Članek

Dirigent

Fredi Simonič
Objavljeno Apr 21, 2016

Fredi Simonič

Fredi Simonič, danes umetniški vodja Pihalnega orkestra Ptuj, je svojo glasbeno pot pričel v Glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj v razredu prof. Marjana Rusa in jo nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru kot dijak prof. Alberta Kolbla.

Študij pozavne je zaključil na AG za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral v razredu prof. Borisa Šinigoja in prejel strokovni naslov akademski glasbenik pozavnist in profesor pozavne. V času šolanja se je udeleževal tekmovanj kot solist in član kvarteta pozavn na katerih je prejel mnoga priznanja.

Fredi je bil vseskozi tesno povezan z godbeništvom, saj je že kot osnovnošolec igral v Pihalnem orkestru Ptuj, ki ga je dolga leta vodil prof. Anton Horvat. Sodeloval je z mnogimi pihalnimi, simfoničnimi orkestri (Simfonični orkester RTV Slovenija, Slovenska filharmonija, Policijski orkester) in drugimi glasbenimi zasedbami (Big band Žabe, Krško, Nova Gorica, Vrhnika) v Sloveniji in tujini, ter izvajal glasbo različnih glasbenih zvrsti in žanrov.

Leta 1998 se je zaposlil v Orkestru slovenske vojske, kjer je danes prvi pozavnist in predvodnik orkestra. Od leta 2010 je tudi član komisije za korakanje pri Zvezi Slovenskih godb. Leta 2010 je bil vodja prvega karnevalskega srečanja pihalnih godb in mažoretnih skupin, na katerem je sodelovalo 50 pihalnih godb in mažoretnih skupin. Udeleženih je bilo 1500 glasbenikov in 200 plesalk. Za ta projekt je prejel bronasti častni znak Zveze Slovenskih godb.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Ptuj