Članek
PIHALNI .ORKESTER. K A P E L E
Objavljeno Apr 21, 2016

v letu 2010...

1850-2009

Kulturno društvo Pihalni orkester Kapele je bil ustanovljeno davnega 1850 leta. Nedvomno je za tako majhni kraj v Obsotelju navedeni dogodek nekaj izjemnega.

Od kje smo ?
Kapele ležijo v brežiški občini na 225 m nadmorske višine. Ime so dobile po treh cerkvah in večjemu številu manjših kapelic, katere se niso ohranile do danes. Neokrnjenost narave je lepo vidna na 460 ha velikem močvirnatem območju Jovsi, kjer domuje 60 vrst ptic.

V zgodovini so Kapele slovele po godbenikih in po mojstrih domače obrti, ki so se ukvarjali z lončarstvom, kovaštvom, sedlarstvom, mizarstvom, krovstvom in tesarstvom.

Nekaj malega o godbi:
Na celotnem območju Kapel danes prebiva tisoč dvesto prebivalcev. V kraju skoraj ni hiše brez godbenika, bodisi da igra danes ali igral v zgodovini. V povprečju nas je stalnih članov nekje pri 50.(nekaj jih zapusti godbo zaradi deklet in žena, nekaj zaradi službe, nekateri so?)

Pihalni orkester Kapele ima poleg zavidljive tradicije tudi željo po stalnem ohranjanju in dvigu kvalitete, števila članstva in vsega, kar sodi h kakšni dobri godbi. Tako smo z lastnimi sredstvi in s sredstvi donatorjev uredili v letu 2000 lastne vadbene prostore v centru kraja, v izmeri 200 m2. Prostor smo opremili z avdio opremo, klimatsko napravo in z novim inventarjem. Inštrumente obnavljamo po načelu koliko denarja, toliko muzike.

Danes se predstavljamo z zahtevnejšim programom z glasbenimi in pevskimi solisti. Gostovali smo že v Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem, v Italiji, Makedoniji, na Hrvaškem in Češkem. Za uspešno delo smo prejeli najvišje občinsko priznanje Oktobrsko nagrado občine Brežice, Red zaslug za narod s srebrno zvezdo in leta 1995 priznanje CISM. To priznanje sta dobila tudi dva najstarejša godbenika Andrej Urek in Alojz Hotko.

Godba igra pod vodstvom Franca Arha od leta 1987.

V Kapelah prirejamo prireditve pod šotori in se še ni zgodilo, da bi prišlo manj kot tisoč obiskovalcev, pa četudi je eno uro pred začetkom divjala nevihta. Če ste bili med njimi smo veseli, če pa še niste bili na naših prireditvah, vas bomo veseli. Veseli smo tudi vsakega, ki nam rad prisluhne. Če nimate naše zgoščenke (CD-ja) ali kasete nam pišite na naslov:

Pihalni orkester Kapele, Kapele 20, pp 32, 8258 KAPELE, ali 
na email: Bojan.Hotko@guest.arnes.si.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Brežice