Članek

Pihalni orkester Litostroj

Zgodovina
Objavljeno May 09, 2016

Orkester je bil ustanovljen daljnega leta 1950 pod imenom Mladinska godba Litostroj. Pod tem imenom je nastopal več kot dve desetletji, potem pa se je leta 1971 preimenoval v Pihalni orkester Litostroj.

Najdlje je orkester vodil Leander Pegan, leta 1977 pa je njegovo vlogo prevzel Blagoje Ilić. Pod dirigentsko palico teh dveh dirigentov je orkester prepotoval dobršen del srednje Evrope, izdal pa je tudi malo ploščo.

Leta 1987 prevzame dirigentsko palico Marjan Stropnik. Za sodelovanje v orkestru navduši mnogo mladih glasbenikov, ob tem pa poskrbi tudi za sodobnejši repertoar po zgledu sodobnih evropskih pihalnih orkestrov-velik poudarek da koncertnemu programu za razliko od prej najpogosteje izvajanih koračnic. Rezultat novega načina dela je bil kmalu viden: na desetem tekmovanju pihalnih orkestrov leta 1989 orkester osvoji zlato plaketo za koncertni program, naslednje leto pa posname še kaseto.

V letih 1994 do 1996 je orkester vodil Edvard Eberl, v letih 1997 in 1998 pa Tomaž Grintal. Do oktobra 2006 je orkester vodil izkušeni profesor Franc Gornik, sedaj paigramo pod taktirko mladega, a izkušenega dirigenta Gregorja Vidmarja.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #ljubljana