Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
V gibanje povežimo Slovenijo se povezujemo različni zaradi skupne odgovornosti za Slovenijo Odziv Marjana Podobnika, predsednika SLS na izjave g. Jureta Lebna

V gibanje Povežimo Slovenijo se povezujemo različni zaradi skupne odgovornosti za Slovenijo.

V pogovoru, objavljenem v današnji izdaji časopisa Delo je nekdanji okoljski minister g. Jure Leben predstavil programske in druge prioritete stranke, ki jo namerava ustanoviti 8. maja. Kot predsednik SLS, ki sooblikuje gibanje Povežimo Slovenijo in je za uspeh tega gibanja in skupne liste za parlamentarne volitve dala na razpolago celotno infrastrukturo, obžalujem ponižujoč ton g. Lebna pri ocenjevanju razlogov za oblikovanje gibanja Povežimo Slovenijo (PoS). Politične stranke, civilno družbene skupine in ugledni posamezniki, ki oblikujejo gibanje PoS, ne združujeta »oportunizem in lastni preživetveni instinkt« kot ponižujoče izjavi g. Leben. Nasprotno. 

 Vir slike: Delo

Izhajajoč iz besed dr. Ernesta Petriča, dr. Nade Pavšer in drugih uglednih nosilcev gibanja PoS je temeljno poslanstvo PoS vzpostaviti sodelovanje ter povezati Slovence in vse slovenske državljane na temelju medsebojnega spoštovanja, spoštovanja Ustave RS in spoštovanja različnosti v vrednostnih opredelitvah. Na tem temelju želimo graditi gospodarsko uspešno državo in socialno pravično družbo zadovoljnih ljudi, s povabilom in vključevanjem najuglednejših, najuspešnejših in najbolj kompetentnih ljudi na ključna mesta odločanja. Tudi tako, da smo s ciljem skupnega uspeha nekateri najbolj izpostavljeni, ki smo se marsikaj naučili tudi iz lastnih napak, stopili korak nazaj. Zaradi krepitve zaupanja in graditve ustvarjalnih odnosov se odrekamo vsakršnim osebnim žalitvam in drugim negativnim aktivnostim, ki bi bile v nasprotju s spoštovanjem dostojanstva vsakega človeka. Za te cilje SLS z veseljem in ponosom daje na razpolago svojo močno in razvejano infrastrukturo z velikim številom županov, državnih in občinskih svetnikov, z evropskim poslancem in drugimi prizadevnimi  posamezniki, izmed katerih bodo številni tudi kandidati na skupni listi gibanja PoS. Obžalujem, da ponižujoč ton do povezovalnega gibanja PoS g. Leben uporabi ob hkratni izjavi, da ima do povezovanja pozitiven odnos.  

Glede na to, da bodo na skupni listi gibanja PoS kot kandidati in kandidatke nastopile ugledne osebnosti različnih pogledov in političnih stališč, smo se dogovorili, da skupen program predstavlja vsebina slovenske Ustave. Ob usklajevanju konkretnih stališč do posameznih vprašanj pa bo osnovni kriterij predvsem avstrijska dobra praksa: od prizadevanj, da življenje na obdelanem in poseljenem podeželju, ki zagotavlja polno samooskrbo Slovenije z zdravo, doma pridelano hrano, postane prednost; za zaščito okolja ob zagotavljanju trajnostnega razvoja; za sistematično zagotavljanje skladnega regionalnega razvoja do debirokratizirane države in vzpostavljanja pogojev za uspešno delovanje vseh gospodarskih in negospodarskih sistemov in podsistemov, v korist ljudi. 
Tudi sedanjo avstrijsko vlado sestavljata dve nazorsko različni stranki, avstrijska Ljudska stranka in Zeleni. Njihov vladni program 2020-2024 ima naslov Iz odgovornosti za Avstrijo. Mi pa se povezujemo iz odgovornosti do Slovenije. Izkušnje nas učijo, da smo Slovenci dosegli največje stvari, ko smo sodelovali. Najboljši dokaz za to je osamosvojitev Slovenije pred 30. leti.

G. Lebnu želim uspešno uresničevanje zastavljenih ciljev. Verjamem, da bomo pri številnih stališčih do okoljskih in drugih vprašanj v prihodnosti sodelovali v dobro Slovenije. Če ne prej, pa v parlamentarnih klopeh.
 
Marjan Podobnik
predsednik SLS

* besedilo je objavljeno v spletnem časopisu Delu, na povezavi Odziv Marjana Podobnika, predsednika SLS

Slike članka

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Najbolj obiskano
1
BORUT ROJC
2
Plečnikovo leto: V gibanju Povežimo Slovenijo ohranjamo spomin na velikega slovenskega aritekta
3
OSKAR BIRSA
4
DARIJA JAMNIK
5
»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli!