Članek
Zgodovina
Objavljeno Apr 25, 2016

Nastanek Gasilske godbe na pihala Lovrenc na Pohorju sega v leto 1932, ko je gasilsko društvo odkupilo inštrumente od Štefana Skačeja, ki je vodil takratno kapelo. Godba je nato delovala do leta 1968, ko je nehala delovati. Leta 1974 sta se takratni predsednik gasilskega društva Mirko Torej in Gabriel Perklič odločila ponovno oživiti pihalno godbo. Godba neprekinjeno deluje že več kot trideset let.

V teh letih si je dirigentsko palico menjalo kar nekaj dirigentov, od leta 1991 pa je v rokah uspešnega, zagnanega in požrtvovalnega Branka Andreja. Z veliko vnemo se je lotil dela z mladimi ter tudi z ostalimi člani godbe. Pod njegovim vodstvom se je dvignila kakovost igranja in številcnost članov, pridobili smo tudi glasbeno šolo.

Godba igra na različnih prireditvah; v samem kraju je prisotna na otvoritvah, proslavah, igranje budnice za prvi maj, ob zakljucku krajevnega praznika – ob Jezernikovih dnevih…

Godba se udeležuje tekmovanj na različnih nivojih in težavnostnih skupinah. Sodeluje na medobmocnih revijah pihalnih orkestrov v Mariboru, državnih revijah gasilskih pihalnih godb v Sevnici, na tekmovanju v show programu v Ormožu, na srečanjih gasilskih pihalnih orkestrov… Povsod dosega dobre rezultate in priznanja. Največji uspeh je godba dosegla na državnem tekmovanju v četrti jakostni skupini v koncertnem programu, v Kopru (2001), kjer so dosegli srebrno priznanje.

Godba je nastopila tudi v javni radijski oddaji Radijska delavnica znancev. Vsako leto pa organizirajo godbeniki že tradicionalni koncert Novoletno vošcilo. Ob tridesetletnici so organizirali jubilejni koncert, na katerem so podelili priznanja godbenikom.

Zelo uspešno je godba nastopila tudi na evropskem tekmovanju na srečanju gasilskih orkestrov v Avstriji, v Krumpendorfu (1999), kjer so dosegli zelo dobro drugo mesto.

Seveda pa ne smemo pozabiti na plodno mednarodno sodelovanje z Gradsko glazbo z otoka Visa, s katero Gasilska pihalna godba sodeluje že od leta 1998. Obe godbi ob vsakem obisku izvedeta dva koncerta. Gasilska godba na pihala Lovrenc je nastopila tudi v Splitu, na povabilo Slovenskega društva Triglav iz Splita. To sodelovanje bi radi nadaljevali, kljub temu, da se obe godbo srečujeta z velikimi finančnimi težavami.

Godba ima sedaj trideset članov. Članstvo se spreminja, saj imajo nekateri godbeniki druge obveznosti, sodelujejo pa vsi prostovoljno, v svojem prostem času. Zgodi se, da bi lahko godba igrala še večkrat, pa imajo godbeniki druge obveznosti (predvsem v dopoldanskem času).

Č lanstvo bi radi pomladili, kar pa je zelo težko, saj v kraju deluje samo glasbena šola za trobila. Zato si prizadevajo, da bi pridobili tudi oddelek pihal. Nekatere instrumente bi godba lahko učencem posodila.

Za vse člane godbe predvidevajo še nadalje izobraževanje na natečajih in razpisih Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

Seveda godba ne more igrati brez instrumentov, zato se trudijo, da bi vsako leto kupili kakšen nov instrument. V letu 2004 so kandidirali na razpis Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije in dobili sredstva za nakup dveh instrumentov. Del sredstev so prispevali sami, del Občina Lovrenc na Pohorju in del sponzorji.

Del sredstev godbi prispevajo nekateri zaposleni v OŠ Lovrenc na Pohorju, na Marlesu, Štruc tovarna kos in srpov ter Bukev.

Letno del sredstev godba porabi za čišcenje in kurjavo v gasilskem domu.

Godba igra tudi v sosednjih občinah, predvsem na povabilo drugih organizacij in društev. Sodelujejo na igranju na Vinski cesti na Meranovem, v Ribnici na Pohorju, v Vuzenici…

Da godba izgleda enotno in lepo, so pred tremi leti kupili nove uniforme. Radi bi jih še dopolnili (srajce, dežni plašč…), ker igrajo v različnih vremenskih pogojih in ob zelo različnih priložnostih (tudi v dežju, snegu…).

Pihalna godba Lovrenc na Pohorju tudi v bodoče načrtuje veliko dejavnosti; nastopanje in igranje v domačem kraju in izven.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #LovrencNaPohorju