Članek
POD SLOVENSKO LIPO Z IVANOM SIVCEM (13.12.2015)
Objavljeno Dec 22, 2015

V nedeljo, 13. decembra, so številni obiskovalci doživeli zelo lep in bogat kulturni večer v Krpanovem domu v Pivki ob nastopu poznanega slovenskega pisatelja Ivana Sivca, ki se je z veseljem odzval povabilu Kulturnega društva Lipa Pivka.

Kulturni večer pod tradicionalno lipo pa so obogatili tudi glasbeni gostje, mladi harmonikarji Glasbene šole Alena Klepčarja, ustanovitelja znanega ansambla Biseri, ki že dolga leta bogati našo narodno zabavno glasbeno sceno na Pivškem in tudi širom po Sloveniji in izven nje.

V društvu za krajevno zgodovino in kulturo Lipa Pivka že 20. leto prirejamo kulturne večere pod lipo, na katerih obiskovalci spoznavajo slovenske kulturne ustvarjalce, pesnike, pisatelje, igralce. Vabimo jih zato,  ker je naša želja, da jih pobliže predstavimo  obiskovalcem  naših prireditev. Lepa beseda lepo mesto najde. Preprosta, a umetniška beseda se dotakne poslušalcev. Dobre misli vse obogatijo. Vse to nam podarijo naši posebni gostje.

Ivan Sivec je svoje pripovedovanje razdelil na tri sklope. V prvem delu je duhovito in šaljivo pripovedoval, kako je začel pisateljevati že zelo mlad, ko je pri 18-ih napisal svojo prvo povest. Obujal je spomine na kmečko, preprosto življenje, mladostniško ljubezen, vragolije, ki jih je uganjal s prijatelji v mladih letih. V drugem sklopu je razložil, kako je ustvarjal zgodovinske romane. Za vsako svojo knjigo je preučil veliko zgodovinskih dejstev, dokumentov in zapisov, nato je v vse to postavil zgodbo, da je knjiga postala zanimiva za branje. V tretjem delu pa je poudaril svojo zvestobo bratom Avsenikom. Sivec je namreč tudi pisec okoli 3000 besedil za narodno-zabavno glasbo. Govoril je o svojih popotovajih po svetu. Pot na Aljasko v kraje zlatokopov, kjer je živel slavni ameriški pisatelj Jack London, ga je dobro zaznamovala, vse te izkušnje pa je uporabil za svoje pisateljevanje. Ivan Sivec je najbolj plodovit slovenski pisatelj. Do sedaj je napisal 135 knjig. Že več kot desetletje velja za enega najbolj branih avtorjev, saj si v slovenskih knjižnicah bralci dnevno izposodijo preko 140 njegovih knjig. Zanimiv je podatek, da je bilo do sedaj natisnjenih več kot 335. 000 knjig. Če bi jih zložili na kup, bi segale v višino za okoli 5800 m, to pa že presega višino Mont Blanca.

Veliko zanimivih stvari, življenjskega optimizma in ljubezni do Slovenije nam je v tem večeru vlil Ivan Sivec. Zaključil je z mislijo, da moramo biti ponosni in veseli, da živimo v  lepi, mirni in bogati deželi. Vsi prisotni pa smo čutili tudi njegov ponos, ki ga izkazuje domovini s svojo lepo slovensko besedo.


Tekst: Irena Margon

Foto: Ernest Margon