Članek
O nas
Objavljeno Feb 02, 2024

Smo kmetija z najdaljšo tradicijo v naši vasi in sega preko 300 let v zgodovino, ko so naši predniki kmetovali popolnoma okolju in živalim prijazno.

Tudi v obdobju, ki se ga zavedamo nismo nikoli proizvodnjo povečevali s pretirano uporabo sodobne kemije gnojenja in varstva rastlin. Tako nam prehod na ekološki način kmetovanja ni predstavljal nobenih težav. In danes z veseljem ugotavljamo, da poteka naše delo na kmetijo enako kot v neokrnjeni davnini, le konja je zamenjal traktor.


Fotografija: Edvard Primožič (Kulturna dediščina Medvod)

Obdelujemo 20 ha kmetijskih zemljišč, od tega je 6 ha travnikov, kjer se pase naša goveja živina. Čreda obsega 12 krav rejnic in mlado živino – teleta, ki so skupaj s kravami vse do 8 meseca ko so godni za prodajo kot BIO teletina.


Na njivah pridelujemo žita: pšenica, pira, oves, ječmen, rž, kamut ter strne dosevke ajdo in proso, ki jih požanjem z lastnim starim kombajnom. Letos bomo dodali na seznam še krompir in koruzo. Kot kolobar se na njivah pojavlja tudi detelja, ki služi kot krma živalim in izboljšuje njivsko strukturo tal.

Žita vsa predelamo na domačem starodavnem mlinu na kamen v moke, zdrobe in kaše. Pečemo tudi kruh in ostale pekarske izdelke. Vse kar ne zapakiramo pokrmimo živini in s tem zaključimo naravni krog na naši kmetiji.

Ukvarjamo se tudi z izdelavo sekancev in polen, ogrevamo se na lesno biomaso.

Naš cilj je doseči tudi certificirano proizvodnjo brezglutenskih izdelkov (proso, ajda in koruza) kot so moke, zdrobi in testenine.
Obenem je prisotna tudi ideja o učni kmetiji – muzej na prostem, ki pa je zaenkrat še v snovanju.

#EkološkaKmetija #KmetijaPrČrnet #EkološkaKmetijaPrČrnet