Članek

Pihalni orkester Premogovnika Velenje

Zgodovina
Objavljeno Apr 21, 2016

Za uradni začetek delovanja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje (takratne Rudarske godbe) štejemo leto 1919, upravičeno pa domnevamo, da začetki organiziranega godbeništva v Šaleški dolini segajo v leto 1893. Godbe so bile značilne za rudarske kraje in so bile nepogrešljiv spremljevalec rudarskega življenja v veselih in žalostnih trenutkih.

RUDARSKA GODBA LETA 1924

Glavni organizator in prvi kapelnik takratne godbe je bil znani glasbeni delavec in skladatelj Fran Korun – Koželjski. Njegova organizirana strokovna in umetniška pot se je strmo dvignila po drugi svetovni vojni. Leta 1957 je dirigentsko mesto prevzel Ivan Marin st. Po letu 1965 je dirigentsko vodstvo prevzel mag. Ivan Marin, ml. in orkester vodil do leta 2004. Med leti 1995 in 1998 pa je orkester imel dva dirigenta; poleg mag. Marina ml. še prof. Marjana Stropnika. Umetniško vodstvo in taktirko je v letu 2004 prevzel prof. Matjaž Emeršic.

Že v zgodovini se je orkester udeleževal največjih in najprestižnejših svetovnih in mednarodnih tekmovanj. Tako je bil dobitnik prvih mest in zlatih plaket na Nizozemskem (Kerkrade, l. 1978,1981, 1989, 1993 in 1997 ), v Sloveniji ( I. mednarodno tekmovanje pihalnih orkestrov –Slovenija 2000 in dobil Zlato plaketo s posebnim priznanjem v koncertni kategoriji ).

S svojim kvalitetnim delom, ki je pogoj za kakovostni program, se je orkester v sezoni 2004 udeležil 2. mednarodnega tekmovanja pihalnih orkestrov v koncertnem igranju »Slovenija 2004« in z ( 98,7 % ) osvojil zlato priznanje s pohvalo.Za svoj nastop, pa je prejel še posebno nagrado za najboljšo izvedbo obvezne skladbe.

V letu 2007 je orkester sodelovali na mednarodnem tekmovanju v koncertnem igranju » Slovenija 2007« v umetniški skupini. Orkester je osvojil zlato plaketo (93,1 %) in dobil posebno priznanje za najboljše izvedeno obvezno skladbo. V letu 2008 je orkester v okviru tekmovanja zveze slovenskih godb, 28. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB V 3. IN 1. TEŽAVNOSTNI STOPNJI, osvojil absolutno prvo mesto in zanj prijel zlato plaketo s pohvalo (97,04 %).

Danes je pihalni orkester Premogovnika Velenje soustvarjalec kulturnega in družabnega dogajanja v Velenju in širši okolici, nastopa tudi po Sloveniji in v tujini. Prerasel je v odličen orkester tako amaterskih kot profesionalnih glasbenikov z dolgoletnimi izkušnjami in velikim znanjem, ki poleg tradicionalne pihalne glasbe – koračnic – izvajajo tudi moderno, klasično, jazz in zabavno glasbo. Na koncertnih listih najdemo umetniška dela , ki sodijo med simfonično - pihalno glasbo.

V zadnjih treh letih imamo povprečno preko 170 terminov na leto (vaj, nastopov ter ostalih igranj,…). Skupaj z glasbeno šolo je ustanovil Mlajši pihalni orkester in Pihalni orkester Glasbene šole iz katerega prihajajo vedno znova mladi glasbeniki, ki so nosilci novih idej in programov. Iz tega izhaja podatek, da ima v orkestru 60 % članov končan študij glasbene akademije ali srednje glasbeno izobraževanje. Na osnovi kadrovanja , ki je temelj za uspešno delovanje, lahko orkester deluje kakovostno na različnih področij.

RUDARSKA GODBA RUDNIKA VELENJE LETA 1930

GREBENŠEK FRANC LETNI KINO 1956

RUDARSKA PARADA
#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Velenje