Seveda je bil upor proti okupatorju na moč častno dejanje, toda s samostojno Slovenijo nima nobene povezave

Objavil/a Forum !, dne 2021-03-27 ob 06:00:00

"SAZU je objavila deklaracija o slovenski spravi zaradi bratomorne vojne med drugo svetovno vojno, ki je vzela 99.000 življenj Slovencev in 5000 življenj okupatorjev. Čeprav gre za korak v pravo smer, pa si znanstveniki ne bi smeli privoščiti zapisati zgodovinskih laži."

Piše: Tino Mamić

Zgodovinarji, politiki in nogometaši so bržkone najbolj nehvaležni poklici na planetu Zemlja. Posebno v deželi pod Triglavom se na zgodovino, politiko in nogomet namreč spoznajo vsi. Tudi zadnji pijanček bo do sekunde, ko bo omahnil pod šank, znal na dolgo in široko razpredati o napakah v zgodovini, politiki in nogometu.

V taki deželi je zato še toliko bolj pomembno, ko se na to temo, o kateri vsi vse vedo, oglasi cvet inteligence nacije, forum najmodrejših. Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU). Akademiki niso samo moralna, ampak predvsem najvišja strokovna, najvišja znanstvena avtoriteta.

Prizadevanje SAZU za spravo, ki je glede na argumente v parlamentu ostala na točki iz leta 1952, je izjemnega pomena. Lanski simpozij, ki bo po enem letu dočakal še izid zbornika, se je letos nadaljeval s spravno deklaracijo. Sestavili so jo akademiki, ki svetovnonazorsko pripadajo obema taboroma. Zato, kakopak, ne more zadovoljiti obeh taborov. Pravzaprav pa tega niti ne želi. Sprava namreč ni doseči konsenz, ampak pomiritev.

Deklaracija SAZU (tukaj) je dobrodošla in nujno potrebna. Čeprav po mojem skromnem mnenju na marsikateri točki išče aritmetično sredino namesto zgodovinske resnice, je to korak v pravo smer. Kljub nekaterim zdrsom v interpretaciji. Glede tega ima Žiga Turk, ki je bil takoj po svoji pohvali deklaracije tarča ostrih kritik z desnega zornega kota, prav.

A zgodovinarja v izjavi vendarle zmotita dve besedi. Dve napakici, ki pa nista tako neznatni, saj vsebujeta manipulacijo z zgodovinskimi dejstvi. Ali povedano naravnost, vsebujeta zgodovinsko laž.

Razumem, da tega gostilniški razpravljalci ne bodo opazili. Tudi povprečen intelektualec ne. A znanstvenik, ki se poglablja v zgodovino druge svetovne vojne in o njej sodi – on si pa tega res ne bi smel privoščiti. Zgodovina je pač znanost. Interpretacij je lahko več, zgodovinsko dejstvo pa je samo eno.

Poglejmo navedbi. "V etičnem smislu zato o dogajanju med drugo svetovno vojno in neposredno po njej ne bi smelo biti sporno, da je bil upor proti okupatorjem upravičen, da sta bila polastitev narodnoosvobodilnega boja s strani komunistične partije in z njo povezani revolucionarni teror neupravičena, da je bil odpor proti temu terorju upravičen in da je bila pri tem oborožena kolaboracija z okupatorjem neupravičena."

Oborožena kolaboracija z okupatorjem je bila vaškim stražam edina možnost preživetja. Vaške straže so se ustanovile, da so preprečile partizanske kraje, umore, požige nad civilnim prebivalstvom dolenjskih in notranjskih vasi. Niso bi neupravičene. Ne predstavljam si, kaj bi akademiki svetovali kmetom, ki so bili tarča partizanskega nasilja? Da bi se pustili oropati in umreti od lakote? Da bi se pustili ubiti? Bi se morali izseliti? Ali bi, spoštovani akademiki, tudi vi ne sprejeli italijanske puške, če bi z njo lahko branili svojo ženo, ki so jo partizani napadli? In soseda?

Razumem, da člani SD, ki na svojih sestankih radi rečejo, da "smo jih premalo pobili", ne verjamejo zgodovinskim dognanjem zadnjih 35 let, ki jih opisuje več ducatov zgodovinskih knjig. Ne razumem pa akademikov, ki dvema milijonoma Slovencev polagajo na srce, naj se spravijo, da niso prebrali knjige Slovenski razkol doktorja zgodovinskih znanosti Jožeta Možine, ki je vse te teze, hipoteze in pričevanja mnogih zgodovinskih knjig preučil in strokovno obdelal z vseh strani. Če so druge zgodovinske knjige večinoma interpretativne, je Možinova večinoma faktografska. V njej je tudi na podlagi matematike povsem jasno, da je bil glavni cilj partizanskega gibanja uničenje Slovencev iz demokratičnega tabora. Ne pa boj proti okupatorju. Matematika to jasno pokaže: partizani so med vojno ubili dobrih 5000 okupatorskih vojakov, Slovencev pa nekajkrat več. Oborožena kolaboracija z okupatorjem je zato bila ne samo upravičena, ampak vsiljena. Za ceno življenja.

Druga, še večja manipulacija pa se skriva v zadnji besedi naslednjega stavka. "Ko torej obsojamo revolucionarno nasilje, ne obsojamo obenem tudi narodnoosvobodilnega upora, ki je navdihujoče dejanje in eden od temeljev naše državnosti."

Narodnoosvobodilni upor je po mnenju SAZU temelj slovenske državnosti. Me prav zanima, zakaj? Kje je kak dokaz? Menda ne mislijo, da ima samozvani Zbor odposlancev slovenskega naroda kakšno povezavo s samostojno Slovenijo? Bil je namreč poskus prve diktatorske tako imenovane skupščine, ki je bila namenjena kimanju vsem predlogom partijskega vodstva. Nereprezentativne in delegatsko izbrane. O samostojni Sloveniji so v tistih letih sanjali le redki. Nihče izmed njih pa ni bil v komunističnem taboru. Tudi avtonomijo v okviru Jugoslavije so med Slovenci zahtevali v SLS, ne pa v liberalnih in levosredinskih strankah.

Seveda je upor proti okupatorju na moč častno dejanje, a s samostojno slovensko državo vendarle nima nobene povezave.

Seveda lahko iščemo določene zametke slovenske državnosti v Socialistični federativni Republiki Jugoslaviji. Ustava iz leta 1974, denimo, ki je bila sicer mrtva črka na papirju in je bila napisana samo kot krinka, se je leta 1990 izkazala kot zelo koristna, če jo vzameš resno. Ali slovenska kulturna emancipacija in razvoj po letu 1945. A tudi temu bi težko rekli temelj slovenske državnosti.

Bojim se, da zaradi teh dveh zgodovinskih laži deklaracije velik del demokratičnega, desnosredinskega tabora ne bo sprejel. Za levi tabor, kjer so bivši komunisti še vedno čislani, pa se že vnaprej ve, da bodo proti deklaraciji. Zveza tako imenovanih borcev (v zvezi je namreč velika večina ljudi, rojenih po letu 1945) jo je že obsodila, rekoč, da se je kolaboracija začela pred partizanskim nasiljem nad civilisti. Pa smo spet tam, kjer ni muh.

(Tino Mamić je podjetnik, novinar, zgodovinar in redni komentator oddaje Faktor na TV3)

Kolumne izražajo stališča avtorja in ne nujno ustanovitelja spletnega portala Požareport.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Franc Mihič
1
Apr 02, 2021
ZMAGA ALI PORAZ ?
Problem slovenske države je ločiti zmago od poraza, to je, uspeh od neuspeha.
Slovenska levica tega očitno ne zna ločiti za dogodke v polpretekli zgodovini in tudi ne v sedanjosti. Slovenska levica vztrajno slavi Dražgoško bitko in podobne bitke kot uspeh partizanskega upora in boja, čeprav gre za poraz in tragedijo partizanskega upora, saj je bil v Dražgošah povsem matematično jasen in očiten poraz partizanskega upora, ki naj bi osvobajal Slovence in z zmago porazil Nemce, to je okupatorje.
Izid te bitke pa je bil, 8 padlih partizanov, 26 Nemcev in kar 41 vaščanov, to je, v bitki je umrlo 26 Nemcev in 49 Slovencev. Zmaga ali poraz, uspeh ali neuspeh?
Zakaj slovenska politična levica torej še vedno slavi poraz partizanov, a ne obžaluje katastrofe 41 nedolžnih vaščanov? Mar partizani niso tudi odgovorni za takšen izid spopada v Dražgošah, saj so prvi napadli Nemce v dolini in se potem umaknili v vas. Vedeli so , da jim Nemci sledijo ter da bodo vas napadli. Partizani so jih tam pričakali s streljanjem. Potem pa so se iz bitke umaknili in vaščane pustili na cedilu. Nemci so se potem lahko nad njimi znesli. Mar slovenski levici te žrtve nedolžnih vaščanov niso pomembne, da ne morejo oceniti to bitko kot poraz partizanskega upora. Levica vztraja, da imajo edino partizani zasluge za osvobodite Slovenije in jim pripada čast zmagovalcev in seveda edinim čast za rešitve naroda. Ta čast jim služi, da so bili lahki edini na oblasti v enopartijskim režimu in so tudi v samostojni Sloveniji vedno pri oblasti in najbolj vplivni, kot edini branitelji in osvoboditelji naroda. Te zasluge ji dajejo čast in možnost za oblast, ne glede na napake. Kdaj bo levica priznala ta poraz in nedolžne žrtve vaščanov obžalovala? Mar nima empatije do žrtev in njihovih potomcev?
Zakaj ta politika ne počasti največje zmage nad italijanskim okupatorjem v Jelenovem Žlebu na Veliki gori pri Ribnici? Največja partizanska zmaga nad italijanskim okupatorjem je bila v Jelenovem Žlebu, 26. marca 1943, na Veliki gori pri v Ribnici. Na proslavi v čast tej zmagi pa državno vodstvo, s spremljajočimi nacionalnimi mediji, še nikoli ni bilo prisotno. V bitki v Jelenovem Žlebu je italijanski bataljon Maceratta utrpel velike izgube: 105 vojakov je padlo, 102 pa sta bila ranjena. V partizanskih enotah je bilo ranjenih 20 borcev. Kaj bi bilo, če bi nas partizani osvobajali tako, kot so to počeli v Dražgošah, kjer je bitka terjala največ žrtev med vaščani in ne med vojaki in partizani? Ali je to lahko še naprej »tisto pravo merilo« za uspešno osvobajanje, in sicer za vsako delovanje? Kdor ne loči zmage od poraza, uspeha od neuspeha, ne zna priznati napake, čeprav velja, »Na napakah se učimo!«, ta ni primeren za javno funkcijo, kaj šele za vodenje države. Saj le tedaj dejansko napredujemo, ko najprej popravimo,sicer ponavljamo napake in zaostajamo ter plačujemo visoko ceno na račun prihodnosti in se nam perspektiva država le odmika. Slovenska levica istočasno skrbi, da se ohrani in pusti nedotaknjena najtežja zgodovina, to je zgodovina zmagovalcev vojne in v državljanski vojni, ki je kot svetinja nedotakljiva samo ta nedotaknjena zgodovina je dopuščena na državne proslave, v uradno šolsko zgodovinopisje in državne in javne medije, da se jo redno utrjuje, ne pozabi in se samo iz nje uči, tudi demokracijo, ki je pravo nasprotje revoluciji in enoumje tem proglašajo, da brez partizanskega upora Slovenija ne bi bila osvobojena okupatorjev, saj da so partizani osvobodili Slovenijo in Jugoslavijo. Prikazujejo, da je partizanski upor vzrok, da je bila že Italija premagana in je kapitulirala. Dejstvo pa je, da so zahodni zavezniki porazili Italijo. Italijanski okupator je zaradi partizanskega upora izgubil 1.800 padlih vojakov v Sloveniji. OD je po napadu Nemčije na dotedanjo zaveznico Sovjetsko zvezo, 22. Julija 1942 sprožila partizanski upor zoper okupatorje, a so se partizani borili predvsem za cilje revolucije, vede ali nevede, nikakor pa ne za demokracijo. Zgodbo, da so se narodi Jugoslavije pod vodstvom KO in Tita osvobodili sami, ne potrjujejo dejstva. Dejstvo je, da je Stalin dosegel že med vojno, da je ozemlje kraljevine Jugoslavije interesno področje SZ. Dejstvo je tudi, da je bil Stalin edini pravi politični prijatelj Tita, kateremu je bil cilj prevzeti oblast v državi po končani vojni, po vzoru SZ. Tako je rdeča armada lahko osvobajala Jugoslavijo in tako pomagala Titu, da je zmagal v državljanski vojni in po vojni prevzel oblast v državi. Če bi bila Jugoslavija interesno področje zahodnih zaveznikov, partizani sploh ne bi smeli delovati tako, da bi sprožili in zmagali v državljanski vojni in državo na koncu popeljali v naročje SZ. Dejstvo je, da je na koncu nacistična Nemčija je podpisala kapitulacijo zaveznikom in nobenim partizanom, tudi Titu ne. To dejstvo ne zanika odpora partizanov. Odpor je v Sloveniji povzročil smrt 7.800 okupatorjev, do-čim je vseh žrtev vojne in revolucionarne vihre več kot 100.000. Za Tita so bili najbolj pomembni nasprotniki Mihajlovićevi četniki, plava garda, to je kraljeva vojska v domovini in podobni nasprotniki revolucije, ki so bili vsi poraženi v državljanski vojni ob dejstvu, da je Jugoslavija interesno področje SZ, ki ga je osvobajala tudi rdeča armada. Tito je vedel, da bodo nacistično Nemčijo premagali le zavezniki, ki so bili zadostno industrijsko in vojaško močni. Nekateri pa še vedno vneto trdijo, da je bila NOB en sam upor proti okupatorju in kolaborantom in izdajalcem, kot da ni bilo revolucije, proti revolucionarjev pa sploh ni bilo. To je največja krivična obtožba, ki je vzrok razkola naroda. Koga so potem revolucionarni partizani premagali v državljanski vojni?
Pokojni akademik prof. dr. Aleksander Bajt, najbolj ugleden slovenski ekonomist v SFRJ, medvojni sodelavec Kraljeve vojske v domovini (plava garda-četniki), je v svoji knjigi »Bergmanov dosje« zapisal: »Moja ocena partije ni bila nikoli visoka. S tem da je izkoristila osvobodilni boj za izvedbo revolucije, ne le objektivno-tega pač ni mogoče zanikati-, ampak predvsem subjektivno, je zagrešila nad slovenskim narodom najhujši zločin, ki si ga je mogoče zamisliti. Z njim je sama sebe postavila izven zakona. Ne legalnega, ta je pri tem nepomemben, ampak občečloveško naravnega, veljavnega za vse kraje in čase, vendar ni mogoče zanikati, da je partija organizirala obsežen proti okupatorski boj in da so v njem sodelovali tisoči Slovencev». Komunisti v PIF oz. OF so po okupaciji sprožili tudi revolucijo, menda revolucijo niso pričeli ne neobstoječi proti revolucionarji in so bili proti revolucionarji mogoče »marsovci«, vsi drugi pa izdajalci naroda, saj jih še vedno zmerjajo. Vodstvo OD ni imela nobenega pravno veljavnega mandata naroda, da med okupacijo lahko prične revolucijo-bratomorno vojno. Nerazumljivo je, da nekateri pišejo celo: »Narod, ki se pusti osvobajati tujcem, je pač izgubljen narod, odvzeti so mu vsi atributi suverenega naroda. Slovenija, ki bi s svojo unikatno izkušnjo iz druge vojne lahko svetu povedala, kako se osvobaja narod. Velikost države je nepomembna, gre za srce. Ali ga imaš, ali pa je namesto njega (ameriški) računalnik!« Kateri narodi pa so se v drugi svetovni vojni osvobodili sami? Kateri narod pa so osvobodili samo partizani, ne pa zavezniki? Ali so res vsi narodi, ki so jih zavezniki v 2. svetovni  vojni osvobodili izpod fašizma in nacizma, svobodni in suvereni?. Dejstvo je, da so vsi narodi, ki so jih osvobodili zahodni zavezniki, to so ZDA in Anglija oz. države Commonwealtha-, postali zopet suvereni v svojih državah. Vsi narodi oz. države, ki jih je »osvobodila« Sovjetska zveza izpod nacizma, pa so ostali ne-suvereni, saj sta jih še dolgo nadvladovala Stalin oz. Sovjetska zveza, dokler ni ta sama propadla in železna zavesa razpadla. Med vojno vihro in revolucijo je torej umrlo ca. 100.000 Slovencev, v uporu zoper okupatorje pa je umrlo 7.800 okupatorjev! Številke žrtev same govore bolečo zgodovinsko resnico. Vsak se lahko nad tem zamisli in se odloči za pot do potrebne sprave. Mnogi zagovorniki revolucije in SFRJ pravijo:»Obramba svoje domovine, svojih korenin, materinega jezika in svobode naroda pa je vrednota že sama po sebi, ne glede na število žrtev«. Znano je, da se na vrednote sklicujeta obe strani. Po komunistični doktrini pa narod ni ravno na prvem mestu, ampak je to delavski razred oz Partija. Takoj po vojni tudi ni bilo več slovenske vojske s slovenskim poveljevanjem. Zaradi nespoštovanja slovenskega naroda v režimu SFRJ, smo se na plebiscitu odločili za samostojno demokratično državo. V demokratični državi nima nihče mandata v imenu ljudstva, da zahteva boj, ne glede na število žrtev v narodu. Na tak boj pozivajo samo diktatorji s figo v žepu, saj vedno poskrbe zaklonišče samo zase !« Ne pozabimo! SZ si je že med vojno v pogovorih na Jalti izborila Jugoslavijo kot svojo interesno cono. Če to ne bi dosegla, bi bila Jugoslavija potem interesna cona zahodnik zaveznikov, ki ne bi dovolili revolucije oz. državljanske vojne, ne zmage revolucionarnih partizanov in ne uvedbe enoumja po vzoru Stalinove SZ. Ne pozabimo tudi, da je nemški general Alexander Löhr, poveljnik tristo tisoč glave nemške vojske z jugovzhoda Evrope, ki se je umikala pred Rdečo armado in Titovimi partizani. Topolšici je general, poveljnik umikajoče se nemške armade se brez vsakega odpora še on podpisal predajo, tokrat partizanom. Torej se je predal in še enkrat podpisal predajo partizanom, brez vsakega odpora, brez zmage partizanov in zgolj zato, ker je sprejel odločitev nadrejenih, da je Nemčija kapitulirala . General je sicer razpolagal z ogromno vojaško močjo, s katero bi lahko poteptal vse na poti do Avstrije. Z lahkoto bi se prebil do britanske vojske, ki je prav takrat prišla do Celovca, vendar je spoštoval odredbe v listini o kapitulaciji in se je zato predal z vso nemško armado partizanom. Tako je to kasneje opisal partizan Ivan Dolničar, kasneje general JLA. TITO torej ni poslal najmočnejše partizanske sile tja proti avstrijski meji, da prestrežejo umikajočo 300.000 glavo nemško armado, temveč jih je poslal proti TRST-u, od koder se je že večina nemške vojske umaknila, a preostanki okupatorjev so nudili še močan odpor, ki so ga pa partizani zlomili. Partizani so se ustavili šele, ko so naleteli na vojaške enote zahodnih zaveznikov, Novo Zelandcev, ki so hitele, da zavzamejo Trst, vendar so bili prepozni.
Kdo je premagal Nemce oz. in osvobodil Jugoslavijo? Zavezniki oz. Rdeča Armada ob sodelovanju Titovih partizanov, saj je Stalin samo izkoristil dosežen dogovor z zavezniki, da je Jugoslavija de facto interesno območje Stalinove SZ! Stalin se ni nikogar bal, vse je dosegel, kar si je zadal, saj je tovariše prepričal, da se komunisti borijo predvsem za IDEJO, ki je za komuniste bolj pomembna kot narod. Stalina ni nihče ustavil, čeprav je že pred vojno likvidiral na milijone sovjetskih državljanov, tudi mnoge svoje najožje vodilne tovariše, mnoge generale, izstradal do smrti ca. 7 milijonov Ukrajincev, cele družine, okupiral baltske države, napadel Finsko. Nato je skupaj z Hitlerjem napadel Poljsko, kar je začetek 2. svetovne vojne. Stalin je bil tihi zaveznik fašistične Japonske. saj je SZ imela sklenjen pakt z Japonsko, vso vojno, celo vse do avgusta l. 1945. G. B. Nemec mi piše: " Stalin pa tudi ni hotel podpreti TITA za Trst, da se ne bi zameril Togliattiju- šefu največje Partije na zahodu." Zato je Tita pustil na cedilu". Tito je sam izjavil, da je potekala državljanska vojna in je bil zanj najpomembnejši boj proti četnikom: "jer jedino oni bi mogli ogroziti našu revoluciju. Z okupatorji, z Nemci lahko in bodo opravili le zavezniki." Torej je STALIN, ki je bil za TITOVE komuniste edini pravi prijatelj in zaveznik, a je hladnokrvno izdal TITA in jugoslovanske komuniste in uničil sanje Slovencev oz. Primorcev ter zapečatil usodo Trsta. Žalostno je tu dejstvo, da je ravno v teh bojih za Trst padlo skoraj največ partizanov, torej zaman! Stalinova Rdeča armada je, ko je osvobajala Prekmurje, povzročila smrt 5.000 Slovencev, ob koncu vojne. Zakaj se o tem pri nas ne govori? Morda za to, ker tovariši ne priznavajo nobenega poraza. Zato poraze tajijo, samo da bo vse ena sama epopeja. Tajijo revolucijo, a hkrati jo slavijo kot največjo pridobitev Slovenskega naroda med 2. svetovno vojno. Poraz celo slavijo, kot "Dražgoško epopejo upora", za vzgled Evropi in svetu! Kako iskreni in uslužni smo tovariši, Slovenci, ko že leta vabimo ruske prijatelje, voditelje, da se skupaj vsako leto poklonimo 300 mrtvim ruskim vojakom, tedaj ujetnikom, ki jih je v 1. svetovni vojni pokopal plaz v avstrijskem taborišču pod Vršičem. Koliko je pravzaprav prijateljske resnične iskrenosti. med Slovenci in Rusi, ko je vsekakor prav do pietete v plazu umrlih ruskih vojakov. Kakšno je to prijateljstvo, je mar iskreno, ko Slovenija častno vabi rusko stran samo k Ruski kapelici, kjer počivajo ruski vojaki. Voditelji Slovencev so pa popolnoma zatajili ogromne žrtve osvobajanja Trsta, tudi zaradi skupnega interesa, tihega dogovora tako Stalina in TITA,. Stalin pa je zaradi interesa PARTIJE na koncu Slovence pustil na cedilu in izdal Tita. Tudi žrtve v Prekmurju menda ne bodo, recimo, kar "izdane" utonile v pozabo, podobno kot Slovenci, žrtve v breznih Roga, v Teharjih in v številnih grobiščih in pozabljeni grobovih, vseh vrst slovenskih žrtev. Bodimo iskreni, da bomo res kulturni in v ponos Francetu Prešernu. Upoštevajmo nasvete, kot so: »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda enkrat lahko skupaj odkrili spomenik"; Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Hamburgu.
»Ljudje bi se morali zavedati potrebe medsebojnega spoštovanja in spoznati, da v vsaki bitki, vojni, sporu, tudi med dvema človekoma, obe strani nosita del krivde in počneta stvari, ki so napačne, nič ni črno-belo. Če ne sprejmete dejstva, da pri vsakomur, pri vsakem gibanju obstajajo dobre in slabe stvari, imate težavo. V Sloveniji ljudje 70 let niso mogli govoriti o tem in zelo težko zdaj sprevidijo, da je zgodovina bolj zapletena, da stvari niso tako jasne, kot si ljudje želijo.« Joseph A. Mussomeli, ameriški veleposlanik
»Žal smo v 20. stoletju zagrešili usodni in najhujši antihumanizem, ko je brat položil roko na brata, in je zaradi žrtev narod še bolj razdeljen, dialog pa spet in spet v resnici mrtev. Zato bi si danes ob spomeniku skupaj s Kocbekom upal predlagati, da »bi se sprta in sovražna tabora ponovno sestala, obžalovala in pokopala žrtve ter se sporazumela za skupno vodenje države in naroda ter za skupno prihodnost«. Boris Pahor, pisatelj, tržaški Slovenec

Največje breme Slovenije je razkol naroda, ki se je začel med vojno s pričetkom revolucijo med okupacijo in NOB in traja več kot 70 let in narodu greni sedanjost in prihodnost!
Razkol se vidi vsako leto na vsaki državni proslavi in javnem življenju! Slovenska levica in kultura pa že desetletja uči ljudstvo:»Pustimo zgodovino, glejmo samo naprej, ne nazaj, prihodnost je naša!«
Kdaj bomo si bomo res odgovorili na vprašanje, kaj predstavlja »Dražgoška bitka«, ali junaški boj partizanov za osvoboditev ali žal le žrtvovanje vasi za visoke cilje navdušencev komunizma?
Zakaj se ne spoštuje celo ugotovitve Inštituta za novejšo zgodovino in se pristransko prikazuje slovensko zgodovino? Človeštvo je napredovalo, da sedaj bolje živimo, ker je dojelo pregovor: »Historia magistra vitae est!« oz.«Zgodovina je učiteljica življenja!«

#47
Franc Mihič
0
Apr 01, 2021
Hugo Flander, hvala vam za vaše odzive. «Poraja se mi vprašanje, zakaj ste izpostavili žrtve med Slovenci, ki so šle na rovaš prodiranja rdečearmejcev na območju Slovenije?«, ste mi napisal.
To sem izpostavil zato, ker razumem, da imajo vojaki Rdeče armade, ki jih je na naših tleh življenje končalo vsaj 521, spomenik zmage, ki je najpomembnejši spomenik padlim vojakom Sovjetske zveze v Sloveniji, o čemer priča tudi dejstvo, da pred spomenikom vsako leto 9. maja, ob dnevu zmage nad nacizmom, poteka slovesnost, ki se je udeležijo najvišji ruski predstavniki v Sloveniji. V začetku aprila 1945, dober mesec pred padcem Berlina, so vojaki sovjetske Rdeče armade prodrli v Prekmurje ter ga v nekaj dneh osvobodili. Rdeča armada plačala krvavi davek. Že sama gradnja pontonskega mostu čez reko Muro naj bi terjala več kot 400 življenj sovjetskih vojakov, saj so ti bili med gradnjo neprestano izpostavljeni okupatorski vojski. Mnogo trupel naj bi tako odnesla reka. Točno število padlih sovjetskih vojakov, ki so osvobajali Prekmurje, ni znano. Zagotovo pa jih je na naših tleh življenje končalo vsaj 521. V spomin padlim vojakom Rdeče armade je 12. avgusta 1945 v središču mesta bil odkrit Spomenik zmage. Gre za 17 metrov visok spomenik, zgrajen po načrtih ruskega arhitekta Arončika iz belega cararskega marmorja. Spomenik je bil zasnovan kot grobnica, ki simbolizira obzidje Kremlja. Pred grobnico stoji častna straža, nad njo pa se dviguje obelisk s podobo Lenina na bronasti medalji. Sprva je bilo načrtovano, da bi tu bili pokopani padli sovjetski vojaki, a so pozneje njihove ostanke prenesli v skupne grobove na soboško pokopališče. Spomenik zmage je najpomembnejši spomenik padlim vojakom Sovjetske zveze v Sloveniji, o čemer priča tudi dejstvo, da pred spomenikom vsako leto 9. maja, ob dnevu zmage nad nacizmom, poteka slovesnost, ki se je udeležijo najvišji ruski predstavniki v Sloveniji.
Nikjer doslej pa nisem ničesar prebral, zakaj je bilo v Prekmurju 5.000 žrtev med prebivalstvom.
Berem članek »Vojna je postajala iz leta v leto bolj krvava«, Delo - Znanost, 16.05.21012, o prvem pravem popisu slovenskih žrtev druge svetovne vojne in neposredno po njej, ki ga je opravil Inštitut za novejšo zgodovino: «Trenutno je v bazi 97.500 evidentiranih žrtev. Največ žrtev je povzročil nemški okupator, več kot 31.700. Partizansko-revolucionarni tabor je povzročil več kot 24.000 žrtev – med vojno in po njej. Če ne bi bilo povojnih pobojev, bi Slovenci imeli za 15 odstotkov manj žrtev. Italijanski okupator je povzročil nekaj čez 6.400 žrtev. Protirevolucionarni tabor, v katerem so zajete vaške straže, četniki in vse tri veje domobranstva, so zakrivili smrt 4.400 ljudi – to so žrtve, ki so padle v njihovih samostojnih akcijah, ne pa žrtve, ki so jih povzročili v sodelovanju z okupatorjem (te žrtve so prištete k številu žrtev okupatorja). Za Rdečo armado imamo ugotovljeno, da je povzročila nekaj več kot 5.000 slovenskih žrtev. Zavezniške vojaške enote so predvsem v bombardiranjih pustile skoraj 1.900 žrtev…« Medtem so okupatorji imeli 7.800 padlih vojakov, zaradi partizanskega upora!?
Zakaj se o tem pri nas ne govori? Zakaj so slovenske civilne žrtve drugorazredne, ko se praviloma v bilanci zmag ali porazov, ne omenjajo, čeprav so pravi pokazatelj veličine zmage in tragedije poraza. Zakaj slavimo samo zmage partizanov, kot da partizani niso poznali nobenega poraza, ki bi se ga spominjali kot tragičnega dogodka? "Dražgoško bitko, slavimo kot epopejo upora", čeprav so uporni partizani, kot osvoboditelji naroda, imeli najmanj žrtev, saj so se iz boja umaknili. Največ žrtev so utrpeli v vaščani, katere naj bi NOB, to so partizani, osvobajali, a ne da so jih izpostavili okupatorju, sami pa so se umaknili. Ne upoštevaje največje žrtve »Dražgoške bitke, to so vaščani, ki so jih partizani pustili v nemilost okupatorju, to bitko slavimo za vzgled upora majhnega naroda proti nacistični Nemčiji, tedaj še nepremagljivemu okupatorju. Ta bitka, ki ni zmaga upora, temveč tragedija partizanskega NOB, je v veliko čast narodu že desetletja in da je vzor v Evropi in svetu! Take bitke niso ravno v prid smotrnosti upora za osvoboditev naroda, ko ima ravno narod največ žrtev, a uporniki in osvoboditelji, NOB, partizani, pa najmanj žrtev. Zmagovalce revolucije in njene zagovornike ta boleča nesorazmerja ne motijo. Slovenci že leta vabimo ruske voditelje, da se skupaj vsako leto poklonimo 300 mrtvim ruskim vojakom, tedaj ujetnikom, ki jih je v 1. svetovni vojni pokopal plaz v avstrijskem taborišču pod Vršičem. Mar je pošteno do mrtvih, ko vsako leto z vsem spoštovanjem do pietete v plazu umrlih 300 ruskih vojakov, v prvi svetovni vojni, da je le tem vojakom posvečena velika spominska slovesnost? Takega spomina pa ni deležno več kot 521 sovjetskih vojakov, kje šele 5.000 slovenskih žrtev osvoboditve Prekmurja? Narodova kultura se kaže tudi v spoštovanju do vseh pokojnih. Imamo ponos, ki nam ni v čast, ki ga ne delimo s pokojnimi predniki, žal ne sorazmerno na še na številnih grobiščih, vseh vrst slovenskih in drugih žrtev. Človeštvo napreduje, če tudi preteklost dostojno spoštuje.
https://sobotainfo.com/novica/lokalno/za-svobodno-Prekmurje-je-tekla-krvava-mura/110703#comment-412891
#46
Viktor hajsinger
0
Apr 01, 2021
Zanimivo, da si star udbovec z Gorenjske domišlja, da bi on moral dati soglasje za zavrženje lastnega arhiva
#45
Hugo Flander
0
Apr 01, 2021
https://old.delo.si/novice/slovenija/v-smetnjaku-v-murglah-del-osebnega-arhiva-toneta-ferenca.html

V smetnjaku v Murglah del osebnega arhiva Toneta Ferenca

Ljubljana - Na današnji zapis spletnega portala Požareport o polnem zabojniku zgodovinskih dokumentov v ljubljans
#44
Hugo Flander
0
Apr 01, 2021
Spoštovani gospod @Franc Mihič. @Viktor hajsinger je na plačilni listi stranke SDS v Celu, moja malenkost pa sem konservativni slovenski rodoljub(patriot) ali slovenski nacionalist, če želite. Predlagam Vam, da narpred skrbno preberete vso mojo korespondenco pod tem člankom. Če jo berete neprijavljeni pod "Publishwall", potlej se Vam ne odprejo vsi komentarji. Klikniti velja na "pozareport.si" in poiskati članek - "Seveda je bil upor...", spodaj, recimo v rubriki: Najbolj komentirano. Pomemben je moj prispevek pod zaporedno številko #13 in #19, kjer tudi zapišem:
#Vsiljena oblast pod taktirko Belgrada v takratni LR Sloveniji, je bila v svojem sejanju strahu med prebivalstvo tako odurna, da si je na svojo pest omislila Dachauske procese. Z njimi so prenehali šele na pobudo državnega partijskega vrha.
Prvi vrhovni državni tožilec v Socialistični Republiki Sloveniji je leta 1990 postal Anton Drobnič. Svoj mandat je zaključil leta 1998, torej "globoko" v Republiki Sloveniji. Čeprav se je vedelo za krivce zločinov, obsojen ni bil nihče. Civilizacijska dolžnost države Slovenije bi bila, da bi vse žrtve, tako medvojnih, kakor povojnih pomorov, po 30. letih imele človeka dostojen grob.#
Prebral sem članek o uničenju zapuščene kulturne dediščine na Kočevskem, ki ste ga ponudili. Mitja Ferenc je sin Toneta Ferenca. Članek je poučen, a mene motita predvsem "suhoparna" stavka:
# Ker je bilo za severno Slovenijo predvideno, da bo priključena k rajhu, so se Nemci iz Kočevske, pa tudi drugi iz Romunije in Bosne naselili na mejno območje med Sevnico, Krško in Brežice. Predtem so nacisti s tega območja izselili 37.000 Slovencev.#
No, od teh 37.000 izseljenih Slovencev, jih je nekaj sto, dokazano umrlo v koncentracijskem taborišču Jasenovac zato, ker so bili Slovenci.
Vprašali ste me tudi:
# »Kočevarji so vendarle bili in so še vedno Nemci po rodu.« Kaj s tem stavkom sporočate, ni razumljivo, rabi pojasnilo?#
Kot slovenskemu nacionalistu mi je pomembno, kakšnega rodu so bili Kočevarji. Komunistu pa to ni bilo in mu še danes ni pomembno. Zato se je Ruski imperij po zmagi oktobrske revolucije tudi preimenoval v Sovjetsko zvezo(1922). Septembra 1941 je naša partija še upoštevala nacionalno identiteto Kočevarjev in jih je tako s pomočjo propagandnih letakov tudi nagovarjala. Upoštevati je, da so bili to drugi časi in informacije so se širile od ust do ust. Kočevar se je gotovo bolj zanesel na besedo Nemca, kakor besedo Slovenca. Selitev Kočevarjev v Tretji rajh se je končala šele februarja 1942. Zanimivo je v tem kontekstu pričevanje očividca, Kočevarja Henrika Dralke:
#Tudi njegova mati se je strinjala, naj dokonča šolo, potem pa naj se jim pridruži. Z novim možem Kočevarjem Rudolfom Petschauerjem je bila tedaj namreč že na vlaku za obljubljeno Nemčijo, vsaj mislila je tako. Henrik je šele dve desetletji pozneje iz njenih ust izvedel, da so jo pravzaprav odpeljali v Krško, od koder je, bržkone pred rdečo puškino cevjo, v zadnjem trenutku, tik pred koncem vojne, srečno pobegnila tja, kjer je v pozni starosti tudi umrla – v Frankfurt.#
Zaenkrat bodi dovolj. Ob tej priložnosti se Vam iskreno opravičujem za sodbo o Vaši nevednosti. Bila je napisana v zanosu kot posledica domneve.
Če bom danes imel čas, bom komentiral tudi Vaš prispevek glede Trsta, ki so mu stari Vlahi dali prvo ime - Tergeste. To mi pove, da je temu botrovala slovenska beseda - trg. In že smo pri starodavni Jantarski poti.
#43
Franc Mihič
0
Mar 31, 2021
Upam, da je Hugo Flander prebral vaš predlog, kdo vse se naj, po vaše, zahvali za njegovo norčevanje, za njegovo učno uro spodobnega komuniciranja za boljši jutri tudi za tiste, ki vsega ne razumejo,
#42
Viktor hajsinger
0
Mar 31, 2021
Franc Mihič,
seveda smo enakopravni. Prepričan pa sem, da vsi ne potrebujemo tolmačenja prispevkov,
da jih znamo prebrati in jih razumeti. in razumsko komentirati.
Ne razumem pa vas, da sočasno soglašate, da vas drugi komentator poučuje, vam tolmači prispevek in popravlja vaše mnenje.
Zaradi mene se lahko poklonite tov. Hugu Flander, ki se norčuje iz vas in drugih komentatorjev.
Srečno!
#41
Franc Mihič
0
Mar 31, 2021
Viktor Haijsinger, mar nismo še vsi enakopravni državljani? Še nimamo vsi pravice do javne besede in svojega mnenja?
#40
Viktor hajsinger
0
Mar 31, 2021
Morda je bil namen @BojanPozar dober, ko je angažiral moderatorja, ki tolmači članke malo manj izobraženim. Ta moderator pa se je oklical za "MODRECA" portala in maltretira naročnike in plačnike spl. strani in vsem vsiljujejo svojo pomanjkljivo znanje zgodovine in politike.

Zamisliti pa bi se moral tudi upravljalec https://beta.publishwall.si/, da dopušča to.
#39
Franc Mihič
0
Mar 31, 2021
STALIN, ki je bil za TITA edini pravi prijatelj in zaveznik, je na koncu vojne hladnokrvno izdal TITA in jugoslovanske komuniste in uničil sanje Slovencev oz. Primorcev ter zapečatil usodo Trsta. Žalostno je tudi dejstvo, da je ravno v ta bitka za Trst, bila tista bitka od vseh bitk, v kateri je padlo skoraj največ partizanov, a žal zaman! Stalinova Rdeča armada je, ko je osvobajala Prekmurje, povzročila smrt 5.000 Slovencev, ob koncu vojne. Zakaj se o tem pri nas ne govori? Morda za to, da so le »napredni« Slovenci, ki še vedno vztrajajo da je bila pri nas samo NOB, katere zmaga je omogočila po vojni prevzeti oblast. Zato velja za NOB, da slavi samo zmage, ne prizna nobenega poraza. Poraze tajijo, samo da bo vse ena sama epopeja. Revolucijo slavijo kot največjo pridobitev Slovenskega naroda med 2. svetovno vojno., Svoje poraze celo slavijo, kot da je bila "Dražgoška bitka epopejo upora, ne pa tragedija upora", za vzgled Evropi in svetu! Dejstvo je, da je posledica partizanskega upora ta, da je bilo v tej zmagoviti bitki največ žrtev med civilisti. Kako iskreni in pošteni smo Slovenci, kaže tudi to, da že leta vabimo ruske prijatelje, voditelje, da se vsi skupaj vsako leto poklonimo 300 mrtvim ruskim vojakom, tedaj ujetnikom, ki jih je v 1. svetovni vojni pokopal plaz v avstrijskem taborišču pod Vršičem. Koliko je pravzaprav resnične iskrenosti v prijateljstvu med Slovenci in Rusi, ko se na državni ravni vsako leto skupaj spominjamo v plazu umrlih ruskih vojakov pod Vršičem. Voditelji Slovencev pa so popolnoma zatajili ogromne partizanske žrtve osvobajanja Trsta, zaradi skupnega interesa, tihega dogovora Stalina in TITA. Stalin je zaradi interesa PARTIJE ob koncu vojne Slovence pustil na cedilu in izdal Tita. Kdaj bomo spoštovali pieteto za vse slovenske žrtve, tudi za 5.000 slovenskih žrtev osvobajanja »Rdeče armade« slovenskega Prekmurja. Menda ne bodo tudi te utonile v pozabo, podobno kot Slovenci, žrtve v breznih Roga, v Teharjah in v številnih grobiščih in pozabljeni grobovih, vseh vrst slovenskih žrtev.
Bodimo iskreni in pokažimo pieteto vendar do vseh slovenskih žrtev vojne in revolucije.
Spodobno je in čas je vendar že, da bomo res kulturni narod!
#38
Franc Mihič
0
Mar 31, 2021
Spoštovani Hugo Flander vaš odgovor »moji nevednosti« pove le, kakšen je vaš pogled na zgodovino Kočevarjev. Hvala vam za odgovor, saj takega odgovora nisem drugje zasledil, lahko da nisem bil dovolj natančen. Da popravim vsaj malo mojo nevednost, sem našel in prebral prispevek, "Uničenja kot na Kočevskem ni doživela nobena slovenska pokrajina"; Intervju z zgodovinarjem Mitjo Ferencem: https://www.rtvslo.si/slovenija/unicenja-kot-na-kocevskem-ni-dozivela-nobena-slovenska-pokrajina/359232 Vsekakor je zanimiv članek »Konec kočevskega Ijudstva - dokumentirana dejstva«, avtorja Johna Tschinkla. Vi pravite: »Ja. Kočevarje, ki se niso priključili eksodusu, so v svoje vrste "novačili" partizani.« Komu je služil takšen poziv, menda ne narodnim interesom Slovencem in Kočevarje, temveč jasno le cilju komunizma, da zavlada sveti, čeprav z nasiljem in v podporo tedaj vodilni komunistični državi, to SZ s Stalinom na čelu. Letak, zaradi moje nevednosti, torej le ne laže, temveč kaže, kdaj in za kaj in kako in kam je KPS pozivala Kočevarje že avgusta l. 1941 Pravite: «Henrik Dralke - Hajna, iz Starih Žag ni zapustil svojega ognjišča in se je pridružil partizanom. Leta 2011 je štel 84 let. O teh Kočevarjih piše na letaku.« Koliko ji je bilo, ki so verjeli letaku in so se priključili partizanom? »Kočevarji so vendarle bili in so še vedno Nemci po rodu.« Kaj s tem stavkom sporočate, ni razumljivo, rabi pojasnilo?

"Uničenja kot na Kočevskem ni doživela nobena slovenska pokrajina" - RTVSLO.si

Kjer se danes razraščajo mogočni kočevski gozdovi, je še pred 100 leti stalo 176 vasi, v katerih so 600 let živeli kočev
#37
Hugo Flander
0
Mar 31, 2021
@Franc Mihič. Prebral sem odlični članek, ki ste ga ponudili v obliki linka. Poraja se mi vprašanje, zakaj ste izpostavili žrtve med Slovenci, ki so šle na rovaš prodiranja rdečearmejcev na območju Slovenije. Rdečearmejci (nepismena"topovska hrana") sploh vedeli niso, kje se nahajajo in kdo so nesrečni prebivalci, med katerimi so se znašli in tudi znašali. Oficirji so jih le s težavo brzdali. Veliko jih je smrt storilo, ker so si tešili lakoto z rdečimi mušnicami iz prekmurskih "šum". Od tam, odkoder so prihajali, so veljale rdeče mušnice kot užitne gobe. Madžarska je bila Hitlerju vazalna država in tam na "drugi" strani Mure je bil Tretji rajh. Kaj so si mislili rdečearmejci, ki so le s težavo prečili Muro s pomočjo pontonskega mostu??? Nemci so jih pri postavljanju dodobra zasuli s kroglami in granatami. Več sto rdečearmejcev je obležalo. In potem so se Nemci umaknili in ostali so Slovenci...
Tudi Američani, ki so na Maribor med WWII odvrgli 12.700 ton bomb, niso vedeli, da spodaj v mestu živijo predvsem Slovenci.
#36
Franc Mihič
0
Mar 31, 2021
Zamolčana slovenska zgodovina
Zakaj se ne spoštujejo ugotovitve Inštituta za novejšo zgodovino in se pristransko prikazuje slovensko zgodovino?
V članku Vojna najmanj prizadela Prekmurje namreč berem:«V drugi svetovni vojni je življenje izgubilo skoraj 100 tisoč Slovencev. …. Najmanj je bilo prizadeto Prekmurje, kjer je bilo 1.598 žrtev oziroma 1,6 % prebivalstva. Med temi je bila skoraj polovica (728) civilistov, 189 je bilo mobilizirancev v madžarsko vojsko, 83 članov narodnoosvobodilne vojske in partizanskih odredov, 43 mobilizirancev v nemško vojsko, 20 sodelavcev partizanskega gibanja, 16 aktivistov OF ter 8 pripadnikov Jugoslovanske kraljeve vojske«.
Ali je to resnica?
Menim, da je prava resnica ta, kar je pokazala slovenska znanstvena raziskava, saj so znani rezultati projekta popisovanja žrtev medvojnega in povojnega nasilja. Vodja projekta, zgodovinarka dr. Vida Deželak Barič z Inštituta za novejšo zgodovino, je v intervjuju na RTV SLO povedala:« ZA RDEČO ARMADO IMAMO UGOTOVLJENO, DA JE POVZROČILA NEKAJ VEČ KOT 5.000 SLOVENSKIH ŽRTEV«.
https://sobotainfo.com/novica/lokalno/za-svobodno-Prekmurje-je-tekla-krvava-mura/110703#comment-412891
#35
Hugo Flander
0
Mar 31, 2021
Spoštovani @Franc Mihič, za Božjo voljo, kaj pove vse???
Berite več!! Še na Wikipediji najdete gradivo, ki Vam pomaga prečkati globel nevednosti. Ja. Kočevarje, ki se niso priključili eksodusu, so v svoje vrste "novačili" partizani. Celo nemška televizija je pred leti predvajala dokumentarno oddajo o Kočevarjih. V glavni vlogi pričevalca je bil Henrik Dralke - Hajna, iz Starih Žag, ki takrat ni zapustil svojega ognjišča in se je pridružil partizanom. Leta 2011 je štel 84 let. O teh Kočevarjih piše na letaku. Kočevarji so vendarle bili in so še vedno Nemci po rodu.

Kaj pa je menil o Nemcih protirevolucionarni tabor??? Krajši del sem prepisal...

#O povojni usodi Nemcev in drugih tujcev na Slovenskem sta med vojno razpravljala dva nasprotujoča si tabora, protirevolucionarni v Ljubljani (Mačkovšek) in partizanski na osvobojenem ozemlju. Janko Mačkovšek, strokovnjak Manjšinskega inštituta v Ljubljani, ki se je ukvarjal s preučevanjem narodnostnih vprašanj in njegovi sodelavci, so med letoma 1941 in 1943 izdelali več študij o prevzemu oblasti in povojni ureditvi Slovenije, v katerih so zavzeli stališče, da na slovenskem področju ne sme ostati noben tujec, da je treba t.i. tujerodce razlastiti in nato izgnati, z zaplembo njihove lastnine pa ustanoviti sklad za poravnavo realno povzročenih škod. Predvidevali so tudi zakon o razlastitvi, s katerim bi zasegli premoženje v lasti tujih državljanov sovražnih narodnosti (Nemci, Italijani, Madžari, Bolgari), ki so imeli jugoslovansko državljanstvo. Menili so, da mora biti državno ozemlje brezpogojno nacionalno čisto, brez vseh državno nezanesljivih manjšin ali pripadnikov tujih narodnosti. Mačkovšek in sodelavci so v enem izmet elaboratov izrazili tudi zahtevo po očiščenju slovenskega ozemlja, saj so zahtevali popoln in brezkompromisen izgon vseh Nemcev iz Slovenije, ki bi smeli s seboj odnesti le osebne predmete in premoženje v protivrednosti 500 din. Preostalo premoženje naj bi se zaplenilo v korist Urada za separacije. Pojavila se je torej ideja o kolektivni odgovornosti vseh Nemcev (T.Ferenc 2002: 160-162)#
---------------------
https://sl.wikipedia.org/wiki/Janko_Mačkovšek


https://old.slovenskenovice.si/novice/slovenija/od-pamtiveka-pri-nas-priznani-pa-nikoli

Od pamtiveka pri nas, 
priznani pa nikoli

STARE ŽAGE – Guten tug! Zgodba 84-letnega Henrika Dralke iz Starih Žag, enega redkih preostalih Kočevarjev pri nas, je i
#34
Franc Mihič
1
Mar 31, 2021
Ali je bil to upor proti okupatorju pod vodstvom OF ?
Leta 1941 so Sodražico zasedli Italijani, a so se spomladi 1942 umaknili partizanom. Tako je heroj Daki konec maja 1942 »osvobodil« Sodražico.
Takoj je začelo delovati »ljudsko« sodišče.
Prva, ki so jo privedli pred sodnika Stanteta, je bila učiteljica Ivanka Škrabec Novak, nato je bil na vrsti že France Kozina, Kozinčev iz Zapotoka. Sodišče ga je obsodilo na smrt, še isto noč so ga ustrelili.
Učiteljico so na zborovanju sredi Sodražice zasliševali, kje ima moža in zakaj sta nasprotovala OF.
Naslednji dan so na bloku ustavili dva voza Ciganov, ki so se nič hudega sluteč pripeljali iz Ribnice. Sodnik Stante jih je po hitrem postopku obsodil na smrt in so jih pobili – vseh 16, brez izjeme, tudi dojenčke.
Učiteljico Ivanko, sicer nosečo, so zvečer odpeljali v gozd in jo tam pobili.
Kasneje, 26. avgusta 1942, so partizani na Zapotoku pri Sodražici na domu postrelili še člane družine Kozina: 63-letnega očeta Ivana, 56-letno mater Frančiško in 35-letnega hromega sina Janeza.
Na Mali gori pri Ribnici pri breznu Žiglovica so bile pobite žrtve partizanske medvojne revolucionarne vihre in sicer28. julija l. 1942. Devet žrtev, domačinov iz Ribnice in kasneje še štiri žrtve iz Strug. OF je spomladi leta 1942 okrepila svoje delovanje in začela tudi z napadi na italijanske bunkerje, ki so varovali železniško progo med Žlebičem in Kočevjem.
Italijanske oblasti so zato od lastnikov parcel ob progi zahtevale, da posekajo 100m širok pas gozda na vsaki strani proge. Lastnikom parcel je bilo zagroženo, da bodo v primeru neizpolnitve ukaza kaznovani z visokimi finančnimi sankcijami, poslani v internacijo.
Na drugi strani je tudi OF, čeprav brez vsake legitimne oblasti, domačinom prepovedala sečnjo gozda ob progi in zagrozila s strogimi kaznimi za vsakega, ki prepovedi ne bi upošteval.
Kmetje iz Prigorice in Dolenje vasi, ki so do teh dogodkov večinoma še podpirali OF, so se torej znašli med kladivom in nakovalom. 28. julija 1942 se je kljub partizanskim grožnjam cela Prigorica odpravila na delo v vrtače. Lastnikom parcel so pomagali sekati gozd in čistiti grmovje tudi tisti domačini, ki sami sicer niso imeli zemlje ob progi. Med delom je ljudi okoli osme ure zjutraj presenetila partizanska patrulja in jih pod grožnjo orožja s seboj nemudoma odvedla devet.
Domačini, ki so bili sekali gozd skupaj z deveterico, so sprva menili, da se jim ne bo zgodilo nič hujšega. Vseh devet domačinov, ki so jih partizani odpeljali na Malo Goro, pa je bilo nemudoma »obsojenih« na smrt.
Ribniške žrtve so bile pahnjene v brezno zgolj zato, ker so verjele v humanost »ljudske«, domače OF in bile prepričane v grožnje in nehumanost italijanskega okupatorja. Žal so se motile.
Svojo vero v človeškost sonarodnjakov in svojo »zmoto« so plačale s svojo smrtjo. Pretresljivo! Usodno za nadaljnjo tragično slovensko in ribniško zgodovino.
Vse do osamosvojitve in demokratizacije Slovenije se ni smelo javno spominjati te tragedije domačinov.
#33
Franc Mihič
0
Mar 31, 2021
V slovenskem zgodovinskem muzeju v Kočevju je izobešen letak iz avgusta 1941, v katerem KPS poziva prebivalstvo:
Proč s pokvarjenimi voditelji Kočevarjev!
Za enotno fronto nemškega in slovenskega naroda na Kočevskem!
Proč s kapitalističnimi hlapci Adolfa Hitlerja!
Naj živi komunistična partija Slovenije!
Naj živi nepremagljiva, miroljubna Rdeča Armada!
Naj živi Sovjetska zveza, dežela delavcev in kmetov!
Naj živi Stalin, voditelj delovnih ljudstev in voditelj za svobodo bojujočih se narodov.

To je poziv KPS, ki je torej dejansko vodila OF in pove vse!
#32
ivan fajdiga
0
Mar 30, 2021
Hugo Flander, Tito, Kardelj in podrejeni, so bili kolaboranti z nacisti v času napada nacista na KJU, tudi na Slovenijo in v času tvorbe OF, kot lažnjivo trdijo komoinetrnovski avtorji PIF in njih sedanji nazorski dediči.
Odločilna poteza zgodovinske stroke torej je, da takoj potrdi omenjeno dejstvo. Potem bodo vse stvari logično konvergirale v ciljno skladnost z dejstvi in spravo.
#31
Hugo Flander
0
Mar 29, 2021
@Ivan Fajdiga. Napisali ste nesporno dejstvo, ki mu ne oporekam. Še enkrat. Vaške straže so bile odgovor na komunistične likvidacije po terenu. Ko pa so prišli pod okrilje MVAC, so to postali Slovenci, ki jim je v roke orožje dal okupator. Pripadniki MVAC so velikokrat morili Slovence samo zato, ker so jim naznanili, da se ta in ta sosed identificira kot borec proti okupatorju. Nujni pogoj identifikacije posameznika je bil, da se je ali pridružil partizanom ali z njimi vsaj simpatiziral. Enostavneje, če si partizan, si nujno tudi komunist in če si komunist, je zate kazen le smrt.
Kje so bili po 6.aprilu 1941, dotedanji slovenski politiki, ki so do tedaj predstavljali vzvode oblasti v Dravski banovini??? Zakaj niso pomagali TIGR-ovcem, ki so prebežali iz Italije v Dravsko banovino in z njimi organizirali odpor proti fašistom??? Zakaj niso oni Slovenci, ki bi gotovo bili tega sposobni, pomagali zaščititi osamljenih domoljubnih dijakov, Bojana Ilicha, Ljuba Tarkuša in Avgusta Greifa pred Gestapom. Slovenski fantje so že 29.aprila 1941, zažgali dve nemški vozili v Mariboru. Gestapu je bil Bojan izdan šele avgusta 1941, pozneje tudi Tarkuš. Bojana so Nemci ustrelili septembra 1941, Avgust je kot partizan Štajerskega bataljona, padel novembra 1941, Tarkuša so Nemci ustrelili januarja, 1942.
Nič od nič je bilo od teh slovenskih veljakov in politikov. V treh mesecih po 6.aprilu 1941, torej v času, ko so "komiji" še "spali" oziroma kolaborirali s Hitlerjem, niso niti s prstom mignili, razen, kar sem že omenil, župana Lublane Ivana Hribarja, ki si je 18.aprila 1941 zaradi sramote sodil sam.
Ja. Enako so "kalkulirali", kakor del oblastnikov v SR Sloveniji, ki je podprl 15.maja 1990, razorožitev TO.
#30
ivan fajdiga
0
Mar 29, 2021
Hugo Flander, kominternovci Tito, Kardelj in njuni so kolaborirali z nacisti v času pred napadom Stalinovega Hitlerja na KJU, med napadom na KJU in po njem do 22. junija 1941. V tistem času je bila le kominternovska akcija, bila je skladna paktu Stalin-Hitler, ni bilo reakcije v oblikah vaških straž, domobrancev ...

To dejstvo influira vse poznejše posledice na področju Slovenije do vključno danes.
#29
tmp S
2
Mar 29, 2021
Peter Damjanovic Stih je kar sramota za Slovenijo. Ze dolgo nam (kot hlapec) v spregi z Balkanci in Germani sramoti/ ponizuje/ unicuje SLO zgodovino ( je ne predstavi v pravi luci) , zato kot tak ne bi smel imeti nobene funkcije/polozaja.
Za vse ki jih zanima prava zgodovina Slovenije in Evrope predlagam:
http://www.zgodovina.eu/
#28
Pokaži več komentarjev
Forum !
Forum ! je objavil/a na zid osebe Požareport
Objavil/a 2021-03-27 06:00:00 (Mar 27, 2021)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Razkrivamo: kje so res lansirali non-paper in kako je Kučan že vsaj 2x spreminjal BiH, pa nihče ni niti pisnil
Konstrukcija, montaža, podtikanja in laži: Afera non-paper nastala v sarajevsko-ljubljanski kuhinji
Padla tudi tožba Viktorja Knavsa proti Bojanu Požarju, višje sodišče razveljavilo sodni opomin za novinarja
Živčni zlom "bossa taksistov" pred novinarji. Toda pokopala so ga dejstva in to je zdaj (njegov) konec.
Dobri poznavalci: če se ne bo vmešal Janša, jim bo Robert Golob odpeljal državno firmo
Nova faza njegovega prevzema državne energetike: Golob bi kupil vsaj en Gen - z državnim denarjem seveda
Roman Vodeb gre na splet ali razočarana gospodinja Liza Kurtz Potrebuješ znova pri seksologu
Pravi in nepredušni mehurčki so tisti politični, ne protikoronski
Bruselj je blaznica, a Slovenci smo preživeli od Brižinskih spomenikov do danes
Nova razkritja: sporni Jefim prikriva svojim taksistom in javnosti, da je tudi sam delal za Uber
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(352)
desus
(203)
sds
(130)
pop tv
(92)
LDS
(82)
sova
(79)
Vlada
(72)
Zares
(57)
LMŠ
(54)
levica
(52)
večer
(47)
sdh
(44)
DUTB
(42)
Petrol
(41)
nsi
(41)
KNOVS
(32)
OVS
(23)
furs
(21)
npu
(20)
SRIPT
(18)
DZS
(18)
2tir
(17)
uefa
(16)
Siol
(16)
hse
(15)
btc
(15)
SNS
(14)
Odmevi
(13)
AKOS
(13)
dars
(13)
Eles
(13)
2 tir
(13)
kpk
(13)
Tarča
(12)
nlb
(11)
delo
(11)
NH
(11)
borzen
(10)
krka
(10)
fifa
(10)
teš 6
(10)
Ultra
(10)
sls
(9)
KKR
(8)
Erar
(8)
NATO
(8)
šoa
(7)
Sava
(7)
Hit
(7)
udba
(7)
GENI
(6)
sd
(6)
Ptuj
(6)
Tv3
(6)
ACH
(6)
Lek
(6)
SODO
(6)
CME
(6)
SAB
(5)
24ur
(5)
arso
(5)
TGZS
(5)
AMZS
(4)
DRI
(4)
zdus
(4)
AVK
(4)
IDS
(4)
uber
(4)
Riko
(4)
CIA
(4)
osa
(3)
sdv
(3)
AUKN
(3)
NKBM
(3)
E3
(3)
OKS
(3)
bmz
(3)
OVSE
(3)
DKOM
(3)
SIJ
(3)
PSS
(3)
ALDE
(3)
ATVP
(3)
Gen
(3)
nijz
(3)
FDV
(3)
Lady
(3)
cnn
(3)
Jana
(3)
Zdru
(2)
kpl
(2)
IGLU
(2)
SPS
(2)
nzs
(2)
sta
(2)
lnbp
(2)
ibm
(2)
sviz
(2)
bbc
(2)
trs
(2)
NEK2
(2)
Fiho
(2)
nba
(2)
TV2
(2)
ICIJ
(1)
zae
(1)
FIBA
(1)
nuk
(1)
jbtz
(1)
laž
(1)
durs
(1)
sdp
(1)
vis
(1)
ww3
(1)
Koks
(1)
Imos
(1)
sto
(1)
KPMG
(1)
VTB
(1)
Mura
(1)
Irak
(1)
Atim
(1)
UJP
(1)
IPO
(1)
ARD
(1)
Set
(1)
Zug
(1)
bmw
(1)
g20
(1)
soz
(1)
JLA
(1)
SCT
(1)
HEP
(1)
CGP
(1)
ARRS
(1)
Koto
(1)
eu
(1)
lidl
(1)
haag
(1)
Tito
(1)
Dea
(1)
ZDA
(1)
IMI
(1)
HTV
(1)