Članek
Zunanja politika za telebane 11 - Naprej v nove zmage...
Objavljeno Jan 18, 2022

Komanda je komanda... pa bomo spet kanonenfuter... Gospodarsko sodelovanje Slovenije z Rusijo in Kitajsko na stranskem tiru...

Janša: S Tajvanom potekajo pogovori o izmenjavi predstavništev

V pogovoru za indijsko televizijo je bil kritičen do ravnanja Kitajske

Slovenski premier Janez Janša je v ponedeljek v pogovoru za indijsko televizijo Doordarshan med drugim razkril, da s Tajvanom potekajo pogovori o "izmenjavi predstavništev". Hkrati je bil zelo kritičen do Kitajske in njene vloge pri covidu-19. Vec tukaj...

Vedno znova se, po diktatu Amerike, po nepotrebnem izpostavljamo na svetovni geopoliticni sceni. Amerika vedno uporablja naivne politike za provociranje Kitajske in Rusije. Njim se zaradi tega ne bo zgodilo nic, mi pa bomo cutili rezultate teh potez v nasi zunanjetrgovinski bilanci.

Blagovna menjava Slovenija/Rusija jan-okt 2021 1.024.193.000 eur

Blagovna menjava Slovenija/Kitajska jan-okt 2021 3.794.259.000 eur

Blagovna menjava Slovenija/Tajvan 2008 58.000.000 eur

Blagovna menjava Slovenija/Tajvan 2012 61.000.000 eur

Blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo 2015 – 2021 (grafični prikaz) 

Opomba: (*) Podatki se nanašajo na obdobje jan-okt 2021 (posodobljeno januar 2022).

Blagovna menjava med Slovenijo in Kitajsko 2015 – 2021 (grafični prikaz)

Opomba: (*) Podatki se nanašajo na obdobje jan-okt 2021 (posodobljeno januar 2022).

Pa poglejmo kaksna je slika gospodarskega sodelovanja Slovenije in Tajvana...

Slovenija tako kot mnoge druge države krepi odnose s Kitajsko, kakšni pa so sploh odnosi s Tajvanom, mislim tako politični kot gospodarski?
Seveda s Tajvanom ne moremo voditi diplomatskih odnosov, a se lahko intenzivneje povezujemo na gospodarskem in kulturnem področju. Za področje šolstva lahko potrdim, da so odnosi zelo dobri, vedno več je študentskih izmenjav in število štipendij je konstantno. Sama si prizadevam, da bi tudi v širši slovenski javnosti ločili med Tajvanom in Tajsko (smeh), pa po drugi strani med Republiko Kitajsko in Ljudsko republiko Kitajsko. Na gospodarskem področju je Slovenija premajhna za velika vlaganja, medtem ko imajo na Madžarskem in Češkem sedeže podjetja kot so Acer, Asus, HTC. Tajvanci veliko potujejo, tako posamezno kot v skupinah in v turizmu se povečujejo številke, vedno ko grem v Tajvan, vidim promocijo Slovenije, podobe Bleda.

Od leta 2009 pri nas deluje Tajvanski raziskovalni center, ki ga tudi vodite. Kakšen je njegov namen?
Namen centra je Tajvan približati Sloveniji in nasprotno. Skušamo organizirati čim več kulturnih dejavnosti, Tajvan ima namreč zelo bogato kulturo, ki je ne gre enačiti s kitajsko, čeprav ji je ta dala največji pečat. Tam je prisotna kultura tajvanskih avtohtonih prebivalcev, vpliv Japonske med obdobjem petdesetletne kolonizacije, pa ameriški, španski in nizozemski vplivi. To si želim predstaviti Slovencem. V Tajvanu je na primer zelo znan slovenski misijonar in kirurg Janez Janež, ki je vrsto let prostovoljno deloval v bolnišnici v Luodongu na severovzhodu otoka, kar je prispevalo k močni vezi med Slovenci in Tajvanci, ki so ga tudi postumno odlikovali. Sami ga kličejo Fan Fenglong in so nanj zelo ponosni. Vec tukaj...

Takole je izgledalo uradno stalisce Republike Slovenije do Tajvana 9.2.2010:

Drustvo SLOVENSKO TAJVANSKEGA prijateljstva  

Odgovor ministra za zunanje zadeve RS Samuela Žbogarja

1. Gospodarsko sodelovanje RS s Tajvanom je vzpostavljeno in do tega ni zadržkov.

2. RS, tako kot druge države EU, spoštuje politiko ene Kitajske, in zato ne namerava navezati uradnih političnih stikov z najvišjim političnimi predstavniki Tajvana.

Obrazložitev

Slovenija, enako kot druge države članice EU, podpira politiko ene Kitajske in se zavzema za miroljubno rešitev tajvanskega vprašanja, s konstruktivnim dialogom po načelu ena država, dva sistema. Slovenija torej priznava Ljudsko republiko Kitajsko. V skupni izjavi iz leta 1992 se je RS obvezala, da s Tajvanom ne bo imela uradnih stikov, kar tudi spoštuje.

RS ima s Tajvanom sodelovanje na gospodarski in kulturni ravni ter na področju izobraževanja, kar ni sporno.

Skupna blagovna menjava med Slovenijo in Tajvanom je leta 2008 znašala 58,4 mio EUR. Vec tukaj...

Finance 4.7.2013: Iz šivalnice v visoko-tehnološko družbo

Kako se je Tajvanu iz eksotičnega otoka, ki je veljal za industrijski raj izdelkov tretje kakovosti, uspelo razviti v vse bogatejšo razvito državo? Zakaj Tajvanci radi delajo in živijo doma in kako poslovati z njimi, da se ne bo splačalo samo njim?  

Lani je blagovna menjava med državama dosegla 61 milijonov evrov...

Vodja tajvanskega urada: Na Tajvanu veliko priložno sti za slovenska podjetja

Ljubljana, 16. novembra 2019 - Čeprav Tajvan in Slovenija nimata diplomatskih odnosov, to ne pomeni, da ne moreta okrepiti medsebojnega sodelovanja, je prepričana vodja tajvanskega gospodarskega in kulturnega urada na Dunaju Vanessa Shih. Kot je dejala v pogovoru za STA, 23-milijonski otok ponuja veliko poslovnih priložnosti slovenskim podjetjem. Vec tukaj...

Dobro je vedeti...

Tajvanski kompleks na kitajski duši

Kitajska velikost lahko z odnosom do tajvanske 
demokracije kaj hitro pripelje do nove napetosti in celo spopadov. Vec tukaj...

Zunanja politika za telebane 10