Članek
Vrh Svetovne vlade Dubai
Objavljeno Feb 17, 2023

Vrh Svetovne Vlade; Dubai 13-15. februar 2023: Direktor Svetovnega gospodarskega foruma (WEF), Klaus Scwhab je povedal:

"In prav zdaj se premikamo v eksponentno fazo razvoja. In jaz se strinjam. Umetna inteligenca, vendar pa ne samo umetna inteligenca, ampak tudi metaverse, vesoljske tehnologije, ...sintetična biologija, itd. Naše življenje bo čez deset let popolnoma drugačno, bo pod velikim vplivom tega in kdor bo gospodar teh tehnologij, bo na nek način GOSPODAR SVETA. Vir: Telegram/PC

Musk proti Schwabu na svetovnem vladnem vrhu — dve nasprotujoči si viziji prihodnosti

Milijarder Elon Musk in predsednik Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) Klaus Schwab sta se soočila ta teden in predstavila konkurenčne vizije za prihodnost na letošnjem Svetovnem vladnem vrhu – srečanju, podobnem WEF, namenjenem oblikovanju prihodnosti vlad po vsem svetu.

Milijarder Elon Musk in predsednik Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) Klaus Schwab sta se soočila ta teden in predstavila konkurenčne vizije za prihodnost na letošnjem Svetovnem vladnem vrhu (WGS).

 

WGS, ki je bil sklican od 13. do 15. februarja v Dubaju pod sloganom »Oblikovanje prihodnjih vlad«, je združil ugledne osebnosti iz politike, gospodarstva in globalnega upravljanja v formatu, podobnem nedavnemu letnemu srečanju WEF.

 

WGS se predstavlja kot "globalna platforma za izmenjavo znanja, namenjena oblikovanju prihodnosti vlade po vsem svetu."

 https://www.worldgovernmentsummit.org/home

Udeležencev je bilo več kot 300 govornikov in 10.000 obiskovalcev, vključno z 250 vladnimi ministri in predstavniki 80 mednarodnih, regionalnih in vladnih organizacij, vključno z ZN, WEF, Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), Svetovno banko in Mednarodnim denarnim skladom.

 

Musk, Schwab in drugi voditelji so razpravljali o nasprotujočih si upanjih in skrbeh za prihodnost. Tudi sam WGS je napovedal, kakšen bo svet do leta 2071, objavljen kot del pobude WGS "Vlada leta 2071".

 

Te projekcije predvidevajo distopično prihodnost katastrofalnih podnebnih sprememb, množičnih migracij, množičnih odpuščanj zaradi avtomatizacije, socialnih nemirov, ki izhajajo iz tega, ter združitve ljudi in tehnologije kot »najboljši možni scenarij« za leto 2071.

 

Musk: AI, vlada enega sveta predstavljata grožnjo človeštvu

 

Musk je v sredo govoril o nenehnem porastu umetne inteligence (AI) in nevarnostih vlade ene svetovne vlade, ki je v videoposnetku govoril za WGS.

 

"Eno največjih tveganj za prihodnost civilizacije je umetna inteligenca," je Musk povedal udeležencem WGS. "Toda umetna inteligenca je tako pozitivna kot negativna - veliko obeta, ima velike zmogljivosti, a s tem prihaja tudi velika nevarnost."

 

Komentiral je ChatGPT, vse bolj priljubljeno orodje AI, ki ga je razvil OpenAI. Musk je soustanovil OpenAI z nekdanjim partnerjem PayPala Petrom Thielom, vendar je od takrat zapustil njegov upravni odbor, poroča New York Post.

 

»Mislim, da je ChatGPT ljudem pokazal, kako napreden je postal AI. AI je že nekaj časa napredoval; preprosto ni imel uporabniškega vmesnika, ki bi bil dostopen večini ljudi,« je dejal Musk.

 

"Kar je naredil ChatGPT, je preprosto postavil dostopen uporabniški vmesnik na tehnologijo umetne inteligence, ki je prisotna že nekaj let," je dodal.

 

Musk je pozval vlade, naj razvijejo varnostne predpise za umetno inteligenco, njen vzpon pa primerjal z razvojem jedrske tehnologije.

 

»Pogledate, recimo, odkritje jedrske fizike. Imeli ste proizvodnjo jedrske energije, a tudi jedrske bombe,« je dejal Musk in dodal:

 

»Mislim, da moramo odkrito urediti varnost umetne inteligence. Pomislite na katero koli tehnologijo, ki bi lahko predstavljala tveganje za ljudi, na primer, če gre za letala, avtomobile ali zdravila, imamo regulativne organe, ki nadzirajo javno varnost avtomobilov, letal in zdravil.

 

"Mislim, da bi morali imeti podoben sklop regulativnega nadzora za umetno inteligenco, ker menim, da dejansko predstavlja večje tveganje za družbo."

 

To ni prvič, da je Musk podal takšne pripombe o AI. Marca 2022 je Musk dejal, da je "umetna inteligenca, ki gre narobe", ena od treh največjih groženj, s katerimi se sooča človeštvo, skupaj s padajočo rodnostjo in porastom "verskega ekstremizma".

 

Drugi so izrazili zaskrbljenost glede tega, da gre AI "narobe" - češ da je v tehnologijo vpletena pristranskost. New York Post je na primer poročal, da je ChatGPT zavrnil pisanje članka o Hunterju Bidnu v časopisnem kritičnem slogu, bil pa je pripravljen napisati članek z vidika CNN.

 

Business Insider trdi, da je treba orodja AI, kot je ChatGPT, "prebuditi", da bi pritegnili velike vlagatelje.

 

V takšne tehnologije umetne inteligence se vlagajo velike naložbe. Microsoft je prejšnji mesec objavil, da vlaga 10 milijard dolarjev v OpenAI, medtem ko Google dela na konkurentu ChatGPT, znanem kot "Bard".

 

Musk je v svojem pogovoru z delegati WGS obravnaval tudi tisto, kar vidi kot nevarnosti ene svetovne vlade.

 

"Vem, da se temu reče svetovni vladni vrh, vendar mislim, da bi morali biti morda nekoliko zaskrbljeni, da dejansko preveč postanemo ena sama svetovna vlada," je dejal. "Želimo se izogniti ustvarjanju civilizacijskega tveganja z, odkrito povedano - to se morda sliši nekoliko čudno - preveč sodelovanja med vladami."

 

Namesto tega je Musk pozval k ohranjanju "civilizacijske raznolikosti". Rekel je:

 

»Mislim, da želimo biti nekoliko previdni glede tega, da smo preveč enotna civilizacija, kajti če bomo preveč enotna civilizacija, lahko celotna stvar propade.

 

»Očitno ne predlagam vojne ali česa podobnega, vendar mislim, da želimo biti malce previdni pred dejanskim preveč sodelovanjem. Sliši se malo nenavadno, vendar želimo imeti določeno mero civilizacijske raznolikosti, tako da, če gre z nekim delom civilizacije kaj narobe, da se vsa stvar ne sesuje in da gre človeštvo naprej.«

 

Musk je imel tudi nekaj nasvetov za politične voditelje in druge vidne osebnosti: govorite za svoj glas.

»Izvršne direktorje in zakonodajalce bi spodbudil, da govorijo avtentično. Naredite tvite sami in posredujte svoje sporočilo neposredno.”

 

Musk je tvitnil, da se je za te pripombe odločil na WGS, ker se je "zdelo, da je pravo prizorišče."

 

Namignil je tudi na svoje načrte za Twitter, pri čemer je nakazal, da pričakuje, da bo našel izvršnega direktorja, ki ga bo nasledil "verjetno proti koncu tega leta".

 

"Mislim, da moram stabilizirati organizacijo in se prepričati, da je finančno zdrava," je dejal. "Predvidevam, da bi bil verjetno proti koncu tega leta pravi čas, da bi našli nekoga drugega, ki bi vodil podjetje."

 

Schwab: Tehnologija lahko pomaga eliti "biti gospodar sveta"

 

Morda potrjuje Muskove strahove, v svojem osrednjem govoru na WGS je Schwab dejal, da lahko obvladovanje tehnologij, kot je AI, pomaga svetovni eliti "biti gospodar sveta".

 

"Smo na začetku," je dejal. »Ko pogledate tehnološko preobrazbo, običajno poteka v smislu S-krivulje. In ravno zdaj smo v eksponentni fazi.«

 

Ta faza, je dejal Schwab, "od nas zahteva, da okrepimo sodelovanje in izboljšamo koordinacijo na ravni vlad, držav in institucij, da ohranimo okvire mednarodnega sodelovanja, kar se posledično odraža v celovitih razvojnih poteh."

 

Schwab se je skliceval na nedavno zaključeno letno srečanje WEF, da bi kontekstualiziral svoje pripombe, in izjavil: »Razpravljali smo o naši sposobnosti prilagajanja tem globalnim izzivom v luči različnih kriz, ki zahtevajo nove mehanizme in inovativne metode, ki nam bodo pomagali doseči boljšo prihodnost in služiti težnje človeštva."

 

Schwab je dejal, da bodo prihodnja desetletja priča velikim "strukturnim preobrazbam", povezanim s podnebnimi spremembami. Zavzel se je za doseganje ciljev pariškega podnebnega sporazuma in doseganje "ničelnih emisij ogljika".

 

Nove tehnologije, je dejal Schwab, bodo še naprej igrale ključno vlogo pri teh preobrazbah.

 

"Pred nekaj leti smo nekatere tehnologije obravnavali kot znanstveno fantastiko, ki jo je bilo težko implementirati," je dejal Schwab. "Toda danes je postalo resničnost, da živimo z umetno inteligenco, novo vesoljsko tehnologijo in industrijsko biologijo, kar napoveduje velike spremembe, ki prihajajo v naslednjih 10 letih, in od vlad zahteva, da so ambiciozne pri svojih odločitvah."

 

Schwab je napovedal vlogo umetne inteligence pri uresničitvi četrte industrijske revolucije z besedami:

 

»Umetna inteligenca, vendar ne samo umetna inteligenca, ampak tudi metaverzum, neovesoljske tehnologije in še bi lahko našteval … sintetična biologija. Naše življenje bo čez deset let popolnoma drugačno, zelo prizadeto. In kdor obvlada te tehnologije, bo na nek način gospodar sveta.«

 

Tako kot Musk je izrazil nekaj pomislekov, vendar je bila njegova "globoka zaskrbljenost", da bi nove tehnologije, kot je AI, lahko "ušle" nadzoru svetovne elite.

 

"Moja globoka zaskrbljenost je, da [v zvezi] s tehnologijami #4IR, če ne bomo sodelovali na svetovni ravni, če ne bomo skupaj oblikovali in oblikovali potrebnih politik, bodo ušle naši moči za obvladovanje teh tehnologij," je dejal. .

 

Te iste elite morajo torej "oblikovati potrebne politike, da zagotovijo, da te tehnologije služijo človeštvu."

 

Tako lahko, je dejal Schwab, pokažejo javnosti, ki se bo "počutila preobremenjena s spremembami", ker ne more "zares razumeti, kaj se dogaja", zakaj "lahko te tehnologije služijo dobremu."

 

WEF je navdušen zagovornik tehnologij, kot sta AI in metaverse.

 

Schwabove pripombe na WGS o tem, kako lahko nove tehnologije pomagajo svetovni eliti "biti gospodar sveta", so natančno odražale njegove izjave na letošnjem srečanju WEF, kjer je izrazil mnenje, kaj pomeni "obvladati prihodnost".

 

Tedros: COVID "ne bo zadnja pandemija"

 

Na srečanju WGS je spregovoril tudi generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ki je dejal, da COVID-19 "na žalost ... ne bo zadnja pandemija ali velika zdravstvena nuja."

 

Dodal je:

 

»Druge grožnje, kot so podnebne spremembe, bodo še naprej naraščale v pogostnosti in intenzivnosti.

 

"Tistim, ki smo jih izgubili, in tistim, ki bodo prišli za nami, se dolgujemo, da se naučimo lekcij in naredimo spremembe, zaradi katerih bo svet varnejši."

 

Generalni sekretar ZN António Guterres je udeležencem povedal, da se svet "sooča s sotočjem kriz, kot jih ni bilo v našem življenju."

 

"Konflikti divjajo, revščina in lakota naraščata, delitve se poglabljajo, podnebne razmere pa se še poslabšajo," je dejal. »Dolžni smo ukrepati. Ubrati moramo pot k večjemu sodelovanju, ki temelji na solidarnosti.«

 

Da bi to naredil, je rekel:

 

»Izogibati se moramo kratkoročnemu oblikovanju politik, ki odlašajo z velikimi preizkušnjami, s katerimi se soočamo – in na koncu te izzive naredijo še bolj nerešljive. Okrepiti moramo globalno upravljanje in ponovno oživiti multilateralizem za 21. stoletje. In ukrepati moramo s hitrostjo in obsegom, ki ju zahtevajo naši hitro minljivi časi.

 

»To velja za vse izzive, s katerimi se soočamo – od spopadanja s podnebno katastrofo

In Arturo Bris iz Svetovnega centra za konkurenčnost IMD, ki je prav tako govoril na WGS, je dejal, da je potreben "šok", da se spodbudi "prehod" v nov "svetovni red".

 

Poleg govorov ključnih osebnosti je srečanje WGS vključevalo več forumov, vključno z »Cilji trajnostnega razvoja [Cilji trajnostnega razvoja] v akciji«, »Globalni forum o prihodnosti po načrtu«, »Forum o prihodnosti dela«, »Forum o prihodnosti izobraževanja«, »Hrana«. Forum za preoblikovanje sistema« in »Zbiranje največjih umov«.

 

Zbornik WGS je spremljalo tudi več poročil, ki so bila objavljena kot dopolnitev letošnjega srečanja. PWC je napisal eno takšno poročilo, v katerem je predlagal, da se bodo »oblikovalci politik in regulatorji morali učiti od netradicionalnih, nevladnih akterjev, ki so že zgradili oporo v metaverzumu«.

 

Roberto Azevêdo, izvršni podpredsednik in glavni direktor za korporativne zadeve družbe PepsiCo ter nekdanji generalni direktor Svetovne trgovinske organizacije, je napisal poročilo, v katerem je poudaril, »da morajo vlada in podjetja sodelovati kot partnerji, medtem ko morata oba bolje vključiti voljo ljudi .”

 

"To partnerstvo si mora prizadevati za strukturne spremembe, ki ciljajo na dolgoročne rešitve, brez logike volilnih ciklov," je trdil Azevêdo.

Vir: https://childrenshealthdefense.org/defender/elon-musk-klaus-schwab-world-government-summit/

*

https://www.zerohedge.com/geopolitical/civilizational-collapse-musk-warns-world-government-summit-against-too-much-world

*

https://epoha.com.hr/2023/02/17/dubai-svjetska-vlada-u-punom-sjaju/

*

https://childrenshealthdefense.org/defender/elon-musk-klaus-schwab-world-government-summit/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=b13a1a67-11b4-47de-8e45-32a6dacd9081

*

Vrh Svetovne vlade v Dubaju: Kako bo združevanje ljudi in tehnologije zaznamovalo naslednjih 50 let

V okviru svetovnega vladnega vrha, ki je potekal prejšnji teden v Dubaju, so organizatorji konference predstavili pobudo "Vlada leta 2071" - načrt za interakcijo vlade z "državljani in zainteresiranimi stranmi" v dramatično spreminjajoči se distopični prihodnosti, na katero vplivajo avtomatizacija, robotika in podnebne spremembe.

Na konferenci World Government Summit, ki je potekala od 13. do 15. februarja pod sloganom "Oblikovanje prihodnjih vlad", so se zbrale ključne svetovne osebnosti, da bi razpravljale o prihodnosti sveta v podobni obliki kot na nedavnem letnem srečanju Svetovnega gospodarskega foruma (WEF).

Medtem ko sta Elon Musk in Klaus Schwab, ki sta na dogodku predstavila konkurenčne vizije prihodnosti, prevladovala v medijskem poročanju, je WGS v svoji publikaciji "Vlada leta 2071" objavila lastne distopične napovedi za prihodnost: Vodnik".

Vodnik napoveduje, da bodo naslednjih 50 let zaznamovali katastrofalne podnebne spremembe, množične migracije, množična odpuščanja zaradi avtomatizacije, posledični socialni nemiri ter združevanje ljudi in tehnologije.

Zdravstveno varstvo pri tem preoblikovanju ne bo izostalo. "Napredno preventivno zdravstveno varstvo bo postalo večja prednostna naloga, saj bodo prevladali medicinski vsadki in hitrejše metode odkrivanja, naraščajoče in starajoče se prebivalstvo pa bo zahtevalo natančnejše upravljanje stroškov zdravstvenega varstva," je navedeno v poročilu.

"Umetna inteligenca/robotika bo vključena v prakse zdravstvenega varstva", medtem ko bodo z zdravjem povezane metrike lahko vključevale "odstotek prebivalstva z orodji/implantati AR [razširjene resničnosti]", piše v poročilu.

Za dobo digitalne povezljivosti poročilo napoveduje rast tehnologij interneta stvari, AR in VR (virtualne resničnosti), pojav "plavajočih farm", "vesoljskih rudarskih misij" in "ekoloških sončnih ladij", rast "podnebnih beguncev" in gig ekonomije ter "povečane družbene in državljanske nemire" zaradi "brezposelnosti [in] finančnega zloma".

Hipotetični 20-letni študent leta 2030 bi večino univerzitetnega pouka opravljal prek "navidezne resničnosti s človeškimi učitelji in pomočniki umetne inteligence" in bi bil "zaskrbljen, da bi lahko napovedovanje kriminala z analitiko umetne inteligence profiliralo nedolžne ljudi" - koncept, ki je bil neslavno prikazan v filmu "Minority Report" iz leta 2002.

Hipotetični "par z otroki" bi "delal za podjetje za rudarjenje v vesolju - večinoma od doma, da bi lahko več časa preživel z otroki", z zdravniki pa bi komuniciral "prek besedila in klepetalnih robotov (chatbots)". "Blockchain in umetna inteligenca" bi se uporabljala "za vnaprejšnje rudarjenje naših zapisov o pacientih".

Hipotetični "par brez otrok" bi "delal v vojski s supervojaki" in "imel v lasti hišo na območju, s povečanim tveganjem za poplave".

https://childrenshealthdefense.org/defender/world-government-summit-humans-technology/?utm_source=salsa&eType=EmailBlastContent&eId=1c5ecb1b-041d-4c76-b228-1bcbce74e370

*

https://www.worldgovernmentsummit.org/docs/default-source/gov2071/government-2071-encce529b1ea7c6578b2f8ff0000a7ddb6.pdf

*

https://www.technocracy.news/endgame-unleashed-trilateral-commission-declares-2023-is-year-one-of-this-new-global-order/