Članek
Zakaj polnovredni in polnozrnat kruh ne redi, bel pa?
Objavljeno May 24, 2024

Glikemični indeks pove, kako hitro se živila spremenijo v sladkor. Izbiramo taka, ki imajo nizek indeks oziroma se počasi spreminjajo v glukozo. Na primer: rženi, polnozrnati kruh, navadni jogurt, proso, ajda, rjavi riž, čičerika, stročnice, rjavi fižol, leča, jabolka in hruške. Povsem nasprotno delujejo živila, ki imajo visok glikemični indeks: sladkarije, beli kruh, riž in sladkor, suho sadje in sladke pijače.


Bel kruh ima visok glikemični indeks

Za potešitev lakote skrbi prebavnim encimom dostopen škrob, ki je sestavljen iz amiloze in amilopektina. Razlika med obema škroboma je v tem, da so molekule amilopektina večje, bolj odprte in lažje za prebavo. Hranila, katera imajo v svoji sestavi več amilopektina kot amiloze, se hitreje prebavljajo in hitreje absorbirajo v krvni obtok, s čimer na hitro dvignejo nivo sladkorja v krvi (na hitro imamo veliko energije), poveča se izločanje hormona inzulina, ki potem tudi naglo pade (in nenadoma nimamo več energije), mi pa smo znova spet lačni. Lačni česa? Žal telo takrat kliče po enostavnih sladkorjih, torej znova po jedeh z visokim glikemičnim indeksom, mi pa pademo v začaran krog najbolj nezdrave in redilne hrane, kot so sladkarije, bel riž in seveda bel kruh. Bel kruh torej še kako redi.


Polnovreden kruh ima nizek glikemični indeks

Polnovreden kruh pa vsebuje tudi do 80 odstotkov amiloze, ki jedi počasi pošilja naprej v debelo črevo, energija se počasi sprošča v kri, počasneje prebavljamo, mi pa smo zato dlje časa siti in imamo obilo energije na dolgi rok. Polnovreden kruh ima torej nizek glikemični indeks in ne redi. Če spečemo polnovreden ali polnozrnat kruh, ta celo zavira apetit in pripomore k izogibanju prekomernega uživanja hrane kot posledica lakote, poleg tega obdrži veliko več mineralov in vlaknin, ki skrbijo za zdravo črevesno floro, in pa zelo pomembnih vitaminov skupine B. Glukoza, ki nastane pri prebavi ogljikovih hidratov, zaradi njih preide v celico, kjer jo lahko pokurimo. “Kruh iz bele moke vitaminov skupine B nima in glukoza ne gre v celice, temveč se nabira v organizmu kot maščobna zaloga,” trdita v knjigi Zdravje je naša odločitev Marija Merljak in Mojca Koman, obe diplomirana živilska tehnika.

#EkološkaKmetijaPrČrnet #Nasveti #Zanimivosti