Članek
Slovenija in varnost mednarodnega okolja...
Objavljeno Dec 10, 2019
16.11.2017 - VECER
Povečanje števila pripadnikov v Afganistanu in Maliju

Kot nam je potrdil Aleš Mišmaš iz direktorata za obrambno politiko, naša država načrtuje povečanje obsega sodelovanja v Afganistanu in Maliju. V Afganistanu, skladno z obstoječim sklepom vlade, Slovenija podpira prizadevanja Nata, da se manko zadnjih let nadomesti in prispeva k uspešnemu zaključku misije, ki je podobno kot v Iraku usmerjena v podporo Afganistanskim silam, da bodo v prihodnje lahko same uspešno zagotavljale varnost lastne države.
V okviru podpore višjim ambicijam EU na področju zagotavljanja skupne obrambe pa namerava vlada povečati sodelovanje v misiji EU v Maliju v Afriki, kjer je med drugimi varnostnimi izzivi na severu države tudi veliko kriminalnih združenj, ki omogočajo ilegalne migracije preko Alžirije in Libije v Sredozemlje. "Z našega vidika je Mali država, ki se sooča z varnostnimi izzivi na samem izvoru, ki pa jih na koncu čutimo tudi v Evropi," pravi Mišmaš.

7. april 2018 ob 16:25 Washington - MMC RTV SLO

Katičeva in Mattis pohvalila sodelovanje Slovenije in ZDA na področju obrambeceloten članek na povezavi

Mattis ceni prispevek Slovenije v Natu, a si želi več slovenskih izdatkov za obrambo

Obrambna ministrica Andreja Katič, ki opravlja tekoče posle, je delovni obisk v ZDA sklenila s srečanjem z ameriškim obrambnim ministrom Jamesom Mattisom, ki je Slovenijo spodbudil k večanju obrambnih izdatkov.

...."Cenimo prispevek Slovenije v misijah Nata na Kosovu in v Afganistanu. Prepoznavamo politična prizadevanja za vzdrževanje mednarodnih razmer v tujini z vašimi oboroženimi silami, medtem ko imate težave tudi doma, zato se vam zahvaljujemo za vašo podporo koaliciji v boju proti Islamski državi in na drugih področjih, kjer služimo skupaj," je delovanje Slovenije v Natu in vojaško sodelovanje pohvalil Mattis....

...Slovenska vojska v mednarodnih operacijah

Slovenija je s pripadniki in pripadnicami Slovenske vojske navzoča v številnih mednarodnih operacijah in misijah. Največji delež je na Zahodnem Balkanu, s 50 pripadniki v kanadskem bataljonu pa sodelujemo tudi v Natovi misiji Prednja prisotnost v Latviji. Navzoči ostajamo tudi v Afganistanu in Iraku, s čimer prispevamo k širši varnosti mednarodnega okolja, poudarjajo na MORS-u....

SEPTEMBER 13, 2019 - INSAJDER 

Čas je za umik Slovenske vojske iz Afganistana

Slovenija je soodgovorna za bedo v Afganistanu - celoten članek na povezavi

Slovenija je pomagala soustvarjati pekel v Afganistanu. Od leta 2004 naprej je vojaško prisotna kot pomožna milica, ki deluje v okviru ameriških okupacijskih sil. To nas je do danes stalo približno 60 milijonov evrov. Med letoma 2002 in 2011 je naša vlada afganistanski vojski, ki ima neskončno dolg seznam kršitev človekovih pravic ter vojnega in humanitarnega prava, podarila 18.480 avtomatskih pušk z več kot 2,5 milijona kosov streliva, 149 minometov z 22.080 minami ter 26 ročnih protioklepnih raketometov s 138 raketami. Skupna ocenjena vrednost vsega doniranega orožja je znašala 7.619.400 evrov. 

Preko Natovega »skrbniškega sklada« je vlada za afganistansko vojsko iz državnega proračuna od leta 2009 do vključno letos nakazala tri milijone dolarjev. Preko omenjenega sklada pa namerava donirati afganistanski vojski še dodatnih 750.000 dolarjev. V tem času je Afganistanu za razvoj in humanitarno pomoč namenila le štiri milijone evrov oziroma niti desetino tega, kar smo porabili za podmazovanje vojne mašinerije in okupacijo.

8.december 2019KJ Vids Youtube

How much INFLUENCE does RUSSIA have in AFGHANISTAN? - KJ VIDS

Koliko VPLIVA ima RUSIJA v AFGANISTANU? - KJ VIDS

Zgodovinsko gledano je afganistansko ozemlje od nekdaj zanimalo Rusijo. Trenutno imajo ZDA popoln nadzor nad proizvodnjo opijuma v Afganistanu in malo verjetno je, da bo Washington dobiček od tako donosnih poslov delil z Moskvo. Zato je želja Kremlja, da sodeluje z Združenimi državami v državi, predvsem usmerjena v poudarjanje njegovega statusa velike sile, čeprav je njegov vpliv v Afganistanu zelo omejen.

...Kako pride opij v Evropo? Opijska trgovina - Afganistan > Kosovo > EU...  

Camp Bondsteel je glavno oporišče vojske Združenih držav Amerike pod poveljstvom KFOR na Kosovu. Nahaja se v bližini Ferizeja na vzhodnem delu Kosova, baza služi kot NATO-vo poveljstvo večnacionalne bojne skupine KFOR na vzhodu (MNBG-E) ). Baza je poimenovana po v Vietnamu odlikovanem častniku  ameriške vojske naredniku Jamesu L. Bondsteelu.

Camp bondsteel kosovo.jpg

"BONDSTEEL" QYTETI I USHTAREVE 04.07.2017 - video

10. december 2019 ob 10:20  - MMC RTV SLO, STA

Zavajanje ameriških oblasti o 18-letni vojni v Afganistanu - celoten članek na povezavi

Afganistanski dokumenti razkrivajo manipuliranje ameriških administracij z javnostjo

Washington Post je po tri leta trajajoči tožbi objavil zaupne dokumente, ki dokazujejo, da so ameriški politični in vojaški voditelji v administracijah Georgea Busha mlajšega, Baracka Obame in Donalda Trumpa zavajali javnosti glede vojne v Afganistanu.

...2.000 strani do zdaj neobjavljenih zapiskov zaupnih intervjujev z ameriškimi uradniki razkriva, kako so ZDA javnost zavajale o najdaljši ameriški vojni. 18 let trajajoča vojna je zahtevala življenja več deset tisoč afganistanskih civilistov ter 2.300 pripadnikov ameriške vojske, Američane pa je stala skupno kar tisoč milijard dolarjev, navaja Guardian..,

...Proizvodnja opija na rekordni ravni

ZDA so proti trgovini z opijem v Afganistanu porabile devet milijard dolarjev, vendar je danes proizvodnja tam večja kot kadar koli v zgodovini. Afganistan je bil lani odgovoren za 82 odstotkov svetovne proizvodnje opija....