Članek
Govor mag. Mitja Borko, 8. 10. 2014
Objavljeno Oct 09, 2014

ŠTIRI POSTAJE. Prva postaja: ROŠKA 1988 Bil sem na prvi postaji. To so bili najbolj avtentični trenutki mojega političnega in svetovno nazorskega opredeljevanja. Sojenje četverici Janša-Borštner-Tasič-Zavrl je bilo impulz in katalizator kasnejše plebiscitarne odločitve Slovencev za samostojno državo.

Takrat je bila pred nami vizija moderne, razvite, evropsko primerljive samostojne države Slovenije, z svobodo in pravico za vse.
Zelo sem ponosen, da sem lahko bil na Roški in vsaj moralno prispeval k oblikovanju samostojne države Slovenije.

Druga postaja: DEPALA VAS 1994

Bil sem na drugi postaji. Bilo je povsem jasno, da so politični nasprotniki – ne prvič, in tudi ne zadnjič - poskušali Janeza Janšo izločiti iz političnega življenja. Ko je predsednik vlade Janez Drnovšek razrešil obrambnega ministra, sem Janezu Janši napisal tole sporočilo:

»Prihajajo dvorjani, da nam iztrgajo iz rok zmago, ki smo si jo izbojevali mi, popotni vitezi ... (Cervantes, Don Kihot). Pojdi naprej po svoji poti in uresničuj svoje poslanstvo, popotni vitez. MB, V Ljubljani, 5. aprila 1994.«

Dolžnost popotnih vitezov je braniti resnico in se zoperstavljati krivici, braniti nedolžne in preganjati krive. Kot pravi vitezi se tudi Janez Janša obnaša in bojuje viteško, z močjo argumentov. Tega za nekatere njegove politično nasprotnike ni mogoče trdit, saj se poslužujejo celo »indičnih« sodb, ki ne temeljijo na pravih dokazih, ampak na nedokazanih sumih in indicih. Zato Janez Janša ni samo popotni vitez, ampak je pravi vitez slovenske osamosvojitve!

Tretja postaja: DOB 2014

Bil sem na tretji postaji. S prijatelji smo bili na Dobu. To je bila nedvoumna moralna podpora po krivici obsojenemu političnemu zaporniku Janezu Janši.

Trdno sem prepričan, da bo ta krivična sodba padla. Zrušila se bo sama vase kot hiša iz kart, saj je bila tako tudi pripravljena.

Seveda pa izražam veliko začudenje, ko se npr. »eminentni« pravniki sklicujejo na »pravomočnost sodbe«, ne da bi pred tem po svoji vesti ugotovili, da »indična sodba« brez dokazov sploh ni veljavna. Da ta sodba ne more veljati, bi moral razumeti vsak študent prava in predvsem vsak sodnik. Vsak, brez izjeme.

In kako lahko kdorkoli v tej državi sploh razmišlja o odvzemu mandata, ki ga je Janezu Janši kot poslancu podelilo ljudstvo na demokratičnih volitvah. To je res neverjetno in nerazumljivo. Izničiti voljo ljudstva, in se ob tem sklicevati na pravomočnost sodbe »v imenu ljudstva«, je vrhunec cinizma brez primere, kar samo priča o popolni izgubi kompasa, ne samo sodnikov, ampak tudi nekaterih od poslancev. Odsotnost razumne in poštene presoje je očitna.

Četrta postaja: DANES, PRED SODIŠČEM 2014

Danes sem tu, na četrti postaji zato, da ponovno pričujem v podporo Resnici. Pričujem za Janeza Janšo, za tebe, za mene, za novo Slovenijo!

PRIČEVANJE.

Vedno so nas učili, da je vsak človek nedolžen, dokler mu ni krivda dokazana; na poštenem sojenju in z neizpodbitnimi dokazi, ki so nad vsakršnim dvomom.

V vseh teh letih odkar traja ta insceniran proces, ni tožilstvo predložilo nobenega konkretnega dokaza, ki bi pričal o krivdi Janeza Janše. Janez Janša je večkrat celo prosil sodišče, da naj mu pove, česa konkretno je obtožen, zahteval je, da tožilstvo predloži dokaze, pa teh dokazov ni bilo, in jih tudi danes ni, Janez

Janša pa je že več kot 100 dni v zaporu.

Govoriti samo o indicih in o sumih, da naj bi se neznano dejanje obljube zgodilo na neznanem kraju, in ob neznanem času, ter obsoditi človeka brez dokazov, je nedopustno. Brez dokazov, in očitno jih tožilstvo v vseh teh letih ni moglo predložiti, noben človek nikjer na svetu, in še najmanj v Sloveniji ne more in ne sme biti obsojen.

Zato pričujem in trdim, da je Janez Janša nedolžen. Jaz na njem ne vidim nobene krivde! Pričujem, da je Janez Janša politični zapornik, sredi demokratične Evrope, kar je za evropsko Slovenijo nekaj nezaslišanega in nedopustnega. Ta sodna farsa obsojanja brez dokazov se mora končati!

Iz prve roke lahko povem, da predstavniki diplomatskega zbora v Sloveniji spremljajo in dobro razumejo dogajanje v Sloveniji, ter menijo, da bi moralo vrhovno sodišče oceniti predložene »dokaze«, ter podati svojo odločitev o tem, ali sodba res temelji na »dokazih, ki so onkraj vsakega razumnega dvoma«.

Vrhovno sodišče se TOREJ ne bi smelo več obotavljati in izvijati v nejasnih odločitvah, ki bi inscenirani primer Patria npr. vrnile na nižjo raven, ali celo namerno dopustiti, da bi primer Patria zastaral. Vrhovno sodišče bi moralo presoditi dokaze, če pa verodostojnih dokazov ni, in očitno je, da jih ni, bi moralo vrhovno sodišče krivično »indično« sodbo takoj razveljaviti, Janez Janša pa nemudoma tudi uradno proglašen za nedolžnega. Vrhovno sodišče, kot vemo tega ni storilo, slovensko sodstvo pa je spet padlo na izpitu.

Ker sojenje Janezu Janši ni bilo pošteno, in ker tožilstvo ni predložilo niti enega dokaza, ki bi bil onkraj vsakega razumnega dvoma pričujem, da je »indična« sodba nesprejemljiva. Pričujem, da je Janez Janša NEDOLŽEN.

                                 

O DOMOLJUBJU

Domoljubje je ljubezen do domovine. Vsak, ki mu je na poštenih volitvah zaupana odgovornosti voditi državo, jo mora ljubiti. Nihče, ki domovine ne ljubi, je ne more voditi. Nihče, ki države Slovenije ne spoštuje, ne zasluži, bi jo vodil. Ljubezen in spoštovanje sta minimalni kriterij.

 

»ČE JE NE LJUBIŠ, JO ZAPUSTI«

»IF YOU DON'T LOVE IT, LEAVE IT«

 

O PRISEGI

Vsebino prisege, ki jo izrekajo slovenski državni voditelji bi bilo potrebno nujno razširiti, tako, da bi bila to tudi nedvoumna prisega državi, in njenim simbolom. Predlagam, da se na podlagi znanih vzorov v prisego vključi tudi naslednje "Prisegam zvestobo republiki Sloveniji in slovenski zastavi, za katero stoji en narod pred Bogom, nedeljiv, s svobodo in pravico za vse."

"I pledge allegiance to the Flag of the United States of America, and to the Republic for which it stands, one Nation under God, indivisible, with liberty and justice for all."

O BLAGOSLOVU

Vsak človek, vsako človeško delo, vsak narod in vsaka država potrebuje blagoslov. Tudi Slovenija. Naj spomnim, da npr. vsak ameriški predsednik, naj bo demokrat, ali republikanec, ob inavguraciji vedno izreče preproste besede: »Bog blagoslovi Ameriko! God bless America!«. Preprostih besed

»Bog blagoslovi Slovenijo!« doslej ni izrekel še noben predsednik samostojne države Slovenije. Sprašujem se, zakaj?

Verjamem, da bo Slovenija kmalu dobila predsednike in voditelje, ki bodo sposobni iz vsega srca iskreno zaklicati:

BOG BLAGOSLOVI SLOVENIJO!

Takrat bo za Slovenijo nastopil blagoslovljeni čas »kairos« … takrat bo Slovenija stopila v obdobje nove rasti in kakovostnega vzpona! Ta čas je blizu!

ZAKLJUČEK

Naj zaključim in zakličem skupaj z vami: Bog blagoslovi Slovenijo!

Janez Janša bo kmalu svoboden!

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk