Članek
Biografija
Objavljeno Apr 21, 2016

Pihalni orkester SVEA Zagorje

Pihalni orkester SVEA Zagorje je v letu 2011 obeleževal že 150 let svojega delovanja. Zadnjih 30 let je orkester dobro poznan po Sloveniji in širom po svetu, saj se poslušalcem na različnih koncertih in prireditvah predstavlja z všečno in kakovostno izvedbo različnih glasbenih zvrsti.

Orkester je sodeloval na številnih tekmovanjih, med katerimi je leta 1981 na svetovnem prvenstvu v Kerkradeju na Nizozemskem pod taktirko Edvarda Eberla osvojil zlato medaljo, leta 1992 pa absolutno prvo mesto na tekmovanju v nemškem Bambergu.
Leta 2007 je orkester sodeloval na 13. mednarodnem tekmovanju velikih pihalnih orkestrov v češki Ostravi, kjer je v najvišji težavnostni kategoriji osvojil zlato priznanje, sedanji dirigent, Peter Kuder, pa je prejel nagrado za najboljšega dirigenta tekmovanja.

V času svojega delovanja je orkester veliko gostoval, in sicer na Češkem, Poljskem, v Nemčiji, Italiji, Avstriji, v republikah nekdanje SFRJ, na Norveškem ter v Španiji. Če izpostavimo pomembnejša gostovanja je bil orkester leta 1996 ob priložnosti postavljanja slovenskega božičnega drevesa povabljen v Vatikan, kjer je godbenike v svoji palači gostil sam Papež Janez Pavel II, septembra naslednje leto pa je orkester predstavljal Slovenijo v Rusiji na 850 letnici Moskve, kjer je imel kar 8 nastopov pred množičnim občinstvom. V letu 2000 je sledilo gostovanje v poljskem mestu Wieliczka, kjer je orkester koncertiral 125 m pod zemljo v rudniku soli, na 1. evropskem podzemnem festivalu rudarskih pihalnih orkestrov. 
Z gostovanji pestra pa so tudi zadnja leta, ko je orkester dvakrat gostoval v nemškem Kemnathu, z Zagorjem pobratenim mestom, sicer pa tudi v avstrijskem Eisenerzu, italijanskih Miljah in na hrvaškem Rabu.

Kljub vsemu pa godbeniki najraje nastopajo pred domačim občinstvom. Orkester vsako leto pripravi dva samostojna koncerta in sodeluje na številnih prireditvah. Med bolj znane sodijo Festival Lent, Festival Ljubljana, Celje-Knežje mesto, pustni karneval v Cerknici, smučarski poleti v Planici, Pivo in cvetje, itd. Večkrat je koncertiral tudi v Ljubljani, med drugim tudi ob osamosvojitvi Republike Slovenije, 25. 6. 1991.

Orkester je posnel veliko nosilcev zvoka, med katerimi so najbolj uspešni tisti, ki vsebujejo uspešnice filmske in popularne glasbe. Za zgoščenko Film, Blues, Pop-Rock je orkester leta 1998 v kategoriji za najboljšega izvajalca filmske, scenske in instrumentalne glasbe prejel Zlatega petelina. Ob 140-letnici je orkester izdal zgoščenko z znanimi pop rock priredbami, leta 2006 pa zgoščenko, ki vsebuje izbor slovenskih skladb različnih žanrov. Najnovejša zgoščenka je izšla ob 150 letnici orkestra in vsebuje tako avdio, kot tudi video posnetke in tako na kratko predstavljala dosedanje delo orkestra. Zgoščenko je mogoče kupiti pri založbi kaset in plošč RTV Slovenija.

Več podatkov o Pihalnemu orkestru SVEA Zagorje je na voljo na spletni strani orkestra in ostalih družbenih omrežjih.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ZagorjeObSavi