Načelnik poveljstva oboroženih sil ZDA zaskrbljen zaradi kitajskega testiranja hipersoničnega orožja
Velesile ZDA, Kitajska in Rusija razvijajo hipersonično orožje, pri tem pa je kot kaže najuspešnejša Rusija. Rusi so razvili tako napadalno hipersonično orožje, kot tudi obrambno proti njemu.
Stara Pravda
Svet

Četrtek, 28. Oktober 2021 ob 09:28

Odpri galerijo

Pentagon je pred dnevi potrdil, da je kitajska vojska v poletnih mesecih izvedla test hipersoničnega orožja, kar se je že nekaj časa šušljalo v ameriških medijih. O kitajskem testiranju hipersoničnega orožja je spregovoril ameriški general Mark Milley, načelnik štaba združenih poveljstev oboroženih sil ZDA, ki ga je označil za »zelo zaskrbljujočega.«

General Milley je pojasnil:»Kar smo opazili, je bil zelo pomemben dogodek, povezan s testiranjem hipersoničnega orožja«. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je dogodek primerjal z rusko izstrelitvijo Sputnika 1 leta 1957, prvega satelita v Zemljini orbiti. S hipersoničnim orožjem, bi se bilo mogoče izogniti ameriškemu protiraketnemu sistemu na Aljaski. Hitrost projektila naj bi bila vsaj petkrat višja od hitrosti zvoka, šlo pa naj bi tudi za orožje, ki bi najprej odpotovalo v Zemljino orbito, nato pa se šele od tam usmerilo proti tarči.

Kitajsko zunanje ministrstvo testiranje hipersoničnega orožja vseskozi zanika. Kot so pojasnili, so malega srpana letos izvedli rutinsko testiranje, vendar ne rakete, marveč »vesoljskega plovila.« Hipersonično orožje so sicer že preizkušale tudi ameriške obrambne sile.

Hipersonično orožje nedvomno imajo Rusi, saj je predsednik Vladimir Putin že leta 2019 Putin ameriškemu predsedniku Trumpu, v Osaki na Japonskem, predlagal nakup in sklenitev sporazuma o vključitvi sodobnega ruskega orožja, tudi hipersoničnih sistemov.

Poenostavljeno povedano pomeni hipersonično orožje zmožnost manevriranja letala, rakete ali drugega predmeta v ozračju pri hitrostih do desetkrat višjih od istega zvočnega parametra (331 m/s), to pomeni več kilometrov na sekundo.

Sodobna vojaška letala lahko učinkovito delujejo na nadmorskih višinah do 25 kilometrov, vesoljska plovila pa nad 140 km. Vrzel, ki je torej v razponu med 25 in 140 km je nedostopna za vojaško uporabo. Hkrati pa je najbolj obetavna z vidika bojne učinkovitosti. Prav za te namene so in še vedno razvijajo hipersonično orožje. Tovrstni projektil lahko v eni uri zadenejo vsak cilj na planetu. Zahvaljujoč visoki okretnosti in sposobnosti prilagajanja skozi celotno razdaljo leta, lahko dosežejo cilj z natančnostjo skoraj enega metra.

Rusi so po lastnih trditvah že razvili tudi sistem zračne obrambe proti hipersoničnemu orožju. Rusko obrambno ministrstvo je pred časom objavilo video posnetek, ki prikazujejo poskusno izstrelitev prestrezne rakete iz najnovejšega raketnega sistema zračne obrambe zemlja-zrak S-500 prometheus. Ta nov sistem zračne obrambe so Rusi postavili na 10-kolesno podvozje vojaškega tovornjaka BAZ-69096.

Generalmajor Babakov je ruski tiskovni agenciji Krasnaya Zvezda pojasnil, da je bil raketni sistem S-500 razvit kot popolnoma nova generacija protiletalskih sistemov, namenjenih sestreljevanju balističnih raket srednjega dosega, po potrebi tudi medcelinskih balističnih raket v zadnji fazi leta, poleg tega pa je S-500 po njegovih besedah sposoben uničiti tudi hipersonična in brezpilotna letala.

Val Krajnc, 28. vinotok 2021

 

Galerija slik