Članek
Španija: Ustavno sodišče je ugotovilo, da je ukrep omejitve gibanja nezakonit
Objavljeno Oct 27, 2021
Španija vrača denar prebivalcem, ki so bili kaznovani zaradi kršitve pravil o zaklepanju zaradi COVID-19.
 
Španija je bila ena prvih držav, ki je marca 2020 uvedla vsesplošno zaporo. Prav tako je uvedla enega najstrožjih ukrepov za zadrževanje doma in za kršitve izdala več milijonov glob.
 
Zdaj država vrača denar prebivalcem, ki so bili kaznovani zaradi kršitve začetne zapore.
 
Španski državljani, ki so bili kaznovani zaradi kršitve skoraj trimesečne zapore COVID-19 lani spomladi, bodo prejeli povračilo, je poročala agencija Associated Press.
 
Ministrstvo za teritorialne zadeve je v petkovi objavi sporočilo, da bo ukrep veljal za 1,1 milijona glob, ki so bile izrečene več sto tisoč ljudem zaradi kršitve odredbe o prepovedi izhoda iz doma, ki se je začela marca 2020, je poročal The New York Times.
 
Vse izdane globe niso bile plačane, poroča AP. Španija je sporočila, da je do julija zbrala približno 115 milijonov evrov oziroma 134 milijonov dolarjev glob, je poročal The Times.
 
Marca 2020 je Španija 47 milijonom prebivalcev ukazala, naj ostanejo doma, saj se je po državi razširil nov koronavirus. Po Italiji je bila to druga evropska država, ki je odredila zaporo po vsej državi.
 
Ukrep, ki je bil sprva 15-dnevno izredno stanje, je bil podaljšan, ker se je virus še naprej širil. Zapora v Španiji je bila ena najstrožjih na svetu, saj je bilo prepovedano celo otrokom, da bi se igrali zunaj.
 
Odločitev o povračilu plačanih glob je bila sprejeta po julijski sodbi španskega ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da je vlada prekoračila svoja pooblastila in kršila pravice do svobode gibanja.