NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Milan Gregorič: Kakšno bo krščanstvo in kristjani jutrišnjega dne?
Bilo je pred 30 leti, 28. julija 1991 Hrvati preštevajo žrtve krvoločne srbske agresije. Veliko število civilnih žrtev!
Bilo je pred 30 leti, 30.7.1991 Litva prizna Slovenijo, v koaliciji Demos vse očitnejše razpoke
Minister Janez Poklukar se je sestal s predstavniki pomurske bolnišnice in zdravstvenih domov
ŽKK Cinkarna Celje okrepila brazilska reprezentantka Isabel Ramon in Američanka Katrine Pardee
Podpisana je bila pogodba za investicijsko vzdrževanje cest v občini Lendava
Minister Počivalšek slavnostni govorec na slovesnosti pri Ruski kapelici
Minister Jernej Vrtovec: " V manj kot letu dni smo skupaj z avstrijsko stranjo uspeli obnoviti železniški predor Karavanke!"
Bilo je pred 30 leti, 29.7.1991: V vrstah DEMOS.a se kažejo prve razpoke
Bilo je pred 30 leti, 31.7.1991 Lojze Peterle poslancem v parlamentu predstavi izhodišča za pogajanja z drugimi republikami
KATEGORIJE
30 let
( 1 )
3171991
( 1 )
bih
( 1 )
bovec
( 1 )
bruselj
( 1 )
EFJ
( 1 )
eu
( 1 )
expano
( 1 )
FAZ
( 1 )
gasilci
( 1 )
hoče
( 1 )
IPI
( 1 )
kronika
( 1 )
Lendava
( 3 )
LIPICA
( 1 )
litva
( 1 )
NATO
( 1 )
Pivole
( 1 )
poziv
( 1 )
pravi
( 1 )
Radenci
( 1 )
Ribnica
( 1 )
rtv slo
( 2 )
sds
( 2 )
sta
( 2 )
Svet EU
( 1 )
uefa
( 3 )
UKOM
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
Avgust 2021
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Bilo je pred 30 leti, 4. avgusta 1991: Svete Višarje povezujejo tri Slovenije

Prava #
04.08.2021 09:14 (pred 4 urami)

Na Svetih Višarjah pri Trbižu v Kanalski dolini, na stičišču germanskega, romanskega in slovanskega sveta, je v nedeljo, 4. avgusta 1991, potekalo tretje srečanje Slovencev treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske. Rojaki, ki so se zbrali z vseh koncev sveta, predvsem pa iz Evrope, so prišli z namenom, da se med seboj spoznajo in povežejo. Srečanje je bilo še posebej slovesno, saj je Slovenija v enem letu dosegla zgodovinski uspeh: lastno državo. V pogovorih med rojaki je bilo čutiti hvaležnost, kresala so se mnenja in oblikovale ideje, usmerjene v dobrobit Slovenije. Iz teh pristnih druženj, odličnih predavanj in bogoslužja se je rodila tradicija višarskih srečanj na prvo nedeljo v avgustu, ki traja še danes.

V letu 1991 je srečanje treh Slovenij organiziral Svet slovenskih krščanskih izseljencev v Evropi. Udeležila sta se ga tudi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle in minister za Slovence po svetu dr. Janez Dular. Peterle je na srečanju poudaril: »Kar smo pred letom tu

Bilo je pred 30 leti, 3. avgusta 1991 - Trojka Evropske skupnosti naposled zadovoljna s Slovenijo

Prava #
03.08.2021 08:59 (pred 1 dnevi)

Prvi avgustovski konec tedna je Slovenijo obiskala trojka Evropske skupnosti, potekala pa je tudi brezplodna seja groteskno delujočega jugoslovanskega predsedstva. Na Hrvaškem so dobili vlado narodne enotnosti.

Van den Broek zdaj hvali Slovenijo  

Na poti v Beograd, kjer se je srečala z vrhom dejansko že mrtve federacije, se je na obisku v Sloveniji ustavila trojka Evropske skupnosti, ki je slab mesec dni prej večino Slovencev razočarala z Brionsko deklaracijo. V štirih tednih so se razmere bistveno spremenile, nasilje se je na Hrvaškem stopnjevalo in nenadoma so se razmere v Sloveniji zahodnoevropskim politikom, ki so prej vse stavili na zvezne organe in celo armado, zazdele prav idilične. V takem ozračju je potekal sestanek med Nizozemcem Hansom van den Broekom, Luksemburžanom Jacquesom Poosom in Portugalcem Joãom de Deus Pinheirom s slovensko delegacijo na Brdu pri Kranju. Slovenijo so zastopali predsednik Milan Kučan, premier Lojze Peterle, predsednik skupščine dr. France Bučar 

Bilo je pred 30 leti, 2.8.1991 France Bučar za časopis Slovenec:" Zahod želi Slovenijo še vedno spraviti v Jugoslavijo!"

Prava #
02.08.2021 09:04 (pred 2 dnevi)

Časopis Slovenec je objavil intervju z dr. Francetom Bučarjem, ki je spregovoril o notranji in zunanji politiki Slovenije. V Krškem sta se srečala koroški deželni glavar Christof Zernatta in predsednik slovenske vlade Lojze Peterle. Ta je poudaril, da si slovenska vlada še naprej prizadeva, da bi do leta 1995 dokončno zaprli jedrsko elektrarno Krško, če bi do takrat bila zgrajena veriga petih savskih elektrarn. Predsedstvo RS je na seji sprejelo izjavo v zvezi z dogodki na Hrvaškem ter v njej obsodilo nasilje in pozvalo k miru. Prav tako so na seji zveznega predsedstva SFRJ obravnavali predlog sklepa o takojšnji, absolutni in brezpogojni prekinitvi sovražnosti na Hrvaškem.

				Časopis Slovenec je objavil intervju z dr. Francetom Bučarjem (na fotografiji v Poljčah, 12. januarja 1991). | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije			Časopis Slovenec je objavil intervju z dr. Francetom Bučarjem (na fotografiji v Poljčah, 12. januarja 1991). | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Časopis Slovenec je objavil intervju s predsednikom skupščine RS dr. Francetom Bučarjem. Bučar je dejal, da bo Zahod še izvajal močne pritiske

PV Janez Janša in predsednik Litve Nauseda pozvala kolege v EU, da pomagajo ustaviti ilegalne migracije iz Belorusije

Prava #
01.08.2021 17:34 (pred 3 dnevi)

Po poročanju portala Politiks sta premier Janez Janša in predsednik Litve Gitanas Nauseda v skupnem pismu pozvala voditelje držav članic EU k nadaljnjim aktivnostim v podporo litvanskim oblastem, ki se zaradi porasta nezakonitih migracij iz Belorusije soočajo s težkimi razmerami.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je večkrat javno zagrozil, da bo v odziv na sankcije, ki jih je proti režimu v Minsku sprejela EU, v Evropo dovolil množici migrantov iz Afganistana, Sirije in Iraka. Ko je pred tedni to grožnjo začel uresničevati, je to še zlasti prizadelo Litvo, ki si z Belorusijo deli 680 kilometrov meje.

Število nezakonitih prehodov meje med Belorusijo in Litvo se je namreč bistveno povečalo. Letos so jih našteli že več kot 3000, od tega samo v juliju več kot 2000. Ti podatki nedvomno dokazujejo drastičen trend, ki mu v tem trenutku ni videti konca, sta v pismu predsednikom držav oz. vlad članic EU ter predsednici Evropske komisije opozorila Janša in Nauseda.

Kot sta ocenila v b

Po prenovi vnovič zasijal biser Krasa in Slovenje

Prava #
01.08.2021 15:59 (pred 3 dnevi)

S svečanim prerezom traku in navdušenimi vtisi nad novo, drzno in unikatno podobo je v petek prenovljeni Hotel Maestoso 4* superior v Lipici doživel svečano odprtje. Trak pred vrati prenovljenega hotela so prerezali minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, župan Občine Sežana David Škabar in direktor Holdinga Kobilarna Lipica, d. o. o. Matej Oset.

Hotel Maestoso 4* superior, ki predstavlja začetek nove zgodbe lipiškega turizma, bo tako razvajal goste s podvojenim številom sob, to je s 139 sobami, a la carte restavracijo Gratia in kongresnim centrom Conversano. Njegova drzna in unikatna podoba ga povezuje z zelenimi pašniki in belimi lipiškimi ograjami, obenem pa sledi značilnostim Krasa in najsodobnejšim svetovnim trendom.

Osrednji del sredstev za prenovo, ki je Hotelu Maestoso dala novo podobo 50 let po njegovi izgradnji, je zagotovila Republike Slovenija, ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Minister Zdravko Počivalšek je ob svečanem odprtju p

Minister Tonin na Karlovici tudi o vlaganjih v gasilstvo

Prava #
01.08.2021 15:39 (pred 3 dnevi)

Gasilke in gasilci iz prostovoljnega gasilskega društva Karlovica v občini Velike Lašče so včeraj še s slovesnostjo namenu predali novo gasilsko vozilo. Slavnostni govornik na prireditvi je bil minister za obrambo mag. Matej Tonin.


Tonin je v svojem nagovoru poudaril, kako močno vlogo ima gasilstvo, sploh v manjših krajih, in kako pomembna vrednota je prostovoljstvo, ki ga gojijo gasilci. Kot je poudaril, se tega na Ministrstvu za obrambo zavedamo, zato želimo gasilstvo tako finančno kot normativno podpreti. V nadaljevanju je minister Tonin predstavil kar nekaj ukrepov, sprejetih v pomoč gasilcem in občinam, v zadnjem letu in pol. S protikoronskim zakonom (PKP7) so bila zaradi lanske omejitve veselic in zbiranja prostovoljnih sredstev zagotovoljena sredstva za vsa prostovoljna gasilska društva. Prav tako so občine prejela sredstva za delovanje civilnih zaščit, ki prav tako pomagajo gasilcem.

Sredstva za nabavo opreme in tehnike, kamor se lahko prijavijo vsa prostovoljna gasilska dru

Bilo je pred 30 leti, 1.8.1991 vroča razprava v slovenski skupščini o gospodarskem stanju v državi

Prava #
01.08.2021 08:26 (pred 3 dnevi)

Poslanci so obravnavali razmere v slovenskem gospodarstvu. Opozicija je bila ponovno zelo kritična do vlade. Predsednik zveznega izvršnega sveta Markovič pa je prejel opozorilo Lojzeta Peterleta glede težav pri izvajanju nadzora zračnega prostora nad Slovenijo. V javnosti je odmevala izjava ljubljanskega Demosa.

Program »zedinjene Jugoslavije«

Nesklepčnost je bila razlog, da so poslanci v dveh dneh skupščinskega zasedanja uskladili le zakon o raziskovalni dejavnosti. Tako ni bil obravnavan niti zakon o delnem povračilu škode, povzročene z vojaško agresijo, ki bi omogočil obnovo objektov,  poškodovanih v vojni.

So pa poslanci opravili razpravo o razmerah v gospodarstvu. V družbenopolitičnem zboru so bili opozicijski poslanci kritični do vlade, njene ukrepe za reševanje kratkoročnega gospodarskega položaja države pa so ocenili kot pomanjkljive. Menili so, da je vlado treba delno reorganizirati in rekonstruirati nekatera ministrstva.

				Demosov poslanec Vitomir Gros je bil kritičen do opozicije | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije			Demosov poslanec Vitomir Gros je bil kritičen do

Andrej Grah Whatmough, generalni RTV SLO, le zmogel spisati predlog za zamenjavo direktorice TV Slo Natalije Gorščak

Prava #
01.08.2021 07:41 (pred 3 dnevi)

Pred dnevi je generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough Programskemu svetu RTV Slovenija podal zahtevo, da naj razrešijo direktorico TV Slovenije Natalijo Goršek. Grehov, zaradi katerih je Goršakova "zrela" za zamenjavo je, cel kup, je na svojem portalu zapisal Bojan Požar. Dva greha še posebej izstopata, in sicer zgodovinsko izjemno nizka gledanost vseh treh programov TV Slovenija, drugi pa je povezan s povsem poslovnimi zadevami. Goršakova je namreč kršila Pravila o pristojnosti na RTV Slovenija, s tem kršila Statut RTV Slovenija, ko je opustila dolžno skrbno ravnanje pri preverjanju pogojev o poslovnem sodelovanju z RTV Slovenija, so zapisali na uradni spleti strani nacionalnega medija. 


				Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV SLO			          Andrej Grah Whatmough, generalni direktor RTV SLO

V oči bijejo podatki, kako je v času svojega mandata postavke za nagrade, darila in reprezentanco prekoračila kar za 66-odstotkov. Do podjetja Sportsmedia, njegov delni lastnik in direktor je Tomaž Ambrožič, soprog odgovorne

Minister Počivalšek slavnostni govorec na slovesnosti pri Ruski kapelici

Prava #
31.07.2021 15:02 (pred 4 dnevi)

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem, rusko delegacijo pod vodstvom namestnika predsednika Sveta federacij Konstantinom Kosačevim, nadškofom Ruske pravoslavne cerkve Ruszkijem Tihonom, županom Očine Kranjska Gora Janezom Hrovatom, predstavniki društva Slovenija Rusija ter ostalimi visokimi gosti udeležil tradicionalne spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.


Častno pokroviteljstvo nad letošnjo spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici je prevzel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter sopredsednik rusko-slovenske Medvladne komisije Zdravko

Milan Gregorič: Kakšno bo krščanstvo in kristjani jutrišnjega dne?

Prava #
31.07.2021 10:57 (pred 4 dnevi)

Sekularizacija, zaton krščanstva in vzpon duhovnosti izven cerkva?

Piše: Milan Gregorič

Kanadski filozof Charles Taylor je v intervjuju za L'Osservatore Romano (Družina, Slovenski čas št. 116/2019) opozoril na agresivni nastop sekularizacije (ločitve cerkve od države, pr. avt.) v prvih desetletjih po drugi svetovni vojni, kot težnje po opuščanju vere oz. konca religije. Kar pa se ni zgodilo, kajti »duhovnost ni izginila, kakor ni izginilo tudi hrepenenje po nečem večnem…, ampak je dobilo le nove izraze«. Nesporno pa je, da je krščanstvo v razvitem Zahodu v zatonu, da se cerkve praznijo, da je vedno manj duhovnikov, redovnikov in redovnic, da pada število sklenjenih krščanskih zakonov in krstov ipd. Taylor je še dejal, da so »pretirana obramba tradicije in fundamentalni tokovi krščanstva pregnali iz Cerkve veliko ljudi, ki so zaradi tega izgubili vero. Cerkev bi morala spoznati in sprejeti, da v duhovnosti obstaja pluralnost. Če je namreč za ene pot krščanstvo, za druge to ni«. Rešit

Bilo je pred 30 leti, 31.7.1991 Lojze Peterle poslancem v parlamentu predstavi izhodišča za pogajanja z drugimi republikami

Prava #
31.07.2021 10:42 (pred 4 dnevi)

Poslanci so se sešli na skupni seji skupščine, da bi sprejeli predlog pogajalskih izhodišč za pogovore v jugoslovanskem merilu. Predsednik vlade Lojze Peterle je najprej opisal dotedanje stanje. Noben slovenski predlog o ureditvi odnosov v Jugoslaviji do takrat ni bil sprejet: ne ponudba o konfederaciji ne poznejša ponudba o sporazumni razdružitvi. Dejal je, da je Slovenija naredila in ponudila vse, da bi se jugoslovanska kriza mirno razpletla. Kljub tem prizadevanjem pa se je začela vojaška agresija, ki jo je odobril predsednik zvezne vlade Ante Marković.

				Vitodrag Pukl, vodja pogajalske delegacije | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije			Vitodrag Pukl, vodja pogajalske delegacije | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Narodna banka Jugoslavije je Slovenijo izločila iz monetarnega sistema. Peterle je ocenil, da je Slovenija pridobila naklonjenost svetovne javnosti. Z Brionsko deklaracijo se je država za tri mesece odpovedala izvajanju Deklaracije ob neodvisnosti, ne pa neodvisnosti sami. Poudaril je pomembno mesto v Brionski deklaraciji, kje

ŽKK Cinkarna Celje okrepila brazilska reprezentantka Isabel Ramon in Američanka Katrine Pardee

Prava #
31.07.2021 07:57 (pred 4 dnevi)

V zadnjih dneh se je celjski ženski košarkarski klub Cinkarna okrepil z dvema izvrstninima tujkama.

Tako je z ŽKK Cinkarna Celje pogodobo podpisala brazilska reprezentantka  Izabela Ramona. Dolgoletna brazilska reprezentantka Isabela Ramona, ki je s člansko brazilsko reprezentanco nastopila na Olimpijskih igrah 2016 v Riu de Janeiru (11. mesto) in svetovnem prvenstvu 2014 v Turčiji (11. mesto), bo v sezoni 2021/2022 nastopala v dresu Cinkarne Celje. Na Panameriških igrah 2019 je osvojila zlato odličje, na FIBA Ameriškem pokalu 2019 pa bronasto medaljo. Za Brazilijo je leta 2020 igrala tudi na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Tokiu, ki je bil v francoskem Bourgesu. Na mladinskem svetovnem prvenstvu do 19 let 2011 v Čilu (na njem je igrala tudi Slovenija) je osvojila bronasto medaljo. Na mladinskem svetovnem prvenstvu do 19 let 2013 je bila s povprečjem 18,2 točke na srečanje prva strelka svetovnega prvenstva. Večino klubske kariere je prebila v rodni Brazil

Bilo je pred 30 leti, 30.7.1991 Litva prizna Slovenijo, v koaliciji Demos vse očitnejše razpoke

Prava #
31.07.2021 02:21 (pred 4 dnevi)

Litva je kot druga članica mednarodne skupnosti priznala Slovenijo, na Hrvaškem so se širili spopadi, v koaliciji »pomladnih strank« Demos, ki je Slovenijo popeljala v neodvisnost, pa so se začela poglabljati nasprotja.

Litva je priznala Slovenijo

Litva, ki je kot prva sovjetska republika 11. marca 1990 napovedala obnovo svoje neodvisnosti, je 30. julija z resolucijo parlamenta v Vilni priznala tako Slovenijo kakor Hrvaško. Po hrvaškem priznanju 26. junija je bilo to drugo mednarodno priznanje neodvisne in suverene Republike Slovenije (RS). Tega dne je londonski dnevnik Times spremenil dotedanjo usmeritev in povabil britanske oblasti, naj priznajo Slovenijo in Hrvaško ter ustavijo srbsko agresijo.

Do konca leta se je zvrstilo še osem priznanj, med katerimi je bil najodmevnejši sklep nemške vlade 19. decembra. V letu 1992 je bil 13. januarja prvi s priznanjem Sveti sedež, 15. januarja pa je sledila glavnina evropskih držav.

Boji na Hrvaškem

Medtem ko sta se sovjetski in ameriški pred

Minister Janez Poklukar se je sestal s predstavniki pomurske bolnišnice in zdravstvenih domov

Prava #
31.07.2021 02:15 (pred 4 dnevi)

Minister za zdravje Janez Poklukar je obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer so danes odprli cepilno mesto, ki bo v sodelovanju s pomurskimi zdravstvenimi domovi delovalo vsak dan razen nedelje od 8. do 20. ure. Cepljenim smo zagotovili brezplačno parkiranje znotraj bolnišničnega območja. Minister je bo tem znova pozval k cepljenju. Da bi dosegli končni cilj, to je 65- do 70-odstotno precepljenost, moramo biti enotni, kot smo bili leta 1990, saj višja ko jo precepljenost, lažje in bolj sproščeno bomo živeli jeseni, je Poklukar poudaril po srečanju s predstavniki pomurskih zdravstvenih ustanov

Minister je spomnil na povečevanje okužb z novim koronavirusom in opozoril, da bomo ob sedanjih kazalnikih in če ne bo ustrezne precepljenosti sredi novembra dosegli številke, ki so bile marca podlaga za zapiranje družbe. 

»V izogib temu prosim vse prebivalce Slovenije, da se cepimo. Potrebujemo narodno enotnost. Narodno enotnost smo premogli leta 1990, ko smo vsi vedeli, da potrebujemo

Podpisana je bila pogodba za investicijsko vzdrževanje cest v občini Lendava

Prava #
30.07.2021 06:04 (pred 5 dnevi)

Župan Občine Lendava Janez Magyar in Matjaž Hozjan, direktor podjetja Legartis d.o.o., sta danes v prostorih mestne hiše podpisala izvajalsko pogodbo za investicijsko vzdrževanje cest na območju občine Lendave. V okviru pogodbe bo tako do konca novembra 2021 saniranih in obnovljenih več kot 2,6 kilometrov občinskih cest na 14 odsekih, vrednost gradbenih del pa znaša dobrih 375 tisoč evrov.

Na osmih cestnih odsekih je potrebna popolna rekonstrukcija ceste, s sanacijo tako spodnjega kot zgornjega ustroja ceste ter asfaltne površine. V Gaberju, Kamovcih in Pincah bodo predvideni odseki, ki so trenutno makadamske poti, dobili asfaltno prevleko; na novo bo urejeno tudi odvodnjavanje v teni delu. V Dolini je na dveh odsekih (Tamaškut in Orešje) predvidena sanacija odvodnjavanja, 640 metrov dolga poljska pot v Kapci, ki je zarasla in ni prevozna, pa bo v celoti sanirana, da jo bodo kmetovalci lahko spet uporabljali. 

Za posodobitev lokalne cestne infrastrukture na 14 cestnih odsekih bo Obč

Minister Jernej Vrtovec: " V manj kot letu dni smo skupaj z avstrijsko stranjo uspeli obnoviti železniški predor Karavanke!"

Prava #
30.07.2021 05:43 (pred 5 dnevi)

Na današnji slovesnosti ob sprostitvi železniškega prometa skozi Karavanški predor, ki so se je na Hrušici poleg minisrta za infrastrukturo Jerneja Vrtovca, udeležili tudi avstrijska zvezna ministrica za varstvo podnebja, okolje, energijo, mobilnost, inovacije in tehnologijo Leonore Gewessler, avstrijska veleposlanica v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer, veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji Aleksander Geržina, glavni izvršni direktor ÖBB Matthä Andreas in deželni glavar Koroške dr. Peter Kaiser, je minister za infrastrukturo poudaril pomen ustrezne železniške povezave s širšim evropskim prostorom, kar je ena izmed pomembnih vizij ministrstva za infrastrukturo. Na slovesnosti, ki je potekala na obeh straneh 7.976 metrov dolgega slovensko-avstrijskega predora, je skozi predor, ki po prenovi omogoča zvišanje hitrosti s 50 na 120 km/h, zapeljal prvi vlak.

Bilo je pred 30 leti, 29.7.1991: V vrstah DEMOS.a se kažejo prve razpoke

Prava #
29.07.2021 08:22 (pred 6 dnevi)

Devetindvajsetega julija se je nadaljevala seja sveta Demosa, ki je po mnenju njenih protagonistov verjetno ključno vplivala na prihodnjo sliko slovenskega političnega prostora. Po razglašeni samostojnosti in dobljeni vojni je namreč šibko vezivo, ki je povezovalo stranke Demosa, začelo popuščati, seja pa je to dejstvo popolnoma razkrila. Dr. France Bučar, tedanji predsednik parlamenta, je v knjigi Čas velikih sprememb korake na poti do razpustitve Demosa orisal "kot nadaljevanje stare politične delitve na temelju svetovnega nazora, ki je bila v osvobodilnem dogajanju prehodno potisnjena v ozadje", in se spraševal, ali je bilo nadaljnje sodelovanje zaradi idejnih razlik med udeleženci res nemogoče.

				V Demosu so se začele dogajati razpoke (na fotografiji posvet Demosovih poslanskih klubov januarja 1991 v Poljčah). | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije			V Demosu so se začele dogajati razpoke (na fotografiji posvet Demosovih poslanskih klubov januarja 1991 v Poljčah). | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Eden od začetkov konca

Za zaprtimi vrati se je sešel svet Demosa, na katerem so sodelovali predsedniki in vodj

Izbrana Plečnikova dela v Ljubljani vpisana na Seznam svetovne dediščine

Prava #
28.07.2021 19:01 (Jul 28, 2021)

Odslej so na UNESCO seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine tudi izbrana Plečnikova dela v Ljubljani! Sklepno dejanje priprave nominacije »Dela Jožeta Plečnika v Ljubljani – urbano oblikovanje po meri človeka« se je s potrditvijo vpisa na seznam odvilo danes, 28. julija 2021, v sklopu dvotedenskega zasedanja Unescovega Odbora za svetovno dediščino.

Nominacijo je pod vodstvom Ministrstva za kulturo in v koordinaciji Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) pripravila delovna skupina strokovnjakov s področij varovanja, ohranjanja in upravljanja kulturne dediščine v sodelovanju z lastniki in upravljalci Plečnikovih del.

Odbor za svetovno dediščino je na svojem 44. zasedanju, ki se je začelo 16. julija 2021, sledil priporočilu Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS) in izbrana Plečnikova dela vpisal na seznam svetovne dediščine. Spomnimo, ICOMOS je 4. junija letos podal pozitivno oceno nominaciji izbranih Plečnikovih del v Ljubljani in s tem v celoti potr

Bilo je pred 30 leti, 28. julija 1991 Hrvati preštevajo žrtve krvoločne srbske agresije. Veliko število civilnih žrtev!

Prava #
28.07.2021 17:16 (Jul 28, 2021)

Zadnjo julijsko nedeljo je tudi v Sloveniji precej zaznamovalo preštevanje mrtvih na Hrvaškem, zlasti v Baniji, ki je pokazalo vso krvoločnost srbske agresije. Slovenci so ob tem vlekli vzporednice med republikama.

				Hrvatje so pod vodstvom predsednika dr. Franja Tuđmana pristali na diktat jugoslovanskega zveznega predsedstva. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije			Hrvatje so pod vodstvom predsednika dr. Franja Tuđmana pristali na diktat jugoslovanskega zveznega predsedstva. | Avtor Tone Stojko, hrani: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Hrvaška na pragu katastrofe  

V zgodnjem nedeljskem jutru 28. julija se je zdelo, da je slovenska južna soseda tik pred kapitulacijo. Hrvatje so pod vodstvom predsednika dr. Franja Tuđmana, ki je dotlej suvereno držal vse niti v rokah, po daljšem cincanju pristali na diktat jugoslovanskega zveznega predsedstva izpred nekaj dni. Ta je zapovedoval razorožitev vseh paravojaških enot kot pogoj za umik enot jugoslovanske vojske v vojašnice. Hrvaška se je prej upirala predvsem razpustitvi svojih rezervnih policijskih enot, k spremembi stališča pa so jo prisilili uspehi srbskih upornikov ob koncu tedna z oč

Svet EU je potrdil slovenski predlog Načrta za okrevanje in odpornost

Prava #
27.07.2021 18:14 (Jul 27, 2021)

Slovenski predlog Načrta za okrevanje in odpornost (NOO), ki je podlaga za črpanje sredstev iz Mehanizma za okrevanje in odpornost NextGenEU, je tudi uradno potrjen na Svetu EU. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru NOO do leta 2026 načrtuje neposredno alokacijo v višini 427 milijonov evrov nepovratnih sredstev za sofinanciranje naložb na sedmih različnih vsebinskih področjih.
Instrument nam omogoča poleg mikro, malih in srednjih podjetij podpreti tudi velika podjetja, vključujoč podjetja na zahodni regiji.

Poudarek pa bo na močnih investicijskih spodbudah za podjetja, vsebinska področja, ki jih ministrstvo načrtuje za sofinanciranje naložb, pa so sledeča:

- Energetska učinkovitost v gospodarstvu v višini 5 milijonov                  

evrov;
 - Krožno gospodarstvo v višini 20 milijonov evrov;
 - Spodbujanje kapacitet za domačo predelavo lesa v višini 28 milijonov  evrov;
 - Digitalna transformacija gospodarstva v višini 56,5 milijonov evrov;
 - Raziskave, razvoj in ino

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj