Članek
Kateri so glavni vzroki za nastanek plesni
Objavljeno pred 3 dnevi

Vzroke za prekomerno vlago in razvoj plesni je težko točno določiti, ker je to odvisno od mnogih dejavnikov, v vsakem primeru pa gre za kombinacijo:

​​Nepravilne gradbene zasnove posameznih konstrukcijskih elementov ali celotne stavbe

​​Nepravilnega prezračevanja in ogrevanja ter tudi

​Neustreznega režima uporabe prostora​.​​​

Hitro ukrepanje pri sanaciji plesni je torej ključnega pomena

Ko imamo enkrat opravka s plesnijo, je potrebno, da hitro ukrepamo, saj se hitro tudi širi.

​Prenaša se namreč tako, da se spore plesni s kroženjem zraka prilepijo na gostitelja, ki je lahko človek ali žival, tako pa se potem tudi hitro lahko razširijo po vseh prostorih.

​In ko začne plesen resno poseljevati naše domove, pa to lahko postane izjemno nevarno za naše zdravje, pa tudi zdravje naših živali.

#1: ​Praktičen primer širjenja plesni št. 1​

Čeprav nikjer v kuhinji ne zaznavamo plesni, se bo na primer kruh v nekaj dnevih splesnel, če ga zapremo v nepredušno vrečko. Če pa kruh pustimo na zračnem mestu, kjer lahko odda vso odvečno vlago, se bo samo posušil.

In popolnoma enako je v naših stanovanjih ali hišah.

Plesen je že tam, samo čaka na ugodne pogoje. V ugodnih pogojih se tako kot kruh v vrečki tudi stanovanjski objekt v samo nekaj dnevih prekrije s plesnijo.

#2: ​Praktičen primer širjenja plesni št. 2

Ste že menjali klasična okna s sodobnimi, ki praktično 100% tesnijo?

V več kot 75% se že prvo jesen po menjavi pojavi plesen v bivalnih prostorih.

In kaj je vzrok temu?

Ker stara okna niso več tesnila, so se prostori ali sobe samodejno zračili, kar je pomagalo preprečevati nastanek plesni, je bilo pa energijsko potratno, včasih pa zaradi prepiha tudi neudobno.

Ko pa takšna okna ali vrata zamenjamo s sodobnimi, ki zelo dobro tesnijo, sicer prihranimo na energiji, a porušimo krhko ravnotežje in že smo soočeni s plesnijo.

#nasveti