Članek
LONČENE PEČI, KAMINI IN ZIDANI ŠTEDILNIKI Načrtovanje, uporaba, vzdrževanje
Objavljeno Oct 15, 2014

Namen današnje teme je uporabnikom ali bodočim investitorjem Lončenih peči in Kaminov pojasniti kako pomembni so zgoraj omenjeni ukrepi za pravilno in varno obratovanje naprave.

Z upoštevanjem teh pojasnil in navodil bi si sedanji in bodoči uporabniki zagotovili pravilno postavitev, zagon , način uporabe, čiščenje in redno ter izredno vzdrževanje naprav.

Skrbno upoštevanje teh navodil zagotavlja visoko stopnjo varnosti in izkoristkov . Poleg tega pa višji kot so izkoristki ugodnejše so emisije ostankov zgorevanja v ozračje.

Načrtovanje

Pravilna izbira naprave in primernega načina ogrevanja je odvisna od potreb in želja glede na namen uporabe ( ogrevanje, kuhanje, želja po vidnem plamenu) , toplotne moči ( potrebe po toploti), način uporabe ( vikend ali stanovanjska hiša) in življenskih navad ter statusa stanovalcev ( upokojenci, študentje, redno zaposleni).

Pri izbiri moramo upoštevati sledeče kriterije :

Namen uporabe kurilne naprave ?

  • Hitra ali počasna oddaja toplote

  • Samo ogrevanje ali samo kuhanje

  • Kuhanje in ogrevanje

  • Viden plamen

  • Ogrevanje celotne hiše

Kakšno toplotno zmogljivost naprave potrebujemo?

  • Upoštevati moramo tip gradnje objekta ( masivni, montažni, nizkoenergijski….)

  • Tloris in število prostorov, ki jih želimo ogreti

Na kakšen način naj naprava oddaja toploto ?

  • S sevanjem toplote ( lončena peč)

  • Z gibanjem zraka/ konvekcijo ( kaminski vložki,kasete)

  • Z toplo vodo ( lončene peči, kaminski vložki, zidani štedilnik z vgrajenimi prenosniki toplote)

  • S pomočjo stenskega ali talnega gretja ( hipokavst)

Ostali splošni kriteriji ?

  • Lega in dimenzije dimnika - ( naprav mora biti nameščen v neposredni bližini dimnika)

  • Izbira goriva – vpliv možnosti oskrbe ( ali je objekt na podeželju ali v mestnem jedru)

  • Tehnika kurjenja – ročno ali avtomatsko doziranje goriva – nadzor zgorevanja

  • Teža naprave – preveriti je potrebno statične lastnosti objekta.

  • Zakonodaja – naprava mora biti izveden v skladu z nacionalnimi standardi in smernicami

  • Arhitektura – Oblika in velikost peči se prilagaja arhitekturnem stilu v prostoru

Zelo pomembno je, da v začetni fazi odločanja vključimo mojstra pečarja in dimnikarja. Pečar bo predlagal najbolj primerno kurilno napravo in svetoval o tehničnih možnostih. Dimnikar pa bo preveril dimnik oziroma dimniški sistem.

Uporaba

Za vsako individualno kurilno napravo mora biti v skladu z Zakonom o splošni varnosti proizvodov izdana ustrezna dokazila- Izjava o skladnosti. Hkrati pa mora izvajalec uporabniku predati jasna navodila za uporabo in vzdrževanje kurilne naprave.

Na vodila za uporabo in vzdrževanje so sestavni del naprave. Izvajalec je dolžan uporabnika seznaniti z napravo in njenim obratovanjem. Zelo priporočljivo je , da monter izvede prvo netenje in preveri pravilno delovanje naprave. Uporabnik pa je dolžan upoštevati vse napotke ter vsa varnostna in splošna navodila za pravilno in varno obratovanje.

Bistveno opozorilo: Kurilne naprave niso primerne za ljudi ( vključno z otroki) z zmanjšanimi fizičnimi , senzoričnimi in duševnimi sposobnostmi.

POZOR : uporabljati smemo samo goriva, ki jih je navedel proizvajalec. Nikoli ne smemo uporabljati večje ali manjše količine od tiste, ki je predpisana v navodilih. S trajno prekoračitvijo količine nalaganja za več kot 30% lahko poškodujemo napravo.

Običajno gorivo so polena ali drugi lesni proizvodi ( lesni briketi, peleti ) . Vsaka vrsta lesa vsebuje na kg neto mase enako količino toplotne energije. Vsaka vrsta lesa ima pri enaki teži drugačen volumen glede na specifično gostoto. Za netenje je bolj primeren les z nižjo gostoto saj se hitreje vname, za kurjenje pa so primerne vrste z visoko gostoto.

PRAVILNA IZBIRA IN SKLADIŠČENJE GORIVA

Les - polena

  • Kurite samo suh, naraven in neobdelan les; z deležem vlage

največ 18%, ki jo dosežejo polena po 2 letih pravilnega

skladiščenja.

  • Primerne so vse drevesne vrste, ne glede ali gre za mehak ali

trd les: bukev, javor, hrast, breza, akacija, smreka, jelka, bor,

macesen itd.

  • Vedno uporabite cepljen les na polena, saj okrogel les ne

dopušča dobrega dotoka zraka v notranjost goriva.

  • Polena naj bodo vedno položena vodoravno (navpično le pri

odprtem kaminu).

  • Količino lesa vedno naložite po navodilih proizvajalca in ne kos

za kosom, kajti na tak način plamen nikoli ne bo dosegel

potrebne temperature za zgorevanje in bo slabo zgoreval.

  • Pri izbiri dolžine in debeline polen vedno upoštevajte navodila

proizvajalca.

Za lončene akumulacijske peči, kaminske peči, štedilnike,

štedilnike z nadzidkom ali grelne štedilnike, odprte, zaprte
kamine s kaminskimi vložki uporabljajte polena debeline
največ 10 -15 cm.

Pri izbiri dolžine se ravnajte po kurišču (izbirajte nekoliko
krajše od globine zgorevalne komore.

  • Skladiščite cepljena drva.

  • najmanj 2 leti (daljše skladiščenje ne povzroči dodatnega

sušenja).

  • Drva zložite tako, da boste omogočili dobro zračenje.

  • Skladovnico prekrijte z ustrezno zaščito pred soncem in

dežjem, kajti nezaščiten les izgublja na kakovosti.

  • Drv ne zlagajte direktno na tla, ampak na podlago, dvignjeno

od tal pribl. 20-30 cm, s čimer boste preprečili gnitje in

omogočili dobro zračenje.

  • Skladovnica naj bo od zidu odmaknjena za pribl. 5-10 cm.

  • Po možnosti skladiščite na prostem. Če to ni mogoče, pa v

dobro prezračevanem prostoru ali kleti (okno mora biti vedno

odprto!). S tem preprečite nastajanje različnih plesni.

  • Les je treba skladiščiti v zadostni oddaljenosti od kurišča.

Upoštevati morate splošne zahteve za zaščito pred

požarom.

ZGOREVANJE LESA

V procesu zgorevanja les prehaja skozi naslednje stopnje:

1) Sušenje: Pri temperaturah do 220 °C izpari voda, ki je še prisotna v lesu. V tej fazi se toplota porablja, vodna para pa sprošča: bolj vlažen je les, več energije potrebuje, da se posuši in nižji je izkoristek zgorevanja lesa.

2) Piroliza: Med 220 °C in 270 °C les zgori v hlapne pline in razpade v oglje. Pri

500 °C 85% lesne mase sestavljajo hlapne spojine.

3) Uplinjenje in zgorevanje: Nad 500 °C se začne končna oksidacija produktov razpadanja z oddajanjem energije -toplote

V primeru slabega zgorevanja (če je manj kisika in/ali ni optimalnih temperatur) lahko nastanejo škodljive emisije. Pri tem je treba omeniti, da se z naraščajočim poslabšanjem kakovosti emisij slabša tudi izkoristek. Pri zgorevanju večjih polen se ustvari zgorevanje pri nižjih temperaturah; če uporabimo vlažen les, zaradi nepopolnega zgorevanja nastane preveč saj in kondenza, ki povzročita hitrejšo zamazanost dimnika.

V nasprotju s tem pa je pri dobrem zgorevanju, t.j. suh les (vlažnost pribl. 15/18%) v pravilno velikih kosih, dosežena višja temperatura, emisij je manj, izkoristek pa višji.

Izkoristek peči je močno odvisen od kurilne vrednosti uporabljenega lesa in vsebnosti vlage v njem.

NEKAJ NAPOTKOV ZA PRAVILNO OGREVANJE Z LESOM

Za varno, varčno in čisto delovanje kurilne naprave.

1 Pravo gorivo

Suh, naraven in neobdelan les ali druge obllike lesnega goriva z manj kot 18% vlage.

2 Pravilno skladiščenje

Les skladiščite nasekan, suh in v zračnem prostoru po možnosti najmanj 2 leti.

3 Pravilno netenje

Ogenj zanetite s suhimi smrekovimi trskami ali oblanci, lahko tudi pripomočki za netenje. Uporabite lahko tudi papir, vendar le v majhnih količinah.

4 Pravilno polnjenje

Polena s premerom največ 10-15 cm položite navzkriž v rahel kup.

5 Pravilno prižiganje

Pred prižiganjem do konca odprite loputo za zrak in loputo na dimničnem priključku.

Les je treba prižgati na vrhu. V plasteh naložite večje kose lesa, nanj položite trske ali drugo netivo in nato prižgite. Ogenj bo gorel od zgoraj navzdol, kot pri sveči.

6 Pravilno zgorevanje

Dokler ogenj gori, pustite lopute za zrak do konca odprte. Svetel,

rumenkasto-rdečkast in živahen plamen je znak , da je količina zraka zadostna. Odprtine za zrak zaprite takoj, ko se neha tvoriti dim, na žerjavici pa so samo še kratki modri plamenčki. Novo gorivo nalagajte le na žerjavico. Kose lesa, ki niso zgoreli, potisnite v žerjavico, da bodo zgoreli pri visokih temperaturah.

GORIVO ALI ODPADEK?

Suh, naraven in neobdelan les je skupaj s pravilno tehniko ogrevanja pogoj za dobro zgorevanje. Samo tako je mogoče doseči minimalne izpuste finega prahu v ozračje in zmanjšati obremenitve okolja.

Ostani čist –

kuri s pravim lesom Kaj je dovoljeno?

  • polena (suha, naravna in neobdelana)

  • lesni briketi

  • peleti (v skladu s standardom)

  • ostanki neobdelanega lesa iz žag

  • dračje, storži

Smeti ne sodijo v peč

ali štedilnik! Kaj ni dovoljeno?

  • papir, časopisi, revije

  • karton, plastificiran karton (Tetra Pak), embalaže

  • umetne snovi vseh vrst

  • obdelan les, vezane plošče

  • ostanki lesa z gradbišč/starih zgradb

  • ostanki starega lesa pohištva, oken, vrat, podov

  • embalažni les (zaboji, gajbice, palete)

  • proizvodni odpadki mizarstev, tesarstev

Vzdrževanje

Z rednim čiščenjem in vzdrževanjem bomo omogočili varno in učinkovito delovanje naprave. Poleg tega pa ji bomo podaljšali življensko dobo.

Pravilno čiščenje – lahko izvaja uporabnik

Pri pravilnem zgorevanju zadostuje odstranitev pepela iz kurišča v daljših časovnih obdobjih. Upoštevajte navodila za uporabo. Pomembno je, da pepel ne ovira dotoka zraka. Dovoljena višina pepela je do 8 cm. Drobni, sivo-beli delci pepela so odraz popolnega zgorevanja.

Pepel iz izključno naravnega lesa lahko v manjših količinah uporabite na vrtu kot gnojilo. Za površino vrta, ki znaša 100 m², to pomeni 30 litrov na leto. Intenzivnejše gnojenje obremenjuje tla in vode, zato prekomerne količine odstranite na drug ustrezen način. Ne odlagajte vročega pepela v smetnjak.

Pravilno vzdrževanje – izvaja strokovnjak

Kontrolo in preverjanje mehanskih ter elektronskih delov naprave redno izvaja pristojno strokovno podjetje. Dimnikar poskrbi za redno čiščenje dimnikov in kurišč. S tem zmanjšamo emisije drobnega prahu, prihranimo dragoceno gorivo, zmanjšamo nevarnost požara v dimniku ter pravočasno odkrijemo morebitne poškodbe in težave.

Pravilna obveščenost

Pri nakupu peči ali kurišč naj vam pomaga strokovnjak.

Pravilno dimenzionirane naprave zagotavlja njeno optimalno delovanje in optimalno zgorevanje.

Pravilna namestitev

Peč, kamin ali štedilnik sme namestiti samo strokovnjak pečar. Dimnikar mora pred namestitvijo odobriti primernost dimnika . Za lončene peči in štedilnike je treba narediti izračun( dimenzioniranje po SIST EN 15544 ) in jih namestiti glede na rezultat.

PRAVILNO VZDRŽEVANJE

Uporabnik mora z odstranjevanjem pepela preprečiti poslabšanje kakovosti gorenja zaradi umazanije v kurišču ali dimniku, saj sta lahko posledica nerednega odstranjevanja občutne izgube energije in povečana poraba goriva.

Poleg tega bi nastajal še močan dim, povečana emisija finega prahu in povečane količine dimnih plinov ter CO-ja.

Vzdrževanje in preverjanje naprav, ki so uvrščene med kurilne naprave, mora izvajati pooblaščeno strokovno podjetje. S tem zagotovimo, da so upoštevane minimalne zahteve za varno delovanje. Preprečimo tudi nepotrebno obremenjevanje okolja in nevarnosti za okolico ter uporabnika.

Redno čiščenje kurilne naprave mora izvesti dimnikar po določilih pravilnika o oskrbi malih kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov pri opravljanju javne službe izvajanja meritev, pregledovanja in čiščenja kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov (Ur.l. RS, št. 128/04, popr. 18/05).

Kaj prinaša čiščenje, ki ga izvede dimnikar?

  • zmanjšanje emisij finega prahu

  • prihranek pri gorivu (1 mm saj = 6% prihranka pri gorivu)

  • optimalno zgorevanje

  • povečanje izkoristka

  • manjša obremenitev z dimnimi plini

  • brezhibno delovanje naprave

  • podaljšanje življenjske dobe naprave

  • zmanjšanje nevarnosti za požar v dimniku

  • zgodnje prepoznavanje nevarnosti in težav

  • varnost za uporabnika

  • preverjanje pravilnega zgorevanja brez obremenitve za sosesko

Vsaka individualna kurilna naprava je investicija od katere pričakuje investitor dobro in učinkovito ogrevanje in tudi ekonomski prihranek. Zato je zelo pomembna izbira pravilne naprave za pravi namen. Še bolj pa je pomembna pravilna uporaba in redno vzdrževanje.

Samo v tem primeru lahko pričakujemo, da se bodo naša pričakovanja glede na investicijo izpolnila.

Hrovat Jurij. Inž.stroj.

Pečarski mojster