Članek
Izzivi (iz-)selitve v Nemčijo
Objavljeno Oct 22, 2019

Sem ter tja me se vedno kdo vpraša, kako se lotiti iskanja dela v tujini in na kaj je potrebno biti pozoren. Skozi čas se je oblikovalo nekaj odgovorov, ki so kot strnjen povzetek podstat za ta zapis. Glede na to, da najbolje izmed doma priljubljenih destinacij poznam Nemčijo, se ta zapis naslanja predvsem na slednjo, čeprav se v morda da nekatere navedbe uporabiti tudi drugje (za kar pa ne jamčim).

JEZIK

Jezik je pomemben, čeprav znanje jezika ni obvezen pogoj v vseh poklicih. Seveda so vaše možnosti, če znate Nemško, bistveno boljše. Pa tudi sicer: če živite v Nemčiji, je dobro znati Nemško, saj boste morali tudi v trgovino, k zdravniku, na upravno enoto, v vrtec in po drugih vsakdanjih opravilih.

PRIJAVA NA DELO IN ŽIVLJENJEPIS

Čeprav nekateri prisegajo na Europass CV, ga sam močno odsvetujem. Vaši personalni mapi posvetite vso pozornost, saj je tisto, na podlagi česar si bo nekdo ustvaril prvi vtis - o vas. Predvsem tisti, ki zase mislite, da ne sodite ravno v Reinigungskraft ali na Baustelle in si zelite intelektualno obarvanih služb.

Spremni dopis

Spremni dopis razdelite na 5 odstavkov, ki naj obsegajo nekako do pet tipkanih vrstic v Wordu vsak:

  1. Najprej povejte, zakaj ste to pismo naslovili na to podjetje
  2. nato napišite, kako si predstavljate vas na tem delovnem mestu (kako bi udejanili vaša znanja in izkušnje)
  3. in zatem to podkrepite tako, da izpostavite vaše (splošne) bistvene prednosti in slabosti (jeziki, vozniški izpit, izobrazba, itd.)
  4. Ne pozabite napisati, kdaj bi lahko pričeli z delom in vse drugo povezano s tem (če rabite čas za selitev, če že imate vplačan dopust, ipd.)
  5. in nenazadnje opišite tudi na kratko vaša pričakovanja v zvezi s plačo, dopustom, bonitetami, itd.

Življenjepis

Pri življenjepisu pazite na to, da izpostavite relevantne izkušnje. Zavedajte se, da je prvih osem sekund odločilnih, ali se ga bo nekdo lotil podrobneje brati, ali pa bo romal v "ta okrogu fascikel". Naj ne bo daljši od ene A4 strani in naj omogoči hiter vpogled v vse bistvene informacije. Če imate dolg življenjepis, naj bo prva stran povzetek.

ISKANJE SLUŽBE

Ustvarite profil na Xing-u. Ta spletna stan je nekakšna nemška različica poslovnega socialnega omrežja in je na območju D-A-CH zelo priljubljena. Omogoča vam neposredno prijavljanje na oglase, pogovore z delodajalci, agencijami, mreženje, ipd.

Potem je tu še LinkedIn, ki ponuja podobno platformo. Omeniti gre še Stepstone in Monster, ki sta bolj oglasne narave. Najboljši vir informacij pa so lokalni časopisi in znanci, prijatelji in sorodniki, ki so že tu.

PRVI STIK Z HR ODDELKOM

Ko smo torej napisali spremni dopis, uredili in zloščili svoj CV in profil na Xing-u, ter poslali vse skupaj v lični personalni mapi s prevedenimi ostalimi dokumenti (spričevala, certifikati, potrdila, itd.) na neko podjetje, je verjetnost odgovora nekako 99%. Z nekaj sreče bo ta pozitiven. Zelo verjetno je, da bo prvi razgovor potekal v obliki videokonference prek Skype-a (ali kake druge storitve).

Pripravite se torej na videokonferenco. Imejte pripravljeno kamero, primerno obleko, urejeno mizo in prostor z nevtralnim ozadjem in ustrezno osvetljen, ter z možnostjo, da boste vse skupaj lahko hitro aktivirali tako, da se vas bo videlo do pasu (da, tudi roke).

Vnaprej se informirajte o stanju na poklicnem področju, za katerega kandidirate in si naredite si oceno življenjskih stroškov, ki vas bodo spremljali v novem okolju. Predvsem ne podcenjujte ničesar, saj si boste s prvimi izraženimi pričakovanji tlakovali vaša pogajalska izhodišča. Zavedajte se, da je trenutno v Nemčiji pomanjkanje kvalitetnih kadrov zelo veliko in da je to lahko vaša prednost, saj oni vas potrebujejo vsaj toliko, kot vi njih.

In še povsem oseben nasvet: prijavljajte se zgolj na delovna mesta, zaradi katerih bi bili pripravljeni že "jutri" spakirati kovčke in odpotovati.

ISKANJE NASTANITVE

Iščete stanovanje v gospodarsko močnejših nemških mestih? Želim vam veliko sreče! Definitivno so spletni portali Immobilienscout24, Immonet in Immowelt vaši najboljši prijatelji. Če niso, naj postanejo. Takoj!

Kaj v principu potrebujete za pridobitev stanovanja:

  • SCHUFA Auskunft (bonitetno poročilo)
  • potrdilo delodajalca, da ste zaposleni in o višini plače (ali - pogojno sprejemljivo - zadnje tri nemške plačilne liste)
  • potrdilo prejšnjega najemodajalca, da
    • ste redno plačevali vse obveznosti,
    • nimate odprtih obveznosti in
    • niste kršili pravil hišnega reda

Kaj od tega imate? Verjetno nič. Torej pridejo v poštev prijatelji, znanci, sorodniki ali delodajalci, ki so pripravljeni garantirati za vas (praviloma 6 mesecev ali eno leto), potem razna stanovanja za delavce (AirBNB platforma, oglasi za Wohnung auf Zeit, Monteurwohnugen,...), ipd.

Ko končno po nekem času pridete do stanovanja, najhujše ni za vami. Slednje je namreč prazno. Povsem prazno. Tako zelo prazno, da ponavadi niti žarnic ni notri. Le kopalnica in sanitarije so osnovno opremljene, v nekaterih stanovanjih je celo kuhinja. Pri tej zna biti celo tako, da jo morate odkupiti od prejšnjega najemnika (amortizirano po uradno veljavni amortizacijski stopnji).

Za to prazno stanovanje morate pred podpisom pogodbe in prevzemom ključev plačati kavcijo, v znesku enakovrednem trem mesečnim najemninam (Kaltmiete), v redkejših primerih dvema, na poseben račun pri svoji banki (ali pri v pogodbi navedeni banki) in pri tem navesti, da gre za Mietkaution-Depo. Šele s potrdilom o vplačilu varščine lahko pristopite k podpisu pogodbe in prevzemu ključev (kar se zgodi praviloma nekaj dni pred vselitvijo).

Najkasneje tretji delovni dan morate že nakazati prvo najemnino (in ostale položnice, bom še pojasnil). Najemnina se plačuje vnaprej, najkasneje tretji delovni dan za tekoči mesec. Sedaj, ko imate potrdilo stanodajalca (Mietbescheinigungo tem, da ste nastanjeni v tem in tem stanovanju s temi in temi karakteristikami, se podate s tem potrdilom (in ne s pogodbo) na upravno enoto (Standesamt), kjer se tudi uradno prijavite kot prebivalec Nemčije.

Šele ko prejmete potrdilo o prijavi (Meldebestätigung) lahko sklenete pogodbo za: dobavo vode, ogrevanja, elektrike, internetni priključek, kabelsko TV, itd. S prijavo vam bo država poslala tudi Steuerliche Identifikationsnummer (BZSt), kar ni davčna številka, kot mnogi zmotno mislijo, temveč je ekvivalent naši EMŠO. Po davčno bo treba posebej na davčni urad.

Ampak ostanimo pri stanovanju. Le tega je treba še opremiti. IKEA, Poco Domäne, Otto, Möbelkraft,... imejte v mislih, da boste garancijo lahko uveljavljali zgolj, če vam je pohištvo (in/ali naprave) montirala strokovno usposobljena oseba. Zato ne varčujte, kjer to ni potrebno in dodajte še tistih par stotakov za montažo. Nazadnje razčistimo še pojem "najemnina". Ta je pri nemcih zelo jasno definiran in tudi razdeljen:

  • Kaltmiete je najemnina za "zidove"
  • Nebenkosten so stroški vzdrževanja nepremičnine in skupnih površin, ter komunalij
  • Heizungskosten so stroški ogrevanja in zelo pogosto vključujejo tudi dobavo tople vode

Zgoraj nasteto se ponavadi imenuje potem Warmmiete. To troje plačujete sicer posebej, a navadno istemu ponudniku, če ste najeli stanovanje od večjih (poslovnih ponudnikov). Ostale pogodbe sklepate samostojno s ponudniki po izbiri (elektrika, telefon, kabelska, itd.)

NASTOP DELA

Upam, da ste do sedaj že dojeli, da ste v Nemčiji in ne več v Sloveniji. Če vam je do tu uspelo, ste že heroj. :-) Da bi se končno ustalili pa vendar potrebujete še nekaj "malenkosti":

  • davčna številka
  • bančni račun
  • ELStAM izpis

Žal v tem vrstnem redu. Brez davčne številke ne bo bančnega računa (oz. je to težko izvedljivo, če nimate mastnih pologov, da bi vzbudili skomine banki). Pridobitev davčne številke je formalnost, ki zahteva zgolj sprehod do Finanzamt-a in oddajo obrazca (da, v Nemčiji ste in tu je skoraj za vsako stvar predviden obrazec). Dobite jo po pošti, zelo kmalu. Če imate srečo in ste v manjšem kraju, morda celo takoj.

Nato greste na banko. Tam potrebujete potni list (osebna iskaznica je pogojno užitna), potrdilo o prebivališču v Nemčiji in davčno številko. Postopek je podoben kot v Sloveniji in ga ne bom posebej razlagal. Se bom pa malce ustavil pri davčni ureditvi. Nemci poznajo poleg davčne lestvice še davčne razrede:

  • Razred I: je po domače razred za samske
  • Razred III/V: je namenjen zakonskim parom, pri čemer tisti z višjo plačo vzame razred III, tisti z nižjo pa V (davčna uprava tega ne preverja - to je vaša naloga, da naredite tako, sicer ste pljunili v lastno skledo in to krepko)
  • Razred IV: za samozaposlene (in tudi za primere, ko imata oba zakonca podobno visoko plačo)
  • Razred VI: imajo tisti, ki opravljajo več kot eno službo

Morda pomembna razlika od Slovenije je to, da imata zakonca enotno davčno številko in se dohodnina odmerja glede na njune skupne dohodke.

Ko pri davčni določite vse zgoraj našteto, dobite ELStAM izpis za delodajalca, na osnovi katerega vam bo ta potem mogel pravilno odvesti davke od vaše plače.

Zdravstveno in pokojninsko zavarovanje

Načeloma je v Nemčiji stvar zelo podobna, kot je v Sloveniji, da davke in prispevke za vas odvaja delodajalec. Pri tem pa imate sami dolžnost izbire zavarovalnice (čeprav pri večjih delodajalcih tudi to lahko prepustite njemu).

DODATNA ZAVAROVANJA

Veliki brat vas gleda. ves čas. Od vsepovsod. In če bo vaš mulac naredil prasko na sosedovem bleščečem Mercedesu SLK AMG, ne računajte s tem, da boste prišli poceni skozi. Se ne hecam... ko je sosedova ta mala zabrisala ono malo "štiharco" in se je ta po nesreči odbila in s tstimi špicami priletela v ogrevano sprednjo šipo s senzorji za deš mojega ljudskega Pasata, je bil račun nekaj čez 2.000 evrov. Zato vam polagam na dušo: zavarujte se!

  • Haftpflichtversicherung - zavarovanje odgovornosti za povzročeno škodo. Ca 50-100 evrov letno.
  • Rechtschutzversicherung - za potrebe pravnega svetovanja. Kadar pride do pravnega spora, ima druga stran odvetnika. Zagotovo!
  • Tierkrankenversicherung - za vse pasjeljubce (za nekatere vrste je v nekaterih deželah potrebno plačevati tudi davek).

OTROCI, VRTEC, ŠOLA

Vrtcev, kot smo jih vajeni v Sloveniji, v Nemčiji skorajda ni. Tu se imenujejo KiGa (Kindergarten). Spoloh pozabite na varstvo vaših sončkov pred napolnjenim 3. letom (Krabbelgruppe). Z nekaj sreče boste dobili varovanje za 5 ali 6 ur (zdaj veste, zakaj sta Lidl in Hofer v Slovenijo prinesla "novo filozofijo zaposlovanja"). Slednji se imenujejo KiTa (Kindertagesstätte). Načeloma vse dežele omogočajo varovanje do 25 ur na teden brezplačno (ali z majhno soudeležbo). Prehrana je navadno (a ne vedno in povsod) na voljo za doplačilo. Pri čemer ostaja tradicija, da si otroci malico prinesejo s seboj od doma.

Šole so. :-) Šolski sistem se malo razlikuje od slovenskega in sicer:

  • osnovna šola (Grundschule) traja 4 leta,
  • nato gredo otroci na poklicno šolo (Berufsschule; 6 let), srednjo šolo (Realschule; 8 let) ali gimnazijo (Gimnasium; 9 let)
  • nobena šola vam ne da poklica. Slednjega pridobite v procesu vajenštva po končani šoli

Ocene so ravno obrnjene, kakor pri nas. Tako je do 10. razreda najvišja ocena 1, ki je v bistvu rezervirana za res najboljše. Naši 5-ki je tako enakovredna 2-ka. Itd. Od 11.-ga razreda naprej pa imajo točkovni sistem, ko se stvar obrne in je najvišja možna ocena 15 točk.

Otroški dodatek je v Nemčiji enoten in znaša v letu 2019 204 evre za prvega in drugega otroka, 210 za tretjega in 235 za vsakega naslednjega. Otroški dodatek in davčna olajšava za otroke se v Nemčiji izključujeta. Torej ali eno, ali drugo. Meja, kjer se bolj splača izbrati olajšavo in se odpovedati otroškemu dodatku je nekje okoli 70 ali 75 tisoč bruto prihodkov - seštevka prihodkov obeh zakoncev skupaj. Malo je pač odvisno od števila otrok in morebitnih bonitet v službi, kar lahko potem vpliva na konkreten primer. A v grobem, če oba skupaj zaslužita več kot 6 tisoč bruto na mesec, je čas za premislek tudi o tej odločitvi.

Za konec pa se "disklejmer": Preden se usuje plaz kritik in drugačnih mnenj želim poudariti, da gre v tem prispevku izključno za moje osebno mnenje in izkušnje, za katere ni nujno, da sovpadajo z vašimi. Vski komentarji in izkušnje so dobrodošli.