Članek
O nas
Objavljeno Apr 25, 2016

Pihalni orkester OBČINE ŠENTJERNEJ je eden izmed pomembnejših soustvarjalcev kulturnega dogajanja v Šentjerneju, saj je po številu članov med večjimi društvi, aktiven pa je skozi celo leto.

Šestdeset članski kolektiv je sestavljen iz več generacij. Najštevilčnejši so mlajši člani, ki so si glasbeno znanje pridobili v glasbeni šoli oziroma večji del njih glasbeno šolo še obiskuje.

 

Godbeniki radi zaigrajo tako koračnice, polke, valčke, kot zahtevnejše skladbe klasike in zabavne glasbe domačih in tujih avtorjev. Odvisno pač od namena in kraja nastopa ter poslušalcev.

Orkester se predstavlja v domačem kraju, kjer je skoraj nepogrešljiv na vseh večjih prireditvah, v širši okolici po Sloveniji, nekajkrat pa je sodeloval tudi na prireditvah v tujini. Vsako leto organizira več koncertov, med katerimi so najpomembnejši Pomladni koncert, Koncert na Jernejevem in Božično-Novoletni koncert, v zadnjem času pa je stalnica tudi Valentinov koncert.

Začetki orkestra segajo v leto 1911 in v letu 2011 je orkester praznoval 100 let od ustanovitve. Visokemu jubileju primerno so potekale tudi prireditve, ki so se raztezale skozi celo leto. Vrhunec prireditev je bil junija, ko so priredili slavnostni koncert in srečanje Zveze godb Dolenjske in Bele Krajine.

Orkester se udeležuje tudi tekmovanj, kjer vedno posega po najvišjih mestih.

  

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Šentjernej