Zdaj se predvaja
povezimoslovenijo
Izberi seznam predvajanja:
Galerija slik
Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije si želi čim več izvoljenih predstavnikov invalidov v Državni zbor RS

Na pobudo dr. Luja Šproharja, predsednika medobčinskega Društva slepih in slabovidnih Ljubljana in predstavnika ranljivih skupin v gibanju Povežimo Slovenijo, je bilo danes na sedežu NSIOS-a srečanje vodstva NSOS-a in predstavnikov gibanja PoS, ki so ga ob dr. Šproharju zastopali dr. Nada Pavšer, koordinatorka gibanja Povežimo Slovenijo, Marjan Podobnik, vodja volilnega štaba PoS in predsednik SLS ter zdravnik Janez Podobnik.

Predsednik NSIOS Borut Sever je uvodoma povedal, da so številne stvari za invalide v Sloveniji ustrezno urejene oziroma se izboljšujejo, marsikaj pa je neurejenega in nesprejemljivega. Izpostavil je nesprejemljivost stanja, da nekateri invalidi ne morejo voliti, kar je neskladno s slovensko Ustavo, kljub temu pa sodišča še vedno presojajo v škodo nekaterih invalidov. Izpostavil je tudi del kritično nizkih invalidskih pokojnin in zaskrbljenost zaradi predloga novega Zakona o igrah na srečo ter pomen ustreznega Zakona o dolgotrajni oskrbi.

Predsednica Društva distrofikov Mateja Toman je izrazila zadovoljstvo, da so predstavniki gibanja Povežimo Slovenijo izpostavili pomen spoštovanja med ljudmi različnih pogledov. Izrazila je prepričanje, da so invalidi lahko kakovostni sogovorniki v prizadevanjih v skupno dobro, zato ne želijo biti le poslušani, ampak tudi slišani. Izpostavila je tudi pomen zagotovitve oziroma ohranitve ustrezne zdravstvene obravnave invalidov. O problematiki z njihovega področja so spregovorili tudi Matej Žnuderl,  predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, sekretarka Zveze društev delovnih invalidov Slovenije mag. Tanja Hočevar in glavna tajnica NSIOS-a mag. Mojca Vaupotič, ki je izrazila pomembnost enakih možnosti vključevanja otrok s posebnimi potrebami v redni šolski sistem.

Predstavniki gibanja Povežimo Slovenijo so predstavili vizijo in poslanstvo gibanja ter glavne programske točke, kjer so posebej izpostavili svoje prizadevanje, da bilo v Sloveniji čimprej konec grobih političnih delitev.

Dr. Luj Šprohar, ki je tudi kandidat za poslanca na listi Povežimo Slovenijo, je v imenu gibanja PoS podprl prizadevanja NSIOS-a in zagotovil, da se bo v parlamentu dosledno in odločno boril za interese invalidov, zato prosi in verjame v njihovo podporo.

Vsi udeleženci pogovora so ob koncu plodnega pogovora izrazili zadovoljstvo, da je prišlo do današnjega srečanja. Predstavniki NSIOS-a so tudi zagotovili, da si želijo čim več izvoljenih predstavnikov invalidov v Državnem zboru RS in po možnosti tudi v vladi. 

Slike članka

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 335

">
publishwall share

|

|

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Trying to access array offset on value of type null

Filename: views/view_likeShare.php

Line Number: 502

Komentiranje na objavi onemogočeno

Najbolj obiskano
1
OSKAR BIRSA
2
Plečnikovo leto: V gibanju Povežimo Slovenijo ohranjamo spomin na velikega slovenskega aritekta
3
BORUT ROJC
4
»Povežimo Slovenijo« – zdaj ali nikoli!
5
Gibanje Povežimo Slovenijo se kljub pritiskom na posamezne podpornike krepi nad vsemi pričakovanji