Članek
Petra Janša, govor 7. 1. 2015
Objavljeno Jan 09, 2015

Režimska hobotnica varuje »sveti gral«.

Postkomunistična Hobotnica ima neštete lovke; ne le sodnike in tožilce, ampak tudi odvetnike in sodne izvedence iz različnih strokovnih področjih, kot so psihiatri, zdravniki, tehnični in finančni izvedenci itn. Težko je najti odvetnika, ki ni del te hobotnice, posredno ali neposredno. V tej hobotnici so celotni družinski klani z različnimi priimki. Kdo ve, da je najtesnejša dolgoletna sodelavka in prijateljica Milana Kučana Špela Furlan, poročena z višjim sodnikom Mitjo Šinkovcem, in ga spremlja tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Prav Šinkovec naj bi pomenil povezavo do Kučanovega Foruma 21. Znan je postal v aferi Depala vas, ko se kot sodnik kljub povezavam svoje žene in uslužbenke z dokaznim gradivom ni želel izločiti, zato ga je leta 2001 umaknil nadrejeni. Toda že leto dni pozneje je bil »nagrajen« s položajem višjega sodnika. Nadomestila ga je sodnica Silvana Vrebac Arifin (!),  ki pa je bila zaradi »okužbe« s primerom prav tako izločena. Tudi ona je bila nekaj mesecev kasneje imenovana za višjo sodnico. Prav Silvana Vrebac Arifin, žena Jankovićevega podpornika, je bila nedavno sodnica poročevalka v zadevi Tritonis, ko je sodišče zavrnilo zahtevo za preiskavo zoper Jankovića. A takih primerov in povezav med sodniki, odvetniki, tožilci in politiko je na desetine; ne nazadnje je tudi aktualni minister za pravosodje poročen z medijsko znano odvetnico. Vse te niti pa seveda dobro skrbijo za nedotakljivost in nedostopnost »svetega grala«.

Da tranzicija ni uspela, so poleg pravosodja, ki je rak rana slovenske družbe, krivi tudi režimski mediji. Poleg vsem znane zadnje cenzure javne RTV, kjer so iz pogovora o delovanju Udbe izrezali del, v katerem skesanec Željko Kekić govori o Zdenku Roterju in Milanu Kučanu, je nujno opozoriti tudi na medijski mrk glede poročanja o sodnem pregonu fotoreporterja Janija Božiča. Novinarskega kolega namreč preganja nekdanja premierka in propadla kandidatka za evropsko komisarko Alenka Bratušek. Saj se še spomnite SMS čestitke, ki jo je Bratuškovi iz Moskve poslal Peter Kraljič? In to 20 minut PRED njeno izvolitvijo za predsednico vlade. In prav zaradi objave zanjo sporne fotografije omenjenega SMS, je po vlogi obtožnice s strani bivše premierke Bratuškove Okrajno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi Vesna Pavlič Pivk (znana iz afere rdeča rutica in pionirska kapa z rdečo zvezdo), le to zoper Božiča uvedlo sodni postopek. In le to. Fotoreporter je bil po tem dogodku deležen številnih političnih pritiskov, spletni portal je nehal objavljati novice, avtor pa se je moral z družino preseliti v Veliko Britanijo. Tam zdaj s fotografiranjem preživlja svojo družino in dela za različne agencije.

Ob tem se sprašujemo, kje so bili mediji, ki so neposredno ali posredno v državni lasti, da bi poročali o zadevi? Kje je bila Slovenska tiskovna agencija (STA)? Zakaj ni bilo kamer in mikrofonov nacionalne RTV? »Danes bilo sojenje proti svobodi govora, kjer sta bila prisotna samo dva medija ...« je po obravnavi na sodišču tvitnil ovadeni fotoreporter Jani Božič. Nekdanji novinarski kolegi ga niso prišli niti moralno podpret, kaj šele da bi o sojenju poročali. Oglasilo se ni niti »neodvisno« Društvo novinarjev Slovenije (DNS), ki ga vodi Matija Stepišnik, velik občudovalec komunističnega krvavorokca  Che Guevarre. Oglasilo pa se je manj številčno Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), ki ga vodi Tino Mamić, in medije pozvalo k spremljanju naroka. Navzoča sta bila le Reporter in Slovenske novice. Ob tem se je treba vprašati, komu je v interesu, da mediji procesa ne spremljajo. Verjetno prav režimski hobotnici, ki varuje »sveti gral«.

Svoboda Tonetu Krkovič! Svoboda Ivanu Črnkoviču! Svoboda Sloveniji!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk