Članek

Pihalni orkester Premogovnika Velenje

DIRIGENT MATJAŽ EMERŠIČ
Objavljeno Apr 21, 2016

Za uradni začetek delovanja Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje (takratne Rudarske godbe) štejemo leto 1919, upravičeno pa domnevamo, da začetki organiziranega godbeništva v Šaleški dolini segajo v leto 1893. Godbe so bile značilne za rudarske kraje in so bile nepogrešljiv spremljevalec rudarskega življenja v veselih in žalostnih trenutkih.


V času šolanja je sodeloval na različnih pomembnih glasbenih projektih in tekmovanjih.Tako si je v solističnem in komornem muziciranju pridobil lepo število nagrad in dragocenih izkušenj.V glasbeni sezoni 1993/94 je igral v Mladinskem orkestru «Gustava Mahlerja« pod vodstvom slovitega C. Abbada.


Poklicno deluje na glasbeni šoli »Fran Korun – Koželjski«, kot profesor klarineta in dirigent šolskega Pihalnega orkestra.V sezoni 2004 je prevzel dirigentsko palico Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje, ki sodi v sam vrh pihalnih orkestrov. Je soustanovitelj in član Slovenskega orkestra klarinetov in Slovenskega seksteta klarinetov, s katerim ima posneto zgoščenko.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Velenje