Članek
Zunanja politika za telebane 8
Objavljeno Oct 24, 2020

Kdo pravi, da se samo Rusi in Kitajci mešajo v ameriške volitve? Tudi Slovenija je naredila svoje! 

Za takšne akcije pa je potrebna "prava ekipa". Slovenija jo ima...

DNEVNIK: Pence Kitajsko obtožil vpletanja v ameriške kongresne volitve 

Podpredsednik ZDA Mike Pence je danes v govoru na konservativnem inštitutu Hudson v Washingtonu zatrdil, da ni nobenega dvoma, da se Kitajska vpleta v ameriško demokracijo. Tiskovna agencija Bloomberg je medtem poročala, da so Kitajci vgrajevali majhne vohunske čipe v računalniško opremo ameriškega podjetja.

DNEVNIK: ZDA: Rusija se še naprej vsiljivo vmešava v volitve

Ameriška administracija je nekaj mesecev pred kongresnimi volitvami v ZDA v četrtek obtožila Rusijo, da izvaja vsiljivo kampanjo, s katero želi vplivati na volitve in javno mnenje. “Še naprej opažamo vsiljivo informacijsko kampanjo Rusije, ki skuša oslabiti in razdeliti ZDA,” je dejal nacionalni direktor za obveščevalne dejavnosti Dan Coats.

Pristop Slovenije je veliko bolj sofisticiran in zastavljen zelo konspirativno in dolgoročno.Glavno vlogo v njem ima Žan Mahnič, slovenski politik iz Kranja, ki se je po zaključeni gimnaziji v Škofji Loki vpisal na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani (študij obramboslovja).  Kot predsednik Slovenske demokratske mladine (podmladka SDS) je v Strokovnem svetu SDS podpredsednik odbora za obrambo. V državni zbor je bil prvič izvoljen na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 in bil v tem mandatu predsednik Odbora za obrambo. V mandatu od leta 2018 opravlja funkcijo podpredsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Trenutno je državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade. Off the RecordMahnič je bil večkrat obtožen neprimernih izjav v parlamentu. Novembra 2019 je vrhovni državni tožilec Zvonko Fišer zoper njega vložil ovadbo zaradi izjav, v katerih je pravosodne institucije označil za »mafijo«. 

Slovenska Undercover Operation se je uradno začela z udeležbo dveh slovenskih Undercover Agents na gala večerji bodoče prve dame ZDA Melanie Trump 17.januarja 2017. Občinski svetnik in poslanec SDS v državnem zboru, Tomaž Lisec, se je odzval povabilu na večerjo, ki je bila 17. januarja, tri dni pred inavguracijo novoizvoljenega predsednika Donalda Trumpa. Slovensko veleposlaništvo v ZDA je želelo vzpostaviti gospodarske in turistične stike županov iz ZDA s predstavniki občine Sevnica. Kot je izjavil Lisec za Nova4TV, je prvi vabilo prejel župan občine Sevnica Srečo Ocvirk, ki pa se prireditve ni mogel udeležiti, zato je Sevnico predstavljal Lisec. Tam je bil prisoten tudi Žan Mahnič, ki je bil v tistem času v Ameriki na parlamentarni skupščini Zveze NATO, prav tako pa je bil prisoten na inavguraciji novega predsednika Trumpa. “Odlična priložnost za tkanje novih vezi in prijateljstev med Slovenijo in ZDA,” je zapisal na Facebooku.

NOVA 24 TV: Poslanca Tomaž Lisec in Žan Mahnič bosta gosta gala večerje bodoče prve dame ZDA Melanie Trump

Gala prireditev z nastopom skupine Mood Swings in predsedniškega orkestra ameriških marincev bo na sedežu Organizacije ameriških držav v prestolnici ZDA nedaleč od Bele hiše in sodi  med pomembne dogodke, ki bodo potekali v času okoli Trumpove inavguracije 20. januarja. Kot slavnostna gosta se bosta prestižne prireditve udeležila poslanca stranke SDS Tomaž Lisec in Žan Mahnič.

Vedno sem se spraševal o tem od kod PV JJ informacije na osnovi katerih si upa napovedovati rezultate volitev v Ameriki? Predstavljamo vam sanjsko ekipoki z informacijami oskrbuje predsednika vlade:

Žan Mahnič je slovenski politik iz Kranja, ki se je po zaključeni gimnaziji v Škofji Loki vpisal na Fakulteto za družbene vede v Ljubljani (študij obramboslovja).  Kot predsednik Slovenske demokratske mladine (podmladka SDS) je v Strokovnem svetu SDS podpredsednik odbora za obrambo. V državni zbor je bil prvič izvoljen na predčasnih parlamentarnih volitvah leta 2014 in bil v tem mandatu predsednik Odbora za obrambo. V mandatu od leta 2018 opravlja funkcijo podpredsednika Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Trenutno je državni sekretar za nacionalno varnost v Kabinetu predsednika vlade.Off the Record: ima telefonsko številko šefa sale gala večerje prve dame ZDA!

Tomaž Lisec je po končani osnovni šoli v Boštanju je nadaljeval šolanje na Gimnaziji Brežice. Leta 2004 je diplomiral na Fakulteti za družbene vede - politologija. Aktivno govori angleško ter pasivno nemško, hrvaško in italijansko. Leta 2001 je pristopil k SDS in SDM (podmladek SDS) Med leti 2005 in 2011 je bil zaposlen kot strokovni sodelavec poslanske skupine SDS v Državnem zboru. Je poslanec Državnega zbora v mandatih 2011-2014 in 2014-2018. V zadnjem mandatu je bil predsednik Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter član Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter Komisije za poslovnik. 

Anže Logar, slovenski politik in ekonomist.. Je aktualni minister za zunanje zadeve Republike Slovenije. Izobraževal se je na ljubljanski ekonomski fakulteti ter fakulteti za podiplomske državne in evropske študije. Leta 2016 je doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Off the Record: Partizansko ime Bioweapon / okuzil vse na zadnjem obisku v tujini...

Jelko Kacin je slovenski veleposlanik pri zvezi Nato v Bruslju. Pred tem je bil dva mandata (deset let) poslanec v Evropskem parlamentu, še prej dva mandata (osem let) poslanec v Državnem zboru, predsednik LDS, obrambni minister. Leta 1991 ga je poznala vsa Slovenija, ko je v vlogi ministra za informiranje v Peterletovi vladi med osamosvojitveno vojno suvereno vodil znamenite novinarske konference v Cankarjevem domu. Trenutno govorec Vlade RS za Covid19.

Dimitrij Rupel: upokojenec, leta 1989 je bil med ustanovitelji stranke SDZ in predsednik njenega izvršilnega telesa. Bil je bil prvi zunanji minister Slovenije (maj 1990 - maj 1992). Leta 1992 je bil izvoljen v 1. državni zbor Republike Slovenijeleta1994 je bil izvoljen za ljubljanskega župana, od leta 1997 do 2000 je bil veleposlanik v ZDA, nato 8 let zunanji minister (z nekajmesečno prekinitvijo leta 2004, ko je izstopil iz LDS in prestopil v SDS). Na državnozborskih volitvah leta 2011 je kandidiral na listi SDS. Off the Record: ima vse potrebne in pomembne telefonske številke, tudi od šefa sale gala večerje prve dame ZDA!

Sedaj so mi izjave PV JJ popolnoma razumljive! Dragi Donald, Slovenija je na tvoji strani... pa lep pozdrav soprogi od prijateljev iz Sevnice.

SiolNET.: Janša: Biden bi bil eden najšibkejših v zgodovini. Dajmo, zmagaj, Donald Trump!

"Spoštujemo težko, tragično zasebno življenje Josepha Bidna in nekatere njegove politične dosežke pred leti. Vendar če bi bil danes izvoljen, bi bil eden najšibkejših predsednikov v zgodovini. Svobodni svet pa obupno potrebuje močne ZDA kot še nikoli do zdaj. Dajmo, zmagaj, Donald Trump," je zapisal Janša v tvitu v angleščini.

Tonin: V Sloveniji bomo spoštovali odločitev ameriških volivcev

Obrambni minister in predsednik koalicijske NSi Matej Tonin pa je kasneje na Twitterju zapisal, da bomo v Sloveniji spoštovali odločitev ameriških volivcev. Zavzel se je še za krepitev odnosov z ZDA "ne glede na to, kdo bo na čelu administracije". "Verjamem, da bodo prihajajoče volitve spet slavje demokracije," je dodal.

Odmevi iz tujine:

POLITICO:  Slovenian PM: Go Trump!

Janez Janša said Joe Biden would be ‘one of the weakest presidents in history.’

“We respect difficult, tragic personal life of @JoeBiden and some of his political achievements years ago. But today, if elected, he would be one of the weakest presidents in history. When a free world desperately needs STRONG #US as never before.”

RTV SLO: Bidnov svetovalec: Janševa podpora Trumpu je "sramota"

Janša je v več tvitih zanikal Carpenterjeve obtožbe

Michael Carpenter, ki na področju zunanje politike svetuje demokratskemu kandidatu na ameriških predsedniških volitvah Joeju Bidnu, je objavo slovenskega premierja Janeza Janše na Twitterju, v kateri izkazuje podporo Donaldu Trumpu, označil za "sramoto".

EKIPA24: Janša s podporo Trumpu in žaljenjem "šibkega" Bidna dregnil v osje gnezdo: oglasil se je tudi Bidnov svetovalec, ki pravi "Sramota."

Janševa podpora Trumpu je neobičajna, ker se voditelji članic Evropske unije, pa tudi ostalih držav, ob volitvah v drugih demokratičnih državah običajno ne postavljajo na stran enega ali drugega kandidata. Ne le zato, da ne bi bili obtoženi vmešavanja v volitve, temveč tudi zaradi možnosti, da zmaga drug kandidat od tistega, ki bi ga oni podprli. Še Vladimir Putin za vsak primer pošilja mešana sporočila. Edini voditelj EU, ki je Trumpa pred Janšo eksplicitno podprl, je bil madžarski premier Viktor Orban.