Članek
Dirigent
Objavljeno Apr 22, 2016

Dušan Štriker rojen 1974 prihaja iz glasbene družine, kjer se je že oče ukvarjal z igranjem in nastopanjem. Svoje prve tone je iz klarineta izvabil na Glasbeni šoli Ravne na Koroškem, kjer mu je prvi učitelj Ivan Gradišek skozi leta poučevanja v srce vsadil ljubezen do igranja, do glasbe, tenkočutnost in posluh do učencev, njihovega dela in počutja v razredu. Kasneje ga je zadnji dve leti poučeval tudi učitelj Avgust Pogorevčnik. Po končani srednji strojno-tehniški šoli, ga je ljubezen do glasbe in velika želja po igranju peljala na glasbeno pot in je končal srednjo glasbeno šolo Fran Korun Koželjski v Velenju, v razredu prof. Ota Kožuha. Študij je nadaljeval v Grazu na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost, kjer je bil v razredu prof. Bela Kovacsa in kot klarinetist diplomiral pri prof. Geraldu Pachingerju. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani pa je v razredu red. prof. Slavka Goričarja diplomiral kot profesor klarineta.

V času obiskovanja srednje glasbene šole v Velenju je bil član komorne zasedbe Art hoch trio (violina, klarinet, kontrabas), od leta 2008 pa je član in umetniški vodja Koroškega kvarteta klarinetov. Od leta 1988 je doma in v tujini nastopal v raznih narodno zabavnih ansamblih s katerimi so posneli zgoščenke in videospote. V zadnjih nekaj letih je tudi mentor nekaterim ansamblom, ki so na začetku svoje delovne poti.

Kot prof. klarineta poučuje pihala od leta 1998 na glasbeni šoli Ravne na Koroškem na oddelkih Ravne na Koroškem, Mežica, Črna na Koroškem in Prevalje.

Od leta 1988 je član Pihalnega orkestra železarjev Ravne, sodeloval in igral pa je tudi skoraj z vsemi pihalnimi orkestri na koroškem.

Poučevanje na oddelku Mežica in občasno sodelovanje s Pihalnim orkestrom Rudnika Mežica ga je maja 2012 pripeljalo k orkestru kot nadomestnega dirigenta. V orkestru se je z različnimi generacijami godbenikov dobro ujel, delo se mu je zdelo zanimivo in začutil je nov delovni izziv in tako je od januarja 2013 stalni dirigent orkestra.

Dušan Štriker

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Mežica