Članek
Zgodovina
Objavljeno Apr 22, 2016

Pihalni orkester Rudnika Mežica je bil ustanovljen leta 1901, od takrat pa deluje neprekinjeno. Prvi dirigent orkestra je bil Anton Schlossar, ki ga je vodil vse do smrti leta 1928, nakar ga je nasledil Anton Skačej. Vaje so vse do leta 1930 potekale v gostilniški sobi restavracije na Poleni, ko se je orkester preselil v svojo leseno barako na Poleni, v kateri je vadil celih 46 let. Pod Skačejem je orkester dobil nove inštrumente in tako tudi nove godbenike, izboljšala sta se organizacija in delovanje orkestra, ustanovljena je bila prva glasbena šola na Koroškem, orkester pa se je dodobra uveljavil v kulturno-družabnem življenju Mežice in Črne na Koroškem.

Godba iz leta 1901, fotografirano na Poleni v Mežici.

Po drugi svetovni vojni je vodenje orkestra prevzel Edo Mauhler, ki je orkester obnovil, ga popolnil in razširil. Število godbenikov in nastopov se je pod Mauhlerjevim vodstvom povečalo, posodobili pa so se tudi inštrumenti. Leta 1976 je Edo Mauhler stopil v pokoj, nasledil pa ga je Julijan Burdzi. Ob tej priliki se je orkester organiziral tudi samoupravno na novo, leta 1977 pa se je orkester preimenoval iz “Rudarska godba Mežica” v “Pihalni orkester Rudnika Mežica”. Dirigent Burdzi je takoj pričel s sistematičnim poukom novih godbenikov, število vseh pa je preseglo številko 50.

Pihalni orkester Rudnika Mežica leta 1976 pred Narodnim domom Mežica.

Leta 1976 je orkester dobil svoj glasbeni dom v bližini kopališča v Mežici, ob tej priložnosti pa tudi nove rudarske uniforme. Orkester je zaradi boljših pogojev dela že leta 1977 na republiškem tekmovanju v Rogaški Slatini osvojil zlato odličje za doseženo 1. mesto v II. težavnostni skupini. V času Burdzijevega vodenja orkestra je bil organiziran tudi samostojni mladinski pihalni orekster. Poleti 1981 je orkester dobil novega dirigenta Karlija Miheva, v tem času pa je bil pri izpostavi glasbene šole Ravne na Koroškem ustanovljen v Mežici oddelek za pouk pihalnih inštrumentov. Vmes je moral dirigent na služenje vojaškega roka, zato je orkester začasno vodil njegov oče Jože Miheu. Pod taktirko Karlija je orkester na republiških tekmovanjih osvojil dve sreberni medalji, prvo leta 1983 v Slovenskih Konjicah, drugo pa že čez dve leti v Mariboru.

Pihalni orkester Rudnika Mežica v centru Mežice leta 1991.

Konec leta 1991 je vodenje orkestra prevzel domačin Janez Miklavžina, ki vodi orkester še danes. V tem času se je orkester pomladil, njegovo članstvo pa se je razširilo na 65 članov. Leta 1994 je orkester posnel svojo prvo kaseto, ob 100-letnici pa je izdal svojo prvo zgoščenko ter videokaseto. Od leta 1997 dalje je orkester registriran kot kulturno društvo z uradnim imenom “Kulturno društvo Pihalni orkester Rudnika Mežica”. S pomočjo podjetij Rudnika Mežica in občin Mežica ter Črna na Koroškem je orkester uspel pridobiti precej novih inštrumentov in uniform.

Pihalni orkester Rudnika Mežica ob 105. obletnici v Narodnem domu Mežica.

Po 100. obletnici je orkester nadaljeval delo pod vodstvom Janeza Miklavžine. Orkester se je v obdobju od 100. obletnice do danes kljub vsakoletnemu pomlajevanju redno udeleževal tekmovanj pihalnih orkestrov, ki jih organizira Zveza slovenskih godb. Udeležili smo se treh tekmovanj v II. težavnostni stopnji ter osvojili eno zlato in dve srebrni odličji, tekmovanja za pokal Vinka Štrucla – srebrna plaketa, tekmovanja v Avsenikovi glasbi – srebrna plaketa in mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v Trogirju – bronasto odličje.

Ves ta čas je orkester redno organiziral prireditve, ki so postale že tradicionalne tako v Mežici (Božično-novoletni koncert) kot v Črni na Koroškem (Miklavžev koncert), 1-majska budnica itd. ter sodeloval na dogodkih, na katere je bil povabljen.

Člani in članice Kulturnega  društva Pihalni orkester Rudnika Mežica so v tem obdobju izvolili tudi novo vodstvo. Na občnem zboru februarja 2002  je bil za predsednika društva izvoljen Drago Krevh. Društvo je pod njegovim predsedovanjem doživelo kadrovski in organizacijski preporod. Pokazal je izredne organizacijske sposobnosti. Kot predsednik si je vedno prizadeval iskati ustrezne rešitve za dotok nujno potrebnih finančnih sredstev. Pod njegovim vodstvom se je pričela obnova in dograditev novega glasbenega doma. V njegovi pristojnosti so bile skoraj vse organizacijske aktivnosti, njegove prostovoljne delovne ure pa se štejejo v tisočih. Za doprinos na kulturnem področju je v letu 2011 prijel Zlati grb Občine Mežica.

Orkester je ob svoji 110. obletnici neprekinjenega delovanja pridobil povsem prenovljen in dograjen glasbeni dom, v katerem imamo sedaj člani orkestra idealne pogoje za delo. Pridobili smo tudi učilnice za poučevanje učencev glasbene šole. V našem glasbenem domu sedaj poteka pouk Glasbene šole Ravne na Koroškem, oddelkov pihal, trobil in tolkal. Glasbeni dom smo obnovili s pomočjo naših sponzorjev in donatorjev, evropskih sredstev in tisoče ur prostovoljnega dela članov orkestra in naših prijateljev.Ob  atraktivni 111. obletnici je Pihalni orkester Rudnika Mežica izdal novo CD-ploščo, na kateri se je orkester predstavil z vedrejšimi melodijami ter DVD-ploščo, kjer je poleg orkestra predstavljena tudi naša okolica s svojimi lepotami. Orkester je ob obletnici priredil slavnostni koncert ter parado godb, katere se je udeležilo rekordnih 12 godb iz Slovenije in Avstrije. Leta 2012 je bil Pihalni orkester Rudnika Mežica soustanovitelj Združenja za ohranjanje rudarske dediščine Slovenije (Združenje RUDA) v katerem aktivno sodeluje. Ob 111. obletnici orkester zardi zdravstvenih težav dirigenta Janeza Miklavžine pridobi nadomestnega dirigenta Dušana Štriker.

Dušan Štriker naslednje leto tudi uradno prevzame mesto dirigenta in umetniškega vodje orkestra. V letu 2012 člani orkestra za predsednika društva izvolijo Petra Podričnik. Pihalni orkester leta 2013 zastopa Slovenske barve na 15. Srečanju članic Evropskega združenja rudarskih in topilničarskih društev (VEBH), ki je potekalo v Košicah na Slovaškem.V letu 2014 se orkester udeleži 8. Mednarodnega festivala pihalnih orkestrov na Malem Lošinju (Hrvaška). Istega leta se orkester vrne domov iz Ormoža,  kjer je potekalo 19. tekmovanje godb v zabavnem programu za pokal Vinka Štruca z zlato plaketo s pohvalo.Pihalni orkester Rudnika Mežica ni nikoli v svoji zgodovini prenehal z delovanjem. Se nadaljuje…

Pihalni orkester Rudnika Mežica pred Narodnem domu Mežica 2014

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Mežica