Članek

Pihalni orkester Premogovnika Velenje

O nas
Objavljeno Apr 21, 2016

Pihalni orkester Premogovnika Velenje je 100-članski pihalni orkester z več kot stoletno tradicijo. Njegovo zavidljivo starost potrjujejo dokumenti o imenovanju pripravljalnega odbora za ustanovitev godbe na pihala iz leta 1919. Glavni pobudnik tega odbora je bil kapelnik in učitelj glasbe Fran Korun Koželjski, po katerem se imenuje tudi velenjska glasbena šola. 

Upravičeno lahko sklepamo, da so v Velenju prežetem z rudarskim življenjem takšne ali drugačne godbe na pihala obstajale že dolgo pred tem. Rudarske godbe so bile pomemben del rudarskih mest in njihovega načina življenja, saj so rudarje spremljale tako ob veselih (npr. odprtje novega jaška) kot ob bridkih (npr. smrt rudarja) dogodkih. 

Fran Korun Koželjski je bil prvi uradni kapelnik Rudarske godbe Velenje. Do leta 1957 so mu sledili še Miha Letonje, Franc Taušič, Matija Kereži, Franc Grebenšek in Richard Beuermann. V tem času sta se položaj in prisotnost Rudarske godbe v družbi še bolj okrepila; postala je del mesta ter z njim dihala in rastla. Prisotna je bila ob vseh pomembnejših dogodkih, kot na primer količenju novega jaška ter ko so iz njega pripeljali prve tone premoga. 

S 1. oktobrom 1957 je vodenje godbe prevzel Ivan Marin st. Pod njegovim vodstvom je le-ta sodelovala na slovesni otvoritvi centra mesta Velenje. Ob tej priložnosti je Ivan Marin st. napisal koračnico Graditeljem Velenja, ki je kasneje postala tudi uradna himna mesta. 

Zaradi bolezni Ivana Marina st. je v letih od 1964 do 1968 vodenje godbe postopoma začel prevzemati njegov sin, Ivan Marin ml., ter se z njo glasbeno udejstvoval vse do svoje upokojitve leta 2004. Pod njegovo taktirko se je Pihalni orkester Premogovnika Velenje še naprej umetniško razvijal in rastel. Posnel je dve veliki gramofonski plošči, več kaset ter štiri zgoščenke; imel pa je tudi več radijskih in televizijskih nastopov, tako doma kot po svetu. 

Pihalni orkester Premogovnika Velenje se je udeležil tudi številnih tekmovanj, v Sloveniji in tujini, na katerih je dosegel vrhunske rezultate: med drugim prva mesta in zlate plakete na mednarodnih tekmovanjih v Kerkradeju (od 1978 do 1997) ter zlata priznanja in zlate plakete na mednarodnih tekmovanjih po Sloveniji. 

Ob upokojitvi Ivana Marina ml. leta 2004 je dirigentsko palico prevzel Matjaž Emeršič, ki do danes tudi uspešno nadaljuje zgodbo Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje. Ta poleg tradicionalnih koračnic godb izvaja tako klasična kot moderna dela ter s tem privablja širok spekter poslušalcev. 


Pihalni orkester Premogovnika Velenje je več kot le samo pihalni orkester, ki med seboj povezuje svoje člane in članice, ampak je tudi način življenja.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Velenje