Članek
Kako naredim izpit za sodnega prevajalca
Objavljeno Oct 21, 2015

Sodni prevajalci so zaradi globalizacije vedno bolj iskane osebe. Podjetja se vedno bolj širijo v tujino, seveda pa je kar nekaj dokumentacije potrebno prevesti v jezik, kamor se ljudje selijo in podjetja širijo. Da pa oseba postane sodni prevajalec, mora narediti izpit za sodnega prevajalca.

Sam izpit za sodnega prevajalca poteka enako ne glede na jezik, za katerega so kandidati, da bi postali sodni prevajalci. Same pred dispozicije pa se malenkost razlikujejo. Za najbolj razširjene jezike, kot je na primer angleščina, nemščina, francoščina, španščina in italijanščina so merila vseeno bolj zahtevna, saj se zahteva univerzitetna izobrazba, nujno potrebno pa je zelo dobro znanje maternega jezika in jezika, ki ga sodni prevajalci za tisti jezik, za katerega jezika delajo izpit, tudi poznajo.

Potem pa sam izpit za sodnega prevajalca vključuje še splošni in kasneje še posebni pripravljalni seminar, ki jima sledi še preizkus znanja. Šele je če je ta preizkus znanja narejen, seveda po določenih normah, postanejo osebe sodni prevajalci. Vsak del izpita morajo sodni prevajalci seveda plačati sami, saj država smatra to kot dodatno izobraževanje. Cena za splošni seminar znaša 186,70 € za enodnevno izobraževanje, za dvodnevno izobraževanje pa 427,73 €. Potem je treba plačati tudi gradivo, ki ga sodni prevajalci potrebujejo in vsak izpit, pri čemer je cena 275,71 €.

Ker pa se morajo sodni prevajalci tudi izpopolnjevati, in sicer na vsakih 5 let, pa je treba tudi to plačati, da se preverijo kakšne novosti in znanje nadgradi ter pregleda, kakšne so novosti, ki seveda vedno so.