Članek
V zavetju zapisane besede
Objavljeno Oct 03, 2014

  • Patricija Dodič (v ospredju) je nagovorila udeležence srečanja seniorskih piscev Primorske
  • Foto: Tomo Šajn

V zavetju zapisane besede

sreda, 1. oktober 2014

Knjižnica Makse Samsa in območna izpostava JSKD Ilirska Bistrica sta bila drugo leto zapored gostitelja srečanja seniorskih piscev severne in južne Primorske. To je bilo eno izmed šestih regionalni druženj ljubiteljskih literatov, na katerih so selektorji zbirali udeležence državnega srečanja novembra v Ljubljani.

ILIRSKA BISTRICA> Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) in revija Mentor sta tudi letos razpisala natečaj za srečanje seniorskih piscev, ki je tokrat potekalo pod naslovom V znamenju besede. Avtorji so lahko sodelovali s svojimi neobjavljenimi pesniškimi, proznimi in dramskimi besedili, z omejeno količino pesmi in obsegom proznih tekstov. Z obeh delov Primorske se je letos prijavilo štirinajst avtorjev, pretežno žensk, njihova dela pa sta tudi letos prebrala in ocenila strokovna spremljevalca srečanja Patricija Dodič in Tomaž Mahkovic.

“Na šestih regijskih srečanjih po Sloveniji je sodelovalo 150 avtorjev. Šest strokovnih spremljevalcev je nominiralo približno 20 avtorjev, ki jih bo letošnji državni selektor, pesnik David Bedrač, izbral za državno srečanje 19. novembra v Ljubljani. Med njimi bo zbral osem finalistov in jih povabil na javno branje. Dela dvajsetih nominiranih piscev pa bomo objavili v zborniku V zavetju besede,” je za PN povedala Barba Rigler, ki na JSKD pokriva to področje ljubiteljskega ustvarjanja.

Med štirinajstimi primorskimi udeleženci iz Idrije, Vipave, Podbrda, Štanjela, Hruševja, Kopra, Šempasa, Kobarida, Nove Gorice in Ilirske Bistrice sta selektorja Dodičeva in Mahkovec izbrala dela treh avtoric, Dragice Čuk Novak iz Vipave, Ivanke Konstatino iz Šempasa in Vesne Šare iz Kopra. Riglerjeva pa je pri tem poudarila, da selektorji ne izbirajo avtorjev, ampak njihova besedila, ki jih morajo ti poslati pod šifro.

Na srečanju v Knjižnici Makse Samsa, ki se ga je udeležilo enajst avtorjev, sta selektorja najprej pripravila z njimi pogovor ter jih opozorila na pomanjkljivosti in šibkosti v njihovih delih. Predvsem pa sta jih po besedah Patricije Dodič vzpodbujala, naj vztrajajo in naj bodo še naprej ustvarjalni.

Avtorji so v osrednjem delu srečanja občinstvu in kolegom prebrala po nekaj svojih pesmi ali krajše odlomke iz proznih del, za popestritev prijetnega večera pa sta poskrbela pevec in kitarist Emil Novak in harmonikar Ivan Šuštar.

TOMO ŠAJN