Članek
Coronavirus in solidarnost v svetu... Epilog - Čestitamo Švedski iz vsega srca!
Objavljeno May 31, 2021

Odločil sem se, da za zakljucek zapisov Coronavirus in solidarnost v svetu... objavim prevod prispevka "Lasst uns Schweden von ganzem Herzen gratulieren! Die Endabrechnung." objavljenega 29. maja 2021, 00:46 Uhr. 

Zanimivo bo videti na ta nacin predstavljene stevilke za Slovenijo, ki je bila v nasprotju s Švedsko v precej bolj neugodnih omejitvah. Sledi prevod avstrijskega prispevka...

Čestitamo Švedski iz vsega srca! Končni rezultat.

Primerjava z uspešnim modelom Corona na Švedskem zdaj dokončno potrjuje njihov uspeh. Uspešno preživetje pandemije Corona brez zaprtja in drastičnih ukrepov potrjuje strategijo pametne švedske vlade in pogumnega glavnega virologa Andersa Tegnella!

Tretjega vala korone je konec, samozavestno sporoča ORF. Četrtega vala zaradi visoke stopnje cepljenja ne bo. In opozorila lažnih prerokov, ki so se okoristili s to pandemijo in bili nezasluženo v središču pozornosti, ne bodo ničesar spremenila. Tako imenovani strokovnjaki bodo izginili v pozabo s svojimi napačnimi ocenami, odgovorni politiki bodo povabljeni pred preiskovalne odbore - morda še ne danes, korona šok je še pregloboko v kosteh, a čas bo dozorel.

V nekem trenutku, zelo kmalu, se boste vprašali: "Kakšen je bil smisel vseh teh zapor, zaustavitev gospodarstva, šolanja na domu, maskiranja šol, prijavljanja sosedov?"

V ušesih nam bodo še dolgo ostala glasna sporočila iz zvočnikov našega prijatelja in pomočnika: "Pojdi domov!". Globe za posedanje na klopcah v parku in obiskovalce smučarskih tur, prepovedi približevanja in nakupi predmetov se bodo znašle v zgodbah pred spanjem za naše najmlajše, ki nas bodo gledali s širokimi, nejevernimi očmi, kot da bi jih sama čarovnica skušala uspavati.

  Poglejmo številke za Švedsko:

14.451 smrtnih žrtev med 10,3 milijona prebivalcev...

Ali 33,0 na dan v povprečju v celotnem obdobju pandemije.

Približno 0,14 % celotnega prebivalstva ali eden od 713

  Poglejmo še podatke za Avstrijo (za Nemčijo ni veliko drugače):

10 317 smrtnih žrtev med 8,9 milijona prebivalcev.

V povprečju 23,6 na dan v celotnem obdobju pandemije.

Približno 0,12 % celotnega prebivalstva oziroma eden od 863 prebivalcev.

Razlika med Avstrijo in Švedsko je torej 0,024 % ali ena od 4200, povprečna starost umrlih v obeh državah pa je 83 in 86 let.

Avstrija je ali bo plačala 37 milijard evrov pomoči Corona, hkrati pa so se davčni prihodki močno zmanjšali in gospodarstvo se je samo v letu 2020 skrčilo za 6,6 %, kar je natanko toliko kot povprečje evroobmočja oziroma 26 milijard evrov.

Švedska se zdaj ni mogla izogniti tej svetovni recesiji, saj so gospodarski odnosi z državami Evropske unije preveč tesni. Zato bi bilo krivično, če bi se zoperstavili upadu, ki se je zgodil tudi na Švedskem - ta zagotovo ni bil posledica sorazmerno nizkih švedskih ukrepov, ki so bili večinoma omejeni na zaščito domov za starejše, največ 50 oseb na prireditvah in postrežbo pri mizi.

Toda naša pomoč Corona je v primerjavi s Švedsko znašala 17 milijonov evrov na rešenega mrtvega in 12 milijonov evrov na rešenega mrtvega samo zaradi gospodarskega upada v letu 2020.

Švedska, ki ni bila zaprta, je tudi v primerjavi z drugimi državami precej uspešna (glede števila smrtnih žrtev na 100.000 prebivalcev):

- 106 Nemčija

- 116 Avstrija

- 118 Švica

- 140 Švedska

- 156 Romunija (mimogrede, tudi brez primerljivih zapor - restavracije, bari, hoteli so bili odprti ves dan, s kratkimi izjemami, trgovine DIY niso bile zaprte niti en dan, vse trgovine so bile odprte skoraj ves dan)

- 167 Francija

- 169 Španija

- 188 Anglija

- 211 Italija

- 216 Belgija

- 223 Slovenija

- 226 Slovaška

- 281 Češka republika

- 303 Madžarska

Medtem ko je bila preostala Evropa zapletena v ukrepe in omejitve potovanj, je bila Švedska skoraj "normalna".

Predpostavka je bila dolgoročno vzdržna strategija, cilj Švedske pa strategija, ki dolgoročno povzroča najmanjšo škodo. Evropa ni imela nobenega od teh dveh.

 As Deaths Soar, Doubts Grow Over Sweden's Exceptional COVID-19 Response |  Voice of America - English

As Deaths Soar, Doubts Grow Over Sweden’s Exceptional COVID-19 Response