Članek
Ali opcija nevtralnosti ni primerna za Slovenijo?
Objavljeno Jan 13, 2020

Tu in tam pa imamo vendarle tudi v slovenskih medijih priliko prebrati kakšen zanimiv intervju,ki postavi ogledalo EU in slovenski politiki. Potem, ko sem na blogu "Obvezno berilo za politike" objavil Trumpov objektivni cilj ni Iran ampak Kitajska in Rusija, sem danes na MMC RTV SLO prebral intervju na podobno temo.Tukaj delim intervju Gorazda Kosmača s politologom in sociologom Rudijem Rizmanom objavljenim 13. januarja 2020 na MMC RTV SLO. Spodaj je nekaj povzetkov, celoten intervju je na povezavi, ki sledi:

Rizman: Evropa se ne more otresti podrejenosti ZDA, prikimava ali pa je tiho 

Ameriški pritisk na Iran je "darilo" Rusiji in Kitajski

Ali opcija nevtralnosti, ki so jo izbrale nekatere evropske države, res ni primerna za našo državo? Smo s članstvom v NATU bolj varni ali ogroženi, se je v MMC-jevem intervjuju vprašal politolog in sociolog Rudi Rizman.

Evropa se še vedno noče ali ne more osvoboditi svojega podrejenega statusa do te države in bodisi prikimava ali je v najboljšem primeru tiho ob še tako agresivni politiki omenjene velesile. Na koncu bo seveda morala sama plačati ceno za tako nerazumno in v bistvu barbarsko obnašanje - najprej z novimi valovi množic, ki se bodo valile z Bližnjega vzhoda, ker bodo bodisi reševale svoja življenja bodisi bežale iz svojih uničenih gospodarskih okolij.
O ZDA kot gospodarju EU-ja
Trump deluje instinktivno in sploh ne posluša strokovnjakov, ker ve vse bolje od vseh. Rusija in Kitajska prej nista nikoli računali na takšno ameriško "darilo", ki posledično na eni strani povečuje njuno geopolitično težo in na drugi dokazljivo zmanjšuje ameriško.
O pritiskih na Iran kot ameriškem darilu
Svet, ki se nam obeta, žal spominja na vračanje v obdobje pred drugo svetovno vojno s tem, da so današnja rušilna orožja bistveno bolj nevarna, ker skupaj z nerazumno ekonomijo uničevanja planeta grozijo tako človeški civilizaciji, kot planetu kot takem.
Kakšen "krasni novi svet" prihaja?
Slovenija bi se morala od časa do časa, morda je zdaj ta trenutek, vprašati, ali še vedno velja, kot v času njenega vstopanja, da smo s članstvom v Natu v resnici še vedno na strani varnosti ali pa smo danes zaradi članstva celo bolj ogroženi? Take razprave, kot lahko vidimo, politični mainstream politično kriminalizira. Na primer, ali opcija nevtralnosti, za kakršno so se odločile nekatere evropske države, resnično ni primerna za našo državo? To bi bil dober test za državo, ki se ponaša z demokracijo. Resneje, in ne samo kot uporabnega "kimavca", pa bi nas jemali tudi naši zavezniki.
O nevtralnosti in uporabnem "kimavcu"

https://www.dnevnik.si/1042919329/mnenja/odprta-stran/pahor-ne-bodimo-sentimentalni-do-generala-sulejmanija?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1B3QrV_A9hqS85vkZ0GUBA4M9sbQ0CtBen8H6vdGnEwUlY9QQhQOyd4Fo#Echobox=1578870556