Članek
O nas
Objavljeno Apr 21, 2016

Pihalnega orkestra Ptuj segajo v leto 1855, ko je tudi pisno dokumentirano delo Mestne godbe, organizirane v samostojnem glasbenem društvu. Seveda pa je bilo že pred tem nekaj pihalnih sestavov, ki se omenjajo od 14. stoletja naprej.

Od takrat do danes se je v godbi zvrstilo veliko glasbenikov, dirigentov (…Jože Gregorc, Jakob Štucl, Anton Horvat, Štefan Petek), številni nastopi in za njimi priznanja, odlikovanja… Danes šteje orkester 72 članov, vodi ga prof. Fredi Simonič. Od leta 1976 je organiziran kot kulturno društvo, z letošnjim letom pa je dobil tudi lastne prostore za delo.

V vseh letih obstoja je bil orkester, poleg občasnih instrumentalnih sestavov glasbene šole,  edini nosilec in izvajalec orkestralne instrumentalne glasbe v mestu in širše. Sodelovanje z Glasbeno šolo Karol Pahor in zasebno glasbeno šolo Sv.Petra in Pavla Ptuj, zagotavlja orkestru podmladek. Šoli pri vpisu usmerjata učence v igranje instrumentov, ki jih potrebuje orkester.

Pihalni orkester izpričuje svoje kulturno poslanstvo na številnih nastopih na vseh občinskih prireditvah, proslavah, samostojnih koncertih, gostovanjih po Sloveniji in tujini, z udeležbo na vsakoletnih regijskih revijah JSKD in na tekmovanjih pihalnih orkestrov.

Na svojih samostojnih koncertih je gostil številne najvidnejše slovenske glasbenike: Stanko Arnold – trobenta, Darko Brlek – klarinet, Mojca Menoni – violina, Drevenšek – saksofon in  pevce: Alfi Nipič, Dada Kladenik, Nuša Derenda, Romana Zelenik, Edvin Fliser, Ela Huzja  in druge. Gostil je tudi glasbene skupine:  Štajerskih sedem, Ptujski komorni moški pevski zbor, pevski mešani zbor Viktorino,  pihalne orkestre iz Slovenije in tujine, mažuretne skupine, žonglerske skupine, najrazličnejše  plesne skupine in plesalce.

Pihalni orkester vsako leto sodeluje na Kurentovanju. Letos pa je  ob njegovi 50 – letnici  pripravil na Ptuju srečanje 50-tih godb in mažuretnih skupin. Sodelovali so v  karnevalskem sprevodu in izvedli skupni nastop na mestnem stadionu. To  je bil dogodek, ki ga Slovenija še ni doživela. Tega premiernega glasbenega  dogodka  s 1500 nastopajočimi godbeniki in mažuretami si je ogledalo preko 6500 gledalcev. Znani so tudi promenadni koncerti na Ptuju, Izoli, Brdih, Kidričevem  in drugod po Sloveniji. Orkester se redno udeležuje tekmovanj pihalnih orkestrov v zabavnem programu v Ormožu.

V orkestru je vedno več mladih  z nižjo, srednjo,  pa tudi z visoko glasbeno izobrazbo, kar zagotavlja orkestru nenehno kakovostno rast, hkrati pa s svojim repertoarjem in atraktivnimi samostojnimi koncerti zagotavlja mladim dovolj izzivov za igranje v orkestru in s tem nadaljevanje godbeniške tradicije. Orkester opravlja tudi funkcijo kulturne vzgoje in izobraževanja.
Pihalni orkester je stalnica glasbenega dogajanja v občini, brez njega ni nobenega slovesnejšega dogodka ali proslave, hkrati pa je ambasador mesta Ptuj in občine na svojih gostovanjih po Sloveniji in tujini.
V letošnjem letu se je Pihalni orkester preselil v nove društvene prostore, kar mu omogoča izjemne pogoje delovanja.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Ptuj