Članek
ZDA napada Huawei in Kitajsko brez svoje lastne 5G startegjje
Objavljeno Aug 13, 2020

Dejstvo je, da je Kitajska prehitela ZDA na področju 5G. Dejstvo je, da imata Huawei in ZTE že delujoča omrežja, medtem ko ZDA nimajo ničesar. Posledični so lahko ZDA kupujejo čas zgolj tako, da s političnimi manevri poskušajo ustaviti izgradnje omrežij v državah, ki so pro ZDA. In zato je Mike Pompeo prišel tudi v naše kraje. Da bomo dokazali, da smo lakaji ZDA in da bomo podpisali vsak “pildek”, ki ga bo ponudil državni sekretar ZDA. No, Anže Logar se bo lahko slikal z njim in to odtehta vse.

Sicer vlada razlaga ta memorandum z besedami:

Med Slovenijo in ZDA potekajo pogovori glede morebitnega podpisa skupne izjave o varnosti 5G omrežij. Pri tem velja poudariti, da čeprav izjava še ni usklajena, bo njena vsebina v okviru zavez, ki jih je slovenska stran s ciljem zmanjšanja varnostnih tveganj že podala znotraj Evropske unije in Severnoatlantskega zavezništva.

Sam pa se nagibam v drugo smer. Gre zgolj za onemogočanje konkurence s Kitajske, posledično me zanima kaj to pomeni za naše odnose s Kitajsko in za podjetja, ki sodelujejo s Kitajci? Verjetno zgolj kolateralna škoda, ko se želiš prikupiti ZDA …  Vec na povezavi: Čehi zavrnili podpis memoranduma o 5G z ZDA / naša vlada ga bo z veseljem podpisala

Svetovalec Anžeta Logarja je "globoka drzava" katere predstavnik za MZZ je dr. D Rupel... 

The US is attacking Huawei and China — without its own 5G strategy

Potem pa pridemo do naslednjih obveznih odlocitev slovenske samostojne zunanje politike! Vse sluzijo za dvig blagostanja slovenskega naroda....

Zunajetrgovinska menjava z ZDA:  Bilateralna menjava ZDA:Slovenija. Po podatkih SURS 2006 znasa delez ZDA v zunanjetrgovinski izmenjavi Slovenije 2,3%... Hvala Pompeo, da si prisel na obisk!

NATO in nabava orozja za SVVlada odločila, za oklepnike 780 milijonov evrov, v načrtu tudi nakup letala in dveh helikopterjev

Verjetno Patria ni v igri?????

Medtem pa nasi politicni somisljeniki ze delajo prve korake...

Madžarska kupuje za milijardo dolarjev ameriških raket 

Največje madžarsko naročilo iz ZDA - Madžarska je z ameriškim proizvajalcem orožja Raytheon Technologies sklenila dogovor o nakupu raket srednjega dosega zrak-zrak v vrednosti milijarde dolarjev.

In ne nazadnje... Kako se obnasati do nasih zunanjetrgovinskih partnerjev po Pompeovem nasvetu o prekinitvi kakrsnihkoli poslov z Rusijo in Kitajsko!

Najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije v letu 2015 med državami nečlanicami EU pri izvozu Rusija, pri uvozu Kitajska

Slovenija je v letu 2015 v države, ki niso članice EU, izvozila za 5.544,5 milijona EUR blaga, od tega največ v Rusijo (792,0 milijona EUR ali 14,3 % celotnega izvoza blaga v države nečlanice EU). Največji delež vrednosti izvoza Slovenije v Rusijo so prispevali proizvodi iz skupine zdravila, in sicer 34,6 %.

Podrobnejši pregled trgovanja z Rusijo razkrije, da je delež izvoza Slovenije v Rusijo od vstopa Slovenije v EU pa vse do leta 2008 rasel, nato je v letu 2009 zaradi finančne in gospodarske krize nekoliko upadel (glede na leto 2008 za 2,4 odstotne točke), največjo vrednost pa je dosegel v letu 2013, ko je znašal 18,9 % izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU. V letu 2015 je ta delež spet nekoliko upadel; znašal je 14,3 % vrednosti izvoza blaga Slovenije v države nečlanice EU. 

Slovenija:Rusija

Slovenija:Kitajska

Predsednik vlade JJ, bo prepoved gospodarskega sodelovanja z Rusijo in Kitajsko po zapovedi M.Pompea, nadomestil z intenzivnim povecanjem sodelovaja z Azerbajdzanom in Arabskimi emirati... 

Po priložnosti v Azerbajdžan / 20.11.2013  09:30  

Slovensko azerbajdžanskega poslovno investicijskega foruma, ki so ga prejšnji mesec v Azerbajdžanu pripravili javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju s sestrsko azerbajdžansko agencijo za pospeševanje izvoza AZPROMO in Veleposlaništvom Republike Azerbajdžan v Ljubljani, se je udeležilo več kot 200 udeležencev iz obeh držav.

Azerbajdžan je poleg Kitajske, Indije, Rusije, Turčije in Kazahstana v letošnjem letu definiran kot eden ključnih trgov za slovenska podjetja, pravi Tanja Drobnič iz agencije SPIRIT Slovenija.

Izvoz prekaša uvoz

Kljub temu, da Slovenija lani iz Azerbajdžana ni uvozila več kot za tisočaka blaga, pa izvozna stran kaže nekoliko vzpodbudnejšo sliko. Zlasti letos, ko številke iz prve polovice leta kažejo na znaten porast vrednosti izvoza v primerjavi z lanskim letom. V letu 2012 je obseg blagovne menjave med državama dosegel 7,86 milijona evrov in se je glede na leto 2011 povečal za nekaj manj kot odstotek. V prvi polovici letošnjega leta pa se je obseg blagovne menjave v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta povečal za več kot polovico.

Razmeroma nizek obseg blagovne menjave med državama bi se lahko izdatno popravil, če se bodo uresničile smele napovedi, da bi Slovenija za Azerbajdžan lahko v prihodnje predstavljala izhodišče na polmilijardni trg Evropske unije, kot je bilo rečeno na nedavnem slovensko azerbajdžanskem poslovno investicijskem forumu.

15. in 16.januar Izhodna gospodarska delegacija v Azerbajdžan  / 10. Vlada Republike Slovenije (10. 2. 2012 - 20. 3. 2013)  predsednik vlade Janez Janša

BLAGOVNA MENJAVA SLOVENIJA – AZERBAJŽAN

Azerbajdžan se ne uvršča med pomembnejše slovenske zunanje trgovinske partnerje. V letu 2011 je zasedel 85. mesto med slovenskimi zunanjetrgovinskimi partnerji, pri  čemer je bil 72. izvozni partner Slovenije, uvozni pa 160. Prepoznavnost Azerbajdžana v Sloveniji (in obratno) je relativno slaba, o čemer priča tudi skromna blagovna menjava. Tako je v letu 2011 je obseg blagovne menjave med državama dosegel vrednost 7,8 mio EUR in se je glede na leto 2010 povečal za 21%. Menjava že vrsto let temelji samo na izvozu.

V prvih 9 mesecih leta 2012 je obseg blagovne menjave znašal 5,8 mio EUR, ki temelji samo na izvozu. V prvih 9 mesecih 2012 beležimo 9% padec blagovne menjave v primerjavi z enakim obdobjem 2011.

Srecanja v Azerbajdzanu se je udelezilo 200 predstavnikov slovenskega gospodarstva....

Delez ZAE v zunanjetrgovinski menjavi Slovenije je:

85 miljonov EUR / 61,5 miljarde EUR * 100 = O,jozef % ali natančneje 0,14 %

Izleti so pa zanimivi... 

Slovenija v Abu Dabiju odprla prvo veleposlaništvo v zalivskih državah

Blagovna menjava med Slovenijo in ZAE 2014 – 2020 (grafični prikaz)

Srecanja v ZAE se je udelezilo 200 predstavnikov slovenskega gospodarstva...