Članek
Saje Miro
Objavljeno Apr 25, 2016

Miro Saje se je  rodil  leta 1965 v Novem mestu. Študiral je trobento na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral leta 1990, pri prof. Antonu Grčarju. V času študija je sodeloval  s Simfoničnim orkestrom RTV Ljubljana in Simfoničnim orkestrom ljubljanske opere.

Že od mladih nog je bil član Pihalnega orkestra Novoles Straža, kasneje Pihalni orkester Krka, katerega dirigent je postal leta 1990. Pihalni orkester Krka je pod njegovim vodstvom postal mednarodno uveljavljen in cenjen orkester.

To je potrdil s številnimi zavidljivimi nagradami na mednarodnih tekmovanjih in nastopih. Na svetovnem prvenstvu na Nizozemskem je leta 2005 osvojil zlato priznanje s pohvalo, leta 2006 pa je na državnem tekmovanju v koncertni kategoriji osvojil prvo mesto.

Prve lekcije dirigiranja je dobil pri Antonu Poljaniču. Pomemben mejnik na njegovi glasbeni poti  je bil študij dirigiranja pri prof. Janu Cobru na Brabants Conservatorium v Tilburgu na Nizozemskem, kjer je leta 1999 diplomiral.

V letih 1995, 1997 in 1999 je bil proglašen za najboljšega dirigenta na mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v italijanski Rivi del Gardi. Junija 2006 je na mednarodnem tekmovanju dirigentov na Dunaju osvojil tretje mesto.

 Miro že več let uspešno poučuje trobila na glasbeni šoli v Novem mestu. Udeležuje se pomembnih seminarjev dirigiranja, vse pogosteje pa se v vlogi predavatelja pojavlja tudi sam. Od leta 2001 je gostujoči dirigent Orkestra slovenske policije, občasno pa sodeluje tudi z Slovenskim orkestrom klarinetov. Leta 2004 je za belgijsko založbo Beriato z Rundfunk Blasorchester Leipzig posnel svojo prvo zgoščenko. Od leta 2006 je predsednik strokovne komisije in član predsedstva Zveze slovenskih godb. Je ustanovitelj in idejni vodja Dirigentske šole, ki pod mentorstvom Jana Cobra poteka v okviru Zveze slovenskih godb.  Od leta 2010 je član strokovne komisije CISM (Evropsko združenje pihalnih orkestrov). V zadnjem času je iskan gostujoči dirigent in član tekmovalnih komisij na pomembnejših mednarodnih glasbenih dogodkih.

Od leta 2008 je dirigent Pihalnega orkestra občine Šentjernej, s katerim niza kvalitetne projekte in ga je v zelo kratkem času popeljal v sam vrh slovenskih pihalnih orkestrov.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #Šentjernej