Članek
Odgovornost poslancev - DZ Volitve 2018
Objavljeno May 13, 2020

Istrski pršut se razlikuje od večine drugih pršutov: proizveden je iz prašičjega stegna brez nogice, kože in slanine, suho soljen z morsko soljo in začimbami (poper, česen, lovor in rožmarin), sušen na zraku brez dimljenja in zorjen najmanj 12 mesecev. Proizvajalci morajo pri njegovi proizvodnji upoštevati enotno recepturo in enotni tehnološki postopek ne glede na to, ali je proizveden v Sloveniji ali Hrvaški, surovina za proizvodnjo Istrskega pršuta pa mora izhajati iz območja slovenske ali hrvaške Istre oziroma širšega območja Hrvaške, medtem ko proizvodnja lahko poteka samo na območju istrskega polotoka. Končni proizvod slovenski proizvajalci označijo kot Istrski pršut, hrvaški pa kot Istarski pršut, pri tem pa se uporabi enotni logotip. (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)

Za dober pršut je predpisan čas zorenja, za "dobrega poslanca" pa ni predpisana nobena priprava ali usposabljanje. Takoj po izvolitvi se spoznajo na vse! Ni teme, ki je ne obvladajo... 

Poslanec Državnega zbora / nezorjen /

Parlament (tudi predstavništvo) je politično demokratično telo, ki združuje posameznike, ki jih je izvolila nacija, da odločajo v njenem imenu.Slovenski parlament je dvodomen. Sestavljata ga Državni zbor (ti. spodnji dom), ki je 'splošno ljudsko predstavništvo', ter Državni svet (ti. zgornji dom), ki je 'predstavništvo posebnih interesov'. Parlamentarne funkcije so močno zgoščene v Državnem zboru, ki v ti. zakonodajnem postopku oblikuje zakone, ki so najpomembnejši splošni pravni akt v kontinentalnih pravnih sistemih, kamor šteje tudi slovenski. Zakonodajni postopek poteka na podlagi pooblastil Ustave, konkretneje pa je urejen v Poslovniku Državnega zbora.

Zakon o poslancih - Delo poslancev v Državnem zboru

83. člen (poslanska imuniteta) (neuradno prečiščeno besedilo). Poslanec državnega zbora ni kazensko odgovoren za mnenje ali glas, ki ga je izrekel na sejah ...

...Problem v naši ureditvi je, da se lahko poslanci, enkrat ko so izvoljeni, odtujijo svojim volivcem, bodisi da izstopijo iz poslanske skupine, ali glasujejo v nasprotju z željami tistih, ki so jih poslali v DZ. Na nek način postanejo bolj povezani s poslanci drugih skupin in se odtujijo od volivcev. Tako lahko vi na neki osnovni ravni naredite vse prav, izdelate organizacijo, program, potem pa ko vam enkrat uspe spraviti ljudi v Državni Zbor, se vam le ti lahko odtujijo.Več na povezavi:Odgovornost poslancev svojim volivcem in stranki

...Izbrisani, Kramarjev zakon, ZUJF, zakon o ohranjanju narave, zakon o dedovanju, zakon o visokem šolstvu, zakon o varnosti cestnega prometa, zakon o socialnem varstvu, zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti (ZRIPS) ... in še mnogi drugi so zakoni, ki jih je ustavno sodišče v celoti ali delu označilo za neustavne.

Kakšno posledice nosijo poslanci, z imeni in priimki, ki so glasovali za sprejem teh zakonov?

Nobenih. Kot da oni niso imeli nič pri tem. Nekatere izmed teh zakonov, recimo ZRIPS, imamo še vedno uzakonjene; omenjenega kar pet let po tem, ko je ustavno sodišče ugotovilo, da ni ustaven. Kdo je tu nor?!

...Izvolitev v državni zbor ne sme biti štiriletna »carta bianca«. Veliko poslancev pač ne opravlja dela v dobro države, ampak meša drek. Po štirih letih sploh ni pomembno, ali so delali dobro ali slabo, ker ne volimo oseb, ampak stranke. Vrstni red na strankarski listi pa je določen po poslušnosti, uslužnosti in prepoznavnosti, ne sposobnosti.Več na povezavi: Kakšno odgovornost nosijo poslanci?

V tabeli so prikazani rezultati zadnjih volitev v Državni zbor leta 2014.

Parliamentary2014SLO.svg

Stranka                              Št. glasov   %            Sedeži  +/-
 StrankaMiraCerarjalogo.png                    301.563     34,49 %    36 / 90 Rast 36
SDS logotype.svg                                181.052      20,71 %    21 / 90 Upad 5
DeSUS Logo.svg.png                           88.968      10,18 %    10 / 90 Rast 4
Socialni demokrati Logo.svg                                     52.249        5,98 %      6 / 90 Upad 4
Zllogo.png             52.189        5,97 %      6 / 90 Rast 6
NSi logo.png                           48.846        5,59 %      5 / 90  Rast1

ZavezništvoAlenkeBratušeklogo.jpg                           38.293        4,38 %      4 / 90 Rast 4
Italijanska in madžarska narodna skupnostNS          2 / 90 Stagnacija 0