Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Plečnikovo leto: V gibanju Povežimo Slovenijo ohranjamo spomin na velikega slovenskega aritekta Na današnji dan, 23. januarja, obeležujemo 150-letnico rojstva velikega slovenskega arhitekta in brezčasnega humanista Jožeta Plečnika, katerega umetniško ustvarjanje je slovenski arhitekturi pustilo izraziti pečat prepoznavnosti.

Plečnikovo leto so v knjižnici SLS  pričeli s pogovorom o kulturi. Razmišljanja o Plečnikovem življenju in njegovih delih je podal zgodovinar dr. Damjan Prelovšek, ki je svoje življenje posvetil raziskovanju Jožeta Plečnika.

»Ključni pomen Plečnikovega dela predstavlja obuditev temeljnih arhitekturnih tem, ki so s funkcionalizmom prišle v pozabo. Plečnik jih je predstavil na nov način, in to je tisto genialno pri njem, zaradi česar ga danes mnogi ponovno študirajo. Gre za temeljno slovnico arhitekture,« je poudaril Prelovšek, ki je bil rojen v hiši, katero je preuredil Plečnik.

Plečnikova arhitektura je upoštevala lokalno izročilo, saj se je zavedal, da prav arhitektura igra pomembno vlogo pri oblikovanju in krepitvi krajev. Z raznimi urbanističnimi posegi je nedvomno veliko prispeval k prepoznavnosti Ljubljane, njegovo ime pa je odmevalo tudi v tujini.  
 
»Jože Plečnik predstavlja zelo pomemben del zgodovine slovenskega naroda. Spoštovanje naših korenin, poznavanje lastne zgodovine ter nacionalna in narodna zavest pa je vrednota slehernega posameznika. Slovenke in Slovenci smo lahko ponosni na našo deželo in njene ljudi, pri čemer  pa se moramo globoko zavedati prihodnosti in tega, kam želimo Slovenijo pripeljati in kako želimo živeti,« je misli ob dogodku strnila koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo dr. Nada Pavšer.

Dogodek v Knjižnici SLS je bil posvečen tudi  gostujoči mednarodni razstavi Dediščina Cirila in Metoda. Načrt za Evropo. in originalnemu izvodu Valvasorjeve Slave vojvodine Kranjske iz leta 1689. Ogled za obiskovalce bo do nadaljnega vsak prvi torek v mesecu, med 13. in 17. uro.

Slike članka

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Najbolj obiskano
1
VLASTA VEŽNAVER
2
»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli!
3
Gibanje Povežimo Slovenijo se kljub pritiskom na posamezne podpornike krepi nad vsemi pričakovanji
4
Ljudje hrepenijo po povezovanju in spoštovanju
5
Povezovati ali deliti