Članek
Dan slovenske zastave

Ob dnevu slovenske zastave kandidat za poslanca dr. Peter Gašperšič obiskal Ostri vrh nad Čušperkom, kjer ponosno plapola slovenska tribarvnica.

Objavljeno Apr 07, 2022

Slovenska zastava plapola tudi na Ostrem vrhu nad Čušperkom. Kandidat za poslanca dr. Peter Gašperšič je danes, ob dnevu slovenske zastave obiskal to priljubljeno lokalno turistično točko oz. kot mu pravijo domačini – mesto domoljubja. Na 657 m nadmorske višine se tudi danes ponujajo prekrasni razgledi na lokalne vrhove in kraje. Kot zanimivost naj izpostavimo, da je zračna linija do sosednjih držav izredno kratka, le 25,5 km do Hrvaške, do Avstrije 56 km in Italije 86 km.


				Zastava in razgledna točka na Ostrem vrhu nad Čušperkom

Zastava in razgledna točka na Ostrem vrhu nad Čušperkom

V izjavi je dr. Peter Gašperšič izpostavil navdušenje nad lepoto in raznolikostjo slovenske krajine, zavednost in ponos domačih prebivalcev. Prepričan je, da moramo spoštovati nacionalne simbole, a z njimi tudi pravilno rokovati. Slovenska zastava je med Slovenci najbolj priljubljen simbol, zlasti ko oznanja velike športne dosežke.

Slovenska narodna zastava, belo–modro–rdeča tribarvnica, se je uveljavila leta 1848, v času »narodnega preporoda«, ko smo Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administraciji. Ministrstvo za notranje zadeve na Dunaju je 23. septembra 1848 kranjske deželne barve, ki jih je določil že leta 1836 cesar Ferdinand, potrdilo. Tako je belo–modro–rdeča zastava postala slovenska narodna zastava. Prvič so jo leta 1848 razvili slovenski študentje na Dunaju, v Ljubljani pa je prvič zavihrala 7. aprila 1848, na stavbi gostilne Zlata zvezda na Wolfovi ulici v Ljubljani. (vir: Heraldica Slovenica)