Članek
Kulturni vodiči
Objavljeno Oct 16, 2014
9. oktober
Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je vključen v večstranski mednarodni projekt z naslovom Kulturni vodiči (Culture Guides), http://www.cultureguides.eu/. Projekt bo potekal od septembra 2013 do decembra 2015 v več evropskih državah, slovenska predstavitev in pilotni seminar pa bosta potekala konec marca 2014 v trdnjavi Kluže, Kobarid.
Projekt Kulturni vodiči je namenjen izobraževanju prostovoljcev, ki bodo delovali kot mentorji oz. vodiči različnih družbeno depriviligiranih skupin. Prostovoljec bo povezoval različne skupine ljudi, jih motiviral za aktivno ali pasivno sodelovanje na različnih kulturnih dogodkih, prireditvah, festivalih, razstavah ali delavnicah in seminarjih; od ogledov filmov in gledaliških predstav, obiskov muzejev, koncertov, likovnih razstav ali kot udeleženci na likovnih ali literarnih in drugih kulturnih srečanjih.
Izobraževanje, ki ga pripravljamo spomladi 2014 v Sloveniji, bo v enem delu namenjeno izobraževanju prostovoljcev, hkrati pa bo potekalo tudi izobraževanje za organizatorje oz. ponudnike kulturnih dogodkov. Udeležencem seminarja bomo nudili teoretična in praktična znanja, izmenjavo izkušenj ter možnost pridobivanja konkretnih veščin za izpeljavo procesa aktivacije določenih skupin ljudi na področju kulture. Udeleženci bodo v stiku z lokalnimi organizatorji in inštitucijami pripravili svoj lastni program sodelovanja z lokalno skupnostjo, organizatorji kulturnih dejavnosti ter različnimi skupinami depriviligiranega prebivalstva. Povezovanje je lahko enkratni dogodek, s ciljem, da se na lokalni ravni prepozna potencial kulturne ustvarjalnosti za kvaliteto življenja posameznikov in skupin ter postane dlje trajajoči proces v nekem okolju.
Osnovni namen projekta je spodbujanje kulturne ustvarjalnosti predvsem za ljudi, ki na tem področju iz različnih družbenih razlogov še niso aktivni. Velik poudarek je tudi na učenju, pridobivanju novih znanj, na medgeneracijskem sodelovanju ter na vključevanju priseljencev. V prihodnosti bi se določena skupina prostovoljcem lahko s svojimi izkušnjami zaposlila kot posrednik med obstoječo ljubiteljsko kulturno dejavnostjo in potencialnimi uporabniki.