Članek
Lopovi, čas je za gotofs!
Objavljeno Sep 09, 2016

Skupina državljanov, ki so se poimenovali Skupina državljanov za povrnitev družbene

lastnine, je konec junija vložila ustavno pobudo za razveljavitev lastninske zakonodaje, s katero so bili v prvih letih samostojnosti Slovenije razlaščeni in jim je bila odtujena družbena lastnina, do takrat last vseh. Pobudo so podprli tudi vidni člani ZSSS.

USTAVNO POBUDO ZARADI RAZLASTITVE NAS DRŽAVLJANOV:

Podpiši z nami  desno v koloni

Za povrnitev odvzete lastnine

Zadnji dan letošnjega junija je skupina pod vodstvom Rastka Plohla in Veronike Županek ustavnemu sodišču predala dokument s 50 prilogami in skoraj 2500 podpisi podpore državljanov in državljank. Z njimi prerekajo podržavljenje družbene lastnine v 90. letih prejšnjega stoletja, ki je bila kasneje špekulativno preprodajana.

Zatrjujejo, pri čemer so jim pomagali številni strokovnjaki (npr. dr. Gojko Stanič, Jože Kos Grabar ml., Branislav Jokanovič, dr. Peter Glavič, Milan Krušič, Gorazd Marinček, Sonja Lokar, Vladislav Stres, Božan Žabjek), da je bila ta razlastitev izvedena na ustavno neskladen način, kar je skupaj s spremljajočim kratenjem temeljnih človekovih pravic in svoboščin potekalo postopno in prikrito. Od ustavnega sodišča pričakujejo, da bo postopek odvzema družbene lastnine, njeno podržavljenje ter nadaljnjo preprodajo označilo za neustavno in protipravno dejanje ter ga razglasilo za neveljavno. O enostranski razlastitvi in razdelitvi družbene lastnine iz skupne zasebne in nerazdelne v osebno zasebno in razdelno ali v državno obliko lastnine ni bilo nobenega vprašanja niti na plebiscitu o osamosvojitvi, so poudarili, pravica do lastnine pa je ena temeljnih človekovih pravic, ki je bila pri tem kršena. Poleg izigravanja volje lastnikov - državljanov so s tem po mnenju vlagateljev pobude kršili najmanj ustavo, splošno deklaracijo človekovih pravic in konvencijo o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki prepovedujejo enostranski odvzem lastnine. Vlada in državni zbor sta nato privzela, da lahko z državno lastnino prosto razpolagata, še zatrjujejo pobudniki. Organizatorji pobude prek spletne strani http://www.pravapeticiia.com še vedno zbirajo podporo pobudi, podpisniki, zdaj jih je že prek tri tisoč, pa prihajajo iz različnih družbenih okolij in socialnih ter političnih stanov.

Rezultat iskanja slik za zlatko hernčič photos

Med podpisniki iz sindikatov, povezanih v ZSSS, je tudi sekretar regijske organizacije Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Ljubljana in okolica Zlatko Hernčič. »Večina ravnanj naših oblastnikov po letu 1991je v velikem nasprotju in predvsem v duhu hude prekoračitve mandata, ki so ga dobili na plebiscitu,« je svojopodporo pobudi pojasnil Hernčič. Ni šlo za neomejen mandat političnim elitam, predvsem takrat ni bilo niti besede slišati o spremembi družbenega reda, o usodi družbene, do tedaj skupne lastnine pa ljudi ni nihče nič vprašal, je dodal. »S temi dejanji, ko so to našo 'družbeno' lastnino protiustavno 'podržavili' in jo pod krinko ponovne 'privatizacije' in bolj učinkovitega upravljanja premoženja kot ukradeno blago pričeli preprodajati tretjim osebam, so presegli vse pravne norme, « je prepričan Hernčič. Ta kraja družbene lastnine je posledično pripeljala tudi do tajkunskega zastavljanja tega premoženja, »rezultat tega ravnanja pa je vse bolj razklana družba in vse več revščine«, z ustavno pobudo pa »kot pravi in pravni lastniki zahtevamo ukradeno lastnino nazaj«, je še povedal regijski sekretar Skeia.

 

M.B.    8. september 2016 DE