 2021 spregovorili tudi o hudih pomislekih stotinah uslužbencev, ki delajo v Evropskem parlamentu, ki grozijo, da bodo izgubili službo, če nimajo Digitalni certifikat o COVIDU, alias Zeleno spričevalo.
Tiskovno konferenco z naslovom ′′ Zagovarjanje temeljnih pravic z nasprotovanjem zlorabi Digitalnega zelenega spričevala ′′ so naslovili štirje poslanci: Christine Anderson (Nemčija, ID), Francesca Donato (Italija, NI), Ivan Vilibor Sinčičas (NI, HR) in Cristian Terhe ş (ECR, RO).
Ti evropski poslanci so se odločili, da dajo glas milijonom evropskih državljanov, ki se borijo po vsej EU za temeljne pravice.
Evropska poslanka Christine Anderson je po poudarku na pomembnosti človekovih pravic dejala: ′′ naj povem, ne bojim se tega virusa. Kar me je strah je, da vlade zlorabljajo to ali katerokoli drugo ′′ krizo ′′ za to zadevo, za kršitev državljanske pravice, da jih prekliče ali da se sprašujejo o svobodi.
V tej krizi smo videli, da so se državljanske pravice in svoboščine spremenile iz temeljnih pravic v privilegije, ki jih vlade dodelijo ali prekličejo, kot se jim zdi primerno.
Pozivam vse Evropejce, da se zavzemajo za vsako vlado, ki nam skuša odvzeti svobodo, državljanske pravice in svoboščine!"
Odvetnica in evropska poslanka Francesca Donato je dejala, da ′′ imamo danes res grozne razmere v Evropi, ker se človekove pravice ne spoštujejo [...] in po vsej Evropi so mirni protesti nasilno zatirani ".
Predstavljeno kot orodje za olajšanje svobode kroženja, nacionalne vlade zdaj v številnih državah uporabljajo kot ′′ obvezen ′′ potni list za vsako družbeno dejavnost, vključno z zaposlovanjem - je navedla - na primer Italije.
′′ In tako prisiljujemo državljane v invazivne in tvegane zdravstvene obravnave, ker informirano soglasje, da so državljani dolžni podpisati za sprejem cepiv, ni brezplačno: gre za izsiljeno privolitev. Torej, tudi ko imajo ljudje medicinske kontraindikacije za sprejem cepiv, so dolžni vzeti. V to so prisiljeni, ker bi izgubili službo, izgubili bi temeljne pravice, če tega ne storijo. In ko imajo ti ljudje neželene učinke, tudi zelo hude škodljive učinke, ne prejmejo nobene brezplačne pomoči. Tudi poročila o škodljivih učinkih so zelo redka. Podatki škodljivih učinkov, ki jih lahko preberemo na časopisih, so samo podcenjeni.
Imamo zdravstveno težavo, ki se je spremenila v demokratično vprašanje. Vsi se moramo danes zavzemati za obrambo človekovih pravic v Evropi, vse moramo storiti skupaj in to storiti zdaj ", je zaključila.
Poslanec Ivan Sinči Šinči je dejal ′′ da je danes v Evropi res žalostno gledati ogrožene svoboščine, pravice in pravno državo. Žal v nekaterih državah ne morete obdržati službe brez Digitalnega zelenega certifikata, brez DGC ne morete vstopiti v javne stavbe, v trgovino brez DGC-ja ".
Digitalno zeleno Cert je opisal ′′ kot licenco za širjenje in okužbo ", ki daje ′′ lažen občutek varnosti ", saj ne ščiti osebe pred pridobivanjem ali širjenjem virusa. Digitalni zeleni certifikat ′′ je popolnoma nelogičen, ni znanstveni in ga je treba opustiti ", je dodal.
Sinči Žiga je izjavil, da tudi on ′′ v celoti podpira [s] osebje Evropskega parlamenta na njihovih položajih. Stališča nediskriminacije, nesegregacije, svoboda prihoda na delovno mesto. To je njihovo delovno mesto skupaj z nami, evropskimi poslanci ".
′′ Moje sporočilo osebju je preprosto: Nisi sam in se boriš za svoje pravice! Borimo se skupaj z vami!", je zaključil.
Evropski poslanec Cristian Terhes je navedel iz člena 46 originalne uredbe o digitalnih zelenih spričevalih, ki je opisala željo Evropskega parlamenta po ohranjanju temeljnih človekovih pravic.
′′ No, če pogledamo zdaj, nekaj mesecev po tem, ko je bil v Evropski uniji uveden zeleni certifikat, vidimo ravno nasprotno, da so vse te pravice, ki naj bi bile s to uredbo zaščitene, dejansko kršene. Ljudje ne morejo več delati in živijo pod grožnjo, da bodo izgubili službo in preživetje, če tega potrdila nimajo. Je to vrsta Evropske unije, ki jo želimo zgraditi, ki jo želimo sprejeti?", so sporočili iz Terhesa.
Stotine ljudi, ki delajo v parlamentu, se sooča z grožnjo da bodo slej kot prej, če ne bodo imeli tega zelenega spričevala, izgubili službo. Ampak nič niso naredili narobe. To je absurdna situacija. To ni pravično do njih, ni pošteno do državljanov te unije in ni pošteno do vseh nas ". Iz teh razlogov smo tukaj za vas in se bomo borili za vas ", Zaključili Terhes
Stališča, ki so jih javno izrazili ti poslanci, v obrambi temeljnih pravic, vključno z osebjem, ki dela za Evropski parlament, si delijo številni drugi, ki se bodo združili z namenom aktivnega nasprotovanja stalnim napadom na temeljne pravice, ki jih povzroča zloraba Digitalnega COVID certifikata.
###
*
Poziv EU poslancev proti cepilnemu potnemu listu: https://www.youtube.com/watch?v=t7gO1byQozk
*
Hrvaški EU poslanic Kolakušič : https://www.youtube.com/watch?v=Qyoi9RPgGn4
*
KDO UVAJA CEPILNE POTNE LISTE?
MITRE, ki jo opisujejo kot "najpomembnejšo organizacijo, za katero še niste slišali", pridobiva obsežna varnostna naročila držav za pionirstvo na področju invazivne vohunske tehnologije. Zdaj je v središču kampanje za uvedbo digitalnih cepilnih potnih listov.
Medtem ko so se potni listi za cepiva predstavljali kot blagodejni prispevek k javnemu zdravju, saj obljubljajo varnost, zasebnost in udobje za tiste, ki so bili cepljeni proti Covid-19, pa je ključna vloga, ki jo ima skrivna vojaško-obveščevalna organizacija pri prizadevanjih za uvedbo sistema v digitalni obliki, vzbudila resne pomisleke glede državljanskih svoboščin.
Ta organizacija, znana pod imenom MITRE, je neprofitna korporacija, ki jo skoraj v celoti vodijo vojaški obveščevalci in jo vzdržujejo velike pogodbe z Ministrstvom za obrambo, FBI in sektorjem nacionalne varnosti.
Prizadevanja za "razširitev potnih listov za cepiva s kodo QR zunaj držav, kot sta Kalifornija in New York", se zdaj vrtijo okoli javno-zasebnega partnerstva, znanega pod imenom Pobuda za potrdilo o cepivu (Vaccine Credential Initiative - VCI). VCI je v svoji koaliciji namenila pomembno vlogo podjetju MITRE.
MITRE, ki ga je Forbes opisal kot "trgovino za raziskave in razvoj", ki je "najpomembnejša organizacija, za katero še niste slišali", je razvil nekaj najbolj invazivnih tehnologij nadzora, ki jih danes uporabljajo ameriške vohunske agencije. Med njenimi najbolj novimi izdelki je sistem, izdelan za FBI, ki zajema prstne odtise posameznikov s slik, objavljenih na družabnih omrežjih.
V krovni koaliciji MITRE COVID-19 sta tudi In-Q-Tel, oddelek tveganega kapitala Centralne obveščevalne agencije - CIA, in Palantir, zasebno vohunsko podjetje, ki ga je zaznamoval škandal.
Elizabeth Renieris, ustanovna direktorica laboratorija Notre Dame in IBM za tehnološko etiko, je opozorila, da "ker prevladujoča tehnološka in nadzorna podjetja", kot je MITRE, "zasledujejo nove tokove prihodkov na področju zdravstvenih in finančnih storitev ... zasebni sistemi identifikacije v lasti in upravljanju s poslovnimi modeli, ki so usmerjeni v maksimiranje dobička, ogrožajo zasebnost, varnost in druge temeljne pravice posameznikov in skupnosti."
Vključenost vojaško-obveščevalnega aparata v razvoj sistema digitalnih potnih listov za cepiva je namreč še en pokazatelj, da bi ameriška država nadzora pod krinko skrbi za javno zdravje, lahko okrepila svoj nadzor nad vse bolj nemirnim prebivalstvom.
Pobuda za potrdilo o cepljenju je neoliberalno sredstvo, ki ga svetujejo strokovnjaki s področja vojaške obveščevalne dejavnosti.
Kot smo podrobno opisali v prvem delu te serije, so tehnološki oligarhi, kot je Bill Gates, in globalna kapitalistična politična središča, kot je Svetovni gospodarski forum, po vsem globalnem svetu razvili sisteme digitalnih osebnih dokumentov in elektronskih valut, da bi pridobili podatke in dobiček od prebivalstva, ki je bilo prej nedosegljivo.
Pojav cepilnih potnih listov, ki omogočajo dostop do zaposlitve in javnega življenja, je postal ključni vektor za pospeševanje njihove agende na Zahodu. Kot je septembra letos izjavila družba za finančno svetovanje Aite-Novarica, digitalni potni listi cepiva COVID-19 "razširjajo primer digitalnih osebnih izkaznic onkraj zgolj cepljenja proti COVID-19 in potencialno služijo kot digitalna osebna izkaznica kot celovitejši, univerzalni vir informacij o identiteti ..."
Medtem ko potni listi za cepiva izključujejo milijone ljudi na Zahodu, kar je sprožilo besne proteste in divje stavke, si Svetovni gospodarski forum (WEF) skupaj s partnerji prizadeva za njihovo uvedbo v digitalni obliki.
WEF, ki ga vodi nemški ekonomist Klaus Schwab, ki pravi, da vodi "četrto industrijsko revolucijo", ki spreminja način, kako ljudje "živijo, delajo in se povezujejo med seboj", je mednarodna mreža nekaterih najbogatejših in politično najvplivnejših ljudi na svetu. S sedežem v Davosu v Švici se WEF predstavlja kot idejni vodja globalnega kapitalizma.
Januarja 2021 je več partnerjev WEF, med njimi Microsoft, Oracle, Salesforce in druge megakorporacije, najavilo koalicijo za začetek pobude za cepilne potne liste (Vaccine Credential Initiative - VCI), katere cilj je uvesti cepilne potne liste na podlagi kod QR po ZDA.
Njen cilj je uvesti enotno "zdravstveno kartico SMART", ki bi jo bilo mogoče priznati "prek organizacijskih in jurisdikcijskih meja".
V ZDA nekatere zvezne države že uvajajo digitalne zdravstvene kartice SMART, ki jih je razvila organizacija VCI. Te zdravstvene kartice SMART so postavile osnovo za dejanski nacionalni standard za poverilnice za cepljenje.
Neprofitna organizacija, ki jo je ustanovila Rockefellerjeva fundacija in se imenuje The Commons Project, vodi lobiranje za digitalne kartice SMART prek organizacije VCI, ki jo je soustanovila. Izvršnega direktorja projekta Commons Paula Meyerja je WEF vzgojil kot "mladega voditelja".
Meyer je eden od javnih obrazov VCI in agendo kampanje trži v jeziku naprednega vključevanja ter v javnih komunikacijah dosledno poudarja teme, kot je "opolnomočenje".
"Cilj pobude za potrdilo o cepljenju je omogočiti posameznikom digitalni dostop do njihovih zapisov o cepljenju, da bodo lahko z orodji, kot je CommonPass, varno potovali, delali, se šolali in živeli, hkrati pa zaščititi zasebnost njihovih podatkov," trdi Meyer.
Družba MITRE je v sporočilu za javnost, v katerem je napovedala ustanovitev pobude VCI, ponovila Meyerjeve besede in izjavila, da se je partnerstvu pridružila, "da bi zagotovila dostop do tega [digitalnega preverjanja cepljenja] prebivalstvu, ki nima dovolj storitev".
Toda kaj je družba MITRE in zakaj je organizacija, znana po množičnem nadzoru in vojaški tehnologiji, v središču pobude, ki ponuja možnost spremljanja svetovnega prebivalstva brez primere? Organizacija se ni odzvala na vprašanja, ki jih je po elektronski pošti poslal The Grayzone, o svojem sodelovanju pri VCI, vendar je njena dokumentirana zgodovina skrb vzbujajoče branje.
MITRE= pomoč pri vojnah proti Vietnamu in marihuani in razvoj "izredno pospešene" vohunske tehnologije
MITRE s sedežem v Severni Virginiji je vojaško-obveščevalni think tank, ki ga ameriške agencije, vključno z ameriškim ministrstvom za obrambo, financirajo v višini 2 milijard dolarjev na leto. Skoraj v celoti ga vodijo nekdanji uslužbenci Pentagona in nekdanji obveščevalci.
MITRE je bil ustanovljen leta 1958 kot skupni projekt ameriških zračnih sil in Tehnološkega inštituta Massachusetts (MIT) za razvoj sistemov "poveljevanja in nadzora" za jedrsko in konvencionalno vojno, kot je zapisano v reviji Science and Revolution.
Podjetje MITRE je v zadnjih letih za FBI zasnovalo nadzorno tehnologijo, ki zbira prstne odtise ljudi na spletnih straneh družbenih medijev, kot so Facebook, Instagram in Twitter. Prav tako je FBI-ju pomagal vzpostaviti sistem Next Generation Identification, ki naj bi bil največja podatkovna zbirka biometričnih podatkov na svetu, ter projekt modernizirane obveščevalne podatkovne zbirke (MIDB) urada.
.
*
Generalni direktor SZO potrjuje, da so cepilni potni listi diskriminatorni, da otroci ne bi smeli dobiti cepiva proti Covid-19 in da cepiva ne preprečujejo ne okužbe ne širjenja bolezni.
Pojavil se je posnetek pogovora generalnega direktorja SZO s predsednikom Brazilije Jairjem Bolsonarom, na katerem jasno pove, da Svetovna zdravstvena organizacija ne priporoča cepilnih potnih listov, saj bi bili diskriminatorni, da namen cepljenja ni preprečevanje okužbe in prenosa Covid-19, saj tega ne zmore, in da SZO ne priporoča cepljenja otrok.
Tedros je izjavil, da "cepivo ne preprečuje Covida, preprečuje pa resne bolezni in smrt. To je njegov namen."
Potrdil je tudi, da "umirajo cepljeni s pridruženimi boleznimi." A kot je že znano so tudi pred uvedbo cepiva umirali večinoma tisti s pridruženimi boleznimi, zato se postavlja vprašanje, kaj natančno se je spremenilo po uvedbi cepljenja?
*
Gordan Lauc o nesmislu covid potrdil, ker cepljeni prav tako širijo okužbe: https://www.youtube.com/watch?v=joxyvz0Cb6A
*
*
18.10. 2021: POROČILO KOMISIJE EVROPSKEMU PARLAMENTU IN SVETU v skladu s členom 16(1) Uredbe (EU) 2021/953 Evropskega parlamenta in Sveta o okviru za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in preboleli bolezni v zvezi s COVID-19 (digitalno COVID potrdilo EU) za olajšanje prostega gibanja med pandemijo COVID-19
*
*
Covid potni listi so diskriminatorni in silijo k cepljenju: hrvaški odvetnik Gordan Marovič: https://www.facebook.com/PromijenimoHrvatsku/videos/438318824397262
*
Zgodovina se ponavlja: pretekli in novodobni fašizem: https://www.facebook.com/100055074416874/videos/248104794053017
*
Diktatura izza cepilnega potnega lista: https://www.youtube.com/watch?v=PLjwWvt8jnI
*
Cristian Terhes, EU poslanec: In this third press conference, which took place on 24 Nov. 2021 in the European Parliament in Strasbourg, we explained why the Green Certificate is violating peoples' fundamental rights as well as other related topics.


In this third press conference, which took place on 24 Nov. 2021 in the European Parliament in Strasbourg, we explained why the Green Certificate is violating peop
*
Cross-party politicians scrutinise evidence for Covid passes
VLADA FBIH ODUSTALA OD UVOĐENJA COVID-POTVRDA, PRITISAK BOSS-A I ADVOKATA MIRNESA AJANOVIĆA USPIO
Ustrajno zalaganje predsjednika Bosanske stranke Mirnesa Ajanovića protiv uvođenja segregacijskih covid-potvrda i VTP pravila urodila je plodom - jer je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela odluku o suspenziji odluke kojom od 20.12.2021. godine počinje primjena VTP pravila, koja bi diskriminisala građane po osnovu toga da li su vakcinisani ili ne. Pritisak Mirnesa Ajanovića bio je potkrijepljen naučnim argumentima i činjenicama koje se nisu smjele zanemariti i morale su se uzeti u obzir prilikom rasprave o ovim zdravstvenim mjerama, a sama okolnost da vlast iste nije uzela u obzir bila je osnov za podnošenje krivične prijave protiv premijera FBiH Fadila Novalića i pomoćnika ministra zdravstva FBiH Gorana Čerkeza, kao i apelacije Ustavnom sudu BiH. Ova pobjeda nad pokušajem zavjere protiv zakona, slobode govora i ljudskih prava je dokaz da se ne smije igrati sa osnovnim pravima i slobodama građana.
*
Finančna investitorka iz Irske razloči, zakaj potrebujejo digitalni ID, digitalno valuto centralnih bank in sistem socialnega kredita: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=9ICC2xMyEhM&feature=share&fbclid=IwAR1yxNoSpO0jH3wrKBX05lFkrwR74tuHy7nslpVBN7-IV4KR1012yF2kqw8#dialog
*
Odvetnik Mirnez Ajanovič, član stranke Most je dosegel odpravo zelenega potnega lista: https://www.facebook.com/stoplaznivimmedijem/videos/282967803771689/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&ref=sharing
*
Dr. Krešimir Pavelič o kršenju človekovih pravic, The Great Barrington deklaraciji, zelenem potnem listu: epidemiološki ukrepi so zelo slabi, imajo slabe posledice na fizično in menatalno zdravje. https://dokumentarac.hr/covid-19/dr-kresimir-pavelic-podcast-k35/
*
Rumunski narod u protestu ušao u dvorište zgrade parlamenta u Bukureštu ... Narodni poslanici zbog velikog straha od naroda odložili glasanje zakona o obavezi zelenog pasoša ... !!!
*
Francoski zakonodajalci prekinili burno razpravo o cepilnem potnem listu in s tem spodkopali vlado.
Vladajoča sredinska stranka francoskega predsednika Emmanuela Macrona je v torek bila poražena, potem ko so opozicijske stranke združile moči in zadržale predlog zakona, po katerem bi morali ljudje za obisk restavracije, kina ali vožnjo z vlakom obvezno pokazati dokazilo o cepljenju proti Covidu-19.
Spodnji dom državnega zbora je razpravljal o uvedbi zdravstvene izkaznice, imenovane "izkaznica za cepljenje", ki bo zahtevala celoten potek cepljenja in ne nedavnega negativnega testa ali dokazila o prebolelosti.
Toda ko je vlada pozno v ponedeljek pozvala zbornico, naj nadaljuje razpravo o zakonodaji tudi po polnoči, da bi zagotovili, da bo sprejeta do konca tedna, so se desničarski Republikanci (LR) združili s skrajnimi desničarji in skrajnimi levičarji in ustavili razpravo.
V zadregi za Macronovo stranko Republika v gibanju (LREM), ki nadzoruje parlament, je bilo ob glasovanju z dvigom rok o nadaljevanju razprave v dvorani še vedno prisotnih premalo njenih poslancev.
Francoski mediji navajajo, da je presenetljiva poteza LR, ki je podprla glavno usmeritev zakonodaje, pokazala na naraščajoče politične napetosti pred predsedniškimi volitvami aprila 2022, na katerih je Macron favorit, vendar ni prepričan, da bo zmagal.
Tiskovni predstavnik vlade Gabriel Attal se je obregnil ob "proceduralni udar" opozicijskih poslancev in dejal, da so želeli "iztiriti koledar" za sprejetje potrdila o cepljenju iz povsem političnih razlogov.
"Naredili bomo vse, da se bomo držali koledarja, kot je bil določen," je dejal za radio France Inter. Vlada želi, da bi se nova zakonodaja začela izvajati 15. januarja.
Parlamentarni viri so povedali, da naj bi se razprava nadaljevala v torek pozno zvečer, ko naj bi obravnavali 500 sprememb, ki jih je vložila opozicija, zakonodajalce pa naj bi čakala še ena dolga noč.
*
Anglija "bo konec meseca ukinila dovolilnice Covid in WFH", ker jih je "težko upravičiti", ker Omicron popušča - edino, kar je ostalo, so maske na vlakih in v trgovinah.
Dovolilnice Covid bodo ukinjene ta mesec, potem ko je Sajid Javid "opustil to politiko
Minister za zdravje je "sklenil, da potrdilo Covid-19 ni več potrebno
Omikronski val se umirja, včeraj se je število dnevnih primerov v enem tednu zmanjšalo za 40 %.
Ministri nameravajo do prihodnjega meseca sprostiti večino omejitev ukrepov v zvezi s Covid-19
*
Boris Johnson, premier UK: covid-19 potni list in maske bodo odslej prostovoljni: Tu je prevod izjave Borisa Johnsona o ukinitvi obveznega covid-19 potnega lista in nošenja mask: https://www.facebook.com/100015535184382/videos/1260251624380336
Danes zjutraj je kabinet sklenil, da je zaradi izredne kampanje pospeševanja skupaj z odzivom javnosti na ukrepe iz načrta B -možno, da se v Angliji vrnemo k načrtu A in dovolimo, da predpisi iz načrta B prenehajo veljati. Zato se bo od četrtka naslednjega tedna dalje obvezno preverjanje statusa covid prenehalo.
Organizacije se seveda lahko odločijo za prostovoljno uporabo izkaznice NHS Covid Pass, vendar bomo v Angliji ukinili obvezno certificiranje statusa Covid. Vlada odslej od ljudi ne zahteva več dela od doma, zato se morajo o načinu vrnitve v pisarno pogovoriti s svojimi delodajalci. In po skrbni preučitvi podatkov je kabinet sklenil, da po prenehanju veljavnosti predpisov vlada ne bo več nikjer predpisovala nošenja obraznih mask.
Gospod predsednik, od jutri ne bomo več zahtevali obraznih mask v učilnicah, ministrstvo za izobraževanje pa bo kmalu odpravilo nacionalne smernice o njihovi uporabi v skupnih prostorih.
Na splošno pa bomo še naprej predlagali uporabo mask v zaprtih prostorih ali v gneči, zlasti tam, kjer prihajate v stik z ljudmi, ki jih običajno ne srečujete. Vendar bomo zaupali presoji Britancev in ne bomo več kriminalizirali nikogar, ki se odloči, da maske ne bo nosil.
Vlada bo prav tako omilila nadaljnje omejitve pri obiskih v domovih za ostarele in moj častni prijatelj, državni sekretar za zdravje in socialno varstvo, bo v prihodnjih dneh predstavil načrte.
***
Od tega vikenda se lahko irski pubi, restavracije in druge gostinske lokale vrnejo v normalno delovanje, od strank pa ne bodo zahtevali digitalne prepustnice COVID.                        https://news.sky.com/story/covid-republic-of-ireland-scraps-almost-all-coronavirus-restrictions-12521991
*
*
*

Na srečanju držav članic skupine G20, ki je med 10.11. In 17.11. potekalo na Baliju v Indoneziji, je bila zadnji dan srečanja sprejeta deklaracija, ki omogoča uvedbo “cepilnih potnih listov”. V 23 odstavku skupne izjave voditeljev skupine G20 je izrecno zapisano: “Zavedamo se pomena skupnih tehničnih standardov in metod preverjanja v okviru Mednarodnih pravil o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (2005) za omogočanje nemotenega mednarodnega potovanja, interoperabilnosti ter priznavanja digitalnih in nedigitalnih rešitev, vključno z dokazili o cepljenju,” Celoten članek je na naslovu: https://p39.si/2022/11/18/voditelji-g20-in-cepilni-potni-listi/

Skupina B20 poziva države G20, naj sprejmejo potne liste za cepiva po standardih Svetovne zdravstvene organizacije in spodbujajo sheme digitalne identitete. "Imejmo digitalno zdravstveno spričevalo, ki ga bo priznala SZO - če ste bili cepljeni ali ustrezno testirani - potem se boste lahko gibali," je na Baliju dejal indonezijski minister za zdravje. Vir: Telegram video