Članek
Sindikat Ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov, Sindikat državnih organov in Policijski sindikat Slovenije preučujejo možnost ustavne presoje vladnega odloka o obveznem cepljenju
Objavljeno Sep 19, 2021

Bo ustavno sodišče razveljavilo PCT odlok?

  •  
Sindikat ministrstva za obrambo in Sindikat vojakov Slovenije s pomočjo pravnih strokovnjakov proučujeta odlok vlade, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja PCT pogoj proti covidu-19.

“V Sindikatu ministrstva za obrambo odlok skupaj s pooblaščenimi odvetniškimi pisarnami proučujemo in bomo iz vidika ustavnosti skupaj s sindikati državne uprave podali ustavno presojo z zadržanjem izvajanja odloka,” so zapisali za STA. Več bodo povedali v ponedeljek, ko napovedujejo izjavo skupaj z drugimi sindikati s področja obrambe.

*

*

“Odlok je vlada sprejela enostransko in čez noč”

Tudi v Sindikatu vojakov Slovenije z odvetniško pisarno pripravljajo presojo ustavnosti in zakonitosti odloka vlade, ki ukinja testiranje kot pogoj za opravljanje dela. Zaradi odziva članstva “in mnenj mnogih uglednih pravnikov” o tem, da bi bila uvedba obveznega cepljenja oz. pogojevanja opravljanja dela s cepljenjem v Sloveniji neustavna in nezakonita ter v nasprotju z resolucijo Sveta Evrope, bodo od ustavnega sodišča zahtevali presojo ustavnosti in zakonitosti spornega odloka vlade.

“Sprejeto na vladi ni bilo usklajevano s sindikati, niti o tem ni bilo socialnega dialoga. Odlok je vlada sprejela enostransko čez noč. Presoja ustavnega sodišča je edina zaščita, ki jo lahko nudimo članom in zaposlenim v Slovenski vojski, da dosežemo njegovo začasno zadržanje pred 1. oktobrom,” so dodali ob tem.

Ministrstvo za obrambo je sicer v petek z dopisom že opozorilo vse zaposlene, da bo vstop v objekte in na območja ministrstva za obrambo 1. oktobra in dalje prepovedan vsem, ki ne bodo imeli izpolnjenega pogoja cepljenja ali prebolevnosti. V sindikatu vojakov so ob tem potrdili, da se mnogi njihovi člani kljub odloku vlade in obvestilu ministrstva še naprej ne nameravajo cepiti. Zato “bodo verjetno potrebovali pravno zaščito”, so še dodali.

Da se bodo v zvezi s spornim vladnim odlokom obrnili na ustavno sodišče, so v tem tednu med drugim že napovedali v Sindikatu državnih organov Slovenije. Po grobih ocenah med zaposlenimi v državni upravi ni cepljena niti polovica, najbolj pa jih bega vprašanje, ali bodo obdržali zaposlitev.

Da so prisiljeni sprožiti ustrezne postopke in pravna sredstva, so že sporočili tudi iz Sindikata policistov Slovenije, Policijski sindikat Slovenije pa se je prav tako obrnil na pooblaščeno pravno pisarno z namenom preučitve možnosti za podajo pobude za presojo ustavnosti in zakonitosti.

https://maribor24.si/slovenija/bo-ustavno-sodisce-razveljavilo-pct-odlok?fbclid=IwAR0ncBj6DjsB2W1u0cOn6NzpTgMthmtFfAl1wj-0vnc1RXljLpAXK5y9xEM

*

Ustavno sodišče je s sedmimi glasovi za in dvema proti zadržalo določbo, ki bi od zaposlenih v državni upravi zahtevala izpolnjevanje pogoja PC. V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pozdravljajo odločitev Ustavnega sodišča in dodajajo, da bi morala vlada biti prva v tej državi, ki spoštuje ustavo. Medtem pa je obžalovanje izrazil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki pa je hkrati dejal, da odločitev sodišča spoštuje.

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) pozdravljajo odločitev Ustavnega sodišča. "V prvi vrsti, da je obravnavalo našo pobudo in preprečilo poseganje vlade v človekove pravice in svoboščine. Tako pravice policistov, drugih zaposlenih v državni upravi ter vseh državljanov. Ta odločitev nastavlja ogledalo vladi republike Slovenije, zaradi dejanj katere smo priča nazadovanju na področju temeljnih pravic in demokratičnih standardov. Politična oblast bi morala biti prva v državi, ki bi morala spoštovati ustavo," je povedal predsednik sindikata Rok Cvetko na današnji novinarski koferenci. 

Dodali so, da pričakujejo, da se "po tej odločitvi US tudi vlada vnaprej odloča bolj premišljeno, predvsem pa v duhu socialnega partnerstva odloča o pravicah vseh v Republiki Sloveniji." Hkrati pa so izrazili pričakovanje, da bo tudi končna odločitev US enaka kot današnja.

 https://www.24ur.com/novice/slovenija/ustavno-sodisce-o-pogoju-pc-v-drzavni-upravi.html

*

Neobjavljeno | 30.09.2021

ECLI:

ECLI:SI:USRS:2021:U.I.210.21

Akt:

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21 in 149/21), 10.a. čl.

Izrek:
Izvrševanje 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21, 149/21 in 152/21) se do končne odločitve Ustavnega sodišča zadrži.
Pravna podlaga:

Člen 39.1, Zakon o Ustavnem sodišču [ZUstS]

https://www.us-rs.si/odlocitev/?id=116857

*

https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/614330b4d920f/policijski-sindikat-proteste-so-v-izgrede-spreobrnili-zamaskiranci-in-huligani?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR33WdXRlAay8zmw8i08fP6k8heLbxSjxuQRPo6B_3XX3Erz-NmEdYBKN40#Echobox=1631797553

*

Iz Sindikata policistov Slovenije (SPS) so sporočili, da so pobudo za ustavno presojo že vložili, in sicer izpodbijajo dva vladna odloka, s katerima se uveljavljata protokola PCT in PC kot pogoja za opravljanje dela in ohranitev delovnega razmerja.Vložena ustavna presoja vsebuje tudi predlog za zadržanje obeh odlokov ter predlog za prednostno obravnavo pred ustavnim sodiščem, so sporočili iz SPS-ja.

Ob tem so opozorili, "da se trend samovoljnega uresničevanja določenih odločitev delodajalca izredno stopnjuje in da lahko v prihodnjih dneh in tednih pričakujemo vedno bolj intenziven pritisk na zaposlene".

Tudi Policijski sindikat Slovenije (PSS) je na spletni strani zapisal, da je na ustavno sodišče vložil pobudo za presojo ustavnosti in zakonitosti odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, vključno s predlogom za zadržanje njegovega izvajanja.

Ob tem so poudarili, da Policijski sindikat Slovenije podpira precepljenost državljanov in tudi ukrepe za obvladovanje in preprečevanje širjenja nalezljive bolezni, vendar ne na način, da se kršijo ustavne pravice in da se ustvarja dvom o delovanju pravne države in delitvi oblasti.

"Uveljavitev takšne nedopustne prakse pomeni, da so lahko v naslednjih dneh v obliki samovoljnih oblastnih aktov vlade 'na udaru' tudi druge človekove pravice in temeljne svoboščine, ki zadevajo vse zaposlene oziroma vse državljane. S tem se podira 'sistem zavor in ravnovesij' med posameznimi vejami oblasti, žrtve tega pa so zaposleni oziroma državljani," so zapisali na spletni strani.

Tudi sindikati obrambe nasprotujejo pogoju PC

V sindikatih ministrstva za obrambo ostro protestirajo "zaradi groženj in načina posrednega prisiljevanja v cepljenje proti covidu-19". S prepovedjo opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi bo namreč po njihovem opozorilu ogrožena eksistenca zaposlenih in njihovih družin, kar je nepredstavljivo in v popolnem nasprotju z evropskimi predpisi in standardi, so zapisali.

Resolucija Sveta Evrope namreč državam prepoveduje, da bi cepljenje proti covidu-19 postalo obvezno ali da se lahko uzakonjena dolžnost cepljenja uporablja za zapovedi, prepovedi ali diskriminacijo delavcev ali kogar koli, ki se ne cepi, so še poudarili v sindikatih.

Zato zahtevajo razveljavitev odloka in napovedujejo, da bodo, tako kot že drugi sindikati s področja državne uprave, zahtevali presojo ustavnosti.

Pod zahtevo za razveljavitev odloka so se podpisali Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov SlovenijeSindikat vojske, obrambe in zaščite ter Sindikat pilotov ministrstva za obrambo.

Vir: https://www.rtvslo.si/slovenija/ministrstvo-pogoj-pct-morajo-izpolnjevati-tudi-delavci-ki-opravljajo-delo-na-domu/594582

Dokument je na naslovu: https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=4882E4F0E16B4D8A!117&ithint=file%2Cdocx&authkey=!AON5bvZo6XNzh_c&fbclid=IwAR0TyUW_NCkc59ahjFW7p5IHsA7gTOjH1ZeICR6pPpWHA3bOSpckxCFzS8U

*

https://www.rtvslo.si/slovenija/sodni-svet-pogoj-pct-ne-more-omejevati-dostopa-do-sodisc/594694?fbclid=IwAR2xEGPw-R8LOAU23CWMoMPcX6ehHwLd6aAqrqn3DK3BpDFfH-C2yUYNYFk

https://www.24ur.com/novice/korona/pravniki-odlocitev-o-obveznem-cepljenju-bi-morala-biti-najprej-strokovna-sele-nato-politicna.html

*

https://www.rtvslo.si/slovenija/splosna-dobrobit-mora-prevladati-nad-pravicami-posameznika/594767

*

*

https://www.iusinfo.si/medijsko-sredisce/v-srediscu/287403?utm_medium=email&utm_source=newsletter_782&utm_campaign=ius-info-tednik

Ni pravice do necepljenja

*

https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/poklukar-ce-bo-treba-bomo-pogoj-pc-uvedli-za-vse/595067

*

Pravkar smo prejeli obvestilo Ustavnega sodišča, da je le to zahtevo Sindikata policistov sprejelo in jo bo obravnavalo absolutno prednostno!  Sindikat policistov Slovenije FB 24.8. 2021

*

Znani so postopki za necepljene pripadnike Slovenske vojske po 1. oktobru
Odgovorov na v sredo zastavljena vprašanja ministru Mateju Toninu nismo prejeli, pridobili pa smo njegove usmeritve za delo po 1. oktobru zaradi Odloka vlade o pogoju PC, ki podajo odgovore na večino vprašanj. Povzetek usmeritev ministra objavljamo zaradi velike negotovosti in stisk naših članov in pripadnikov Slovenske vojske.
Za vse necepljene pripadnike SV bo veljalo po navedenem vrstnem redu naslednje:
izraba presežka ur;
izraba letnega dopusta;
čakanje na delo zaradi višje sile (z nadomestilom plače v višini 50%).
Necepljenim v upravnem delu ministrstva bo odrejeno delo od doma, kjer bo to možno. Vsem, za katere delo od doma ne bo možno, jim bo ponujena sklenitev dogovora o mirovanju pravic iz delovnega razmerja (brez plače).
Za pripadnike SV pa velja: "Pripadnike in pripadnice Slovenske vojske zaradi narave dela ne moremo enačiti z ostalimi javnimi uslužbenci, zato za pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki ne bodo izpolnjevali pogoja PC po 1. oktobru 2021 ne bo mogoče odrediti dela od doma."

Zaradi izvrševanja dela in nalog necepljenih bo vpoklicana pogodbena rezerva Slovenske vojske, za katere ni navedeno ali bodo morali izpolnjevati pogoj PC ob vpoklicu.
*

*

https://www.zdravo-slovenija.com/tu-in-tam-1/2021/9/27/univerza-v-ljubljani-prisila-k-cepljenju-vodi-v-kaos

Zaposleni na Univerzi v Ljubljani: »Prisila k cepljenju vodi v kaos in upor«

Za svobodno izbiro

Podpisniki tega odprtega pisma smo zaposleni na Univerzi v Ljubljani, ki nas skrbi čedalje večja razdvojenost slovenske družbe, ki so jo v zadnjem letu in pol povzročili ukrepi, povezani z epidemijo.

V zadnjih dneh je razkol dobil nove razsežnosti s čedalje glasnejšimi omembami možnosti obveznega cepljenja (za zaposlene v državni upravi pa je to že z odlokom zapovedana realnost). Kot zaposleni na univerzi in torej soustvarjalci znanosti smo prepričani, da se dosežkov znanosti ne sme uveljavljati s prisilo.

Prisila ne more obroditi dobrih sadov, temveč lahko vodi kvečjemu v kaos in upor – najslabše, kar se nam lahko zgodi v izrednih razmerah. Slovensko javnost, stroko in odločevalce zato pozivamo, da skupaj ohranimo pravico do posameznikove svobodne izbire.

Svoj poziv utemeljujemo s petimi točkami:


1. Demokratična družba funkcionira s pomočjo dialoga, razprave, argumentiranja in prepričevanja, nikoli pa ne sme poseči po prisili ali kakršni koli obliki diskriminacije. Diskriminacija, ki je lahko tudi formalno prikrita, deluje kot posredna prisila in omejuje odprto razpravo. Če družba poseže po prisili, ni več demokratična družba.

2. Zgodovina zlorab znanosti in potrjeni primeri korupcije tudi v sedanjosti so morda najmočnejši razlog za nujnost posameznikove svobodne izbire. Znanost ni nezmotljiva, znanost v spregi s kapitalom pa tudi ne nepodkupljiva. To zavedanje ne terja le svobodne izbire, temveč tudi upravičuje določeno mero skeptičnosti in nezaupanja.

3. Skepso in nezaupanje ‒ ki se v javnosti sedaj pripisujeta zlasti neizobraženosti, nerazgledanosti in nesolidarnosti, a sta vendarle tudi srž znanstvenoraziskovalnega udejstvovanja ‒ je mogoče omiliti s pravico do svobodne izbire in z odprto razpravo. Dvomov in zadržanosti ni mogoče odpraviti z navideznim konsenzom, ki je ustvarjen s pomočjo cenzure, diskreditacij, posmeha, groženj in prisile, skepsa in nezaupanje pa se le še poglabljata.

4. Svobodno izbiro zagotavljajo številni dokumenti (od slovenske ustave do splošne deklaracije človekovih pravic, oviedske konvencije itd.). Tudi v sedanjih izrednih razmerah jo ščitijo letos sprejeti evropski akti. Odrekanje svobodne izbire ni le omejevanje osebne svobode in poseganje v nedotakljivost telesa, temveč nespoštovanje (mednarodne, evropske in slovenske) vladavine prava.

5. Koncept cepljenja, ki ga podpiramo, razumemo kot obvezo države, da zagotovi zadostno količino cepiv (proti vsem boleznim, ki jih je mogoče omejevati ali preprečevati s cepljenjem), da zagotovi brezplačen dostop vsem do cepljenja in da skozi odprto javno razpravo zagotovi čim bolj izčrpno informiranost vseh o cepljenju. Nikakor pa odločitev za cepljenje ne sme vključevati prisile v cepljenje kot edino možnost, da se posameznik izogne izključitvi iz družbe.

To besedilo zaključujemo s poudarkom, da smo podpisniki cepljeni in necepljeni delavci, zaposleni na Univerzi v Ljubljani, in to ni poziv proti cepljenju. Je poziv družbi, inštitucijam in zlasti odločevalcem, naj nam omogočijo, da epidemijo preživimo brez ukinjanja ustavno zagotovljenih pravic in spodkopavanja temeljev demokratične družbe.

To je poziv za vzpostavitev odprte razprave brez prepovedanih vprašanj in odgovorov, poziv za iskanje pristnega konsenza, ki ne bo izobčil nikogar, poziv za ohranitev zaupanja v znanost, ki svojih dosežkov ne uveljavlja s prisilo, in predvsem poziv za ohranitev in spoštovanje posameznikove pravice do svobodne izbire.

*

Ustavna pobuda Domen Gorenšek: https://pbs.twimg.com/media/E_qJzn2WEAcwrYY.jpg

*

Predsednik Ustavnega sodišča sklicuje 26. sejo Ustavnega sodišča Republike Slovenije, ki bo v četrtek, 30. 9. 2021, ob 9.30 uri v razpravni dvorani Ustavnega sodišča z naslednjim predlogom dnevnega reda:

 

1. Policijski sindikat Slovenije – PSS, Ljubljana – Zahteva za oceno ustavnosti in zakonitosti 10.a člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, št. 147/21 in 149/21) (U-I-210/21)

https://www.us-rs.si/seja/26-seja/

*

Vojaka ne spustijo v vojašnico, vojaška policija noče narediti zapisnika https://www.facebook.com/100067706979128/videos/3107257396171733

https://www.facebook.com/117230518299642/posts/4617061938316455/?d=n

KONEC SAMOVOLJNEMU IZREKANJU
OPOZORIL PRED ODPOVEDJO DELOVNEGA RAZMERJA

Obveščamo Vas, da smo v Sindikatu policistov Slovenije samo v nekaj dneh, zbrali potrebnih 2500 podpisov podpore za vložitev Predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih, s katerim želimo onemogočiti samovoljo delodajalcev pri izrekanju pisnih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja.

Ta opozorila so bila v zadnjih letih (prepogosto) grobo zlorabljena za discipliniranje in šikaniranje zaposlenih in sicer iz razloga, ker zoper ta grob ukrep delodajalca ni možno uveljavljati pravnega varstva. V praksi to pomeni, da si nadrejeni dobesedno izmislijo kršitev in delavcu izrečejo opozorilo, bodisi kot v poduk drugim, bodisi kot pripravo na odpustitev delavca kot obliko šikaniranja. SPS se je pogosto trudil, da bi to zlorabo preprečil, vendar so sodišča uvedla prakso, da se pri tem ukrepu delodajalca

*

Intervju z vojaki: https://www.facebook.com/stoplaznivimmedijem/videos/431551268384293

*

Vodja sindikata policistov v Chicagu je 12.10. 2021 pozval svoje člane, naj zavrnejo obveznost cepljenja COVID-19, ki naj bi začela veljati v petek.
"Ne izpolnite podatkov na portalu," je v videoposnetku policistom, objavljenem na YouTubu, dejal predsednik policijskega reda Chicago Fraternal Order of Police, John Catanzara. "Zelo jasno sem povedal svoj status glede cepiva, vendar menim, da mesto nima pristojnosti, da bi to komur koli naložilo, kaj šele, da bi mu naložilo dajanje informacije o zdravstveni zgodovini."
Po Catanzarjevih besedah policijski sindikat pripravlja tožbo proti mestu, če bo uprava županje Lori Lightfoot poskušala uveljaviti pooblastilo, ki od mestnih uslužbencev zahteva, da do petka sporočijo svoj status cepljenja, sicer bodo prešli v status "brez plače".
"Z gotovostjo lahko trdimo, da bo v mestu Chicago ta konec tedna zaposlenih 50 odstotkov policistov ali manj," je dejal Catanzara.
Epoch Times se je za komentar obrnil na urad županje.
"Zagotavljam vam, da status brez plač ne bo trajal več kot 30 dni," je v torek dejal Catanzara. "Nikakor ne bodo mogli vzdrževati delovne sile policijskega oddelka s 50-odstotno zmogljivostjo ali manj več kot sedem dni, ne da bi se kaj premaknilo."
"Jasno je, da ne gre za akcijo," je dodal, "in ne za poziv k stavki."
Vodja policijskega sindikata v svojem videoposnetku članom naroča, naj zaprosijo za izjeme pri prejemanju cepiva COVID-19, vendar naj teh podatkov ne vnašajo v mestni portal za cepljenje.
*
*
Vojaki, zvezni uslužbenci in civilni pogodbeniki tožijo Predsednika Bidena
15. oktober 2021
WASHINGTON, D.C. - Liberty Counsel je vložil skupinsko tožbo skupaj s predlogom za izdajo začasne prepovedi in sodne odredbe zoper Josepha R. Bidena, ministra ameriškega obrambnega ministrstva Lloyda Austina in ameriške vojaške uslužbence. sekretarja ministrstva za domovinsko varnost Alejandra Mayorkasa v imenu pripadnikov vseh petih vej vojske - vojske, mornarice, letalstva, marincev in obalne straže -, zveznih uslužbencev in zveznih civilnih pogodbenikov, ki so bili nezakonito obvezani k cepljenju COVID, pod grožnjo nečastnega odpusta iz vojske ali prenehanja delovnega razmerja. 
V sporočilu je navedeno: "Pri obveznem cepljenju proti COVID-19 se bodo uporabljala samo cepiva COVID-19, za katera je Agencija za hrano in zdravila (FDA) izdala popolno licenco, v skladu z označevanjem in smernicami, ki jih je odobrila FDA." Vendar pa trenutno nikjer v Združenih državah Amerike ni na voljo nobenega cepiva COVID-19, ki bi ga odobrila FDA. Vsak COVID-ov odmerek v Ameriki ostaja pod dovoljenjem za uporabo v nujnih primerih, kar pomeni, da jih imajo ljudje "možnost sprejeti ali zavrniti".
*
*
Dr. Logarjeva o pogoju PC: strokovna skupina je za PC, a zato ni ustrezne pravne podlage: https://www.facebook.com/rtvslo.si/videos/627392285057718
*
Specialne enote ameriške mornarice SEALS so dosegle osupljivo zmago v boju proti obveznemu cepljenju v ZDA.
SEALS se pri ameriških voditeljih borijo za svojo pravico, da se odločijo, ali morajo sprejeti injekcije mRNA, ki se tržijo kot "cepiva" Covid, ali ne.
Zdaj so dosegli osupljivo pravno zmago, je sporočil inštitut First Liberty Institute.
"Okrožno sodišče Združenih držav Amerike za severno okrožje Teksasa je danes izdalo začasno odredbo, ki Ministrstvu za obrambo preprečuje kaznovanje pripadnikov vojaške službe, ki imajo verske zadržke glede obveznega cepljenja," je neprofitna skupina zapisala v svoji izjavi. "First Liberty Institute je v imenu več deset pripadnikov ameriške mornarice SEAL in drugih pripadnikov mornariške specialne vojne vložil zvezno tožbo in predlog za predhodno odredbo proti Bidnovi administraciji in ministrstvu za obrambo, ker sta zavrnila odobritev verskih izjem glede obveznosti cepiva COVID-19."
"Prisiliti pripadnika vojske, da izbere med svojo vero in služenjem domovini, je v nasprotju z ustavo in ameriškimi vrednotami," je dejal Mike Berry, glavni svetovalec inštituta First Liberty Institute. "Kaznovanje pripadnikov SEAL, ker so preprosto zaprosili za izjemo zaradi verskega prepričanja, je povsem maščevalno in kaznovalno. Veseli nas, da je sodišče ukrepalo in zaščitilo naše pogumne bojevnike, še preden bi se naši nacionalni varnosti naredila še večja škoda."
Sodnik Reed O'Connor je v svojem sklepu dejal: "Vojaki mornarice v tem primeru poskušajo zagovarjati svoboščine, za zaščito katerih so toliko žrtvovali. Pandemija COVID-19 vladi ne daje dovoljenja, da bi te svoboščine ukinila. Pri prvem amandmaju ni nobene izjeme glede COVID-19. V naši ustavi ni nobene vojaške izjeme."