Članek
Še nekaj o suhih zalogah ...
Objavljeno Sep 25, 2017

Mogoče se bo to zdelo iz ene skrajnosti v drugo - pa saj hočem biti čim bolj samooskrbna - ampak: fizične trgovine poskušam uporabljati čim manj. Torej pridejo v poštev samo še spletne trgovine, naš vrt in kmetje (mlin za moko).

Kaj človek v osnovi potrebuje oz. kaj je dobro imeti na zalogi, je opisano v knjigi Velika šola kuhanja v slikah (Učila, 2012), ki jo imam doma. Knjiga je res odlična za začetnike kot za poznavalce, saj ima vse stvari "popredalčkane", kar jaz obožujem. V njej piše, da je na zalogi dobro imeti: suhe zaloge, konzerve oz. pločevinke in kozarce, začimbe, zelišča, maščobe, mlečne izdelke, jajca, sadje, zelenjavo, pijačo in ostalo. Pri vseh teh kategorijah pa so našteti izdelki.

Pod suhe zaloge spadajo moka, zdrob, kuskus, špageti, peresniki, rezanci, riž, ovseni kosmiči, leča, drobtine, jedilni škrob, suho sadje, želatina, oreščki, sladkor, sladkor v prahu, vanilijev sladkor, pecilni prašek.

Pri suhih zalogah je že naštetih nekaj živil, ki jih jaz ne potrebujem. Od suhih živil menim, da potrebujemo samo moko (vrste, ki sem jih opisala v prejšnji objavi), zdrob (polento), kuskus (če ga imamo ravno radi), testenine (vse kupujem v EuroSpin-u - znamko Tre Mulini oz. neko drugo znamko za jušne testenine), rezance za juho (jih naredimo doma iz domače moke in domačih jajc), riž (tega kupim v EuroSpin-u, v tisti zeleni škatli - ta se je obnesel kot dober), drobtine (lahko jih naredimo domače iz starega posušenega kruha - kot jaz, ali pa jih kupim od Brumata v Hoferju, če nimam starega kruha - te so se obnesle kot ok), jedilni škrob, sladkor (ne pretiravam, samo za v kavo; peciva trenutno ne pečem). Dodala bi še ribano kašo, pa jušne "zlate" kroglice. Te "zlate" kroglice so ravno tako dobre iz EuroSpina ali Hoferja.

O konzervah in pločevinkah pa naslednjič.